Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκρηκτική η κατάσταση με μετανάστες και πρόσφυγες

image_print

Ένας απέραντος καταυλισμός έχει στηθεί στα ελληνικά σύνορα και η περιοχή μοιάζει με καζάνι που βράζει.

Τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες έχουν μπλοκαριστεί στα ελληνικά σύνορα με την πΓΔΜ στην Ειδομένη, όπου χθες ξέσπασαν επεισόδια όταν απελπισμένοι πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων.

Οι αστυνομικοί των Σκοπίων έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών μέσα στο ελληνικό έδαφος, ενώ με ελικόπτερο ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους.

Στο λιμάνι του Πειραιά, παραμένουν πάνω από 3.000 άτομα ενώ αναμένονται και νέες αφίξεις σήμερα από τα νησιά. Χθες η αίθουσα στην πύλη Ε-7 είχε κλείσει προσωρινά προκειμένου να απολυμανθεί και να μπορέσει να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες που θα καταφθάσουν σήμερα με το πλοίο της γραμμής.

GREECE_prosfuges1

Ακόμη σχεδόν 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες διαμένουν στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού το οποίο έχει μετατραπεί επίσης σε απέραντο καταυλισμό και ακόμη 1.200 στο Σχιστό.

Στο Ελληνικό, στον πρώτο όροφο κτιρίου της Ολυμπιακής υπάρχουν παντού σκηνές, απλωμένα ρούχα και κουβέρτες στο πάτωμα.

Η τροφοδοσία καλύπτεται από τον στρατό, ωστόσο πολίτες από όλες τις περιοχές επισκέπτονται το Ελληνικό και προσφέρουν ό,τι μπορούν.  Οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται σε γάλατα αλλά και είδη καθαρισμού.

Στα παγκάκια, στον δρόμο, κρατώντας πλαστικές σακούλες από σούπερ μάρκετ με ό,τι τους έχει απομείνει περνούν το 24ωρο τους οι πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί, Ιρανοί και Σύροι, που βρήκαν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Περίπου 600 άτομα ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης ξαπλωμένοι σε λερωμένα στρώματα ή σε κουβέρτες που απλώνουν πάνω στον δρόμο.

GREECE_prosfuges3GREECE_prosfuges2

Απελπισμένοι και πεινασμένοι στέκονται στην ουρά για να πάρουν ένα ποτήρι νερό που τους προσφέρουν οι εθελοντές, και τρέχουν μόλις δούνε κάποιον να μοιράζει λίγο ψωμί. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους βοηθήσουμε. Τους δίνουμε μόνο τσάι, καφέ και νερό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια νεαρή Ολλανδή εθελόντρια από τη ομάδα Boat Refugee Foundation. «Προσπαθούμε μόνο να τους κάνουμε να ξεχαστούν έστω και για λίγο. Για αυτό και στήνουμε παιχνίδια για να παίζουν, να περάσει η ώρα τους».

Την ίδια στιγμή και ο στρατός μετέχει στα σχέδια για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Ήδη στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο έχει έκταση 70 στρέμματα, στο Ίλιον διαμορφώνεται χώρος από συνεργεία του στρατού και αναμένεται να τοποθετηθούν σκηνές για την φιλοξενία προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί την προσεχή Παρασκευή και θα μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα για διάστημα περίπου ενός μηνός.

Στο Κιλκίς ο στρατός συνεχίζει τις εργασίες για την δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης. Στον παλαιό διάδρομο προσγείωσης στο Πολύκαστρο Κιλκίς τοποθετήθηκαν 315 σκηνές ενώ στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο 400 σκηνές. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ο παλαιός διάδρομος θα μπορεί να φιλοξενήσει από 1.800 έως 2.000 άτομα, ενώ σήμερα φιλοξενεί περίπου 1.250 πρόσφυγες. Ανάλογη θα είναι η επέκταση και στο στρατόπεδο Μαζαράκη, το οποίο σήμερα στεγάζει περίπου 1.600 άτομα αλλά θα είναι σε θέση μετά τις εργασίες να φιλοξενήσει έως και 4.000 πρόσφυγες.

Όσον αφορά στο κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 80% και λειτουργεί στο 80%. Σήμερα φιλοξενούνται 1.950 πρόσφυγες ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000.

Το κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Στεφανάκη, στο Σχιστό λ φιλοξενούνται 1.218 άτομα ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000 άτομα.

GREECE_prosfuges4

Η κυβέρνηση ψάχνει χώρος για νέα κέντρα φιλοξενείας

Τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ζήτησε η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Τα κυβερνητικά στελέχη κάλεσαν τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφερθούν για τη φιλοξενία προσφύγων.

Οι χώροι περιλαμβάνουν κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ., ενώ κατά προτίμηση, οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών – Ειδομένης.

GREECE_prosfuges5

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την Κομισιόν

Σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέεβα.

Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η Μίνα Αντρέεβα ανέφερε ότι η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζοντας, η κ. Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

GREECE_prosfuges7GREECE_prosfuges6

Συγκέντρωση βοήθειας στο Σύνταγμα

Είδη άμεσης ανάγκης για τους πρόσφυγες συγκεντρώνει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης την Κυριακή 6 Μαρτίου από τις 11.00 έως τις 18.00 στην πλατεία Συντάγματος. Τα είδη θα προωθούνται άμεσα στους χώρους όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό.

Οι οργανωτές της πρωτοβουλίας απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να μην προσέλθουν με είδη που δεν περιλαμβάνονται στην ακόλουθη λίστα διότι οι ανάγκες είναι πολύ συγκεκριμένες και είδη εκτός των αναγραφόμενων δεν θα γίνονται δεκτά. Παράλληλα, ζητούν να γίνεται ταξινόμιση των ειδών που μεταφέρονται προς διευκόλυνση του έργου της συλλογής και παράδοσης.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητά να χωριστούν τα είδη σε τέσσερις κατηγορίες:

Ρουχισμός και εφόδια

Υπνόσακοι
Αδιάβροχα ενηλίκων (πόντσο)
Αδιάβροχα παιδικά
Κάλτσες (απορροφητικές)
Εσώρουχα (από βιοτεχνία)
Μάρσιπους για μωρά
Σακίδια πλάτης
Εσώρουχα ισοθερμικά
Θερμικές κουβέρτες επιβίωσης
Σακούλες απορριμμάτων
Πλαστικά πιάτα & ποτήρια
Αλουμινένια σκαφάκια φαγητού
Πλαστικά μαχαιροπίρουνα
Χαρτοπετσέτες

Τρόφιμα

Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (σνακ)
Γάλα σε σκόνη
Βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (μεγάλες συσκευασίες)
Τσάι (απλό)
Χυμοί
Κρουασάν
Σταφίδες
Μπισκότα
Σπαγγέτι
Κριθαράκι

Είδη προσωπικής υγιεινής

Μωρομάντηλα
Χαρτομάντηλα
Χαρτί υγείας
Πάνες για μωρά
Ξυραφάκια
Σερβιέτες
Οδοντόβουρτσες
Οδοντόκρεμες
Σαμπουάν
Αφρόλουτρα
Σαπούνι πλάκα
Μπιμπερό

Φάρμακα

Tobrex
Otrivin
Γάντια
Αντιδιαρροϊκά σιρόπια για παιδιά-ενηλίκες
Γαστροπροστασία, χάπια ενηλίκων
Σπασμολυτικά ενηλίκων
Αντιεμετικά, σιρόπια -ταμπλέτες
Ουρολοιμώξεις ταμπλέτες
Αντιφλεγμονώδη χάπια
Αντισηπτικά χεριών
Kαραμέλες για το λαιμό
Κορτιζονούχες κρέμες ενηλίκων-κρέμες για βρεφικό εξάνθημα
Voltaren κρέμα
Βιταμίνες
Aerolin
Φυσιολογικός ορός σε Αμπούλες
Φυσικά δάκρυα
Γλωσσοπίεστρα
Σύριγγες 10ml
Claripen για παιδιά και ενήλικες
Αυτοκόλλητα ράμματα
Αλοιφή για αιμορροΐδες
Κορτιζονούχα εισπνεόμενα
Soldesanil
Fucidin γάζες
Αλοιφή συγκάματος

Όχι σοκολάτες, χοιρινό και τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα.

πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας επισκέφθηκε το Άγιο Όρος με πρόσκληση του Πασχαλίδη

Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Ίτο, με τον βουλευτή Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη και μοναχούς έξω από μοναστήρι στο Άγιο Όρος.
image_print

Επίσκεψη στην Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους πραγματοποίησε στις 17 και 18 Ιουλίου ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Ίτο (Ito), έπειτα από πρόσκληση του βουλευτή Καβάλας και μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, Γιάννη Πασχαλίδη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρέσβης επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, το διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους.

Στη συνέχεια μετέβη στην Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου συναντήθηκε με τον Ιάπωνα μοναχό Τιμόθεο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη μοναχική ζωή στην Αθωνική Πολιτεία και την ορθόδοξη πνευματική παράδοση.

Ακολούθως, ο κ. Ίτο φιλοξενήθηκε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, όπου είχε συνάντηση με τον Καθηγούμενο της Μονής.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα πνευματικότητας και παράδοσης, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και των σχέσεων φιλίας μεταξύ της Ιαπωνίας και του Αγίου Όρους, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού προς τις πολιτιστικές και πνευματικές τους παραδόσεις.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ΚΟΕ «κλειδί» των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο – Επίκαιρη ερώτηση Μ. Λαζαρίδη στην Βουλή

image_print

Τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ζημιών των αμπελοκαλλιεργητών του Παγγαίου από τον περονόσπορο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Ανδριανός, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και τ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με τη διαδικασία των Κ.Ο.Ε., όπως συνέβη και με το προανθικό στάδιο, χωρίς πάντως το υπουργείο να αποκλείει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενδεχομένως προκύψει στη συνέχεια.

Εξήγησε δε ότι η ποσοτικοποίηση της απώλειας θα γίνει με ασφαλέστερο τρόπο κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, όταν θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις πραγματικές ζημιές.

«Έχουμε αποδείξει ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των εθνικών και ενωσιακών κανόνων και των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως κάναμε με το μέτρο 23», τόνισε ο κ. Ανδριανός και έκανε γνωστό ότι η περίπτωση του Παγγαίου ήδη αξιολογείται τεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναφέρθηκε στις καταστροφικές ζημιές μέχρι και 100% που υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Νέα Πέραμο, τη Φωλιά, το Μυρτόφυτο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, τον Πλανατότοπο και το Ορφάνι.

Η εκδήλωση της ασθένειας, όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί σε πλημμελή καλλιεργητική πρακτική. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες και στην αστάθεια που αυτές προκάλεσαν».

Επικαλέστηκε, εξάλλου, συζητήσεις με γεωπόνους της Καβάλας, που υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι αγρότες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μολυσματικό τοπίο δεν καταπολεμάται. Ακόμα και σήμερα που δεν έχει βροχές, επειδή πρόκειται για επιδημική ασθένεια η οποία μεταφέρεται, έχουμε παραγωγούς που, χωρίς να ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, συνεχίζουν και χάνουν τα χωράφια τους».

Προς διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας, μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση της Πολιτείας (ΦΕΚ 20/8/2014), σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αγρότες για τον περονόσπορο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το επέτρεπε.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την Κυβέρνηση, είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας οι παραγωγοί μας θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή και για τους ίδιους», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης, με την ευκαιρία της συζήτησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση να ενισχύσει τους παραγωγούς των Τεναγών των Φιλίππων με 5.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρικά πατίνια: Απαγορεύεται η οδήγηση από ανηλίκους κάτω των 17 ετών – Όλες οι νέες αλλαγές

Ηλεκτρικό πατίνι σε αστικό δρόμο με τις νέες ρυθμίσεις για την οδική ασφάλεια
image_print

Σημαντικές αλλαγές στη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την απαγόρευση οδήγησης ηλεκτρικών πατινιών από άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών, ενώ παράλληλα απαγορεύεται και η πώληση ή η μίσθωση των οχημάτων αυτών σε ανηλίκους κάτω του συγκεκριμένου ηλικιακού ορίου.

Υποχρεωτική ασφάλιση και ειδικό μητρώο

Το νέο πλαίσιο προβλέπει την καθιέρωση υποχρεωτικής ασφάλισης τόσο για το ηλεκτρικό πατίνι όσο και για τον χρήστη του.

Παράλληλα δημιουργείται Μητρώο Ηλεκτρικών Πατινιών, στο οποίο θα καταγράφεται κάθε όχημα, ώστε να είναι δυνατή η άμεση ταυτοποίησή του από τις αρμόδιες αρχές κατά τους ελέγχους.

Αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες

Οι νέες διατάξεις συνοδεύονται από αυστηρότερες ποινές για όσους παραβιάζουν τους κανόνες κυκλοφορίας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται αυξημένα πρόστιμα για:

  • υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων ταχύτητας,
  • κυκλοφορία ηλεκτρικών πατινιών σε δρόμους όπου το όριο ταχύτητας των οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα,
  • παραβάσεις που σχετίζονται με την ασφαλή χρήση των οχημάτων.

Παραμένουν οι βασικές υποχρεώσεις των οδηγών

Το Υπουργείο Μεταφορών υπενθυμίζει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι βασικοί κανόνες ασφαλούς οδήγησης για τους χρήστες ηλεκτρικών πατινιών.

Συγκεκριμένα, παραμένει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικού κράνους, ενώ απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου ή ακουστικών κατά την οδήγηση, καθώς οι παραβάσεις αυτές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Κώτσηρας: Προτεραιότητα η προστασία των ανηλίκων

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση προωθήθηκε άμεσα, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία καταγράφουν αυξημένο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων με εμπλοκή ανηλίκων που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πατίνια.

Όπως ανέφερε, η προστασία των παιδιών αποτελεί άμεση προτεραιότητα, γι’ αυτό και οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται πριν από την ολοκλήρωση των υπόλοιπων αλλαγών στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en