Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμοί|Ποιοι και πότε θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου

Τη χορήγηση μιας ενισχυτικής τρίτης δόσης του εμβολίου κορονοϊού σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών φαίνεται πως εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται εντός του Αυγούστου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

«Το πότε θα χορηγηθεί μια τρίτη δόση θα εξαρτηθεί βασικά από τα δεδομένα που έχουμε για τη διάρκεια της ανοσίας και της φυσικής αλλά και των εμβολίων», εξήγησε την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Με ποιους θα ξεκινήσουν οι ενισχυτικές δόσεις

Τρίτη δόση κατά προτεραιότητα φαίνεται πως θα χρειαστούν άτομα με μειωμένη ανοσιακή απόκριση από τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ψηλά στην προτεραιοποίηση για ενισχυτική δόση βρίσκονται και οι υγειονομικοί καθώς οι περισσότεροι εμβολιάστηκαν πριν από 7 μήνες.

Για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα η ανοσία ξεπερνά το εξάμηνο.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι για την χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό πραγματική απάντηση θα δοθεί τον Σεπτέμβριο καθώς γίνονται σχετικές κλινικές μελέτες σε Αγγλία και Αμερική.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη πρόσφατα εκτίμησε ότι σίγουρα θα υπάρξει τρίτη δόση για το 80% με 90% των εμβολιασμένων. Ειδικά για εκείνους που εμβολιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ότι θα τους χορηγηθεί επαναληπτική δόση το επόμενο καλοκαίρι.

Τα επίπεδα ανοσίας μετά τον εμβολιασμό και το παράδειγμα του Ισραήλ

Ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 4% με 8% ο εμβολιασμός δεν οδηγεί σε ισχυρή ανοσοαπόκριση.

«Ξέρουμε πόσοι είναι εμβολιασμένοι αλλά δεν ξέρουμε σε πόσους ήταν πετυχημένο το εμβόλιο» είπε και εξήγησε πως είναι γνωστό ότι σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων της τάξης του 4-8% δεν έχει ισχυρή ανοσοαπόκριση και δεν θα προστατεύεται από τον εμβολιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο Ισραήλ υπάρχουν σκέψεις για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 στους άνω των 60, ακόμη και πριν από την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προκειμένου να αποκρούσει την μετάλλαξη Delta.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι αποφάσεις.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαρηγιάννης | Πρέπει να παραμείνει στο κόκκινο η Καβάλα – Στο κόκκινο Ξάνθη, Δράμα

Σε δηλώσεις στην εκπομπή Αναλυτής στο ENA Channel πριν λίγο ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επιβεβαίωσε ότι οι Π.Ε Ξάνθης και Δράμας εντάσσονται πλέον με απόφαση κυβέρνησης στο κόκκινο.

Την ίδια ώρα έκανε γνωστό ότι πρέπει για τουλάχιστον μία εβδομάδα να παραμείνει στο κόκκινο η Π.Ε Καβάλας καθώς παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατροί Νοσοκομείου Καβάλας | Αναζητούμε οριστική λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας προχώρησαν στην παρακάτω ανακοίνωση :

Tο Δ.Σ της ΕΓΕΣΥΚ με αφορμή την ασφυκτική κατάσταση που έχει προκύψει με τις νοσηλείες στη κλινική Covid καθώς οι ανάγκες νοσηλείας ξεπερνούν πλέον τις δυνατότητές της, κοινώς στις τελευταίες εφημερίες δύσκολα ανευρίσκονται διαθέσιμες κλίνες, καλεί τη Διοίκηση του Γ.Ν Καβάλας, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση είτε μόνη είτε σε συνεννόηση με την 4 η ΥΠΕ να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκληθεί από την υποστελέχωση σε Ιατρικό
και Νοσηλευτικό προσωπικό, έτσι ώστε να διαθέτει ανά περίσταση τις απαραίτητες κλίνες στην κενή πτέρυγα που παραμένει σε ετοιμότητα.

Παράλληλα θα πρέπει να αποδεσμεύσει τελείως από τη διαδικασία νοσηλείας Covid θετικών ασθενών, σύντομης η μακράς, το υποστελεχωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου. Ο ρόλος η υποδομή και η εκπαίδευση του ΤΕΠ, Ιατρών και Νοσηλευτών, είναι η αντιμετώπιση και διακίνηση των Επειγόντων Περιστατικών και όχι η νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών Covid.

Επίσης το Δ.Σ της ΕΓΕΣΥΚ εκφράζει την αγανάκτηση του για την απαράδεκτη ενέργεια της 4 ης Υγειονομικής Περιφέρειας στις 22/09/2021 και ώρα 13:28 να εκδώσει εντολή υποχρεωτικής μετακίνησης και εφημέρευσης την ίδια ημέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών ενός Ιατρού του Αναισθησιολογικού Τμήματος τουνοσοκομείου μας.

Είναι απορίας άξιο το πως έφτασε μεσημέρι για να καταλάβουν πως δεν υπάρχει Αναισθησιολόγος να εφημερεύσει στο Νοσοκομείο Σερρών. Επίσης συνιστά προσβολή στο πρόσωπο του Ιατρού να του δίνεται ξαφνικά εντολή σε λίγη ώρα να μεταβεί σε άλλο νομό για να εφημερεύσει μη λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή του κατάσταση και υποχρεώσεις, ενώ απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι ξαφνικά διαταράσσουν τη λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη διεξαγωγή τακτικών και επειγόντων χειρουργείων της ίδιας και της επόμενης ημέρας, ενός τμήματος που αξίζει να σημειωθεί πως ήδη καλύπτει για το μήνα με εφημερίες το γειτονικό Νοσοκομείο της Δράμας.

Όλα τα παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά το Νοσοκομείο μας, προβλήματα που ξεκινούν από την υποστελέχωση του σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό καθώς από την αρχή της πανδημίας δεν έγιναν απόπειρες να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν με προκηρύξεις ανάλογες των κενών θέσεων, παρά μόνο διαρκής επιβάρυνση του περιορισμένου αριθμού των υγειονομικών με ημίμετρα που τους εξοντώνουν και εργασιακά και βιολογικά.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σχολεία | Πάνω από 6.000 κρούσματα σε παιδιά τις πρώτες 10 μέρες λειτουργίας

Κερδίζει συνεχώς έδαφος στις σχολικές μονάδες ο κορωνοϊός, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία για τους θετικούς στον ιό μαθητές δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Η διασπορά του κορωνοϊού στις ηλικίες 4-18 χρόνων που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αποτελεί μια ενότητα που είναι βέβαιον ότι θα…εμπλουτιστεί το επόμενο διάστημα, που η επιδημία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στα σχολεία. Η αποτύπωση, που ξεκίνησε με την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση, θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων προγνωστικών μοντέλων στοχευμένων στην επιδημία των ανηλίκων και θα επιτρέψει στους ειδικούς να εκτιμήσουν την επιδημική πορεία.

Από το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες καταγράφηκαν περισσότερα από 6.000 κρούσματα κορωνοϊού στην πληθυσμιακή ομάδα των ανηλίκων, όπου οι μαθητές της προσχολικής και της σχολικής εκπαίδευσης κυριαρχούν. Μάλιστα, το περασμένο 24ωρο ανακοινώθηκε και η πρώτη για την εφετινή σχολική χρονιά αναστολή λειτουργίας τμημάτων λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού – συγκεκριμένα, σε δύο τμήματα του 10ου δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, από την οποία όπως φαίνεται σηκώνεται και πάλι ισχυρό επιδημικό κύμα.

Ο εκτεταμένος και τακτικός έλεγχος για τον κορωνοιό (testing) στους μαθητές δημιουργεί κάποιο ανάχωμα για την επιδημία στα σχολεία καθώς εντοπίζονται εγκαίρως οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, απομονώνονται και προστατεύονται τόσο οι ίδιοι όσο και οι συμμαθητές τους όσο και οι οικείοι τους.

Ωστόσο, η έξαρση της επιδημίας μέσα στα σχολεία βρίσκεται μόλις στην αρχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας των παιδιών και δυναμικότερου testing στις εκπαιδευτικές μονάδες. Επιπλέον, βασικός παράγοντας που θα επιδράσει στην ανοδική ή μη πορεία της επιδημίας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η ταχύτητα του εμβολιασμού – υπενθυμίζεται πως τα εμβόλια mRNA χορηγούνται σε εφήβους ηλικίας 12-17 χρόνων.

Τα σχολεία απασχολούν την κυβέρνηση, τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, την κοινωνία, με διαφορετική προσέγγιση από την κάθε πλευρά, αλλά με συνισταμένη την αγωνία όλων για την αδιατάρακτη διά ζώσης επαφή των μαθητών με τον σχολικό τους μικρόκοσμο. Η κυβέρνηση επιθυμεί τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, τα μέλη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων παρατηρούν με προβληματισμό την αύξηση κρουσμάτων στους ανηλίκους και προκρίνουν την επαναξιολόγηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι αρμόδιοι στα παιδιατρικά νοσοκομεία ανησυχούν για την τυχόν μεγάλη επίπτωση της λοίμωξης covid στους ανηλίκους και οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν για την προσέλευση των παιδιών τους στις σχολικές αίθουσες και, κυρίως, αν τα θωρακίσουν με το εμβόλιο κατά της λοίμωξης covid εφόσον εμπίπτουν στις ομάδες χορήγησής του.

Υπερδιπλασιάστηκαν τα μολυσμένα παιδιά από τον Ιούνιο

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ για την κυκλοφορία του κορωνοιού στους ανηλίκους από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και τον τρέχοντα μήνα δείχνουν την επίπτωση που είχε ο κορωνοιός και σε αυτήν την ομάδα, με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων αλλά που ευτυχώς δεν συνοδεύτηκε από αύξηση στις νοσηλείες. Ενω τα θετικά κρούσματα ηλικίας 0-18 χρόνων αποτελούσαν το 10,1% των συνολικών κρουσμάτων κατά την περίοδο 15 Φεβρουαρίου – 15 Μαΐου 2021, μέσα σε τρεις μήνες, από 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των μολυσμένων με κορωνοιό ανηλίκων έφτασε το 24,2% του συνόλου των μολύνσεων.
Μάλιστα, στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση το ποσοστό των κρουσμάτων σε ανηλίκους άγγιξε το 30%! Από τις 2.329 λοιμώξεις που διαγνώστηκαν, οι 693 αφορούσαν σε άτομα εως 17 χρόνων, με τους ειδικούς βεβαίως να υπενθυμίζουν πως η αύξηση είναι αναμενόμενη με το εκτεταμένο testing που γίνεται. Σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα θεωρούν επίσης την επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα που στοχεύει κυρίως στους ανεμβολίαστους, με τα παιδιά ηλικίας έως 11 χρόνων να αποτελούν ομάδα του πληθυσμού μη θωρακισμένη.

Το “όπλο” των εμβολίων mRNA που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την προστασία τους οι μαθητές ηλικίας 12-17 χρόνων δεν έχει ενεργοποιηθεί δραστικά ακόμη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχε ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται σε 28,7% για τους εφήβους 15 – 17 ετών και σε 15,7% για τα παιδιά 12-14 χρόνων.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: