Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Εργαζόμενοι στα πετρέλαια Καβάλας | Το “Πάμε και όπου βγει” είναι έγκλημα

Με θλίψη, αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε όλες αυτές τις μέρες πένθους, τα όσα διαδραματίζονται γύρω από το, όπως αποδεικνύεται, προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη… Πενθούμε τους νεκρούς μας αλλά απαιτούμε και την αλήθεια. Το χρωστάμε στα θύματα, στις οικογένειες τους, σε όλους μας αυτές τις ημέρες να μην σωπάσουμε. Το κέρδος δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από την ανθρώπινη ζωή. 57 νεκροί, οι πλειοψηφία νέα παιδιά που μόλις άρχιζαν την ζωή τους… δεκάδες τραυματίες και δεκάδες χαροκαμένες οικογένειες…

Κανείς δεν άκουσε τους συναδέλφους μας εργαζομένους στους σιδηροδρόμους, που φώναζαν για την ανασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών σταθμών και προειδοποιούσαν για επερχόμενη τραγωδία. Η πολιτική ηγεσία έσπευσε να τους κατηγορήσει για σκοπιμότητα και να τους καλέσει σε απολογία ενώ τα ΜΜΕ δεν κάλυψαν τις κινητοποιήσεις τους, υποβαθμίζοντας την σοβαρότητα των ζητημάτων που έθεταν και παρουσιάζοντάς τους ως τεμπέληδες και κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές, οι οποίοι δεν θέλουν να συμβάλουν στα μεγαλόπνοα σχέδια της πολιτείας για ιδιωτικοποίηση και δήθεν εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών μεταφορών της χώρας μας. Αποδείχτηκε ότι η εν τοις πράγμασι ποινικοποίηση της απεργίας και γενικά των συνδικαλιστικών
κινητοποιήσεων με τον Νόμο Χατζηδάκη οδηγεί στην συγκάλυψη εγκληματικών παραλείψεων στον τομέα της ασφάλειας, οι οποίες όμως δυστυχώς μπορούν να αποβούν μοιραίες. Και όταν οι προβλέψεις επαληθεύονται αυτοί που κουνούσαν το δάχτυλο στους εργαζόμενους και σε όποιους τολμούσαν να τους συμπαρασταθούν, προσπαθούν με κροκοδείλια δάκρυα και επικοινωνιακές υποσχέσεις να αποφύγουν τις συνέπειες.

Εμείς οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια Καβάλας:
Ξέρουμε καλά τι πάει να πει Αγώνας για ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Αναγκαστήκαμε ως την έσχατη λύση απέναντι στην αδιαφορία της εργοδοσίας να προβούμε σε επίσχεση εργασίας. Η Ενεργειακή Αιγαίου Α.Ε. (Energean) αφού μας κατασυκοφάντησε στην κοινωνία της Καβάλας και στο πανελλήνιο και αφού μας εκδίωξε από τις εγκαταστάσεις της με την βοήθεια εκατοντάδων ένοπλων ΜΑΤ μας απέλυσε, γιατί δεν δεχθήκαμε να κάνουμε εκπτώσεις στην ασφαλή λειτουργία των πετρελαίων του Πρίνου, δεν δεχθήκαμε να πούμε «ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ». Οι κραυγές αγωνίας μας ότι αν λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις με το δήθεν «εκσυγχρονισμένο σχέδιο» που επέβαλε η εργοδοσία, θα προκληθεί μεγάλο ατύχημα δεν ακουστήκαν και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ήδη στις 09.04.2022 με την έκρηξη σε δεξαμενή πετρελαιομένων νερών, σε σταματημένο εργοστάσιο. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα…ευτυχώς.

Ξέρουμε τι πάει να πει εμπαιγμός από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς της χώρας μας. Ξέρουμε τι πάει να πει συγκάλυψη από τα αρμόδια υπουργεία, από την κυβέρνηση.

Ξέρουμε τι πάει να πει ποινικοποίηση του Αγώνα που δίδεται για την αξιοπρέπεια, για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Ξέρουμε τι σημαίνει κέρδος για τους ομίλους των εταιρειών και τι είναι ικανοί να πράξουν για να το υπερασπιστούν.

Ξέρουμε όμως, ότι δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας για ΑΣΦΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, όπως οφείλουν και ταυτόχρονα δικαιούνται να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, στην μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν στο δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και σε εκατοντάδες συναδέλφους μας που χάνονται καθημερινά στην χώρα μας, η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στον αριθμό των εργατικών θανατηφόρων ατυχημάτων.

Το Δ.Σ. του Σωματείου αλλά και όλα τα μέλη μας, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των συναδέλφων μηχανοδηγών καθώς και όλων των θυμάτων και τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Όταν λοιπόν υγειονομικοί, σιδηροδρομικοί, ναυτεργάτες, οικοδόμοι, εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες κλπ προκηρύσσουν απεργία μπες στον κόπο μόνο 2 λεπτά να διαβάσεις προσεκτικά τα αιτήματά τους.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΖΩΕΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κοίτασμα Έψιλον | Ξεκινά η εγκατάσταση της εξέδρας Λάμδα στον Κόλπο της Καβάλας

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά στον Κόλπο της Καβάλας η τμηματική εγκατάσταση της νέας εξέδρας Λάμδα, από την οποία θα αναπτυχθεί το δορυφορικό του Πρίνου κοίτασμα Έψιλον.

Ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στο λιμάνι «Φίλιππος Β’» της Καβάλας το “Big Foot 1”, ειδικό σκάφος τοποθέτησης αγωγών (Pipe Lay Barge) της εταιρείας GSP, το οποίο θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των ποδιών (piles) της εξέδρας, τα οποία έχουν αφιχθεί νωρίτερα στην Καβάλα. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της εξέδρας αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εξέδρα Λάμδα θα είναι η πρώτη εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων που θα εγκατασταθεί στην χώρα μας, 45 χρόνια μετά την εγκατάσταση των εξεδρών του συγκροτήματος του Πρίνου.

Για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, ενώ η Energean

προχώρησε πρόσφατα και στις απαραίτητες ενημερώσεις για το πρόγραμμα των εργασιών που θα ακολουθηθεί. Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή εκτέλεση του έργου θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο Υπεράκτιας Ανάπτυξης Πρίνου

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον είναι το μοναδικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Το κοίτασμα περιέχει 23 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου και η παραγωγή προβλέπεται να αρχίσει εντός του επομένου έτους. H επένδυση στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον θα υπερβεί τα 150 εκατ. δολάρια.

Continue Reading

ΠΑΓΓΑΙΟ

Τέλος σεζόν για το Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

Επιτυχημένη η επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού μετά από χρόνια παύσης του.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 11:30 π.μ., ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη λήξη της χιονοδρομικής περιόδου 2022-2023 στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, από κοινού με τους εκπροσώπους της ανάδοχης εταιρείας ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε. που είχε εκμισθώσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού γι’ αυτή τη σεζόν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ δήλωσε πως ο στόχος επαναλειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου επετεύχθη, παρ’ όλο που υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα νομιμότητας. Πολλά θέματα έπρεπε να λυθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια των επισκεπτών έπρεπε να γίνουν προσεκτικά βήματα. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ανάδοχη εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε., οι εκπρόσωποι της οποίας, με μεράκι και όραμα έκαναν ό, τι καλύτερο μπορούσαν για την εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία των επισκεπτών καθώς και για την άψογη συνεργασία με την Αντεπεριφέρεια Δράμας.

Τέλος, ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι της πενταετίας για να υπάρχει ετοιμότητα για τη χιονοδρομική περίοδο 2023- 2024, προκειμένου να δοθούν σε χρήση η τετραθέσια καρέκλα που οδηγεί στη Χιονότρυπα και η διθέσια καρέκλα, τα οποία φέτος δε δόθηκαν σε χρήση.

Παράλληλα όσον αφορά το βουνό είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με κάποιους συλλόγους και φορείς που ενδιαφέρονται να συνδιοργανώσουν κάποιους αγώνες πεζοπορίας, αναρρίχησης αλλά και κάποιες επισκέψεις που θα αναδείξουν το βουνό και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, ο κ. Στέφανος Πεταλούδης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την ουσιαστική βοήθεια που παρείχε κατά τη διάρκεια της φετινής λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου. Σημείωσε επίσης ότι ήταν «ανδραγάθημα» ότι φέτος λειτούργησε το Χιονοδρομικό Κέντρο και ευχαρίστησε όλους όσους το επισκέφθηκαν.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Δενδροφύτευση στο Δασύλλιο Πρίνου στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας

Σήμερα, στα πλαίσια εορτασμού της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, ο Δήμος της Θάσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου Θάσου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Το Μικρό Καζαβίτι” πραγματοποίησε συμβολική περιβαλλοντική δράση δενδροφύτευσης περίπου 200 θάμνων (Πρίνων) από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου στην περιοχή του Δασυλλίου Πρίνου με σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Κατά τη διάρκεια της δενδροφύτευσης, που είχε ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών για την προστασία του δάσους, διανεμήθηκαν από το Δήμο Θάσου στους μαθητές 30 ποτιστήρια καθώς και 180 μπλουζάκια με το σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν από ειδικούς για την καθιέρωση εορτασμού της 21ης Μαρτίου, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το 1971, ως ημέρας προβληματισμού σχετικά με τον ρόλο και την αξία των δασών και ευαισθητοποίησης των πολιτών προς την κατεύθυνση προστασίας τους.

Επίσης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την αξία των δασών για τη ζωή και τον άνθρωπο καθώς αποτελούν μοναδικό φυσικό πόρο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου. Την δράση πλαισίωσε, πραγματοποιώντας ομιλία, ο Δασάρχης Θάσου κ. Γεώργιος Ράνης καθώς και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θάσου με την αποστολή ειδικού πυροσβεστικού οχήματος.

Στην δράση παρέστη ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πρίνου κ. Ευάγγελος Γιάντσος, αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου, ο Διευθυντής και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου, εκπρόσωποι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Μικρό Καζαβίτι”, γονείς και μαθητές.

Μετά το πέρας της δράσης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας δήλωσε:

«Είναι χαρά μας να βλέπουμε τα παιδιά μας, με την υποστήριξη όλων μας, να συμμετέχουν και να δρουν για την διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους, που αποτελεί έναν μοναδικό φυσικό πόρο του τόπου μας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Θάσου. Ο Δήμος της Θάσου στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει ενεργά προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της προστασίας του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: