Quantcast
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ενεργειακή κρίση | Ανακοινώνονται νέα μέτρα για στήριξη της ακρίβειας σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Η κυβερνητική στήριξη για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και οι δυσθεώρητες τιμές, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τον Φεβρουάριο διατέθηκαν 350 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο θα δοθούν όσα απαιτηθούν, προκειμένου όχι να μηδενιστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση αλλά να υπάρξει ελάφρυνση.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας που χρειάζονται περαιτέρω στήριξη.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, δεν θα αργήσουν να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, ενώ αυτή τη στιγμή συζητείται το ύψος και η περίμετρος των εν λόγω μέτρων.

Διευκρίνισε ότι η περίμετρος των μέτρων δεν θα είναι μικρή και πως θα εξαντληθεί όποια δυνατότητα υπάρχει.

Πρόσθεσε ότι τα χρήματα δεν είναι ατελείωτα και συνεπώς τα μέτρα πρέπει να έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι σημαντικό πως οι προτάσεις Μητσοτάκη για την ακρίβεια αποτυπώνονται στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής επεσήμανε τα τρία πράγματα που αναδεικνύει αυτή η εξέλιξη.

Σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να βάλει χρήματα, όπως έβαλε για την πανδημία για την προμήθεια εμβολίων και για την αναχαίτιση των οικονομικών συνεπειών. Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα για το ενεργειακό, μέσω ενός ταμείου που θα χρηματοδοτηθεί από τα Ταμείο Ρίπων.

Αναλυτικά:

  • Η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει στο ύψος της τιμής της ενέργειας, καθώς όσα και να δίνουμε αν οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς, θα είναι σα να κυνηγάμε την ουρά μας.
  • Συντονισμένα, να δούμε τρόπους για παρέμβαση στις τιμές ενέργειας και για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ.
  • Μια σειρά από δαπάνες θα πρέπει να εξαιρεθούν από αυτό που λέμε δημοσιονομικοί κανόνες. Όχι μ όνο ενεργειακές δαπάνες αλλά και αμυντικές.

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μ. Ρήγας, Energean: προτεραιότητες, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η ενεργειακή μετάβαση

Ως κορυφαίες προτεραιότητες για τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις προσδιόρισε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την ενεργειακή μετάβαση προς μία οικονομία ουδέτερων εκπομπών άνθρακα ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, μιλώντας στο πλαίσιο του roadshow που διοργανώνουν η ΕΧΑΕ και η Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Ο κ. Ρήγας συμμετείχε τόσο στο πάνελ με τους εκπροσώπους των διεθνών funds και επενδυτικών οίκων υπό τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στο ενεργειακό πάνελ μαζί με επικεφαλής από άλλες κορυφαίες εταιρείες του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean ανάφερε χαρακτηριστικά ότι η επιτυχία της Energean αποτελεί ένα παράδειγμα για το επιχειρείν αλλά και για την χώρα γενικότερα, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που ξεκίνησε από παραγωγός πετρελαίου από ένα μικρό κοίτασμα στον Πρίνο της Καβάλας για να εξελιχθεί σε έναν ανεξάρτητο όμιλο που ηγείται της ενεργειακής μετάβασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή, καθώς:

α) η Energean καλύπτει πλέον περίπου το 50% της ζήτησης σε φυσικό αέριο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του Ισραήλ, ενώ εξετάζει και τις προοπτικές εξαγωγών προς γειτονικές αγορές. Προμηθεύει, παράλληλα, τις αγορές της Αιγύπτου και της Ιταλίας.

β) Η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη καθώς και, δυνητικά, σε παραγωγό φυσικού αερίου, εφόσον προχωρήσουν απρόσκοπτα τα ερευνητικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και δώσουν ανακαλύψεις. «Η ανάπτυξη των εγχώριων κοιτασμάτων είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και για την εξασφάλιση βιώσιμης, αξιόπιστης και προσιτής για τους καταναλωτές ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Ο Διευθύνων Σύβουλος της Energean τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα και ειδικότερα ο Πρίνος της Καβάλας, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση στις προκλήσεις που σχετίζονται με το Κλίμα. «Η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο είναι ένα project που προχωρούμε με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το πώς ένα παλιό κοίτασμα υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλλει καίρια στην ενεργειακή μετάβαση και στη μείωση των εκπομπών CO2 προς όφελος του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία ενός νέου πόλου ανάπτυξης με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Energean | Νέα μεγάλη αύξηση της παραγωγής και πρόοδος για το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

Στις 143 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, με πάνω από 80% αυτών να είναι σε φυσικό αέριο, διαμορφώθηκε η μέση ημερήσια παραγωγή της Energean (LSE: ENOG, TASE: אנאג)  στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με την παραγωγή του πρώτου 6μήνου, η οποία είχε διαμορφωθεί περίπου στις 106 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα. 

Η νέα μεγάλη αύξηση της παραγωγής, στην οποία δεν υπήρξε κάποια επίπτωση από την κατάσταση στο Ισραήλ, μαζί με την πρόοδο στο project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο, ήταν οι δύο σημαντικότερες εξελίξεις του τρίτου τριμήνου, όπως αυτές παρουσιάστηκαν το πρωί της Πέμπτης στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Tελ Αβίβ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης (Trading Statement & Operational Update). 

 

Σημαντικά οφέλη από την αποθήκευση CO2 για επιχειρήσεις & τοπικές κοινωνίες

Σχετικά ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε ότι «το project μας στην αποθήκευση CO2 στον Πρίνο εντάχθηκε στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε επιδότηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Facility). Τίθενται, έτσι, τα θεμέλια για την μετατροπή του ώριμου πετρελαϊκού πεδίου στον Πρίνου σε μια συναρπαστική επενδυτική ευκαιρία με προοπτικές ανάπτυξης». 

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση του project προγραμματίζεται να λειτουργήσει από το 4ο τρίμηνο του 2025 με δυναμικότητα έως 1 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ ήδη η Energean έχει υπογράψει 8 μη δεσμευτικές συμφωνίες με βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής για την αποθήκευση CO2.

Μιλώντας την Δευτέρα στην εκδήλωση για την έναρξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “MSc in Oil & Gas Technology” του Τμήματος Χημείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στην Καβάλα, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Director και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, επεσήμανε την στρατηγική σημασία της θέσης του Πρίνου για την αποθήκευση CO2 από βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής καθώς και ότι ο ταμιευτήρας του θεωρείται ως ιδανικός για αυτήν την διαδικασία λόγω της δομής και του βάθους του. Προσδιόρισε, δε, μια σειρά από περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής, όπως:

-Την αποθήκευση, αντί για την εκπομπή CO2, από επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής με προφανές περιβαλλοντικό όφελος αλλά και με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς η απουσία της δυνατότητας αποθήκευσης συνεπάγεται σημαντική αύξηση του κόστους συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας εκπομπών CO2, ιδίως από το 2027 και μετά.

-Την περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 της Energean κατά περίπου 20% σε τοπικό επίπεδο.

-Την διασφάλιση της δραστηριότητας στον Κόλπο της Καβάλας για τα επόμενα 25 έτη.

-Την δημιουργία τεχνογνωσίας και θέσεων εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

-Την ενίσχυση των προοπτικών απασχόλησης και σπουδών για την νεολαία της περιοχής στον τόπο της. 

 

Βασικές εξελίξεις στο 9μηνο και προοπτικές

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, οι βασικές εξελίξεις στο 9μηνο και οι κυριότερες προοπτικές για τη συνέχεια είναι οι εξής:

-Η παραγωγή για όλο το 9μηνο του έτους διαμορφώθηκε στις 118,4 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (84% σε φυσικό αέριο), υπερτριπλάσια δηλαδή σε σχέση με το 9μηνο του 2022.

-Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 1,016 δισεκ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 85% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ανήλθαν σε 623 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 79% σε ετήσια βάση.

-Η παραγωγή από το κοίτασμα Karish North στο Ισραήλ θα εκκινήσει εντός του έτους, ενώ περί τα τέλη του έτους αναμένεται η Τελική Επενδυτική Απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan.

-Περί τα τέλη του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του σχεδίου ανάπτυξης των κοιτασμάτων NEA/NI στην Αίγυπτο που βρίσκονται σε παραγωγή ήδη από τον Μάρτιο του 2023, ενώ η παραγωγή αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στην Ιταλία αναμένεται εντός του 2024.

Η Energean στοχεύει σε επιπλέον 285 δισεκ. κυβικά μέτρα προοπτικών πόρων (unrisked prospective volumes) σε Αίγυπτο (ξεκίνησε τον Οκτώβριο η ερευνητική γεώτρηση Orion 1x, όπου η εταιρεία συμμετέχει με 19%, ενώ το 2024 προγραμματίζεται νέα ερευνητική γεώτρηση στα κοιτάσματα του Abu Qir) και στην Ιταλία (οι χαμηλού ρίσκου στόχοι Gemini και Centauro, κοντά στο κοίτασμα Cassiopea, προγραμματίζονται για γεώτρηση επίσης για το 2024). 

-Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,30 δολάρια ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στους μετόχους στις 29 Δεκεμβρίου. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 9μήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου έκανε λόγο για «μια ισχυρή επιχειρηματική επίδοση που φέρνει την εταιρεία σε ιδιαίτερα καλή θέση προκειμένου να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους, τους πελάτες, τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζομένους της».

Ειδικά για τους τελευταίους, ο κ. Ρήγας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για όλους τους εργαζόμενούς μας που έχουν δείξει αξιοσημείωτο σθένος, αφοσίωση και επαγγελματισμό αντιμετωπίζοντας ένα δύσκολο περιβάλλον. Η ακλόνητη δέσμευσή τους στις δραστηριότητές μας και στις αξίες μας είναι καίρια για την επίτευξη της επιχειρησιακής μας αριστείας και την φιλοδοξία μας για περαιτέρω ανάπτυξη».

«Είμαστε υπερήφανοι για την διαφορετικότητα και το ταλέντο της ομάδας μας και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εξέλιξη και στην ευμάρειά της», κατέληξε ο κ. Ρήγας. 

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε νέα τροχιά το έργο που μπορεί να αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα: Μέσα στο 2023 το market test για τον αγωγό EastMed, που θα φέρει φυσικό αέριο από τη Μεσόγειο

Έως το τέλος του έτους θα ξεκινήσει το market test για τον αγωγό EastMed, που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Κοινοπραξίας IGI POSEIDON στην οποία ανήκει το έργο.

Ο αγωγός, μήκους 2.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 km είναι υποθαλάσσια και μεταφορικής ικανότητας σε τελικό στάδιο 21 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως είναι υπό συζήτηση από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ενώ από το 2013 περιλαμβάνονται στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) της ΕΕ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα βρίσκεται και στη νέα, ανανεωμένη λίστα που θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν ενδοιασμοί ως προς το κόστος (άνω των 6 δισεκ, ευρώ) τις τεχνικές προκλήσεις (μεταξύ άλλων μέγιστο θαλάσσιο βάθος 3.000 μέτρα), αλλά και γεωπολιτικές παραμέτρους, πλέον η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που οδήγησε την ΕΕ στην απόφαση για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, έθεσε το έργο σε νέα τροχιά.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης σημείωσε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, αναφερόμενος στο κόστος των 6 δισεκ. Ευρώ ότι “η ΕΕ σε ένα χρόνο “πέταξε” 600 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χρήματα που πήγαν στις εταιρείες και τις χώρες που μας τροφοδοτούν με φυσικό αέριο”. Χαρακτήρισε δε τον EastMed ως πρότζεκτ συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεργασία που είναι ανοιχτή σε όλες τις πλευρές εφόσον αποδέχονται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Σε κάθε περίπτωση όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Κοινοπραξίας IGI POSEIDON (ανήκει ισομερώς 50-50% στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και την ιταλική Edison) με το market test που θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των χρηστών του αγωγού για προμήθεια φυσικού αερίου μέσω αυτού, πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το έργο καθώς θα διερευνηθεί η ύπαρξη διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή και το ενδιαφέρον για μεταφορά τους μέσω του αγωγού στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός σχεδιάζεται με προδιαγραφές που επιτρέπουν και την μεταφορά πράσινου υδρογόνου στην παραγωγή του οποίου έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα η περιοχή της Μ.Ανατολής.

Στις 2 Ιανουαρίου 2020, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ υπέγραψαν Διακρατική Συμφωνία για την υποστήριξη κατασκευής του έργου, στην οποία δεν συμμετείχε η ιταλική κυβέρνηση. Ωστόσο τον προηγούμενο μήνα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλικής Βουλής υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Ιταλική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις εμπλεκόμενες χώρες για την ανάπτυξη του έργου, υπό το πρίσμα της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.

Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του αγωγού, στα οφέλη του έργου περιλαμβάνονται:

Ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας παρέχοντας πρόσβαση σε πρόσθετες νέες πήγες εφοδιασμού που δεν φθάνουν επί του παρόντος σε κανένα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε νέα σημεία εισόδου φυσικού αερίου στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού στην Ε.Ε. με τη διευκόλυνση της διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών ενέργειας παρέχοντας λύσεις για διακοπή του εφοδιασμού και σενάρια έκτακτης ανάγκης.

Διεύρυνση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου αναπτύσσοντας πόρους φυσικού αερίου εντός της Ε.Ε. και πλησίον παραμεθόριων πηγών.

Διασφάλιση της παροχής φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη, τμήμα της Πελοποννήσου και η Δυτική Ελλάδα, βάζοντας τέλος στην ενεργειακή τους απομόνωση σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Σύστημα, μέσω άμεσης διασύνδεσης.

Υποστήριξη της μεταβατικής φάσης από τον άνθρακα (ή το πετρέλαιο) στις ανανεώσιμες πηγές χρησιμοποιώντας πηγές, όπως το φυσικό αέριο, που είναι λιγότερο ρυπογόνες, αλλά εξακολουθούν να είναι ικανές να εγγυηθούν τη κάλυψη των απαιτήσεων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτοντας τις μέγιστες ανάγκες παραγωγής ενέργειας.

Προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σύμφωνα με τους στόχους μείωσης εκπομπών άνθρακα που πρέπει να επιτευχθούν όπως ορίζονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού

Δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου για τη στήριξη και την ενθάρρυνση της μετάβασης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου προς ένα βιώσιμο και αποδοτικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, υποστηρίζοντας επίσης την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής υδρογόνου.

 

Πηγή: hellasjournal.com

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: