Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα χάνει δυνάμεις

image_print

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με ένα ανεξέλεγκτο κύμα πτωχεύσεων, αρνητικών επενδύσεων και επιχειρηματικής μετανάστευσης, εξαιτίας παραγόντων όπως η υψηλή φορολογία και η έλλειψη ρευστότητας.

Τα ευρήματα έρευνας που δημοσίευσε πρόσφατα ο οργανισμός Endeavor Hellas, είναι αποκαλυπτικά ως προς τη σοβαρότητα αυτού του κινδύνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 39% των επιχειρήσεων – σχεδόν τέσσερις στις δέκα – εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, ενώ οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι εάν ξεκινούσαν τώρα τη δραστηριότητά τους, θα έκαναν το πρώτο βήμα εξαρχής εκτός Ελλάδος. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες που στρέφονται σήμερα στο εξωτερικό ανήκουν σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η τεχνολογία και η υγεία.

Πρόκειται για επιχειρήσεις στις οποίες η χώρα θα έπρεπε σήμερα να στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας για ανάταξη, ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας της. Δυστυχώς, οι δυνάμεις αυτές όχι μόνο δεν αξιοποιούνται, αλλά τρέπονται σε φυγή.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους επιλέγουν να φύγουν, είναι η φορολογική αστάθεια, που θεωρείται σημαντικότερο πρόβλημα από το ύψος της φορολογίας, καθώς και η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Φαίνεται ότι αυτό που ουσιαστικά αναζητούν οι δυναμικές επιχειρήσεις της χώρας, δεν είναι να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους, αλλά να βρουν ένα σταθερό και οργανωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο θα τους επιτρέπει να προγραμματίσουν τα οικονομικά τους, να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους και να αντλήσουν κεφάλαια. Αυτές τις συνθήκες θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τις παρέχει, ούτε σήμερα αλλά – δυστυχώς – ούτε και για αρκετά χρόνια ακόμα, αφού περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η κατάσταση στη χώρα δεν θα βελτιωθεί πριν την πάροδο πέντε ετών.

Το αντίδοτο στην απειλητική αυτή «αιμορραγία» είναι γνωστό: μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των παθογενειών της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και μείωση της φορολογίας. Το ερώτημα είναι πότε, επιτέλους, θα αφυπνιστεί η Πολιτεία μπροστά σε έναν κίνδυνο που απειλεί το μέλλον της χώρας.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορές: Νέο sell off μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

image_print

Η αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί στις αγορές μετά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν υποχώρησε απότομα, καθώς η νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ επανέφεραν την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.

Η στρατιωτική ένταση, η ανάκληση της αμερικανικής άδειας για τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και οι νέες εμπορικές απειλές του Αμερικανού προέδρου προς την Ισπανία προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια, ενώ οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά.

Το βράδυ της Τρίτης οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων στο Ιράν, ως απάντηση στις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον ανακάλεσε την άδεια που επέτρεπε στην Τεχεράνη να εξάγει πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές.

Από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία με το Ιράν έχει πλέον τερματιστεί, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της ιρανικής ηγεσίας. Παράλληλα, επιτέθηκε και στην Ισπανία, ζητώντας τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε περίπου 1,6%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραφαν ο DAX, ο CAC 40, ο FTSE 100 και ο FTSE MIB.

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι πιέσεις στη Μαδρίτη, με τον IBEX 35 να χάνει σχεδόν 2,5%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των εμπορικών απειλών των ΗΠΑ. Μεγάλες απώλειες σημείωσαν και ισπανικές τράπεζες, όπως η Banco Santander και η BBVA.

Αρνητικό ήταν το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε σχεδόν 3%, ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και αρκετοί τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η ΔΕΗ, η Metlen, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΟΤΕ.

Πτωτικά κινούνταν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street, προμηνύοντας δύσκολο άνοιγμα για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες.

Στην αγορά ενέργειας, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ισχυρή άνοδο. Το Brent πλησίασε εκ νέου τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αμερικανικό WTI κατέγραψε κέρδη άνω του 5%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό λόγω των εξελίξεων στα Στενά του Ορμούζ.

Αντίθετα, ο χρυσός, το ασήμι, ο χαλκός και τα κρυπτονομίσματα κινήθηκαν πτωτικά, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις προοπτικές των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη στάση της Federal Reserve.

Την ίδια στιγμή, ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς η νέα γεωπολιτική ένταση και η άνοδος του πετρελαίου ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το βλέμμα στη ΔΕΘ – Προσδοκίες για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και συνταξιούχων

image_print

Καθώς πλησιάζει η έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εντείνεται η συζήτηση γύρω από το πακέτο μέτρων που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με νοικοκυριά και συνταξιούχους να προσδοκούν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκονται φορολογικές ελαφρύνσεις, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενίσχυση των οικογενειών, αλλά και μέτρα που θα αφορούν τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας, ώστε οι εξαγγελίες της ΔΕΘ να συνδυάζουν τη στήριξη των πολιτών με τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θεωρείται για ακόμη μία χρονιά το βασικό βήμα για την παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Μέχρι τότε, οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και συνταξιούχοι αναμένουν να ακούσουν μέτρα που θα προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση απέναντι στις αυξημένες οικονομικές πιέσεις της καθημερινότητας.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστάτωση με το επίδομα των 150 ευρώ ανά παιδί – Δικαιούχοι δεν είδαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους

image_print

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η καταβολή του επιδόματος των 150 ευρώ ανά τέκνο, καθώς αρκετές οικογένειες που ανέμεναν την πληρωμή διαπίστωσαν ότι το ποσό δεν πιστώθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα οφείλεται σε λάθη ή ελλείψεις στα στοιχεία που είχαν δηλωθεί στις αιτήσεις, όπως λανθασμένος ή μη επικαιροποιημένος τραπεζικός λογαριασμός (IBAN), ασυμφωνίες στα προσωπικά στοιχεία ή άλλες εκκρεμότητες που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της πληρωμής.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους δικαιούχους που δεν έχουν λάβει το επίδομα να ελέγξουν τα στοιχεία της αίτησής τους και, εφόσον διαπιστώσουν κάποιο σφάλμα, να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα των 150 ευρώ ανά παιδί καταβλήθηκε σε χιλιάδες οικογένειες στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης, ωστόσο οι περιπτώσεις με λανθασμένα στοιχεία έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένοι δικαιούχοι να παραμένουν προσωρινά εκτός πληρωμής μέχρι να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en