Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα χρειάζεται 17 δισ. ευρώ για να ανακάμψει

”Οι όροι της Τρόικας δεν είναι υλοποιήσιμοι ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά” υποστηρίζει ο πρώην υπ. Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης που χαρακτηρίζει ως ολέθρια τυχόν επιστροφή στη δραχμή.

Σε συνέντευξή του προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο έλληνας πρώην υπ. Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης υπερασπίζεται την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ζητά ένα “masterplan» για την ανάκαμψη της χώρας.

“Όλα ήταν νόμιμα»

“Όλα ήταν νόμιμα» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του έλληνα πρώην υπουργού προς την Handelsblatt. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπερασπίζεται την επιλογή της ένταξης στη ζώνη του ευρώ και απορρίπτει τις κατηγορίες περί παραποίησης των δεικτών για την εκπλήρωση των όρων ένταξης.

Στη σχετική ερώτηση, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη απαντά: “Φυσικά και η Ελλάδα αξιοποίησε την ευελιξία που δόθηκε τότε στις υπό ένταξη χώρες. Αλλά δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση για εμάς, και δεν απαιτήσαμε και κάτι τέτοιο. Εάν η Ελλάδα είχε εξαπατήσει, κάποια πράγματα θα αποκαλύπτονταν από την Eurostat ή τις αγορές».

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλάκη, όλα όσα έκανε η τότε ελληνική κυβέρνηση ήταν σε πλαίσιο νομιμότητας και διαφάνειας. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ εξηγεί τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου η Ελλάδα να πληροί τους όρους ένταξης (π.χ. μείωση ΦΠΑ για την υποχώρηση του πληθωρισμού και σταδιακή κατανομή των δαπανών για εξοπλισμούς). “Η μέθοδος αυτή αρχικά επικρίθηκε, αλλά από το 2006 έχει υιοθετηθεί από όλη την ΕΕ», διευκρινίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Στην ερώτηση εάν η μέθοδος αυτή συνιστά “χειραγώγηση» των στοιχείων ή όχι, ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπενθυμίζει ότι πολλές χώρες έκαναν χρήση διαφιλονικούμενων μεθόδων προκειμένου να ανταποκριθούν στα κριτήρια ένταξης. “Η Γερμανία δεν συμπεριέλαβε τα νοσοκομεία της στον δημόσιο τομέα και τα αφαίρεσε από τον υπολογισμό (σ.σ. των δαπανών). Η Γαλλία αποφάσισε να μην συμπεριλάβει το ασφαλιστικό ταμείο της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον δημόσιο τομέα. Το Βέλγιο πούλησε χρυσό. Η Ελλάδα δεν έκανε τέτοια πράγματα», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Μια έξοδος από το ευρώ θα είχε ολέθριες συνέπειες

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι πεπεισμένος ότι το ευρώ ωφέλησε την Ελλάδα. “Δυστυχώς κάποια διδάγματα τα αντλήσαμε αργά. Και η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά αυτό», λέει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση της χώρας δεν θα ήταν καλύτερη χωρίς το ευρώ. “Μια έξοδος από το ευρώ θα είχε ολέθριες συνέπειες», διευκρινίζει ο Ν. Χριστοδουλάκης, εξηγώντας ότι στην περίπτωση αυτή το νέο εθνικό νόμισμα θα ήταν υποτιμημένο, ενώ το χρέος της χώρας θα παρέμενε σε ευρώ. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην είναι δυνατή η εξυπηρέτησή του, πράγμα που οδηγούσε σε μη συντεταγμένη χρεοκοπία.

Ένα “masterplan» για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Ο έλληνας πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού “masterplan» ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ανακάμψει η οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

“Ένα μέρος από αυτό το ποσό θα πρέπει να διοχετευθεί στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν οι υποδομές και οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις», επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλάκης, υπολογίζοντας σε 17 δισ. το ποσό που θα πρέπει να διατεθεί στην ελληνική οικονομία. Τάσσεται επίσης υπέρ της διασφάλισης περισσότερου χρόνου και χαλάρωσης των όρων δανεισμού της Ελλάδας. “Οι όροι της Τρόικας δεν είναι υλοποιήσιμοι ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά», τονίζει.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως τιμωρός, αλλά ως σωτήρας της Ευρώπης

Αναφερόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο, την οποία είχε επικρίνει έντονα όταν εκείνη είχε δηλώσει πως ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Νίκος Χριστοδουλάκης εκφράζει την ελπίδα η Άνγκελα Μέρκελ να αλλάξει.

“Σίγουρα δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως τιμωρός, αλλά ως σωτήρας της Ευρώπης. Το τίμημα για αυτό είναι 100 δισ. ευρώ για ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, εκ των οποίων ένα μέρος θα πάει στην Ελλάδα. Είναι μια ιστορική ευκαιρία», καταλήγει ο έλληνας πρώην υπουργός.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καύσιμα: Σταθερά υψηλές οι τιμές στην αγορά – “Σανίδα” σωτηρίας οι πιθανές επιδοτήσεις

Τα καύσιμα κίνησης εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα με την απλή αμόλυβδη να πωλείται στα 2,040 ευρώ το λίτρο (μέση πανελλαδική τιμή) και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,853 ενώ το Brent καταγράφει μικρές, ωστόσο απότομες αυξομειώσεις, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση που προέρχονται από μια αβέβαιη οικονομική προοπτική έναντι των προσδοκιών για πιο περιορισμένη προσφορά για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Την Τρίτη το απόγευμα, το πετρέλαιο διαπραγματευόταν στα 93,80 δολάρια το βαρέλι και παρά τις προβλέψεις των διεθνών οίκων, όπως εκείνη της JP Morgan ότι το Brent θα μπορούσε να κινηθεί προς τα 150 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2026, το ισχυρότερο δολάριο και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών κρατούν υπό πίεση τα προϊόντα διύλισης.

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, σηματοδοτώντας ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση πετρελαίου και κατ’ επέκταση συμπιέζει τις τιμές. Ομοίως, ως το κύριο νόμισμα που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση του πετρελαίου, ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως επιβαρύνει τη ζήτηση πετρελαίου καθώς γίνεται πιο ακριβό για τους εισαγωγείς σε σχέση με το τοπικό τους νόμισμα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέρμανση: Πετρέλαιο vs φυσικό αέριο – Ποια είναι η οικονομικότερη λύση

Οι επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις αυξήσεις στα είδη διατροφής και άλλα βασικά καταναλωτικά αγαθά συνεχίζονται

Και σε αυτές έρχονται να προστεθούν και οι δαπάνες για θέρμανση.

Τιμές

Και αυτό το χειμώνα, λοιπόν, το κυρίαρχο ερώτημα για τα νοικοκυριά είναι αν τους συμφέρει οικονομικά να θερμανθούν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα τιμών και πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης (15 Οκτωβρίου) το συγκεκριμένο καύσιμο, αν πωλούταν τώρα, θα είχε μία μέση τιμή στα 1,50 ευρώ ανά λίτρο.

Για να μπορέσει να συγκριθεί με το φυσικό αέριο η μονάδα μέτρησης θα πρέπει να μετατραπεί σε κιλοβατώρα.

Έτσι η τιμή του αντιστοιχεί σε 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι αντίστοιχες τιμές τους φυσικού αερίου έχουν σήμερα ένα εύρος από 0,0066 ευρώ έως 0,080 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Όφελος

Από την αντιπαραβολή των τιμών, προκύπτει πως τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν το φυσικό αέριο για τη θέρμανση τους θα έχουν ένα όφελος από 43% έως 53%.

Οι προαναφερόμενες τιμές του συγκεκριμένου καυσίμου περιλαμβάνουν ΦΠΑ, και τις διάφορες χρεώσεις που συνυπολογίζονται στους λογαριασμούς.

Πρόσβαση

Βέβαια, για να κερδίσει κάποιος τα οφέλη του φυσικού αερίου θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο δίκτυο διανομής.

Δηλαδή θα πρέπει να μάθει αν περνά μπροστά από την κατοικία του αγωγός χαμηλής πίεσης που θα του δώσει τη δυνατότητα σύνδεσης.

Για να το διαπιστώσει είτε θα πρέπει να αναζητήσει τη βοήθεια εταιρείας παροχής ενέργειας είτε της εταιρείας διανομής αερίου (ΕΔΑ), η οποία κι έχει υπό την εποπτεία της την περιοχή στην οποία ζει το νοικοκυριό. Οι εταιρείες αυτές είναι η ΕΔΑ Αττικής, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης) και η ΔΕΔΑ (υπόλοιπη Ελλάδα).

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες ΕΔΑ έχουν συνήθως προγράμματα εκπτώσεων στα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο, ενώ υπό προϋποθέσεις τρέχουν και προγράμματα επιδότησης από το ΕΣΠΑ για την σύνδεση και την εγκατάσταση συστήματος αυτόνομης ή κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Χειμώνας 2022- 2023Το φυσικό αέριο αναδείχθηκε ως η πλέον ανταγωνιστική λύση και την περασμένη χειμερινή περίοδο του Οκτωβρίου 2022 – Απριλίου 2023 ως η πλέον ανταγωνιστική λύση. Αλλά και ως μακροπρόθεσμη επιλογή για τη θέρμανση.

Πιο συγκεκριμένα, για την περίοδο αυτή, και σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» ένα νοικοκυριό που ζει σε σπίτι 120 τ.μ. εξοικονόμησε 160 ευρώ με την θέρμανση με φυσικό αέριο σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Δηλαδή συνολικά τους χειμερινούς μήνες το φυσικό αέριο ήταν 14% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αν δε, μία οικογένεια που ζει σε διαμέρισμα στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας είχε εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο θα είχε ένα συνολικό όφελος 3.500 ευρώ ή 35,7% έναντι του πετρελαίου. Οι ιδιοκτήτες και ένοικοι μιας πολυκατοικίας θα γλύτωναν 18.000 ευρώ στους χειμώνες της προαναφερόμενης δεκαετίας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελαιόλαδο: Έχουν κι άλλο πάνω οι τιμές – Οι 3 λόγοι

Ακόμη πιο ακριβό και λιγότερο θα είναι το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τους επόμενους μήνες, όταν στο ράφι ήδη κοστίζει 30% παραπάνω σε σχέση με πέρσι

Με τη μέση τιμή στη λιανική στα 12 ευρώ το λίτρο, ο κίνδυνος να μειωθεί η ζήτηση στην εσωτερική αγορά είναι προφανής, αν και προς το παρόν δείχνει να «αντέχει». Ταυτόχρονα, προβληματισμός επικρατεί και για τις εξαγωγές, δεδομένου ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι εξίσου ισχυρές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες προορισμού του ελληνικού ελαιολάδου, όπως π.χ. στη Γερμανία, όπου ο εγχώριος «υγρός χρυσός» καταγράφει το υψηλότερο μερίδιο εξαγωγικών πωλήσεων (14%).

Για την «τέλεια καταιγίδα» έκανε λόγο ο κος Μανόλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), η οποία έχει ξεκινήσει από την περσινή ελαιοκομική περίοδο και θα συνεχιστεί και εφέτος.

Κύρια χαρακτηριστικά, όπως είπε ο ίδιος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με συνδιοργανωτές την ΕΔΟΕ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), την 4Ε (Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας) και τον Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), είναι η μικρή παραγωγή, οι υψηλές τιμές, οι οποίες πιθανόν να ανέβουν κι άλλο -παρότι «η βιομηχανία δεν το εύχεται»- και τα ιστορικά χαμηλά αποθέματα που οδεύουν σε εξάντληση.

Σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές

Οι εξελίξεις αυτές συνηγορούν σε περαιτέρω άνοδο των τιμών. «Αν δεν αλλάξει κάτι ως προς τη ζήτηση, η τάση θα παραμείνει ανοδική τους επόμενους μήνες» υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης, πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του συνδέσμου, πως δεν τίθεται ζήτημα ελλείψεων στην ελληνική αγορά.

Θέλοντας να εξηγήσει την άνοδο των τιμών σημείωσε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά διεθνές. Ανέφερε μάλιστα ότι η βιομηχανία αγοράζει ελαιόλαδο όλο τον χρόνο, ενώ αυτή τη στιγμή «ψωνίζει» από 8,50 έως 8,70 ευρώ το κιλό, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συμπίεση στα περιθώρια κέρδους, «για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση».

Όλα θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση, όχι μόνο την εσωτερική αλλά και την ευρωπαϊκή σχολίασε.

Αξιοσημείωτο είναι όμως και το γεγονός οι τιμές παραγωγού και η τιμή διάθεσης του προϊόντος στο ράφι συγκλίνουν τους τελευταίους μήνες, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του οργανισμού 4Ε, Βασίλης Ζαμπούνης.

Πώς διαμορφώνεται η παραγωγή

Για την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο 2023/24, που ξεκινά σε λίγες μέρες, εκτιμάται ότι η παραγωγή ελαιολάδου στο σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου, δηλαδή στις κύριες παραγωγικές χώρες παγκοσμίως, θα είναι ακόμη πιο χαμηλή σε σχέση με την «κακή» περσινή χρονιά.

Κι αυτό γιατί υπολογίζεται ότι θα λείψουν περίπου 170 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου συγκριτικά με το 2022/23 (από 2,560 εκατ. τόνοι η συνολική παραγωγή εκτιμάται ότι «πέσει» στους 2,390 εκατ. τόνους).

Πιο αναλυτικά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου θα είναι χαμηλή περίπου στους 700.000 τόνους έναντι των 660.000 τόνων πέρυσι και 1.500.000 τόνων το 2021/22.

Σημειώνεται ότι στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στον κόσμο, που βιώνει έντονα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, το ελαιόλαδο είναι τόσο ακριβό που έχει γίνει στόχος ακόμα και ληστών.

Η Ιταλία, αν και αναμένεται εφέτος να έχει αυξημένη παραγωγή περίπου στους 300.000 τόνους ελαιόλαδο από 230.000 τόνους την περίοδο 2022/23, δεν θα κάνει τη διαφορά, αφού με αυτές τις ποσότητες δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, που φθάνουν τους 350.000 τόνους.

Ακολουθώντας τον κύκλο της ελιάς, η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου θα είναι σημαντικά μειωμένη εφέτος. Με βάση της εκτιμήσεις της ΕΔΟΕ, η πτώση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 43% σε σχέση με την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι θα παραχθούν περί τους 160.000 τόνους ελαιόλαδο από 350.000 τόνους πέρσι.

in.gr

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: