Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η απίστευτη εξέλιξη των browsers

Είναι γεγονός ότι το ίντερνετ έχει κάνει πολύ δρόμο.

Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας ιστοσελίδες με υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, κινούμενα images, πλούσια χρώματα και περιεχόμενο που κάνει τη διαφορά.

Μπορούμε ακόμα και να χρησιμοποιούμε πλατφόρμες όπως το YouTube για να απολαμβάνουμε τη μουσική μας, αντί για τους παραδοσιακούς music players.

Κι αυτό γιατί τα προγράμματα περιήγησης έχουν μεταμορφώσει κυριολεκτικά τον τρόπο που αποκτούμε πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Λίγες βελτιώσεις εδώ κι εκεί καταλήγουν σε τεράστιες διαφορές στη συνολική ηλεκτρονική μας εμπειρία, κάτι που σπάνια βέβαια συνειδητοποιούμε.

Πάρτε για παράδειγμα τα tabs, που έχουν εξαφανίσει τα πολλά ανοιχτά παράθυρα που κατέκλυζαν το desktop μας και έκαναν την περιήγηση στο ίντερνετ σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες: αντί λοιπόν για 10 ανοιχτά windows, τώρα έχεις ένα παράθυρο με 10 καρτέλες!

Προσθέστε τα plug-ins, τα παιχνίδια, τα bookmarks και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς άλλαξαν άρδην το ηλεκτρονικό τοπίο οι σύγχρονοι browsers.

Κι ενώ ξέρουμε πως δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα, συχνά τείνουμε να το ξεχνάμε. Ας κάνουμε λοιπόν μια σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη των προγραμμάτων περιήγησης στον Ιστό για να δούμε πώς οι μικρο-αλλαγές είχαν κολοσσιαίο αντίκτυπο στην ιντερνετική εμπειρία…

Το WorldWideWeb (χωρίς κενά, επίτηδες) ήταν ο πρώτος browser της Ιστορίας, μια εφεύρεση του “πολύ» Tim Berners-Lee το 1990.

Τρία χρόνια αργότερα (1993), κυκλοφόρησε ο browser Mosaic, στον οποίο αποδίδεται η τιμή ότι έκανε το Διαδίκτυο δημοφιλές! Μιλάμε για το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης που μπορούσαν οι εικόνες να ανοίγουν στο ίδιο παράθυρο, καθώς μέχρι τότε οι browsers κατέβαζαν τη φωτογραφία πρώτα και κατόπιν την άνοιγαν σε ξεχωριστό window…

Ο ηγέτης της ομάδας του Mosaic ιδρύει το θρυλικό Netscape και ρίχνει στην αγορά το Netscape Navigator τον Οκτώβριο του 1994, πιάνοντας τον ανταγωνισμό στον ύπνο. Οι καινοτομίες που παρουσίαζε έκαναν τον browser να κατέχει το 86% του μεριδίου της αντίστοιχης αγοράς μέχρι το 1996!

Την ίδια χρονιά, η IBM εγκαινιάζει τον δικό της browser, το WebExplorer…

Παρά την παντοκρατορία του Netscape, η BookLink Technologies κατεβάζει στο ίντερνετ το πρόγραμμα περιήγησης InternetWorks, τον πρώτο browser που είχε την ευκολία των tabs! Και μιλάμε ακόμα για το 1994…

Και βέβαια την ίδια εποχή έκανε το ντεμπούτο του και το UdiWWW ως ο πρώτος browser που μπορούσε να διαχειρίζεται το νέο πρωτόκολλο HTML 3, την ίδια στιγμή που υποστήριζε και math tags.

Η Microsoft μπαίνει απρόθυμα στο παιχνίδι το 1995 με τον πρώτο Internet Explorer, καθώς ο Bill Gates βλέπει τον Παγκόσμιο Ιστό ως μια “περαστική μόδα». Το πρόγραμμα περιήγησης ωστόσο, ενσωματωμένο στα Windows, εξαφάνισε τον ανταγωνισμό και έκλεψε την πρωτοκαθεδρία της αγοράς από το Netscape Navigator μέσα σε δύο χρόνια. Η μάχη μεταξύ Netscape και Microsoft έμεινε γνωστή στη Silicon Valley ως “πόλεμος των browsers»…

Η Netscape δεν καταφέρνει ποτέ να επανέλθει από το χτύπημα του Gates και εξαγοράζεται από την AOL, όχι βέβαια προτού κάνει την κίνηση-ματ και κάνει το πρόγραμμα περιήγησής της ανοιχτού κώδικα! Ο περίφημος Mozilla δημιουργείται πράγματι από μια ομάδα που χρησιμοποιεί αυτά τα open source δεδομένα, με τον Mozilla 1.0 να κατεβαίνει στην αγορά το 2002.

Την ίδια χρονιά, το δεύτερο παράλληλο πρότζεκτ της Mozilla βλέπει το φως της ημέρας: το Firefox! Μέσω του Firefox, τα tabs γίνονται πιο λειτουργικά, άρα και περισσότερο δημοφιλή, την ίδια ώρα που τα plug-ins του browser τον κάνουν αγαπημένο του κόσμου…

Ο TOR (The Onion Reuter) εγκαινιάζεται τον Σεπτέμβριο του 2002 με σκοπό να προστατεύσει τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών κρατώντας τα ίχνη τους ανώνυμα. Σύντομα ο browser θα γίνει περιθωριακός και underground, φιλοξενώντας αργότερα ιστοσελίδες όπως το Silk Road, που εμπορεύονταν παράνομα αγαθά, ενώ ακόμα και ο Έντουαρντ Σνόουντεν τον TOR χρησιμοποίησε για να στείλει στον “Guardian» τα άπλυτα της NSA…

Η Apple ρίχνει το Safari στον κόσμο το 2003 γράφοντας άλλη μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία των browsers…

Και βέβαια το 2007 που κυκλοφορεί το iPhone, η Apple δεν παραλείπει να το εφοδιάσει με μια mobile εκδοχή του Safari, κάνοντάς το το πρώτο smartphone του κόσμου που παρουσιάζει το ίντερνετ με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που το βλέπουμε στο PC μας!

Η Google, η μηχανή αναζήτησης(!), ρίχνει στην αγορά τη δική της browser εκδοχή τον Δεκέμβριο του 2008. Στα χνάρια του Firefox, ο Chrome φιλοξενεί τόνους plug-ins, κάποια από τα οποία ενσωματώνουν υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα social media γίνονταν ολοένα και πιο δημοφιλή…

Και βέβαια φέτος η Google κυκλοφόρησε το πρώτο παιχνίδι για τον Chrome, το φοβερό και τρομερό “Lord of the Rings»! Κάτι που φανερώνει όχι μόνο το μέλλον των online παιχνιδιών, αλλά δείχνει και πόσο πανίσχυροι έχουν γίνει οι browsers…

Πλέον σερφάρουμε στο ίντερνετ ανενόχλητα και απρόσκοπτα με 10 και πλέον ανοιχτά tabs, την ώρα που απολαμβάνουμε χαλαρά το τελευταίο hidh definition βιντεοκλίπ. Πράγματι, μεγάλο δρόμο διάβηκε η τεχνολογία των προγραμμάτων περιήγησης…

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Αυτή είναι η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας

Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία μας- Έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο

Ένα σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αστρονομίας και της αστροφυσικής ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες: τη «φωτογράφηση» για πρώτη φορά της τεράστιας μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας γαλαξία.

Το επίτευγμα-ορόσημο κατέστη εφικτό από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) και η ανακοίνωση έγινε με συνεντεύξεις Τύπου ταυτόχρονα σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Χιλή, Ιαπωνία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Κίνα κα) από τις ερευνητικές ομάδες της μεγάλης κοινοπραξίας του ΕΗΤ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία μας, γνωστή με το όνομα Τοξότης Α*, απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα υλικών (σκόνης, αερίων και ολόκληρων άστρων) που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυτική έλξη της.

Το ΕΗΤ, που ξεκίνησε το 2012, είναι ένα «εικονικό» τηλεσκόπιο, αποτελούμενο από ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργαζομένων παρατηρητηρίων που από κοινού έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, όντας έτσι ικανό να παρατηρήσει άμεσα μια μαύρη τρύπα ή πιο σωστά το κοντινό περιβάλλον της.

Το 2019 οι επιστήμονες του ΕΗΤ είχαν αποκαλύψει την πρώτη «φωτογραφία» μαύρης τρύπας (ουσιαστικά ενός καυτού φωτεινού δακτυλίου πέριξ του σκοτεινού κέντρου της από όπου δεν μπορεί να «δραπετεύσει» το φως), στο κέντρο ενός άλλου γαλαξία, του Messier 87 (M87), σε απόσταση 54 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η εν λόγω μαύρη τρύπα εκτιμάται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη μάζα, περίπου 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.

Πηγή : https://epiloges.tv

Continue Reading

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιοί διάσημοι εγκαταλείπουν το Twitter μετά την εξαγορά του από τον Ίλον Μασκ

Ώρες πριν από την ανακοίνωση, ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ προέτρεψε τους «χειρότερους επικριτές» του να παραμείνουν στο Twitter. Ωστόσο, πολλοί χρήστες του ιστότοπου αντιδρούν στα νέα της πώλησης ανακοινώνοντας ότι θα διαγράψουν τους λογαριασμούς τους.

Η εξαγορά του Twitter από τον Ίλον Μασκ οδήγησε πολλές προσωπικότητες από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας εκτός του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ιδρυτής της Tesla πέτυχε την εξαγορά της πλατφόρμας καταβάλλοντας ποσό 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ώρες πριν από την ανακοίνωση, ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ προέτρεψε τους «χειρότερους επικριτές» του να παραμείνουν στο Twitter. Ωστόσο, πολλοί χρήστες του ιστότοπου αντιδρούν στα νέα της πώλησης ανακοινώνοντας ότι θα διαγράψουν τους λογαριασμούς τους.

Η πρώτη σταρ υψηλού προφίλ που είπε ότι θα εγκαταλείψει την πλατφόρμα ήταν η Αγγλίδα ηθοποιός και παρουσιάστρια Τζαμίλα Τζαμίλ, η οποία είπε ότι φοβάται πώς θα αλλάξει το περιβάλλον υπό την ιδιοκτησία του Μασκ.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν κάποιοι που, ενώ επέκριναν τον Μασκ, δεσμεύτηκαν να παραμείνουν στην πλατφόρμα για να «παραμείνουν στον αγώνα». Άλλοι είδαν τους λογαριασμούς τους να επανενεργοποιούνται μετά την απαγόρευση λόγω παραβίασης κανόνων όταν το Twitter ανήκε στον Τζακ Ντόρσεϊ.

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Εϊζέλια Μπανκς και ο πολιτικός σχολιαστής Τάκερ Κάρλσον επέστρεψαν στον ιστότοπο, στον οποίο δεν μπορούσαν να κάνουν δημοσιεύσεις. Ο Ice Cube – ο οποίος έχει περιορισμούς στον λογαριασμό του – εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Twitter έχει νέο ιδιοκτήτη, γράφοντας: «Επιτέλους ελεύθερος! [Ίλον Μασκ] βγάλε το shadow ban φίλε μου…» ( πρακτική αποκλεισμού ή μερικού αποκλεισμού ενός χρήστη ή του περιεχομένου του)

Η Τζαμίλα Τζαμίλ ανακοίνωσε αμέσως τα σχέδιά της να εγκαταλείψει τον ιστότοπο, στέλνοντας ένα τελευταίο μήνυμα στους ακόλουθούς της, το οποίο περιελάμβανε τέσσερις φωτογραφίες της με τον σκύλο της.

Η ηθοποιός Μία Φάροου δημοσίευσε ένα tweet, το οποίο έκτοτε διαγράφηκε: «Λοιπόν, αν το Twitter γίνει ακόμα πιο τοξικό – με ψέματα τύπου Τραμπ και όλο το μίσος – θα ληφθεί λιγότερο σοβαρά υπόψη και άνθρωποι σαν εμένα θα αποτραβηχθούν – για την ειρήνη του μυαλού».

Αφού δέχθηκε κριτική από τους ακόλουθούς της, η Φάροου φάνηκε να άλλαξε γνώμη, ζητώντας από τον Μασκ να «κρατήσει το Twitter αντάξιο των προηγούμενων επιτευγμάτων του και των νομοταγών ανθρώπων παντού».

Η πρωταγωνίστρια της σειράς «Succession» Τζ. Σμιθ Κάμερον υπονόησε ότι θα στραφεί σε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης λόγω της εξαγοράς του Twitter από τον Ίλον Μασκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent.

«Έτοιμος κανείς να βρούμε άλλο φόρουμ που δεν είναι του Μασκ, χωρίς παραπληροφόρηση και συνεχή ροή αφιλτράριτου μίσους;»

Η Έιμι Σισκάιντ ακτιβίστρια για τις ελευθερίες, τα δικαιώματα των γυναικών και της LGBTQ κοινότητας και συγγραφέας του «The List: A Week-by-Week Reckoning of Trump’s First Yea» είπε ότι θα είναι διαθέσιμη για επικοινωνία μέσω Facebook «μέχρι να έρθει κάτι καλύτερο».

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής της να αποχωρήσει από το Twitter, έγραψε: «Οποιοδήποτε περιεχόμενο παρέχω εδώ πηγαίνει κατευθείαν στον πλουτισμό ενός ανθρώπου, ο οποίος νομίζω ότι είναι απολύτως απαίσιος».

Η συγγραφέας πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή δεν είναι πλέον μια δημόσια εταιρεία. Κάθε ανάρτηση που κάνετε εδώ είναι δωρεάν περιεχόμενο για να πλουτίσετε έναν άνθρωπο, τον Ίλον Μασκ. Ελέγχει απόλυτα και δεν απαντά σε κανέναν. Δεν τον βλέπω ως ψυχικά σταθερό άτομο».

Πηγή: https://www.skai.gr/

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Α.Μ.Θ. | First Lego League Xanthi

Ο μεγαλύτερος Πανελλήνιος διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας για παιδιά και φέτος στη Ξάνθη!

Μετά από δυό χρόνια, το First Lego League Xanthi επανέρχεται δια ζώσης στο διαγωνιστικό του κομμάτι, με σκοπό να χαρίσει χαμόγελα, καινοτομία και δημιουργικότητα. Συνολικά 16 ομάδες με 130 μαθητές,  απο την Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Δράμα θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες λύσεις τους στο κομμάτι των μεταφορών.

Διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, το Xanthi TechLab και την eduACT και ο προκριματικός της Ξάνθης βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Το FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) LEGO® League αποτελεί μια παγκόσμια διαγωνιστική διοργάνωση ρομποτικής, η οποία απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών προκειμένου να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία, μέσα από ψυχαγωγικές και διαδραστικές διαδικασίες. Οι συμμετέχοντες αποκτούν πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγούμενου, παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής, βοηθώντας τους σημερινούς μαθητές και εκπαιδευτικούς να χτίσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον.

Το FIRST® LEGO® League, είναι εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (Φ15/160778/Δ2) και εισάγει την επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά (STEM) σε παιδιά ηλικίας 4-16 μέσω διασκεδαστικής, συναρπαστικής, πρακτικής μάθησης. Οι συμμετέχοντες αποκτούν πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγούμενου, παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής, βοηθώντας τους σημερινούς μαθητές και εκπαιδευτικούς να χτίσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης(φουαγιέ) και στους χώρους του Xanthi TechLab. Ώρα έναρξης 09.00. Για το γενικό κοινό και τους γονείς θα υπάρχει live streaming

*Η είσοδος στο χώρο  θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα τελευταία υγειονομικά πρωτόκολλα και με αποκλειστική χρήση μάσκα τύπου FFP2 ή διπλής μάσκας προστασίας.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: