Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Η εξόντωση των Εβραίων της ΑΜ-Θ | Το πρόγραμμα της εβδομάδας εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής στην Καβάλα

Μνημόσυνο στο εβραϊκό νεκροταφείο και πορεία μνήμης από το κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων έως το μνημείο του Ολοκαυτώματος-Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με συναυλία από τη Χορωδία της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου 2023, σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα της εβδομάδας εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής «Η εξόντωση των Εβραίων της ΑΜ-Θ: 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα στην Τρεμπλίνκα».

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ο εκπρόσωπος της Εβραϊκής Κοινότητας Καβάλας, συγγραφέας Ιωσήφ Μεβοράχ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Αρχέλαος Γρανάς, ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καβάλας και στέλεχος του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Σπιτσέρης, ο υποψήφιος διδάκτορας Αρχιτεκτονικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Νίκος Κοσμίδης και ο αντιπρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Νίκος Σουλίδης.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών:

Θόδωρος Μουριάδης
Αφού εξέφρασε την οδύνη του για τον πρόσφατο χαμό του δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, ευχαρίστησε τους φορείς που συνέπραξαν στη δημιουργία του πρώτου Περιφερειακού Αφιερώματος Μνήμης για την εξόντωση των Εβραίων της περιοχής. Συμπεριέλαβε τις εκδηλώσεις «στην προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη του τόπου, τονίζοντας ότι «η υπόθεση της τραγωδίας του Ολοκαυτώματος των Εβραίων περιλαμβάνει και 1484 ονόματα Καβαλιωτών Εβραίων, οι οποίοι γνώρισαν τη φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας και των Βουλγάρων συναυτουργών τους».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας για τη σύσταση Δικτύου Πόλεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά του Αντισημιτισμού, το Πρωτόκολλο Δημιουργίας του οποίου θα συνυπογράψουν οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Δράμας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Σερρών, Σουφλίου και Καβάλας το Σάββατο 4 Μαρτίου.

Επίσης, όπως είπε και φέτος, την Κυριακή 5 Μαρτίου θα τελεστεί μνημόσυνο στο εβραϊκό νεκροταφείο, θα ακολουθήσει πορεία μνήμης από το κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων έως το μνημείο του Ολοκαυτώματος και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με συναυλία από τη Χορωδία της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «το Δίκτυο Πόλεων και το Μουσείο που ετοιμάζουμε για το παρελθόν της εβραϊκής κοινότητας, θα τιμούν τόσο το δημοκρατικό παρελθόν και παρόν της Καβάλας, όσο και το αντιρατσιστικό πνεύμα ολόκληρης της περιφέρειας. Σκοπός μας κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να βάζουμε ακόμη μια πέτρα στο τείχος ενάντια στον Φασισμό».

Ιωσήφ Μεβοράχ
«Για περισσότερα από 45 χρόνια στην Καβάλα δεν γινόταν τίποτα απολύτως για τη μνήμη των 1485 συμπολιτών μας, που φύγαν τον Μάρτη του 1943 και κανείς ακόμη δεν ξέρει για πού», υπογράμμισε. Μιλώντας για τις προσπάθειές του, να αναβιώσει η μνήμη του Ολοκαυτώματος ειδικά για την Καβάλα, «μια πόλη που έγραψε την ιστορία της μέσα από τις μειονότητες, που αν μπορούσαμε να αλλάξουμε το όνομά της θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε πλήρως με τη λέξη “Αρμονία” και που η ιστορία της δεν είναι καταγεγραμμένη μέχρι σήμερα». Συγκινημένος, δήλωσε ότι είναι «υποχρεωμένος να ευγνωμονήσω τον Δήμο Καβάλας και τον Δήμαρχο, ο οποίος, με την ευαισθησία που τον διακρίνει, κάνει την υπέρβαση που δεν έχει γίνει ποτέ πανελληνίως, διοργανώνοντας πενθήμερο εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων». Τέλος, επισήμανε ότι απαιτείται πίεση για να μάθουν τα παιδιά στα σχολεία την Ιστορία του τόπου τους.

Αρχέλαος Γρανάς
Ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τα «τραίνα της σιωπής», που οδήγησαν στους τόπους θανάτωσης περί τους 60.000 Έλληνες Εβραίους, που ζούσαν στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφερόμενος στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, θύμισε ότι έγινε ο τάφος για 900.000 ψυχές, και ευχήθηκε να μην ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα εναντίον τόσων αθώων.

Δημήτρης Σπιτσέρης
Ο εκπρόσωπος του Europe Direct είπε πως η επιτυχία της περσινής πρώτης Πορείας Μνήμης που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, αποτέλεσε το έναυσμα της συνέχισης της συμμετοχής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης σε αντίστοιχες δράσεις, «ειδικά στη σημερινή εποχή που παρατηρείται αύξηση στην Ευρώπη των fake news των αρνητών του Ολοκαυτώματος».

Νίκος Κοσμίδης
Ο ερευνητής και φωτογράφος των τόπων μαρτυρίου τόνισε ότι αυτό που διακρίνει την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είναι η σύμπραξη τόσο πολλών και σημαντικών φορέων στην προσπαθεί αφενός να τιμήσουν, ως οφείλουν, τη μνήμη των θυμάτων κι αφετέρου να υπάρχει συνέργεια ευαίσθητων πολιτών σε έναν διαρκή αγώνα για την προστασία των θεμελιωδών αξιών της Ανθρωπότητας και τη συλλογική διαχείριση της μνήμης.

Νίκος Σουλίδης
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στάθηκε στο γεγονός ότι , ενώ μέχρι το 1943-1944 οι εκτός συμβατικών ορίων πολεμικές πράξεις χαρακτηρίζονταν ως «εγκλήματα πολέμου», με όσα συνέβησαν τότε προστέθηκαν στους χαρακτηρισμούς τα «εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας» και τα «εγκλήματα κατά της Ειρήνης».

Το πρόγραμμα των δράσεων:

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Εκθέσεις φωτογραφίας (Μεγάλη Λέσχη, 19:00)

 • «Χώροι μνήμης, τόποι μαρτυρίου», του Νίκου Κοσμίδη
 • «Ιστορία, Μνήμη, Ολοκαύτωμα», του Χαράλαμπου Αϊτσίδη

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

 • Παρουσίαση βιβλίου (Μεγάλη Λέσχη, 19:00)
 • «Η κόλαση της Τρεμπλίνκα» της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

 • Βράβευση μαθητών (Μεγάλη Λέσχη, 19:00)
 • Διαγωνισμός έκθεσης: «Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καβάλας»

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

 • Προβολή ντοκιμαντέρ (Μεγάλη Λέσχη, 19:00): «Οι Εβραϊκές κοινότητες της ΑΜ-Θ»

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

 • Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού (Μεγάλη Λέσχη, 19:00): Υπογραφή καταστατικού από τους εννέα Δημάρχους της ΑΜ-Θ (Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Δράμας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Σερρών, Σουφλίου)

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 (12:00)

 • Μνημόσυνο στο Εβραϊκό νεκροταφείο
 • Κατάθεση στεφάνων
 • Πορεία μνήμης (Λύκειο Ελληνίδων-Μνημείο Ολοκαυτώματος)
 • Ομιλίες
 • Συναυλία-Χορωδία Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης

 

Πηγή: kavalapost.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Γ. Οικονόμου | Έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στην κοινωνία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στην κοινωνία, αναφέροντας χαρακτηριστικά…
“Ο στόχος και η επιδίωξή μας είναι τα μέτρα που ψηφίζουμε να υλοποιούνται και να μην μένουν κενό γράμμα. Τα μέτρα αυτά είναι η έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας για να ανταπεξέλθει στις μεγάλες και υπαρκτές δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη στην καθημερινότητά της, στον οικονομικό της βίο. 
Η νέα γενιά, αυτοί που βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια, που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, να φύγουν από τα σπίτια τους, να φτιάξουν την οικογένειά τους, χρειάζονται στήριξη για να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα στέγης, στα υψηλά ενοίκια.
Με το πρόγραμμα που θέτουμε σε εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα στα νέα ζευγάρια με πολύ φθηνό δανεισμό να μπορέσουν να κάνουν το βήμα, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να βρουν το δικό τους χώρο.
Σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό, θυμίζω: Από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019, το 2023 ανεβαίνει στα 780 ευρώ. Μέσα σε μια περίοδο, που κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Προφανώς και οι δυσκολίες παραμένουν. Μην ξεχνούμε, όμως, ότι κοντά σ’ αυτό υπάρχει το επίδομα στέγασης το market pass, το επίδομα θέρμανσης, που αυξήθηκε πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια. 
Όλοι οι μισθοί μεσοσταθμικά αυξήθηκαν κατά 12,5% σε σχέση με το 2019. Σήμερα, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 60.000 άνθρωποι λιγότεροι, από ότι αμείβονταν το 2019. Σήμερα, είναι περισσότεροι οι άνθρωποι, που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ σε σχέση μ’ αυτούς που έπαιρναν παλιότερα. 
Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο μας, η αναπτυξιακή μας πολιτική, η φιλοσοφία, η επιλογή να μειώσουμε τους φόρους, να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, να εμπεδώσουμε ένα κλίμα σταθερότητας για να ανοίξουν οι δουλειές, οδήγησε σε μείωση της ανεργίας και σ’ αυτό, που είναι επιθυμία και στόχος όλων μας, να αυξηθούν τα εισοδήματα. 
Η μεγάλη πρόκληση, το μεγάλο στοίχημα της νέας τετραετίας, του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο οι αποδοχές όλων των Ελλήνων με  τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός είναι ο στόχος. Οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες για να μείνει η Πατρίδα όρθια -οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες- την περίοδο των Μνημονίων, των κρίσεων. 
Ήρθε η ώρα οι θυσίες να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα σχέδιο, που θα φέρνει επενδύσεις, με μια οικονομία που θα αναπτύσσεται και θα μπορεί να στηρίξει αυτή την αύξηση των αποδοχών.
Μην ξεχνάτε: Δεκαεπτά μειώσεις συντάξεων μέχρι το 2019. Τώρα έχουμε αύξηση 7,75% και μείωση της προσωπικής διαφοράς για πάρα πολλούς, που δεν είδαν καθαρή αύξηση. Μέχρι το 2019 είχαμε μια πολιτική υπερφορολόγησης με νέους φόρους πάνω από 50 φορές. 
Τώρα συνεχείς και αλλεπάλληλες μειώσεις φόρων. Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Αυξήσεις μισθών σε αρκετούς κλάδους του δημοσίου τομέα. Αυτό που άντεχε η οικονομία σε περιόδους κρίσεων. Μείωση της ανεργίας. Για κάθε μια επιχείρηση που έκλεινε δυόμιση καινούργιες επιχειρήσεις τα τρία τελευταία χρόνια. Συνολική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. 
Όλα αυτά είναι απτά δείγματα μιας συγκροτημένης και νοικοκυρεμένης πολιτικής, που προχωράει την Ελλάδα μπροστά. Και προχωρώντας η Ελλάδα μπροστά, προχωρά και η κοινωνία μπροστά.”

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Συνάντηση είχαν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στα θέματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μαριούπολη, δεν βοηθά καθόλου την ατμόσφαιρα.

Εξάλλου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την «πολύ σημαντική επιτυχία», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, για τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολύ», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

«Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που κάναμε με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν είναι ούτε εναντίον μας. Σε αυτή τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά σεβάστηκε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας ακόμη και όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές», τόνισε λίγο πριν από τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Επίσης επισήμανε πως οι χώρες μπορούν να συνάψουν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Η Αίγυπτος αντιτάχθηκε σε αυτό το θέμα “με το επιχείρημα ότι η σημερινή κυβέρνηση στη Λιβύη δεν μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία επειδή η διάρκειά της έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση”. Ομως η Αίγυπτος δεν λέει ότι η υπογεγραμμένη συμφωνία είναι εναντίον τους. Το θέμα με το οποίο αισθάνεται άβολα η Αίγυπτος είναι η παρουσία μας εκεί. Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε πως η παρουσία μας εκεί δεν αποτελεί απειλή για την Αίγυπτο», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε, μάλιστα, πως, αν στο μέλλον υπογραφεί συμφωνία με την Αίγυπτο για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, αυτή θα είναι υπέρ της Αιγύπτου και τίποτα κατά της Τουρκίας.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως οι διαφορές απόψεων της Τουρκίας με την Ελλάδα συνεχίζονται σε ορισμένα ζητήματα. «Ορισμένα ζητήματα συζητήθηκαν στις διερευνητικές επαφές, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και ως εκ τούτου τα προβλήματα συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την επαφή με τον Χαλίφα Χάφταρ, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «Δεν συναντιόμαστε μόνο με τη Δύση, αλλά και με την ανατολική πλευρά. Ο πρέσβης μας επισκέπτεται αυτήν την περιοχή» είπε. Τόνισε, τέλος, ότι η Τουρκία βλέπει τη Λιβύη ως σύνολο, προσθέτοντας πως «αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση».

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε, εξάλλου, ότι, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο, η Τουρκία δεν μπορεί να απαιτεί να διακόψουν τις σχέσεις με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Ωστόσο, όπως τόνισε, «αν υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ακόμη κι αν συνεργαστούν μαζί μας, μιλάμε για δίκαιο διαμοιρασμό»,

Τόνισε, δε, ότι η Αίγυπτος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της «για την ηρεμία των σχέσεών μας, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, μετά από αυτόν τον σεισμό». «Ας έχουν καλές σχέσεις μαζί τους, και ας έχουν καλές σχέσεις και μαζί μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χατζηνικολάου σε Πολάκη | Άθλιε συκοφάντη, βρωμιάρη, να ζητήσεις εσύ συγγνώμη που ψήφισες μνημόνια

Απάντηση στα tweets του Παύλου Πολάκη εναντίον του, λίγο μετά την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε ο δημοσιογράφος, Νίκος Χατζηνικολάου.

Συγκεκριμένα από το βήμα της εκπομπής του στον Real FM, ο κ. Χατζηνικολάου, κάλεσε τον Παύλο Πολάκη να ζητήσει συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό γιατί αυτός ψήφισε μνημόνια. Ο δημοσιογράφος σχολίασε την συγγνώμη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι προσχηματική, για να ξαναμπεί στο ψηφοδέλτιο «και να μη χάσει τη βουλευτική ασυλία».

Στην συνέχεια με εμφανή την έντασή του ο Νίκος Χατζηνικολάου επισημαίνει πως ο Παύλος Πολάκης, είτε έχει ασυλία, είτε όχι, «έρχονται και τα ποινικά δικαστήρια και τα αστικά. Και στα αστικά διαστήρια δεν υπάρχει ασυλία. Στην αγωγή δεν έχει ασυλία, θα το πάρω το κοπάδι, το κοπάδι στην Κρήτη θα το πάρω».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Ηρθε και μου είπε εμένα να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα τελευταία 13 χρόνια. Τι λες ρε καλλιτέχνη, ψήφισα εγώ μνημόνια», είπε ο δημοσιογράφος. «Υποστήριξα εγώ μνημόνια όπως εσύ, τι λες ρε άσχετε, άθλιε, συκοφάντη, βρωμιάρη», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου

iefimerida.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: