Connect with us

KATOIKIA

«Εξοικονομώ» για 600.000 ιδιοκτησίες μέχρι το 2030 με 1 δις ευρώ ετησίως

Με πρώτο «σκαλοπάτι» το νέο πρόγραμμα  «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, το οποίο ανοίγει τις ψηφιακές του πύλες στις 2 Νοεμβρίου αρχίζει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 600.000 ιδιοκτήτες κατοικιών έως το 2030. Ο στόχος είναι να διατίθενται ετησίως περί το ένα  δισ. ευρώ, στο πλαίσιο προγραμμάτων εξοικονόμησης πιο …χαλαρών ως προς τις προθεσμίες υποβολής προτάσεων.

Πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων της επόμενης δεκαετίας αποτελεί το πακέτο των 750 δισ. ευρώ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ  κλπ. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι έως το 2030 να έχει περιοριστεί η  τελική κατανάλωση ενέργειας στις κατοικίες κατά περίπου 10%, άρα και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (κατά  71%) σε σχέση με το έτος βάσης (2005).

Όσον αφορά στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» (για το οποίο ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί ο σχετικός οδηγός,  ο οποίος αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου), σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και τα όσα έχουν διαρρεύσει ως πληροφορίες, πέρα από τις κλασικές παρεμβάσεις που αφορούν στην αντικατάσταση κουφωμάτων, στη θερμομόνωση, στην τοποθέτηση ηλιακών συσσωρευτών θα επιδοτεί επίσης και:

  • Φωτοβολταϊκά συστήματα ώστε τα νοικοκυριά εκμεταλλευόμενα και το net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) να μπορούν να περιορίσουν το κόστους του ρεύματος ή ακόμη και να αυτονομηθούν ενεργειακά.
  • Συσσωρευτές για αποθήκευση ενέργειας, δηλαδή μπαταρίες, ώστε να μπορεί να αποθηκεύεται η περίσσεια ενέργειας και να τη χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά τις βραδινές ώρες ή τις ώρες που έχει συννεφιά και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να παράγουν.
  • Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Συστήματα έξυπνης διαχείρισης ενέργειας προκειμένου να ελέγχεται – ακόμη και από απόσταση μέσω έξυπνων συσκευών – η ψύξη, η  θέρμανση κ.λπ.

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα μπορεί να φτάσουν και το  85% των δαπανών που απαιτούνται για τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης. Ωστόσο, πέρα από τα φτωχά νοικοκυριά ευνοούνται και τα υψηλά εισοδήματα, τα οποίο θα μπορούν πλέον να επιδοτηθούν για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης καθώς θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις ακόμα και οικογένειες με εισόδημα 120.000 ευρώ. Όμως τα ποσοστά επιδότησης για τα ευκατάστατα έως και πλούσια νοικοκυριά πέφτει κλιμακωτά έως και το 35%.

Μια κατοικία ( μονοκατοικία, πολυκατοικία ή διαμέρισμα) για να υπαχθεί στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία (βάσει του  Ε1 του προσώπου που τη χρησιμοποιεί), να μην είναι παράνομη, ούτε να έχει αυθαιρεσίες ή αυθαίρετες χρήσεις και να ανήκει (βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης -ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Ειδικά για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες των ενεργειακών κατηγοριών Η και Ζ θα προστίθεται ένα επιπλέον 10% επιδότησης, εφόσον επιτευχθεί ο …άθλος της ενεργειακής τους αναβάθμισης  σε ενεργειακή κατηγορία Β’.

Επίσης, στο νέο πρόγραμμα θα μπορούν να υπαχθούν και δύο κατοικίες ανά ΑΦΜ, αρκεί και οι δύο να χρησιμοποιούνται από τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή τους ως πρώτη κατοικία.  Ως ανώτατο ύψος δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί έχει οριστεί το ποσό των 50.000 ανά κατοικία συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ή τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ (δηλαδή για δύο κατοικίες).   Στις πολυκατοικίες, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους μπορεί να φτάσει  τις 80.000 ευρώ. Το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» καλύπτει και τις δαπάνες που αφορούν  την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου, καθώς και τυχόν κόστη για τις αναγκαίες μελέτες. Στη περίπτωση που για την κάλυψη του ποσού που αναλογεί στο νοικοκυριό επιλεγεί τραπεζικός δανεισμός, τότε αυτός θα είναι άτοκος.

Πέρα από την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, συμβάλλοντας, ως έναν βαθμό, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τα προγράμματα εξοικονόμησης αναμένεται να κινητοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις, στηρίζοντας τον κατασκευαστικό κλάδο ο οποίος έχει πληγεί από τη δεκαετή οικονομική κρίση.  Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, οι δράσεις εξοικονόμησης αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν κατά την τρέχουσα δεκαετία περί τις  22.000 νέες θέσεις εργασίας.

insider.gr

Click to comment

Απάντηση

KATOIKIA

4o Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης – Ζώα συντροφιάς : Έχουμε και έμεις δικαιώματα

Διαδικτυακή δράση του 4 ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης – «Ζώα συντροφιάς: Έχουμε κι εμείς δικαιώματα!»

Την Παρασκευή 26/2/2021 στο 4 ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης έλαβε χώρα διαδικτυακή δράση στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που υλοποιούνται στο σχολείο μας και του προγράμματος με τίτλο «Ζώα συντροφιάς: Έχουμε κι εμείς δικαιώματα!». Μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την κ. Βαλαβάνη Σοφία, σύμβουλο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης και ενεργό μέλος του φιλοζωικού σωματείου «Κιβωτός». Τα παιδιά, αφού ενημέρωσαν την κ. Βαλαβάνη για τις δραστηριότητες
που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, ως μικροί δημοσιογράφοι της υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους για το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ παράλληλα εκείνη τα ενημέρωσε για τη σωστή φροντίδα των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων.

Με το κλείσιμο της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες συνειδητοποίησαν για ακόμη μία φορά πως τα ζώα, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, έχουν δικαιώματα και
πως, αν ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας για την προστασία τους, θα ακουστούμε πιο πολύ! Ομάδα Έργου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: Κιτσάτη Μαρία, υπεύθυνη καθηγήτρια για την
υλοποίηση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Α΄ Γυμνασίου και Μιντσίδου Μαρία, διευθύντρια Τη διαδικτυακή δράση μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?list=PLrugAxAK_GyHKFJE9UPyYbh3A-YFyDGNo&v=wKMlpggQSGc&feature=emb_logo

Το βίντεο «Ζώα συντροφιάς: Έχουμε κι εμείς δικαιώματα!», που δημιούργησαν μαθητές/μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου στο πλαίσιο του προγράμματος, στη διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=CM7NUPN_5O0

Τις υπόλοιπες δραστηριότητες που υλοποιούνται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο ιστολόγιο:

https://blogs.sch.gr/4gymalex/

Continue Reading

KATOIKIA

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Τα κριτήρια για το νέο πρόγραμμα

καβαλα ακινητα, εξοικονομω, αυτονομώ
Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», οδηγεί την κυβέρνηση στο να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκκίνηση του προγράμματος. «Μέχρι το τέλος καλοκαιριού, θα ανακοινώσουμε το νέο ακόμη πιο στοχευμένο πρόγραμμα, στην προσπάθεια μας να μειώσουμε το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα των νοικοκυριών και την οικονομική επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στα ΝΕΑ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος εξήγησε ότι στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:

  • η ηλικία κατασκευής του κτιρίου
  • το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης
  • οι βαθμοημέρες – δηλαδή οι ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης –
  • μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια, για την αξιολόγηση των αιτήσεων.

«Μέσα από αυτή τη σημαντική δράση στοχεύουμε, επίσης, στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας», σημείωσε.

Προτεραιότητα η υπογειοποίηση των καλωδίων ρεύματος

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως «έχουμε θέσει στον ΔΕΔΔΗΕ ως προτεραιότητα την υπογειοποίηση των καλωδίων στις περιοχές με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης βλαβών ή ατυχημάτων κατά τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο. Γιατί μπορεί τον χειμώνα να υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ στο δίκτυο από χιονοπτώσεις ή ισχυρούς ανέμους και αντίστοιχα το καλοκαίρι από πυρκαγιές.

Προωθούμε ένα έργο με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ, που ένα μεγάλο μέρος του έχουμε προτείνει να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα επιταχύνουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και σταδιακής ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, με επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας».

Continue Reading

KATOIKIA

IL PIU ALTO ΚΟΦΑΝΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Σχεδιασμος και Κατασκευη Επιπλων Κουζινας -Υπνοδωματιου -Εσωτερικων Χωρων

Αγιου Κωνσταντινου 18 Δραμα 66100

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: