Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επίδομα ανεργίας και σε ελεύθερους επαγγελματίες: Ποιοι το δικαιούνται

Τη διεύρυνση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων, που δικαιούνται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση.
Στο εξής, σύμφωνα με την απόφαση, το επίδομα θα μπορούν να διεκδικήσουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, έχουν κάνει διακοπή επαγγέλματος και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης.
Το επίδομα ανεργίας είναι 360 ευρώ ανά μήνα και καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τριών έως εννέα μηνών, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης.
Σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια, το ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ. Το δε συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
Με αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που διευρύνει την καταβολή του επιδόματος ανεργίας και σε ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Βρούτσης δήλωσε τα εξής:
“Πριν από ένα χρόνο αναλάβαμε μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, καταβάλλοντας -για πρώτη φορά στη χώρα μας- επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους.
Σε μια επαγγελματική κατηγορία που, παρότι είχε πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, παρέμενε έως τότε ακάλυπτη από το σύστημα κοινωνικής προστασίας”, δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης ο υπουργός Εργασίας και συνέχισε:
“Με την απόφαση αυτή, διευρύνουμε σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων, επεκτείνοντας την καταβολή αυτού του επιδόματος ανεργίας και σε όσους έχουν προβεί σε ρύθμιση των ασφαλιστικών τους εισφορών και είναι συνεπείς με τις οφειλές τους.
Ικανοποιούμε, έτσι, το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων”.

Click to comment

Απάντηση

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 05-06-2023

analitis 05 06 2023 web edition

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύλληψη καταζητούμενου στο αεροδρόμιο της Καβάλας

Συνελήφθη το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 το πρωί στον Αερολιμένα Καβάλας “Μέγας Αλέξανδρος”, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Καβάλας ένας ημεδαπός, ο οποίος επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Γερμανία και κατά τον έλεγχο των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές, για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Καβάλας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σε ηλικία 71 ετών ο γνωστός αθλητικογράφος Γιώργος Γεωργίου έφυγε από τη ζωή

Ο γνωστός αθλητικογράφος Γιώργος Γεωργίου έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας (5/6), σε ηλικία 71 ετών, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα.

Ο δημοσιογράφος, που νοσηλευόταν στον Άγιο Σάββα, είχε χάσει τον γιο του, το 2017 λόγω της σπάνιας ασθένειας που ονομάζεται «Αταξία Φρίντριχ», σε ηλικία 35 ετών.

Έκτοτε η υγεία του επιβαρύνθηκε πολύ, ενώ το 2017 είχε υποστεί έμφραγμα και το 2018 υπέστη πνευμονικό οίδημα και νοσηλευόταν στην ΜΕΘ.

Ο Γιώργος Γεωργίου γεννήθηκε στα Πετράλωνα στις 26 Μαΐου 1952. Ήταν Έλληνας αθλητικογράφος και παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών.

Η πρώτη του ενυπόγραφη παρουσία στην έντυπη δημοσιογραφία καταγράφηκε σε πολύ νεαρή ηλικία, στην εβδομαδιαία Παναθηναϊκή Φλόγα στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε στο χώρο από το 1982, ως μέλος της ιδρυτικής ομάδας της αθλητικής εφημερίδας “Ο Φίλαθλος”, ενώ είχε συνεργαστεί και με τα περιοδικά Σύγχρονος Αθλητισμός και Forza.

Έγινε ευρύτερα γνωστός στο κοινό μέσω της καθημερινής στήλης που διατηρούσε στον Φίλαθλο, καθώς και με την αρχικά ραδιοφωνική, μετέπειτα τηλεοπτική εκπομπή του Το Καφενείο των Φιλάθλων.

Παντρεύτηκε δύο φορές, το 1980 την πρώτη του σύζυγο Μαρία και το 1997 την δεύτερη του σύζυγο Ευγενία. Είχε αποκτήσει με καθεμιά από τις δύο συζύγους του από ένα παιδί, τον Τάσο (ο οποίος γεννήθηκε το 1982 και απεβίωσε το 2017 λόγω της σπάνιας ασθένειας που ονομάζεται “Αταξία Φρίντριχ” και την Σταυρούλα (γενν. 1998) αντίστοιχα.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ

Επίδομα ανεργίας και σε ελεύθερους επαγγελματίες: Ποιοι το δικαιούνται;

Στο εξής, σύμφωνα με την απόφαση, το επίδομα θα μπορούν να διεκδικήσουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, έχουν κάνει διακοπή επαγγέλματος και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. (Σχόλιο γράφοντος: Άραγε πόσοι να είναι αυτοί;)

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης.

Το επίδομα ανεργίας είναι 360 ευρώ ανά μήνα και καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τριών έως εννέα μηνών, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια, το ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ. Το δε συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Με αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που διευρύνει την καταβολή του επιδόματος ανεργίας και σε ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

“Πριν από ένα χρόνο αναλάβαμε μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, καταβάλλοντας -για πρώτη φορά στη χώρα μας- επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους.

Σε μια επαγγελματική κατηγορία που, παρότι είχε πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, παρέμενε έως τότε ακάλυπτη από το σύστημα κοινωνικής προστασίας», δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης ο υπουργός Εργασίας και συνέχισε:

“Με την απόφαση αυτή, διευρύνουμε σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων, επεκτείνοντας την καταβολή αυτού του επιδόματος ανεργίας και σε όσους έχουν προβεί σε ρύθμιση των ασφαλιστικών τους εισφορών και είναι συνεπείς με τις οφειλές τους.

Ικανοποιούμε, έτσι, το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Click to comment

Απάντηση

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΥΠΑ | Ξεκινούν την Μ. Τετάρτη οι αιτήσεις για 3.000 θέσεις εργασίας, με επιδότηση έως 8.400 ευρώ

ΔΥΠΑ: Τη Μ. Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για 3.000 θέσεις εργασίας, με επιδότηση έως 8.400 ευρώ, σε περιοχές υψηλής ανεργίας της Αττικής και έμφαση στις γυναίκες.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023, στις 13:00, ξεκινούν οι αιτήσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές υψηλής ανεργίας της Αττικής και, συγκεκριμένα, στις Περιφερειακές Ενότητες του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά, για τις 3.000 θέσεις του Δ’ κύκλου του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περισσότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΠΑΠ) της χώρας, με έμφαση στις γυναίκες». Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται, μέχρι την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, στις 15:00 ή μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα ποσά της επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης για 12 μήνες ανέρχονται:

  • Σε 467 ευρώ μηνιαία/5.598 ευρώ ετήσια για ανέργους, ηλικίας 30-49 ετών.
  • Σε 560 ευρώ μηνιαία/6.718 ευρώ ετήσια για ανέργους, ηλικίας 50 ετών και άνω.
  • Σε 606 ευρώ μηνιαία/7.277 ευρώ ετήσια για μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 30 ετών και άνω.
  • Σε 653 ευρώ μηνιαία/7.837 ευρώ ετήσια για μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 50 ετών και άνω.
  • Σε 700 ευρώ μηνιαία/8.397 ευρώ ετήσια για άνεργες γυναίκες, ηλικίας 30 ετών και άνω.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis.

Στη συνέχεια, οι εργασιακοί σύμβουλοι της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την κατηγορία ανέργου, την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην έχει μειώσει το προσωπικό της κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα τρία έτη (τρέχον και δύο προηγούμενα).

Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και τα επιδόματα αδείας.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), μέσω του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020».

Για τη δημόσια πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ (www.dypa.gov.gr).

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι τυχεροί που βγαίνουν στη σύνταξη πριν τα 62 έτη

Χιλιάδες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62 έτη με βάση τη ισχύουσα νομοθεσία. Ποιες είναι οι οκτώ κατηγορίες ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη.

Να σημειωθεί ότι ως γενικός κανόνας για το 2023 ισχύει ότι η συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη γίνεται στο 62ο έτος ηλικίας έπειτα από συνολικά 40 έτη ασφάλισης, καθώς και στο 67ο με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Ειδικότερα:

1. ΙΚΑ

Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα έως το 2012 με συμπληρωμένες, ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών, τις 10.500 ημέρες ασφάλισης και επεδίωκαν να αποχωρήσουν με 35ετία στο αντίστοιχο όριο ηλικίας, η δυνατότητα εξόδου δίνεται αν έχει συμπληρωθεί κι εδώ το αντίστοιχο όριο που ανάλογα με την περίπτωση φτάνει μέχρι τα 61 έτη και 6 μήνες.

2. Γονείς σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Ταμεία τραπεζών και ΙΚΑ:

Ειδικά όρια ηλικίας ισχύουν και το 2023 για γονείς, άνδρες και γυναίκες, με δικαίωμα «εξόδου» ακόμη και στα 50 και έως τα 58, εφόσον βέβαια είχαν στο παρελθόν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Κομβικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση βέβαια παίζει το πότε ενηλικιώθηκε το παιδί.

Α) Συνταξιοδότηση με 25ετία και ανήλικο τέκνο.

Οι γονείς ανηλίκων (άνδρες και γυναίκες) και οι τρίτεκνοι και άνω ασφαλισμένοι του Δημοσίου και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ασφαλισμένοι στα Ταμεία των ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και επιθυμούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανάλογα με το έτος θεμελίωσης στα 50 ή τα 52 ή τα 55 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1η/1/2023.

Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν:

  • Μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2010 την απαραίτητη 25ετία και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου.
  • Γονείς (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 25ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου.
  • Γονείς (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2012 την απαραίτητη 25ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου.
  • Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 20ετία.
  • Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 20ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών.
  • Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2012 την απαραίτητη 20ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών.

Β) Γονείς με 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο.

Οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανήλικων τέκνων του ΙΚΑ των Ταμείων των ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης έχοντας συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και ταυτόχρονα ανηλικότητα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2023 ανάλογα με το όριο ηλικίας, όπως αυτό ρυθμίστηκε με βάση τον ν. 4336/2015.

Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν:

  • Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2010 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 50ό έτος τους για μειωμένη σύνταξη και τα 55 για πλήρη.
  • Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2011 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 52ο έτος τους για μειωμένη σύνταξη και τα 57 για πλήρη.
  • Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2012 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 55ο έτος τους για μειωμένη σύνταξη και τα 60 για πλήρη.

3. Βαρέα και ανθυγιεινά:

Νωρίτερα μπορεί να βγουν στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 7.500 ημέρες ασφάλισης στο καθεστώς των βαρέων και με συμπληρωμένες, ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών, τις 10.500 ημέρες ασφάλισης.

4. Δημόσιο με 35ετία:

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021 τόσο τα 35 έτη ασφάλισης, ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών, όσο και τα 58 έτη.

Ετσι θα μπορούν να αποχωρήσουν με όριο ηλικίας που ανάλογα με την περίπτωση φτάνει μέχρι τα 61 έτη και 6 μήνες.

5. Δημόσιο με 37ετία:

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, εφόσον είχαν συμπληρώσει 25ετία έως την 31η Δεκεμβρίου του 2010, είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, πλην όμως θα πρέπει η 37ετία να έχει συμπληρωθεί ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021. Ετσι ο εν λόγω ασφαλισμένος μπορεί το 2023 να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 61 ετών και 2 μηνών.

6. Δημόσιο με 25ετία:

Υπάλληλος, γεννηθείς τον Μάρτιο του 1966, έχει 25 έτη ασφάλισης έως την 31η Δεκεμβρίου του 2011. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη από τη συμπλήρωση του 56ου έτους της ηλικίας του (Μάρτιος του 2022) κι οποτεδήποτε το επιθυμεί.

7. ΕΤΑΑ:

Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) και στο ΕΤΑΑ (Ταμείο Νομικών, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ) που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα έως το 2012 με συμπληρωμένα ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών τα 35 έτη ασφάλισης, το ισχύον όριο που πρέπει να έχει συμπληρωθεί φθάνει μέχρι τα 61 και 9 μήνες.

8. ΟΑΕΕ:

Για τους ασφαλισμένους επαγγελματίες με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα ως το 2012 με συμπληρωμένα ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών τα 35 έτη ασφάλισης και που επεδίωκαν να αποχωρήσουν στο αντίστοιχο όριο ηλικίας η δυνατότητα εξόδου δίνεται αν έχει συμπληρωθεί κι εδώ το αντίστοιχο όριο που ανάλογα με την περίπτωση φτάνει μέχρι τα 61 και 9 μήνες.

dikaiologitika.gr

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατώτατος μισθός: Τα ποσά που θα εξεταστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για σημαντική αύξηση χωρίς ωστόσο, να αποκαλύψει το τελικό ποσό.

Την Τρίτη, θα παραλάβει τη μελέτη του ΚΕΠΕ και την ερχόμενη Παρασκευή θα κάνει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι προτάσεις των φορέων

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, οι οποίες κυμαίνονται από 5% έως και 10%.

Για παράδειγμα, σε σχέση με τα 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει 770 – 784 ευρώ, ο ΣΕΤΕ 753 ευρώ, η ΕΣΕΕ 763 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος 780 ευρώ και η ΓΣΕΕ με την υψηλότερη πρόταση για 826 ευρώ.

Στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής, ο υπουργός Εργασίας θα κάνει την τελική εισήγηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, με βάση το ύψος του πληθωρισμού, τις προοπτικές της οικονομίας και τις αντοχές της αγοράς.

Η πρόταση της κυβέρνησης θα καθοριστεί και από την μελέτη του ΚΕΠΕ που θα παραδοθεί στον Χατζηδάκη την ερχόμενη Τρίτη.

«Να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και τις ανάγκες των εργαζομένων λόγω του πληθωρισμού. Θα είναι μια δίκαιη και σημαντική αύξηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χατζηδάκης.

Μεγάλο μέρος της αγοράς ζητά να συνοδευτεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

www.lifo.gr

Continue Reading
Αρέσει σε %d bloggers: