ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Εσπευσμένη συνάντηση Πασχαλίδη με τον Υπ. Επικρατείας για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες Π.Ε. Καβάλας

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης πραγματοποίησε σήμερα εσπευσμένα συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας κ.Γεώργιο Γεραπετρίτη, προκειμένου να ζητήσει την παρέμβασή του για άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών της περιοχής μας.

Ο Βουλευτής ανέφερε στον Υπουργό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Π.Ε. Καβάλας επλήγη σφοδρά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν όχι απλώς εκτεταμένες ζημίες, αλλά ολοκληρωτική καταστροφή στις αγροτικές καλλιέργειες.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής εξέθεσε εκτενώς ότι οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ολική καταστροφή και απώλεια παραγωγής σε καλλιέργειες καλαμποκιού, ηλίανθου, σόγιας, φασολιών βέργας και φασολιών

α) στην περιοχή Τενάγη Φιλίππων του Δήμου Παγγαίου και πιο συγκεκριμένα σε εκτάσεις 8.000 στρεμμάτων στα χωριά Κοκκινόχωμα, Ελευθερούπολη, Αμισιανά, Χορτοκόπι, Αντιφίλιπποι, Παλαιοχώρι, Νικήσιανη και Γεωργιανή,

β)στην περιοχή του Δήμου Νέστου και πιο συγκεκριμένα σε εκτάσεις 5.000 στρεμμάτων στα χωριά Νέα Καρυά, Μοναστηράκι, Αγίασμα, Πηγές, Χαϊδευτό και Ερατεινό, και

γ) στην περιοχή του Δήμου Καβάλας, σε εκτάσεις 2.000 στρεμμάτων στα χωριά Κρηνίδες και Λυδία.

Επιπλέον, εκτενής αναφορά έγινε και στη σφοδρή χαλαζόπτωση της 25.6.2022 που προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή σε περισσότερα από 40.000 στρέμματα σε καλλιέργειες σταφυλιών, ελιάς, αμυγδάλων, καλαμποκιών και ηλιόσπορων σε Μουσθένη, Πλατανότοπο, Ποδοχώρι, Ακροπόταμο, Κάρυανη, Φωληά, Ορφάνι, Γαληψό, Οφρύνιο και Κοκκινοχώρι.

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής παρέδωσε στον Υπουργό σχετικό οπτικοακουστικό υλικό ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη για αντιχαλαζική προστασία, αναφέροντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι αν η περιοχή μας είχε ενταχθεί σε πιλοτικό πρόγραμμα με την εγκατάσταση «μπαλονιών» με ιωδιούχο άργυρο, μέθοδος που έχει εξασφαλίσει τις παραγωγές στη Γαλλία, η καταστροφή πιθανότατα να είχε περιοριστεί σημαντικά.

Ο Βουλευτής, που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους πληγέντες, εξήγησε στον Υπουργό πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της Π.Ε. Καβάλας είναι απελπιστική, καθώς η οικονομική καταστροφή που έχουν βιώσει είναι ανυπολόγιστη και ζήτησε την άμεση κρατική αρωγή.

Ο Υπουργός ενημέρωσε το Βουλευτή ότι την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρμοδίων Υπουργών ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την άμεση στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών μας στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version