Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επιστρεπτέα 7 | Ανοίγει η πλατφόρμα για το 1 δισ. ευρώ.

image_print

To αργότερο έως τη Μεγάλη Τρίτη  αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα προκαταβολή  7, η οποία θα «μοιράσει» 1 δισ. ευρώ.

Όσοι κάνουν τις αιτήσεις έως και την Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται τη Μεγάλη Πέμπτη να εισπράξουν το ύψος της ενίσχυσης που δικαιούνται. Οι πληρωμές θα συνεχιστούν την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Στην πλατφόρμα myBusinessSupport υποβλήθηκαν 704.604 αιτήσεις  ενώ οι ωφελούμενοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν  τις 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 600.000 εργαζόμενους.

Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το πρώτο τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην Επιστρεπτέα 6, επειδή  δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον Ιανουάριο κι αυτό θα ευνοήσει ιδιαιτέρως τις εμπορικές επιχειρήσεις.

H πιο σημαντική αλλαγή, είναι ότι στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα ληφθούν υπόψη τροποποιητικές δηλώσεις του 2020 που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021, μετά τον εντοπισμό δεκάδων περιπτώσεων επιχειρήσεων που εμφάνιζαν «μαιμού» τζίρο για να λαμβάνουν μεγάλα ποσά κρατικής ενίσχυσης.

Aναφoρικά με το κριτήριο της μείωσης τζίρου στο σύνολο του 2020, ορίζεται πως οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις: Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6 δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).

Όπως σε όλους τους κύκλους, από τον τέταρτο και μετά το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021 (αντί για Ιούνιο που ίσχυε στην Επιστρεπτέα 6). Επιπλέον,  το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022 (αντί για 48).

Απαιτείται επίσης ελάχιστος τζίρος αναφοράς 600 ευρώ ,που αντιστοιχεί σε 3 μήνες  ενώ οι  νέες επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα: 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμη  Πρόκριση του Γ.Λυκείου της Νέας Βύσσας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής.

Από «κόσκινο» οι επιχειρήσεις

Όσες επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να εμφανίσουν τζίρο ούτε 200 ευρώ από τον Ιανουάριο και μετά θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα οι αμρόδιες αρχές  θα συγκρίνουν τα μηνιαία μεγέθη των ακαθάριστων εσόδων και εξόδων φέτος σε σχέση με τα μεγέθη προηγούμενων ετών, συλλέγοντας στοιχεία και πληροφορίες τόσο από τις υποβληθείσες δηλώσεις των επιχειρήσεων όσο και από τρίτους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Βασικός στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις εκταμίευσης των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν τη μορφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Υπενθυμίζεται πως, οι παραβάτες που θα εντοπιστούν είτε άμεσα είτε και σε βάθος χρόνου, θα υποχρεωθούν αφενός να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αφετέρου θα τους καταλογιστούν τόκοι και προσαυξήσεις.

Για τους λήπτες της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προβλέπεται εκτεταμένο πλαίσιο ελέγχων και συγκεκριμένα:

  1. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε στοιχείο, έγγραφο ή άλλη πληροφορία τους ζητηθεί αρμοδίως, ιδίως, για τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης.
  2. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από την φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου. Ο υπολογισμός των τόκων ανάκτησης γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης.
  3. Ο δικαιούχος λήπτης της ενίσχυσης υποχρεούται να παράσχει κάθε στοιχείο, έγγραφο ή πληροφορία, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αποτίμησης και αξιολόγησης του παρόντος προγράμματος ενίσχυσης, στα αρμόδια όργανα.
  4. Όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα  χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου ή των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος, ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των δικαιολογητικών και παραστατικών.

Τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά έγγραφα διατηρούνται είτε υπό τη μορφή πρωτοτύπων, ή αντιγράφων των πρωτοτύπων ή σε κοινώς αποδεκτούς φορείς δεδομένων, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εκδόσεων των πρωτότυπων εγγράφων ή εγγράφων που υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμωτή : Σωτήρια παρέμβαση – Έσωσαν λουόμενη που έχασε τις αισθήσεις της στην παραλία

image_print

Σωτήρια αποδείχθηκε η άμεση επέμβαση του προσωπικού του ΚΑΑΥ Κεραμωτής σε περιστατικό που σημειώθηκε στην παραλία της Κεραμωτής, όταν μία γυναίκα τουρίστρια έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις της ενώ βρισκόταν σε κοντινή απόσταση στην περιοχή του ΚΑΑΥ.

Μόλις οι άνθρωποι του αντιλήφθηκαν το συμβάν, έσπευσαν άμεσα στο σημείο, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασής της μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση και νοσηλεία.

Το περιστατικό αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της άμεσης ανταπόκρισης και της εκπαίδευσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς η έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής.

Σύνταξη Άρθρου: Στέλλα Γκοτζαμάνη

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τι ισχύει για τον καύσωνα τον Ιούλιο

Ελλάδα - Καλοκαιρινός καιρός τον Ιούλιο - 2026
image_print

Με καλοκαιρινές θερμοκρασίες αλλά χωρίς, προς το παρόν, ενδείξεις για ισχυρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα συνεχίζεται ο καιρός στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τις επόμενες ημέρες, χωρίς όμως να πληρούνται οι προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν ένα επεισόδιο καύσωνα.

Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κάνει λόγο για γενικά αίθριο καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Αφορμή για συζήτηση αποτέλεσαν τα σενάρια που έκαναν λόγο για έντονο κύμα ζέστης μέσα στον Ιούλιο. Ωστόσο, ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι δεν προκύπτει, με τα σημερινά δεδομένα, καύσωνας στη χώρα.

Όπως εξήγησε, οι μέγιστες θερμοκρασίες ενδέχεται να προσεγγίσουν τους 38 με 39 βαθμούς στην Αθήνα προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ στις περισσότερες μεγάλες πόλεις ο υδράργυρος θα κινηθεί γύρω στους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο όρος «καύσωνας» δεν σχετίζεται μόνο με τις υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας, αλλά και με τις ιδιαίτερα υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίες πρέπει να διατηρούνται για αρκετές συνεχόμενες ημέρες.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Για την Τρίτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και τις Σποράδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τοπικές ασθενείς βροχές ή όμβροι ενδέχεται να εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο, τη Χαλκιδική και την ανατολική Μακεδονία.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 6 και κατά τόπους τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές μεταβολές, αγγίζοντας στις περισσότερες περιοχές τους 33 έως 35 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός την Τετάρτη

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό και την Τετάρτη 15 Ιουλίου, με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις θερμές ώρες της ημέρας. Στα ορεινά δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι μικρής διάρκειας.

Οι βόρειοι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, με τις υψηλότερες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 35 και 36 βαθμών στα ηπειρωτικά.

Χωρίς συνθήκες καύσωνα προς το παρόν

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν μέσα στον Ιούλιο, οι μέχρι στιγμής μετεωρολογικές εκτιμήσεις δεν δείχνουν παρατεταμένο επεισόδιο καύσωνα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ζέστη των επόμενων ημερών παραμένει εντός των φυσιολογικών ορίων της εποχής, ενώ η εξέλιξη των προγνώσεων θα παρακολουθείται συνεχώς, καθώς τα καιρικά δεδομένα ενδέχεται να μεταβληθούν όσο πλησιάζουμε στο δεύτερο μισό του μήνα.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

113 χρόνια από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης

image_print

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Νέστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 113 χρόνων από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης, τιμώντας μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με αναφορές στον αγώνα για την ελευθερία της περιοχής και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθους πολιτών.

Η επέτειος αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία να αποδοθεί φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου και να αναδειχθεί η ιστορική διαδρομή του Δήμου Νέστου.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en