Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Η εξόντωση των Εβραίων της ΑΜ-Θ | Το πρόγραμμα της εβδομάδας εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής στην Καβάλα

Μνημόσυνο στο εβραϊκό νεκροταφείο και πορεία μνήμης από το κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων έως το μνημείο του Ολοκαυτώματος-Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με συναυλία από τη Χορωδία της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου 2023, σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα της εβδομάδας εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής «Η εξόντωση των Εβραίων της ΑΜ-Θ: 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα στην Τρεμπλίνκα».

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ο εκπρόσωπος της Εβραϊκής Κοινότητας Καβάλας, συγγραφέας Ιωσήφ Μεβοράχ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Αρχέλαος Γρανάς, ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καβάλας και στέλεχος του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Σπιτσέρης, ο υποψήφιος διδάκτορας Αρχιτεκτονικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Νίκος Κοσμίδης και ο αντιπρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Νίκος Σουλίδης.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών:

Θόδωρος Μουριάδης
Αφού εξέφρασε την οδύνη του για τον πρόσφατο χαμό του δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, ευχαρίστησε τους φορείς που συνέπραξαν στη δημιουργία του πρώτου Περιφερειακού Αφιερώματος Μνήμης για την εξόντωση των Εβραίων της περιοχής. Συμπεριέλαβε τις εκδηλώσεις «στην προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη του τόπου, τονίζοντας ότι «η υπόθεση της τραγωδίας του Ολοκαυτώματος των Εβραίων περιλαμβάνει και 1484 ονόματα Καβαλιωτών Εβραίων, οι οποίοι γνώρισαν τη φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας και των Βουλγάρων συναυτουργών τους».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας για τη σύσταση Δικτύου Πόλεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά του Αντισημιτισμού, το Πρωτόκολλο Δημιουργίας του οποίου θα συνυπογράψουν οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Δράμας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Σερρών, Σουφλίου και Καβάλας το Σάββατο 4 Μαρτίου.

Επίσης, όπως είπε και φέτος, την Κυριακή 5 Μαρτίου θα τελεστεί μνημόσυνο στο εβραϊκό νεκροταφείο, θα ακολουθήσει πορεία μνήμης από το κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων έως το μνημείο του Ολοκαυτώματος και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με συναυλία από τη Χορωδία της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «το Δίκτυο Πόλεων και το Μουσείο που ετοιμάζουμε για το παρελθόν της εβραϊκής κοινότητας, θα τιμούν τόσο το δημοκρατικό παρελθόν και παρόν της Καβάλας, όσο και το αντιρατσιστικό πνεύμα ολόκληρης της περιφέρειας. Σκοπός μας κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να βάζουμε ακόμη μια πέτρα στο τείχος ενάντια στον Φασισμό».

Ιωσήφ Μεβοράχ
«Για περισσότερα από 45 χρόνια στην Καβάλα δεν γινόταν τίποτα απολύτως για τη μνήμη των 1485 συμπολιτών μας, που φύγαν τον Μάρτη του 1943 και κανείς ακόμη δεν ξέρει για πού», υπογράμμισε. Μιλώντας για τις προσπάθειές του, να αναβιώσει η μνήμη του Ολοκαυτώματος ειδικά για την Καβάλα, «μια πόλη που έγραψε την ιστορία της μέσα από τις μειονότητες, που αν μπορούσαμε να αλλάξουμε το όνομά της θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε πλήρως με τη λέξη “Αρμονία” και που η ιστορία της δεν είναι καταγεγραμμένη μέχρι σήμερα». Συγκινημένος, δήλωσε ότι είναι «υποχρεωμένος να ευγνωμονήσω τον Δήμο Καβάλας και τον Δήμαρχο, ο οποίος, με την ευαισθησία που τον διακρίνει, κάνει την υπέρβαση που δεν έχει γίνει ποτέ πανελληνίως, διοργανώνοντας πενθήμερο εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων». Τέλος, επισήμανε ότι απαιτείται πίεση για να μάθουν τα παιδιά στα σχολεία την Ιστορία του τόπου τους.

Αρχέλαος Γρανάς
Ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τα «τραίνα της σιωπής», που οδήγησαν στους τόπους θανάτωσης περί τους 60.000 Έλληνες Εβραίους, που ζούσαν στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφερόμενος στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, θύμισε ότι έγινε ο τάφος για 900.000 ψυχές, και ευχήθηκε να μην ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα εναντίον τόσων αθώων.

Δημήτρης Σπιτσέρης
Ο εκπρόσωπος του Europe Direct είπε πως η επιτυχία της περσινής πρώτης Πορείας Μνήμης που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, αποτέλεσε το έναυσμα της συνέχισης της συμμετοχής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης σε αντίστοιχες δράσεις, «ειδικά στη σημερινή εποχή που παρατηρείται αύξηση στην Ευρώπη των fake news των αρνητών του Ολοκαυτώματος».

Νίκος Κοσμίδης
Ο ερευνητής και φωτογράφος των τόπων μαρτυρίου τόνισε ότι αυτό που διακρίνει την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είναι η σύμπραξη τόσο πολλών και σημαντικών φορέων στην προσπαθεί αφενός να τιμήσουν, ως οφείλουν, τη μνήμη των θυμάτων κι αφετέρου να υπάρχει συνέργεια ευαίσθητων πολιτών σε έναν διαρκή αγώνα για την προστασία των θεμελιωδών αξιών της Ανθρωπότητας και τη συλλογική διαχείριση της μνήμης.

Νίκος Σουλίδης
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στάθηκε στο γεγονός ότι , ενώ μέχρι το 1943-1944 οι εκτός συμβατικών ορίων πολεμικές πράξεις χαρακτηρίζονταν ως «εγκλήματα πολέμου», με όσα συνέβησαν τότε προστέθηκαν στους χαρακτηρισμούς τα «εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας» και τα «εγκλήματα κατά της Ειρήνης».

Το πρόγραμμα των δράσεων:

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Εκθέσεις φωτογραφίας (Μεγάλη Λέσχη, 19:00)

 • «Χώροι μνήμης, τόποι μαρτυρίου», του Νίκου Κοσμίδη
 • «Ιστορία, Μνήμη, Ολοκαύτωμα», του Χαράλαμπου Αϊτσίδη

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

 • Παρουσίαση βιβλίου (Μεγάλη Λέσχη, 19:00)
 • «Η κόλαση της Τρεμπλίνκα» της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

 • Βράβευση μαθητών (Μεγάλη Λέσχη, 19:00)
 • Διαγωνισμός έκθεσης: «Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καβάλας»

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

 • Προβολή ντοκιμαντέρ (Μεγάλη Λέσχη, 19:00): «Οι Εβραϊκές κοινότητες της ΑΜ-Θ»

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

 • Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού (Μεγάλη Λέσχη, 19:00): Υπογραφή καταστατικού από τους εννέα Δημάρχους της ΑΜ-Θ (Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Δράμας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Σερρών, Σουφλίου)

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 (12:00)

 • Μνημόσυνο στο Εβραϊκό νεκροταφείο
 • Κατάθεση στεφάνων
 • Πορεία μνήμης (Λύκειο Ελληνίδων-Μνημείο Ολοκαυτώματος)
 • Ομιλίες
 • Συναυλία-Χορωδία Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης

 

Πηγή: kavalapost.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Να μπορούν τα ΑμεΑ να ταξιδέψουν άνετα και χωρίς εμπόδια με επιβατηγά πλοία»

Ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Στην ερώτηση αυτή, ο κ. Λαζαρίδης ζητά να ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ κατά τη μετακίνησή τους με επιβατηγά πλοία.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ένα παιδί ΑμεΑ ταξίδευε για 45 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο στο γκαράζ ενός επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου της γραμμής Κεραμωτής-Θάσου. Σύμφωνα με τις συστάσεις, το παιδί θα έπρεπε να μεταφερθεί με καροτσάκι ή φορείο στον χώρο των επιβατών, κάτι που δεν συνέβη λόγω της έλλειψης ράμπας στο πλοίο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαζαρίδης ρωτά τον Υπουργό:

 1. Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά;
 2. Υπάρχει πρόθεση για την υποχρεωτική εγκατάσταση ραμπών και ανελκυστήρων στα επιβατικά πλοία για ΑμεΑ; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
 3. Θα δημιουργηθούν κατάλληλοι μηχανισμοί και μέτρα για τη διευκόλυνση των ταξιδιών των ΑμεΑ με επιβατηγά πλοία;
 4. Θα αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο ώστε οι ναυτιλιακές εταιρείες να έχουν οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις για τη μη τήρηση του νόμου;

Ο κ. Λαζαρίδης τονίζει την ανάγκη να παρέχονται στους συμπολίτες ΑμεΑ όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες χωρίς διακρίσεις και να διασφαλίζεται ότι θα μπορούν να ταξιδεύουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

4o

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Γ. Πασχαλίδη με τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα της Π.Ε. Καβάλας.

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας, κ. Γιάννης Πασχαλίδης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για να συζητήσει τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και τα Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

Ο κ. Πασχαλίδης ενημέρωσε τον Υπουργό ότι το Γ.Ν. Καβάλας δεν διαθέτει οργανισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ορθή λειτουργία του νοσοκομείου. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για τον διορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την ίδρυση Ογκολογικής Κλινικής, για την αντιμετώπιση των πολλών περιστατικών καρκίνου που παρουσιάζονται στην περιοχή.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα | Εργασίες Αντικατάστασης των προβολέων στο “Ανθή Καραγιάννη”

Ο χώρος είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Καβάλας και στεγάζει εκτός από τα ποδοσφαιρικά τμήματα, σχεδόν όλα τα τμήματα του στίβου, εσωτερικούς χώρους γυμναστηρίων και αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και των φιλοξενούμενων της δομής.

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν την αποξήλωση των υφιστάμενων προβολέων, την προμήθεια και τοποθέτηση των νέων, την σταθεροποίηση στη σωστή θέση και μέτρηση με ειδικά όργανα όλων των παραμέτρων που αφορούν τη ένταση και την ποιότητα του φωτισμού σε όλα τα σημεία του σταδίου για κατηγορία UEFA LEVEL B, την αντικατάσταση των καλωδίων τροφοδοσίας και όλων των αυτοματισμών που απαιτούνται για την σωστή και ασφαλή λειτουργία τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en