Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Η Θάσος στο μηνιαίο περιοδικό της Air France!

Όπως όλες οι αεροπορικές εταιρίες, έτσι και η Air France (ο εθνικός αερομεταφορέας της Γαλλίας) εκδίδει το δικό της μηνιαίο περιοδικό, το οποίο και διατίθεται σε όλους τους επιβάτες των αερογραμμών της. Η ύλη των περιοδικών αυτών ποικίλλει, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν για μια σειρά ειδήσεων που αφορούν τις αεροπορικές εταιρίες αλλά και για ταξιδιωτικούς προορισμούς που συνιστούν οι εταιρίες για μελλοντικά ταξίδια.

Από αυτό τον κανόνα δεν εξαιρείται ούτε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού της Air France (το οποίο εξεδόθη στις αρχές Ιανουαρίου), το οποίο και κάνει εκτενή αναφορά σε 3 ταξιδιωτικούς προορισμούς: το Ζάγκρεμπ (την πρωτεύουσα της Κροατίας), την Νάπολη (στην Ιταλία) και…την Θάσο!!!

Η εκτενής αναφορά στο “σμαραγδένιο νησί» βασίζεται σε ένα κείμενο του πολύ γνωστού συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού (τυπωμένο σε 3 γλώσσες: γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά), το οποίο αναφέρεται στην ιστορία του νησιού ιδωμένη με τα δικά του ξεχωριστά μάτια, και το οποίο διανθίζεται από 16 φωτογραφίες που απεικονίζουν χαρακτηριστικά σημεία της Θάσου όπως οι παραλίες της Αλυκής, του Ποτού, της Αστρίδος και του Ρωσογκρεμού, το πατρικό σπίτι του συγγραφέα στον Θεολόγο, αλλά και εικόνες από τον Θεολόγο, την Παναγία και τα Λιμενάρια.

Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθούμε στην τελευταία παράγραφο του κειμένου:

Ωστόσο η Θάσος αν και το ομορφότερο νησί της Ελλάδος, παραμένει άγνωστο στους πολλούς. Όποιος έρθει μια φορά δεν πάει μετά αλλού. Άλλως πώς θα έρθει αν δεν γνωρίζει την ύπαρξή του; Είναι η περισπωμένη πάνω στο Αιγαίο. Με τη μονοτονική γραφή όχι μόνο οι δασείες, οι οξείες, οι ψιλές και οι βαρείες, εξαφανιστήκαν αλλά και οι περισπωμένες φύγανε. Και το Αιγαίο έγινε μονοτονικό και μονότονο χωρίς την περισπωμένη του, στο κείμενο αυτό τουλάχιστο, να το ομορφαίνει.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού της Air France. Η αναφορά στην Θάσο γίνεται στις σελίδες 80-99

Σχόλιο γράφοντος: Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι αυτή την στιγμή οι πτήσεις της Air France καλύπτουν 4 αεροδρόμια της χώρας (το “Ελευθέριος Βενιζέλος», το “Μακεδονία» στην Θεσσαλονίκη, το “Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο και το “Διαγόρας» στην Ρόδο). Με δεδομένο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αεροπορική σύνδεση της Καβάλας με την Λυών, η αναφορά της Air France στην Θάσο έχει αν μη τι άλλο την δική της σημασία.

Πηγή: kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας | Απάντηση σχετικά με τη μη προσβασιμότητα των ΑμεΑ στο αρχαίο θέατρο της Θάσου

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για τη μη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο αρχαίο θέατρο της Θάσου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας πληροφορεί το κοινό ότι το αρχαίο θέατρο της Θάσου ήταν και είναι μερικώς προσβάσιμο με όχημα εκτός δρόμου μέσω δασικού δρόμου από τη δημοτική οδό Λιμένα-Μακρυάμμου.

Για τον δρόμο αυτό που διέρχεται από δημοτική δασική έκταση έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη βελτίωσης βατότητας, η υλοποίηση της οποίας προγραμματίζεται από το Δήμο Θάσου. Ως γνωστόν, το αρχαίο θέατρο της Θάσου χωροθετείται σε δασική έκταση, σε υψόμετρο 55μ., θέση που παρουσιάζει δυσκολίες εν τη γενέσει της.

Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί ότι ανάμεσα σε δημόσιες και δημοτικές γαίες μεσολαβούν και ιδιωτικές. Η ολιστική επίλυση του θέματος είναι ένα σύνθετο τεχνικό έργο που απαιτεί ώριμες τεχνικές μελέτες και σύμπραξη και άλλων φορέων στους οποίους ανήκει η γη.

Το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, περιλάμβανε την αποκατάσταση του κοίλου, το δίκτυο αποστράγγισης όμβριων υδάτων, τη βελτίωση του πυροσβεστικού δικτύου, τη βελτίωση του φωτισμού και παροχής ρεύματος, τη βελτίωση του ανατολικού μονοπατιού, τη βελτίωση του δυτικού λιθόστρωτου βαθμιδωτού μονοπατιού, και την κατασκευή νέας περίφραξης.

Επρόκειτο για ένα μεγαλεπήβολο έργο με πολλές περιφερειακές εργασίες, πλην του αναστηλωτικού έργου, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί από μόνο του άθλο. Στην φάση αυτή η πρόβλεψη για ΑΜΕΑ είναι η τοποθέτηση infokiosk στο Μουσείο Θάσου, όπου θα υπάρχει εικονική περιήγηση 360, η οποία μπορεί να λειτουργεί και σε ιστοσελίδα εκτός μουσείου, ώστε να είναι προσβάσιμη από παντού.

Η λύση αυτή χρησιμοποιείται και στα μνημεία του Αγίου Όρους, όπου αποκλείεται η προσβασιμότητα του 50% σχεδόν του πληθυσμού, και γίνεται αποδεκτή κατά την αξιολόγηση των προγραμμάτων, όταν οι δυσκολίες σε πρώτη φάση είναι ανυπέρβλητες.

Κάθε έργο εντασσόμενο σε συγχρηματοδοτημένο πρόγραμμα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, και ως εκ τούτου οι εργασίες που επιλέγονται να ενταχθούν είναι αυτές που υποστηρίζονται από ώριμες μελέτες, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν και να μην κινδυνεύσει να απενταχθεί το έργο.

Στόχος της υπηρεσίας μας είναι να συμπράξουμε και με άλλους φορείς, ώστε να ωριμάσουν οι ενδεδειγμένες λύσεις που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Yψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο (14/6) στη Θάσο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για την Π.Ε Θάσου.

Η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Συνάντηση του Δημάρχου Θάσου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας

Σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου μεταξύ του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη και του νέου Αστυνομικού Διευθυντή Καβάλας κ. Κωνσταντίνου Σιμούδη. Τον Αστυνομικό Διευθυντή συνόδευε ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου κ. Στυλιανός Ψαρογιάννης.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννης Γεωργίου και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου κ. Ευστράτιος Πυρήνας. Η παρούσα επίσκεψη ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Αστυνομικού Διευθυντή Καβάλας μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και η πρώτη συνάντηση με τον Δήμαρχο Θάσου και στελέχη του Δήμου Θάσου.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την απρόσκοπτη αστυνόμευση στη Θάσο, εντός μάλιστα της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, καθώς και ζητήματα έλλειψης της αναγκαίας αστυνομικής δύναμης στο Νησί.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής: «Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θάσου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας είναι αγαστή και συνεχής, με μοναδικό στόχο την καλύτερη δυνατή αστυνόμευση στον τόπο μας προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του. Ευχαριστούμε τον Αστυνομικό Διευθυντή για την επίσκεψή του στη Θάσο και για το έντονο ενδιαφέρον του για τον τόπο μας. Του ευχόμαστε από καρδιάς καλή δύναμη στην επιτέλεση των νέων του καθηκόντων».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en