Quantcast
Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η απίστευτη εξέλιξη των browsers

Είναι γεγονός ότι το ίντερνετ έχει κάνει πολύ δρόμο.

Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας ιστοσελίδες με υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, κινούμενα images, πλούσια χρώματα και περιεχόμενο που κάνει τη διαφορά.

Μπορούμε ακόμα και να χρησιμοποιούμε πλατφόρμες όπως το YouTube για να απολαμβάνουμε τη μουσική μας, αντί για τους παραδοσιακούς music players.

Κι αυτό γιατί τα προγράμματα περιήγησης έχουν μεταμορφώσει κυριολεκτικά τον τρόπο που αποκτούμε πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Λίγες βελτιώσεις εδώ κι εκεί καταλήγουν σε τεράστιες διαφορές στη συνολική ηλεκτρονική μας εμπειρία, κάτι που σπάνια βέβαια συνειδητοποιούμε.

Πάρτε για παράδειγμα τα tabs, που έχουν εξαφανίσει τα πολλά ανοιχτά παράθυρα που κατέκλυζαν το desktop μας και έκαναν την περιήγηση στο ίντερνετ σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες: αντί λοιπόν για 10 ανοιχτά windows, τώρα έχεις ένα παράθυρο με 10 καρτέλες!

Προσθέστε τα plug-ins, τα παιχνίδια, τα bookmarks και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς άλλαξαν άρδην το ηλεκτρονικό τοπίο οι σύγχρονοι browsers.

Κι ενώ ξέρουμε πως δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα, συχνά τείνουμε να το ξεχνάμε. Ας κάνουμε λοιπόν μια σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη των προγραμμάτων περιήγησης στον Ιστό για να δούμε πώς οι μικρο-αλλαγές είχαν κολοσσιαίο αντίκτυπο στην ιντερνετική εμπειρία…

Το WorldWideWeb (χωρίς κενά, επίτηδες) ήταν ο πρώτος browser της Ιστορίας, μια εφεύρεση του “πολύ» Tim Berners-Lee το 1990.

Τρία χρόνια αργότερα (1993), κυκλοφόρησε ο browser Mosaic, στον οποίο αποδίδεται η τιμή ότι έκανε το Διαδίκτυο δημοφιλές! Μιλάμε για το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης που μπορούσαν οι εικόνες να ανοίγουν στο ίδιο παράθυρο, καθώς μέχρι τότε οι browsers κατέβαζαν τη φωτογραφία πρώτα και κατόπιν την άνοιγαν σε ξεχωριστό window…

Ο ηγέτης της ομάδας του Mosaic ιδρύει το θρυλικό Netscape και ρίχνει στην αγορά το Netscape Navigator τον Οκτώβριο του 1994, πιάνοντας τον ανταγωνισμό στον ύπνο. Οι καινοτομίες που παρουσίαζε έκαναν τον browser να κατέχει το 86% του μεριδίου της αντίστοιχης αγοράς μέχρι το 1996!

Την ίδια χρονιά, η IBM εγκαινιάζει τον δικό της browser, το WebExplorer…

Παρά την παντοκρατορία του Netscape, η BookLink Technologies κατεβάζει στο ίντερνετ το πρόγραμμα περιήγησης InternetWorks, τον πρώτο browser που είχε την ευκολία των tabs! Και μιλάμε ακόμα για το 1994…

Και βέβαια την ίδια εποχή έκανε το ντεμπούτο του και το UdiWWW ως ο πρώτος browser που μπορούσε να διαχειρίζεται το νέο πρωτόκολλο HTML 3, την ίδια στιγμή που υποστήριζε και math tags.

Η Microsoft μπαίνει απρόθυμα στο παιχνίδι το 1995 με τον πρώτο Internet Explorer, καθώς ο Bill Gates βλέπει τον Παγκόσμιο Ιστό ως μια “περαστική μόδα». Το πρόγραμμα περιήγησης ωστόσο, ενσωματωμένο στα Windows, εξαφάνισε τον ανταγωνισμό και έκλεψε την πρωτοκαθεδρία της αγοράς από το Netscape Navigator μέσα σε δύο χρόνια. Η μάχη μεταξύ Netscape και Microsoft έμεινε γνωστή στη Silicon Valley ως “πόλεμος των browsers»…

Η Netscape δεν καταφέρνει ποτέ να επανέλθει από το χτύπημα του Gates και εξαγοράζεται από την AOL, όχι βέβαια προτού κάνει την κίνηση-ματ και κάνει το πρόγραμμα περιήγησής της ανοιχτού κώδικα! Ο περίφημος Mozilla δημιουργείται πράγματι από μια ομάδα που χρησιμοποιεί αυτά τα open source δεδομένα, με τον Mozilla 1.0 να κατεβαίνει στην αγορά το 2002.

Την ίδια χρονιά, το δεύτερο παράλληλο πρότζεκτ της Mozilla βλέπει το φως της ημέρας: το Firefox! Μέσω του Firefox, τα tabs γίνονται πιο λειτουργικά, άρα και περισσότερο δημοφιλή, την ίδια ώρα που τα plug-ins του browser τον κάνουν αγαπημένο του κόσμου…

Ο TOR (The Onion Reuter) εγκαινιάζεται τον Σεπτέμβριο του 2002 με σκοπό να προστατεύσει τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών κρατώντας τα ίχνη τους ανώνυμα. Σύντομα ο browser θα γίνει περιθωριακός και underground, φιλοξενώντας αργότερα ιστοσελίδες όπως το Silk Road, που εμπορεύονταν παράνομα αγαθά, ενώ ακόμα και ο Έντουαρντ Σνόουντεν τον TOR χρησιμοποίησε για να στείλει στον “Guardian» τα άπλυτα της NSA…

Η Apple ρίχνει το Safari στον κόσμο το 2003 γράφοντας άλλη μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία των browsers…

Και βέβαια το 2007 που κυκλοφορεί το iPhone, η Apple δεν παραλείπει να το εφοδιάσει με μια mobile εκδοχή του Safari, κάνοντάς το το πρώτο smartphone του κόσμου που παρουσιάζει το ίντερνετ με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που το βλέπουμε στο PC μας!

Η Google, η μηχανή αναζήτησης(!), ρίχνει στην αγορά τη δική της browser εκδοχή τον Δεκέμβριο του 2008. Στα χνάρια του Firefox, ο Chrome φιλοξενεί τόνους plug-ins, κάποια από τα οποία ενσωματώνουν υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα social media γίνονταν ολοένα και πιο δημοφιλή…

Και βέβαια φέτος η Google κυκλοφόρησε το πρώτο παιχνίδι για τον Chrome, το φοβερό και τρομερό “Lord of the Rings»! Κάτι που φανερώνει όχι μόνο το μέλλον των online παιχνιδιών, αλλά δείχνει και πόσο πανίσχυροι έχουν γίνει οι browsers…

Πλέον σερφάρουμε στο ίντερνετ ανενόχλητα και απρόσκοπτα με 10 και πλέον ανοιχτά tabs, την ώρα που απολαμβάνουμε χαλαρά το τελευταίο hidh definition βιντεοκλίπ. Πράγματι, μεγάλο δρόμο διάβηκε η τεχνολογία των προγραμμάτων περιήγησης…

Click to comment

Απάντηση

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη | Για πρώτη φορά η Sophia, το διάσημο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στην συμπρωτεύουσα

Η Sophia είναι ένα πιο διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης. Σήμερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε προγραμματιστεί να έχει… συνομιλία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στο πλαίσιο της έκθεσης BEYOND.

Πρόκειται για ένα «κοινωνικό» ανθρωποειδές ρομπότ, σχεδιασμένο για διάδραση και επικοινωνία με τους ανθρώπους με ένα πρόσωπο που θυμίζει ανθρώπινο. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο δημιουργός της, τα χαρακτηριστικά της είναι ένας συνδυασμός της Αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτης, της Όντρεϊ Χέπμπορν και της συζύγου του Αμάντα Χάνσον!

H Sophia ήταν συνεπής στο ραντεβού της με το κοινό σήμερα στις 11:30 στο σταντ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

MyAADE app | «Στον αέρα» η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ – Πληρωμές, έλεγχος οφειλών, φορολογικό ημερολόγιο στο κινητό

Σε λειτουργία και έτοιμη για «κατέβασμα» είναι η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τους φορολογούμενους, το MyAADE app, το οποίο έχει ως στόχο να «λύσει» τα χέρια σε ό,τι αφορά σε πληρωμές υποχρεώσεων, έλεγχο οφειλών, παρέχοντας υπηρεσίες φορολογικού ημερολογίου και «ξυπνητηριού».

Η παρουσίαση της εφαρμογή MyAADE app για τους φορολογούμενους, πραγματοποιήθηκε από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, με την παρουσία της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Τετάρτη (20.3.204).

Οι φορολογούμενοι θα έχουν πλέον την δυνατότητα να πληρώνουν εύκολα και γρήγορα με Iris ή με κάρτα, να αποθηκεύουν φορολογικά έγγραφα στο ψηφιακό τους πορτοφόλι, να διαχειρίζονται ραντεβού και να δέχονται ειδοποιήσεις για προθεσμίες πληρωμών.

Ο κ. Πιτσιλής δεν απέκλεισε αργότερα να προστεθούν και περαιτέρω υπηρεσίες. Η ασφάλεια των συναλλαγών είναι εξασφαλισμένη μέσα από το ψηφιακό περιβάλλον πληρωμών της ΔΙΑΣ. Προς το παρόν είναι διαθέσιμη σε iOS ενώ στις αμέσως επόμενες ώρες θα είναι διαθέσιμη και σε Android.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων, της νέας διαδικτυακής δράσης επαγγελματικής κατάρτισης, με τίτλο «Προσωποποιημένη Επιμόρφωση, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης», στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η κατάρτιση των πινάκων πραγματοποιήθηκε κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης από την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και ώρα 14:00 μέχρι την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 και ώρα 23:59 αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΥΠΑ (e-servives), με κωδικούς TaxisNet ή με κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΔΥΠΑ, στη διεύθυνση: https://eservices.oaed.gr/pls/apex/.

Όσοι υποψήφιοι καταθέτουν ένσταση, οφείλουν να αναφέρουν την ακριβή αιτιολογία της ένστασης και να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας με ηλεκτρονική σάρωση σχετικά δικαιολογητικά. Ενστάσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν εξετάζονται.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή προσωποποιημένων διαδικτυακών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, που η συνολική τους διάρκεια θα κυμαίνεται από 100 έως 250 ώρες.

Οι ωφελούμενοι της δράσης θα κληθούν, αρχικά, να συμπληρώσουν εξειδικευμένα ερωτηματολόγια, τα οποία, στη συνέχεια, θα επεξεργαστεί το ΕΚΠΑ, μέσω μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα αναδείξει τα προσωποποιημένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που θα κληθεί μετά κάθε ωφελούμενος να παρακολουθήσει, ενώ το περιεχόμενό τους θα αποτελείται από μαθήματα και διδακτικές ενότητες που θα έχουν άμεση συνάρτηση με το προσωπικό προφίλ τους.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en