Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Εξι δρομολόγια την ημέρα στην γραμμή Καβάλας-Πρίνου | Γεμάτο με τουρίστες το νησί της Θάσου

Τη «χρυσή» καλοκαιρινή σεζόν του 2019 φαίνεται ότι ζει το νησί της Θάσου, ύστερα από δυο συνεχόμενα δύσκολα καλοκαίρια, που τα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού αποτελούσαν σε πολλές περιπτώσεις εμπόδιο για όσους ήθελαν να κάνουν ξέγνοιαστες διακοπές.

«Η φετινή σεζόν στη Θάσο νομίζω ότι ανταγωνίζεται εκείνη του 2019, πριν από τη μεγάλη έξαρση του κορονοϊού, που ήταν μια “χρυσή” χρονιά για ολόκληρο τον ελληνικό τουρισμό», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οικονομικός επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης.

Με μακρά πείρα στο ξενοδοχειακό «επιχειρείν» και διατηρώντας μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί, ο κ. Μιτζάλης υπογραμμίζει πως είναι το πρώτο καλοκαίρι ύστερα από μια διετία, που γίνεται ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού. «Οι τουρίστες», επισημαίνει, «ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, μετά από δυο συνεχόμενες χρονιές εγκλεισμού και κάτω από ασφυχτικά υγειονομικά μέτρα θέλουν φέτος να κάνουν πραγματικές διακοπές και έχοντας αυτό ως στόχο δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τίποτα. Από τη μεριά μας, οι άνθρωποι του τουρισμού, μετά από δυο χρόνια, έχουμε να διαχειριστούμε προβλήματα που σχετίζονται μόνο με την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη και όχι με τη λήψη υγειονομικών και προστατευτικών μέτρων, όπως συνέβη πέρυσι και πρόπερσι».

Για μια ακόμη χρονιά, οι Ρουμάνοι έχουν καταλάβει τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των τουριστών που επέλεξαν το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου για τις διακοπές τους και σύμφωνα με τον κ. Μιτζάλη «πιθανόν να αποτελούν ακόμα και το 40% του συνολικού τουριστικού ρεύματος που δέχεται φέτος η Θάσος».

Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των τουρισμών από τη βαλκανική αυτή χώρα που όπως εύστοχα επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Πάρης Παρασχούδης, «οι ίδιοι οι Ρουμάνοι υποστηρίζουν πως είναι πιο εύκολο να δουν εδώ έναν γείτονά τους απ’ ό,τι σε κάποια γειτονιά στο Βουκουρέστι!».

Ο κ. Παρασχούδης υπογραμμίζει ότι μπορεί οι δυο πρώτοι μήνες της φετινής σεζόν, ο Μάιος και ο Ιούνιος, να ξεκίνησαν υποτονικά «ωστόσο στη συνέχεια και μέχρι αυτή τη στιγμή, η πληρότητα των καταλυμάτων στο νησί είναι πάρα πολύ μεγάλη και η εκτίμηση είναι πως με αυτά τα δεδομένα θα πορευτούμε έως τα τέλη Αυγούστου. Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο δυνατός μήνας για τη Θάσο και μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία, τα τουριστικά ρεύματα τόσο από τη Βαλκανική όσο και από χώρες της κεντρικής Ευρώπης θα είναι αυξημένα. Μέχρι στιγμής θα έλεγα ότι έχουμε και μια αύξηση των τουριστών της τάξης του 10 με 15% με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και του 2019, που ήταν οι τελευταίες δυο καλύτερες χρονιές πριν από την πανδημία».

Τα οφέλη του οδικού τουρισμού

Ο οδικός τουρισμός αποτελεί, για μια ακόμη χρονιά, το «δυνατό χαρτί» για το νησιωτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας καθώς προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε τουρίστες προερχόμενους από χώρες της Βαλκανικής. Όπως τονίζει ο κ. Παρασχούδης, μετά τους Ρουμάνους, οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι προτιμούν παραδοσιακά το νησί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ φέτος, έκαναν ξανά την εμφάνισή τους και Τούρκοι τουρίστες.

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος», σημειώνει ο κ. Παρασχούδης, «έχουμε και Ευρωπαίους τουρίστες που έρχονται οργανωμένα στο νησί με πτήσεις τσάρτερ από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Τσεχία, την Ουγγαρία αλλά και από την Πολωνία. Θα έλεγα πως οι Πολωνοί είναι μια ανερχόμενη αγορά και μάλιστα αρκετοί, όπως πληροφορούμε, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ακόμα και να επενδύσουν στο νησί με την αγορά τουριστικών καταλυμάτων για δική τους χρήση ή και για εμπορική εκμετάλλευση».

Μείωση παρεχόμενων υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού

Η αναζήτηση εποχικού προσωπικού για τη στελέχωση των τουριστικών μονάδων που στην αρχή της φετινής καλοκαιρινής σεζόν αποτελούσε μείζον πρόβλημα, μπροστά στο οποίο οι επιχειρηματίες του κλάδου αδυνατούσαν, όπως δήλωναν, να ανταποκριθούν, φαίνεται ότι τελικά ξεπεράστηκε με την αναδιάρθρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από μέρους των επιχειρηματιών.

«Η δυσκολία της φετινής χρονιάς», σημειώνει ο κ. Μιτζάλης, «ήταν η εξεύρεση προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων. Μετά από δυο χρόνια που οι τουριστικές επιχειρήσεις ήταν στην εντατική ή υπολειτουργούσαν, φέτος έχουμε μια πλήρη επανεκκίνηση του τουρισμού. Σε αυτά τα δυο χρόνια είναι λογικό ότι το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούνταν στον τουρισμό έφυγε προς αναζήτηση άλλων θέσεων εργασίας για να μπορέσει αν επιβιώσει. Κάποιοι υπάλληλοι μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, αλλά ένα 30% των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν. Ήταν λογικό λοιπόν να βγουν στην αγορά εργασίας για αναζήτηση δουλειάς. Κάποιοι κινήθηκαν προς τον κλάδο των τροφίμων, κάποιοι στο delivery, κάποιοι βρήκαν δουλειά σε άλλες επιχειρήσεις και κάποιοι έφυγαν στο εξωτερικό».

«Ωστόσο, νομίζω, πως οι άνθρωποι του κλάδου κατάφεραν να ανταπεξέλθουν περιορίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους και προσπαθώντας να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με το υφιστάμενο προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι αν μια τουριστική μονάδα σχεδίαζε για φέτος να προσφέρει αυτό το κάτι παραπάνω για να κάνει τη διαφορά, πιθανόν να μην το κατάφερε λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού και με δεδομένο ότι φέτος υπήρχε και μεγάλη προσφορά εργασίας στον κλάδο», υπογράμμισε ο κ. Μιτζάλης.

Το νησί της Θάσου, την τελευταία δεκαετία, εξελίσσεται σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους βαλκάνιους τουρίστες, οι οποίοι, όπως σημειώνει ο κ. Παρασχούδης, έχουν «εκτοπίσει» τους Ευρωπαίους που έρχονταν οργανωμένα στο νησί με πτήσεις τσάρτερ. Το φιλικό κλίμα, η οικειότητα, η φιλοξενία, το όμορφο φυσικό περιβάλλον, το καλό και προσεγμένο φαγητό, οι καθαρές θάλασσες αλλά και η δυνατότητα να έρθουν στο νησί οδικώς, μέσω των λιμανιών της Καβάλας και της Κεραμωτής, αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που έχουν τελικά μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην επιλογή του προορισμού, με τη Θάσο να κερδίζει το «στοίχημα».

Δημοφιλής προορισμός και η Καβάλα

Την ίδια ώρα, και η πόλη της Καβάλας έχει ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος του τουριστικού της προϊόντος. Ο κ. Μιτζάλης υπογραμμίζει ότι τα ξενοδοχειακά καταλύματα τόσο μέσα στην πόλη όσο και στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα καθώς η πόλη της Καβάλας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τον διερχόμενο, κατά κύριο λόγο, τουρισμό.

«Μπορεί εδώ να μην έχουν τους τουρίστες που θα κάνουν πολυήμερες διακοπές», σημειώνει, «αλλά η πόλη αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για όσους κάνουν οδικό τουρισμό και θέλουν να γνωρίσουν πολλά μέρη. Η Καβάλα παραμένει μια από τις κύριες επιλογές του και αυτό είναι σημαντικό. Η πόλη έχει πολλά να προσφέρει στον τουρίστα μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού. Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, υπάρχει νυχτερινή ζωή, πεντακάθαρες παραλίες ακόμα και μέσα στο κέντρο, έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά να παρουσιάσει και όλα αυτά την αναδεικνύουν. Πάντως, πρέπει να τονιστεί πως εδώ οι τουρίστες προέρχονται από διαφορετικές χώρες, που με ορμητήριο την Καβάλα εξερευνούν την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη».

Με το βλέμμα στην επόμενη σεζόν

Οι άνθρωποι του τουριστικού κλάδου σε Καβάλα και Θάσο δεν κρύβουν την ικανοποίηση και την αισιοδοξία τους για την τρέχουσα τουριστική σεζόν και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Μιτζάλης «μετά από δυο πικρά χρόνια έχουμε και πάλι δουλειά, παρά τα όποια προβλήματα, που είναι όμως διαχειρίσιμα». Ο κ. Παρασχούδης, από την πλευρά του, υπογραμμίζει με έμφαση: «φέτος έχουμε μια κανονικότητα μέσα στη γενικότερη αστάθεια που επικρατεί στην κοινωνία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ενεργειακό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν σας κρύβω πως αρκετούς μας ανησυχεί από τώρα η επόμενη σεζόν που θα ακολουθήσει μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, από όλες τις απόψεις».

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Θάσος | Επιτέθηκαν σε επαγγελματία με σιδηρολοστό και του έκλεψαν 35.000 ευρώ!

Άγνωστος δράστης επιτέθηκε σε επαγγελματία και τον λήστεψε το βράδυ της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου στα Λιμενάρια της Θάσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θύμα κατευθυνόταν με δίκυκλο στο σπίτι του. Ο δράστης του είχε στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι και με το αυτοκίνητό του, του έκλεισε τον δρόμο.

Στη συνέχεια τον χτύπησε στο κεφάλι και στο σώμα με σιδηρολοστό και του άρπαξε περίπου 35.000 ευρώ.

 

 

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς | Η Energean δωρίζει Συσκευή Αυτόματων Θωρακικών Συμπιέσεων στο Κέντρο Υγείας Πρίνου

Στη δωρεά Συσκευής Αυτόματων Θωρακικών Συμπιέσεων στο Κέντρο Υγείας Πρίνου στην Θάσο προχώρησε η Energean, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, η οποία τιμάται διεθνώς στις 29 Σεπτεμβρίου.

Η ειδική αυτή Συσκευή βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα και αυξάνει τη συχνότητα των πιέσεων σε σχέση με την χειροκίνητη ΚΑΡΠΑ, ενώ ενισχύει σημαντικά τη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Είναι δυνατό, δε, να χρησιμοποιηθεί τόσο στο σημείο εκδήλωσης ενός περιστατικού όσο και κατά τη διακομιδή του ασθενούς προς το Κέντρο Υγείας.

Με αφορμή την δωρεά, η επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Energean κ. Ίλια Ρήγα δήλωσε τα εξής:

«Ήταν πολύ εύκολη η απόφαση να αποδεχθούμε την πρόταση του Κέντρου Υγείας Θάσου για τη δωρεά της συγκεκριμένης Συσκευής. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν σταθερά η πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως, καθώς περίπου 19 εκατ. συνάνθρωποί μας χάνονται κάθε χρόνο από αυτά. Και εύκολα γίνεται αντιληπτή η σημασία της λειτουργίας μιας τέτοιας Συσκευής στην Θάσο, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της θερινής περιόδου.

Επιλέξαμε, δε, την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς για την υλοποίηση της δωρεάς προκειμένου να συμβάλουμε στην ακόμη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας στην προστασία της καρδιάς, η οποία πρέπει να έχει ως βάση τόσο τον ενδεδειγμένο τρόπο ζωής όσο και τους τακτικούς προληπτικούς ελέγχους. Η δράση μας αυτή είναι στην δική μας «καρδιά» της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean και εναρμονισμένη με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και, συγκεκριμένα, τον Στόχο αρ. 3 για Καλή Υγεία και Ευημερία και τον Στόχο αρ. 17 για Συνεργασία στην επίτευξη των Στόχων».

Την Συσκευή Αυτόματων Θωρακικών Συμπιέσεων παρέδωσε στον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Θάσου κ. Θωμά Αγγελόπουλο η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα κ. Κατερίνα Σάρδη, συνοδευόμενη από τον Υπεύθυνο Εταιρικών Υποθέσεων της Energean στην Καβάλα κ. Αρτέμη Μπαρμπούνη, η οποία και δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη σημερινή μας προσφορά στην κοινωνία της Θάσου, η οποία αποτελεί εδώ και 15 χρόνια έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικούς εταίρους της Energean και θεωρούμε ιδιαίτερα τιμητική και την 

παρουσία, σήμερα μαζί μας, του Δημάρχου Θάσου κ. Λευτέρη Κυριακίδη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Με τις σημαντικές επενδύσεις που έχει προγραμματίσει και υλοποιεί η εταιρεία μας για τα επόμενα χρόνια στον Κόλπο της Καβάλας, αρχής γενομένης από την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον, είναι βέβαιο ότι αυτή η σχέση θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο.

Ευχόμαστε στον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας κ. Αγγελόπουλο η Συσκευή Αυτόματων Θωρακικών Συμπιέσεων να είναι …αχρείαστη! Και, βεβαίως, δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις κοντά τόσο στο Κέντρο Υγείας όσο και στους συμπολίτες μας που τυχόν χρειαστούν στο μέλλον μια επείγουσα μεταφορά από την Θάσο στο Νοσοκομείο Καβάλας, όπως άλλωστε συνέβη και πολύ πρόσφατα με μια ακόμη δύσκολη αποστολή μεταφοράς δύο σοβαρών περιστατικών που έφεραν σε πέρας οι εργαζόμενοί μας στην Καβάλα και το πλοίο μας “Energean Wave”».

Τόσο ο Δήμαρχος Θάσου κ. Λευτέρης Κυριακίδης, όσο και ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας κ. Θωμάς Αγγελόπουλος ευχαρίστησαν την Energean για τη νέα αυτή δωρεά προς το Κέντρο.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας πρόκειται να βραβεύσει τους αριστούχους Θασίους

Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους να τιμήσουν με την παρουσία τους την κορυφαία εκδήλωση του Συλλόγου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1974 και με την οποία επιβραβεύεται η πνευματική προσπάθεια και το ήθος της μαθητιώσας νεολαίας του τόπου μας.

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας πρόκειται να βραβεύσει τους αριστούχους Θασίους ή θασιακής καταγωγής μαθητές, οι οποίοι αποφοίτησαν από τα Δημοτικά,
Γυμνάσια και Λύκεια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κατά το σχολικό έτος 2021 – 2022 σε ειδική τελετή που θα γίνει στις 2 Oκτωβρίου 2022, ημέρα
Κυριακή και ώρα 11.30 π.μ. στο κλειστό Γυμναστήριο του Γυμνασίου Λιμένα Θάσου.

Στην ίδια εκδήλωση θα τιμηθεί η νηπιαγωγός Ξανθοπούλου Βασιλική, «η οποία με τις πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις της τιμά όλη τη δημόσια ελληνική
εκπαίδευση και προβάλλει το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ποταμιάς Θάσου, όπου υπηρετεί».

Θυμίζουμε ότι η κα Ξανθοπούλου τα τρία τελευταία χρόνια ανακηρύσσεται από διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ως η πιο «Εμπνευσμένη Εκπαιδευτικός του Κόσμου».

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: