ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση | Τελευταία ευκαιρία της Τουρκίας για δικαιοσύνη στη δίκη του Οσμάν Καβάλα

Διαβάστε την δήλωση κορυφαίων ευρωβουλευτών

Οι δηλώσεις έγιναν ενόψει της τελικής ακρόασης στην Κωνσταντινούπολη της δίκης Γκεζί και ειδικότερα της υπόθεσης του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα.

Ο μόνιμος εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Τουρκία Nacho Sánchez Amor (S&D, ES) και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Sergey Lagodinsky (Πράσινοι/EFA, DE) εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση πριν από την τελική ακρόαση στην Κωνσταντινούπολη για τη δίκη Gezi και ειδικότερα την υπόθεση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, που διαδραματίζεται την Παρασκευή 22 Απριλίου.

«Ο Οσμάν Καβάλα έχει περάσει 1.633 μέρες από τη ζωή του στη φυλακή. Η συνέχιση της φυλάκισής του έχει κηρυχθεί παράνομη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ). Τα τουρκικά δικαστήρια και αρχές έχουν ακόμη την ευκαιρία να βάλουν τέλος σε αυτή τη δοκιμασία. Δεν πρόκειται για αποδοχή σε εξωτερικό αίτημα, πρόκειται για το σεβασμό της Τουρκίας για το κράτος δικαίου και το δικό της νομικό σύστημα Αυτό άλλωστε απορρέει από τις διεθνείς δεσμεύσεις της και κατοχυρώνεται στο δικό της Σύνταγμα. Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ που διατάσσουν την άμεση αποφυλάκισή του είναι νομικά δεσμευτικές. Αγνοώντας τους, η Τουρκία αντιμετωπίζει τώρα διαδικασίες επί παραβάσει που θα έβλαπταν περαιτέρω τη διεθνή φήμη της Τουρκίας.

Για να εδραιωθεί η πρόσφατη προσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας, χρειαζόμαστε σαφείς ενέργειες στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα, προκειμένου να επανέλθει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ιστορικό

Ο μόνιμος εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία Nacho Sanchez Amor θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Απριλίου. Εκεί θα παρακολουθήσει τη δίκη του κ. Οσμάν Καβάλα ως ένδειξη αλληλεγγύης.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version