Connect with us

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ενα έξυπνο τρικ που κάνει την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος… παιχνιδάκι

Τρόποι για να κόψει κανείς το κάπνισμα υπάρχουν πολλοί. Ιατρικοί, φαρμακευτικοί και διαφόρων άλλων ειδών. Πάνω από όλα, όμως, είναι η θέληση του καπνιστή να αποχωριστεί μια για πάντα το τσιγάρο. Αν η θέληση, λοιπόν, υπάρχει, παρακάτω παρουσιάζεται ένα έξυπνο τρικάκι που βοηθά λίγο παραπάνω την όλη προσπάθεια.

Ενα από τα μεγαλύερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στην πρώτη φάση διακοπής του τσιγάρου είναι ηη μηχανική κίνηση του καπνίσματος. Σύμφωνα με το faysbook.gr, στο στάδιο αυτό βοηθά πολύ να κρατά κανείς στο χέρι του μια ράβδο κανέλας, όπως θα κρατούσε το τσιγάρο. Συν τοις άλλοις χαρίζει και δροσερή αναπνοή.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Πλαστό το χειρόγραφο του Γαλιλαίου που άλλαξε την κατανόηση του σύμπαντος

Το University of Michigan ιδρύθηκε το 1817. Εδώ και ένα αιώνα εκθέτει στη βιβλιοθήκη του ένα χειρόγραφο του Γαλιλαίου, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία πως η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο.

Πιστεύεται πως ο ιστορικός αστρονόμος και φυσικός το έγραψε το 1609 και το 1610. Σε αυτό περιγράφει ένα νέο τηλεσκόπιο και έχει σχέδια φεγγαριών που περιστρέφονται γύρω από το Δία.

Δίπλα στο ιστορικό ντοκουμέντο, υπάρχει η επισήμανση πως “πρόκειται για τα πρώτα δεδομένα παρατήρησης που παρουσιάζουν αντικείμενα τα οποία περιστρέφονται γύρω από σώμα που δεν είναι η Γη”.

Το Γενάρη του 1610 ο Γαλιλαίος Γαλιλέι (κεντρικό πρόσωπο της επιστημονικής επανάστασης, ο οποίος πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος που αντιτάχθηκε σε ό,τι έως τότε θεωρείτο ως δεδομένο, χαρακτηρίστηκε αιρετικός, συγκρούστηκε με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και έγινε συνώνυμο της ελευθερίας της σκέψης) παρατήρησε πολλά φωτεινά αντικείμενα γύρω από τον Δία.

Αφιέρωσε πολλές ώρες για να καταλάβει και να καταγράψει πώς αυτά άλλαζαν θέση κάθε βράδυ. Έκανε και σχετικά σχέδια για το πώς θα φαίνονταν αυτά τα αντικείμενα, αν κάποιος ήταν πάνω από τον Δία και τα έβλεπε, πριν συνειδητοποιήσει ότι ήταν φεγγάρια.

Ήταν η πρώτη καταγραφή σε έναν σχεδόν αιώνα, για την ύπαρξη ουράνιου σώματος σε τροχιά γύρω από έναν πλανήτη που δεν ήταν η Γη. Το εύρημα του βοήθησε στην τεκμηρίωση της ηλιοκεντρικής θεωρίας του Κοπέρνικου (1543).

Aυτή η απεικόνιση είχε ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη του University of Michigan και ανήκε στους θησαυρούς του κόσμου. Στην περιγραφή του χειρόγραφου αναφερόταν πως “αντικατοπτρίζει μια κομβική στιγμή του Γαλιλαίου, που βοήθησε την ανθρωπότητα να αλλάξει την κατανόηση της για το σύμπαν”.

Όπως γράφουν οι New York Times τον περασμένο Μάιο, ο καθηγητής του μαθήματος “πλαστογραφίες, απομιμήσεις και εξελιγμένα αντίγραφα” στη Σχολή Σπάνιων Βιβλίων του University of Virginia, Νικ Ουάιλινγκ ενημέρωσε με email του το πανεπιστήμιο που είχε το ‘κόσμημα’ πως “υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του χειρόγραφου”.

Οι εμπειρογνώμονες του University of Michigan ερεύνησαν το θέμα και βρήκαν στοιχεία που έκαναν επιτακτική την επανεξέταση του ντοκουμέντου. Κατέληξαν στο ότι ήταν πλαστό. Δεν γράφτηκε στις αρχές του 1600 από τον “πατέρα της σύγχρονης αστρονομίας”, αλλά περί τα 300 χρόνια αργότερα από έναν διαβόητο πλαστογράφο, ονόματι Τομπάια Νικότρα.

Ο Νικότρα καταδικάστηκε το 1934 για την πώληση πλαστού αυτόγραφου του Μότσαρτ, στο γιο μαέστρου της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης. Στη δίκη που έγινε στο Μιλάνο, η αστυνομία είπε πως βρήκε στοιχεία που αποδείκνυαν πως ο ίδιος ετοίμαζε πλαστά αυτόγραφα των Αβραάμ Λίνκολν, του Κολόμβου,  του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Μικελάντζελο, μεταξύ άλλων.

Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης του University of Michigan ενημέρωσαν πως η ανακάλυψη του Ουάιλντινγκ θα τους αναγκάσει να επανεξετάσουν τη θέση του πλαστού χειρογράφου στη συλλογή τους “και αυτή μπορεί να το κάνει πιο σημαντικό από ποτέ. Στο μέλλον, μπορεί να εξυπηρετήσει τα ερευνητικά, μαθησιακά και διδακτικά ενδιαφέροντα στον τομέα των απομιμήσεων, των πλαστών και των φαρσών, μια διαχρονική πρακτική που δεν ήταν ποτέ πιο σχετική”.

Πηγή : news247.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κοροναϊός | Νέα έρευνα στο Lancet ανατρέπει όσα ξέραμε για την Όμικρον

Μία νέα έρευνα έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στην βρετανική επιστημονική κοινότητα σχετικά με την νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον.

Σύμφωνα με την μελέτη που διεξήγαγε το Imperial College του Λονδίνου, οι περισσότεροι άνθρωποι με τον ιό είναι μολυσματικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Η νέα μελέτη μάλιστα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine, είναι η πρώτη του είδους της που αποκαλύπτει πόσο διαρκεί η μολυσματικότητα μετά τη μόλυνση από τον κοροναϊό στην κοινότητα.

  • Διαβάστε επίσης: Το μυστήριο της «κρυφής νόσησης» με την Όμικρον – Γιατί οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται πως μολύνθηκαν

Τι έδειξε η μελέτη

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα δύο τρίτα των περιπτώσεων συνεχίζουν να τον μεταδίδουν τον ιό πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, ενώ το ένα τέταρτο παραμένει μολυσματικό ακόμη και μετά από μια εβδομάδα νόσησης.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες του NHS, οι οποίες αναφέρουν ότι «πολλοί δεν είναι μολυσματικοί για τους άλλους μετά από πέντε ημέρες».

Εκτός αυτού, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας «ακυρώνουν» την καραντίνα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – που είναι στις 5 ημέρες- καθώς αποδεικνύει και επιστημονικά πως οι περισσότεροι μεταδίδουν τον ιό αρκετές ημέρες μετά.

Ο καθηγητής Ajit Lalvani, από το Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, συνέστησε στους ανθρώπους να απομονώνονται για πέντε ημέρες και να μην φεύγουν από την απομόνωση μέχρι να βγουν δύο φορές αρνητικοί με rapid.

 

Η μελέτη προκάλεσε αίσθηση στη Βρετανία με το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Αλλαγή να καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο «υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους περισσότερους δημόσιους κλειστούς χώρους» προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στο NHS αυτόν τον χειμώνα.

Πάντως από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτρέπει τους ανθρώπους να «φορούν μάσκα και να διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις» μετά τη νόσησή τους, προσθέτοντας πως: «Το να μάθεις να ζεις με το Covid-19 δεν σημαίνει να προσποιείσαι ότι δεν υπάρχει».

Μελέτη

Σχετικά με τη μελέτη, οι ειδικοί παρακολούθησαν 57 άτομα στο σπίτι τους αφού εκτέθηκαν στο Covid για να εξετάσουν πόσο καιρό παρέμειναν μολυσματικοί.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματά τους και έκαναν λεπτομερείς καθημερινές εξετάσεις για να δουν πόσο ιό αποβάλλουν.

Μόλις ένας στους πέντε ανθρώπους ήταν μολυσματικός πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του, αλλά τα δύο τρίτα των περιπτώσεων εξακολουθούσαν να είναι μολυσματικοί πέντε ημέρες μετά την πρώτη αδιαθεσία.

Ο καθηγητής Lalvani, διευθυντής της ερευνητικής μονάδας NIHR Health Protection Research Unit in Respiratory Infections στο Imperial, δήλωσε: «Πριν από αυτή τη μελέτη μας έλειπε η μισή εικόνα σχετικά με τη μολυσματικότητα, επειδή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε οι άνθρωποι εκτίθενται για πρώτη φορά στον SARS-CoV-2 και πότε γίνονται για πρώτη φορά μολυσματικοί».

Και πρόσθεσε: «Συνδυάζοντας τα αποτελέσματά μας με όσα γνωρίζουμε για τη δυναμική των λοιμώξεων Όμικρον, πιστεύουμε ότι η διάρκεια της μολυσματικότητας που παρατηρήσαμε είναι σε γενικές γραμμές γενικεύσιμη στις τρέχουσες παραλλαγές SARS-CoV-2, αν και το μολυσματικό τους παράθυρο μπορεί να είναι λίγο μικρότερο».

 

Στρατηγική για τη χρήση της μάσκας το φθινόπωρο

Δεδομένων των παραπάνω, το ίδρυμα που διεξήγαγε την έρευνα κάλεσε για «στρατηγική εφαρμογή της χρήσης μάσκας» το φθινόπωρο και το χειμώνα προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στους θαλάμους.

Η μάσκα στο επίκεντρο και στην Ελλάδα

Η χρήση μάσκας θα βρεθεί στο επίκεντρο και του ελληνικού υπουργείου Υγείας καθώς και της Επιτροπής Εμπειρογνώμονων σε περίπτωση που η κατάσταση χειροτερέψει το φθινόπωρο.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι η μάσκα να συνεχίσει να αποτελεί σύσταση στους περισσότερους χώρους, ενώ δεν αναμένεται να σταματήσει η υποχρεωτικότητά της σε πλοία, ΜΜΜ και νοσοκομεία.

 

Ωστόσο σε περίπτωση που το ΕΣΥ πιεστεί το φθινόπωρο και οι σκληροί δείκτες χειροτερέψουν, η χρήση της μάσκας θα μπει ξανά στο επίκεντρο των επιστημόνων. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο λοιπόν η συζήτηση θα γυρίσει ξανά στον τρόπο χρήσης της στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο μία τέτοια συζήτηση παραμένει ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο, την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες βαίνουν καλώς στην χώρα μας.

 

Πηγή : in.gr

Continue Reading

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Αυτή είναι η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας

Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία μας- Έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο

Ένα σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αστρονομίας και της αστροφυσικής ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες: τη «φωτογράφηση» για πρώτη φορά της τεράστιας μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας γαλαξία.

Το επίτευγμα-ορόσημο κατέστη εφικτό από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) και η ανακοίνωση έγινε με συνεντεύξεις Τύπου ταυτόχρονα σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Χιλή, Ιαπωνία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Κίνα κα) από τις ερευνητικές ομάδες της μεγάλης κοινοπραξίας του ΕΗΤ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία μας, γνωστή με το όνομα Τοξότης Α*, απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα υλικών (σκόνης, αερίων και ολόκληρων άστρων) που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυτική έλξη της.

Το ΕΗΤ, που ξεκίνησε το 2012, είναι ένα «εικονικό» τηλεσκόπιο, αποτελούμενο από ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργαζομένων παρατηρητηρίων που από κοινού έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, όντας έτσι ικανό να παρατηρήσει άμεσα μια μαύρη τρύπα ή πιο σωστά το κοντινό περιβάλλον της.

Το 2019 οι επιστήμονες του ΕΗΤ είχαν αποκαλύψει την πρώτη «φωτογραφία» μαύρης τρύπας (ουσιαστικά ενός καυτού φωτεινού δακτυλίου πέριξ του σκοτεινού κέντρου της από όπου δεν μπορεί να «δραπετεύσει» το φως), στο κέντρο ενός άλλου γαλαξία, του Messier 87 (M87), σε απόσταση 54 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η εν λόγω μαύρη τρύπα εκτιμάται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη μάζα, περίπου 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.

Πηγή : https://epiloges.tv

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: