ΤΑΞΙΔΙ

Η Ευρώπη παρουσίασε το σχέδιο για τον τουρισμό: Πώς θα γίνονται τα ταξίδια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα να επαναληφθεί σταδιακά η τουριστική δραστηριότητα στις χώρες της ΕΕ, μετά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν για να αντιμετωπισθεί ο κορονοϊός.

«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι… Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ μη επιβάλλοντας στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Η Βεστάγκερ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως οι ταξιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους ανθρώπους για να δεχθούν βεβαιώσεις καταβολής χρημάτων (vouchers) για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα, υπογράμμισε όμως πως οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.

«Από σήμερα θα σταλούν επιστολές στα κράτη μέλη που παραβιάζουν αυτή την πολύ θεμελιώδη αρχή. Οι επιστολές αυτές αποστέλλονται την ώρα που μιλάμε», δήλωσε αναφερόμενη στο πρώτο επίσημο βήμα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης παραβίασης νομικών διαδικασιών.Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλύπτουν τα πάντα, από την κατάργηση των εσωτερικών περιορισμών στα σύνορα της ΕΕ έως τη χρήση εφαρμογών ανίχνευσης κινητών τηλεφώνων.

Με χώρες όπως η Ισπανία να σχεδιάζουν καραντίνες για εισερχόμενους ταξιδιώτες και άλλες, όπως η Ελλάδα, να ετοιμάζονται να καταργήσουν αυτά τα μέτρα, η πρωτοβουλία της επιτροπής κινδυνεύει παρά την μεγάλη της οικονομική σημασία να αποδειχθεί πολιτικά «άσφαιρη».

Ενώ οι χώρες της ΕΕ παραχώρησαν εδώ και πολύ καιρό τις αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων στο εμπόριο, τον ανταγωνισμό, τη νομισματική και άλλους τομείς στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι εθνικές πρωτεύουσες διατηρούν τον αυστηρό έλεγχο της πολιτικής για την υγεία. Την ίδια ώρα, το μπλοκ των 27 εθνών έχει κοινό συμφέρον για την έναρξη του τουρισμού, επειδή συμβάλλει περίπου στο 10% στην ευρωπαϊκή οικονομία – η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πτώση.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία ασφαλών συνθηκών σε κάθε τρόπο μεταφοράς, στο μέτρο του δυνατού, τόσο για τα άτομα που ταξιδεύουν όσο και για τους εργαζόμενους στις μεταφορές», δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Αντίνα Βαλεάν με γραπτή δήλωση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Η πρωτοβουλία, που αποσκοπούσε στη διάσωση μέρους της ευρωπαϊκής περιόδου καλοκαιρινών διακοπών του 2020, αποκαλύπτει την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ της αποκατάστασης ταξιδιών σε ολόκληρη την ΕΕ και του κινδύνου επανεμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ακολουθούν μερικές από τις κύριες συστάσεις της επιτροπής προς τις εθνικές πρωτεύουσες της ΕΕ.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η Επιτροπή θα μπορούσε να εφαρμόσει πίεση και αγωγές εναντίον των κρατών μελών που παραβιάζουν τις νομικές υποχρεώσεις σε ολόκληρο το σύνολο, αξιοποιώντας το ρόλο της ως υπερασπιστής της συνθήκης της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κανόνων για να ασκήσει αγωγές.

Άνοιγμα συνόρων

Η άρση των περιορισμών εισόδου στα σύνορα με άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να γίνει σταδιακά και συντονισμένα.

Οι περιορισμοί που παραμένουν θα πρέπει να είναι αναλογικοί και χωρίς διακρίσεις. Έτσι, για παράδειγμα, μια κυβέρνηση της ΕΕ δεν θα πρέπει να εφαρμόσει μια γενική απαγόρευση εισόδου σε όλους τους κατοίκους οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους, αλλά μπορεί να περιορίσει το άνοιγμα των συνόρων σε άτομα από περιοχές με συγκριτικά ασφαλή επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version