Quantcast
Connect with us

ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές 21ης Μαΐου : Οι δύο καινοτομίες στις κάλπες

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο καινοτομίες χαρακτηρίζουν τις φετινές εκλογές όσον αφορά την διαδικασία – Τι θα γίνει με το debate

Συγκεκριμένα, δύο είναι οι καινοτομίες που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου και αναμένεται να κάνουν ευκολότερη τη διαδικασία, αλλά και πιο άμεση την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τα αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα ενημερώνουν μέσω tablet το σύστημα για την καταμέτρηση της ψηφοφορίας, ενώ κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας θα υπάρχει ενημέρωση για την προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα της επικράτειας.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται  για πρώτη φορά  ότι στις 9 το βράδυ θα γνωρίζουμε το 80% του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ στις 12 το βράδυ θα μάθουμε και τους σταυρούς, δηλαδή ποιοι βουλευτές εκλέγονται.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι κάθε 3-4 ώρες θα ενημερώνεται το σύστημα για την συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία.

Πολλά τα λεφτά, μικρό το αποτέλεσμα

Εν τω μεταξύ, τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης, οπότε κλείνει η Βουλή, λήγει επίσης η διορία για τους απόδημους Έλληνες, που επιθυμούν να συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Όπως επισημάνθηκε στην εκπομπή Live News του MEGA, έκαναν αιτήσεις 27.579, την στιγμή που ανέρχονται σε 700.000 όσοι Έλληνες ζουν στο εξωτερικό και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν.

Και αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι έκαναν αιτήσεις, αφού 4.680 εξ αυτών απορρίφθηκαν και εγκρίθηκαν 19.887, ενώ ίσως προστεθούν 300-400 ακόμη.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν όλοι οι απόδημοι οι αιτήσεις των οποίων εγκρίθηκαν, γιατί πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 40 άτομα, δηλαδή ψηφοφόροι, σε μία περιοχή, για να «στηθεί» ένα εκλογικό κέντρο.

Εν ολίγοις, θα φύγουν από την Ελλάδα δικηγόροι, με πληρωμένα τα έξοδα από το ελληνικό κράτος φυσικά, θα πάνε στο εξωτερικό και, στη συνέχεια, για να «στηθεί εκλογικό κέντρο, θα πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, ειδάλλως… τσάμπα χρόνος και χρήμα!

Και όλα αυτά, επειδή στη χώρα μας δεν έχουμε το σύστημα της επιστολικής ψήφου, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες στο εξωτερικό.

«Δαίδαλος» και το debate

Την ίδια στιμή, συνεχίζεται το debate για το… debate, αφού οι απόψεις των πολιτικών αρχηγών έχουν μοιραστεί τουλάχιστον σε τρία κομμάτια.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέει «ναι» στο debate, αλλά για έξι, όχι μόνο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας λέει και για έξι και για δύο, αφού επιδιώκει τετ α τετ με τον Μητσοτάκη.

Βγαίνει και το ΠΑΣΟΚ – και δικαίως – και λέει «γιατί όχι για τρεις;».

Τα συμπεράσματα δικά σας

in.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΚΛΟΓΕΣ

Άδεια για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος

H ΓΣΕΕ με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές με σκοπό την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος (ΥΑ 46445/ ΦΕΚ Β΄2989/6-5-20231).

Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

  • Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
  • Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για το σκοπό αυτό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ΄ αυτόν, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

i) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

ii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

iii) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς
ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

 

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας
εργασίας:

i) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

ii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

iii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

iv) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς
ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Γ. Τα παραπάνω ισχύουν και ως προς τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στο προσωπικό των υπολοίπων νομικών προσώπων του δημοσίου Τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας (Εγκύκλιος Υπουργείου Εσωτερικών ΔΙΔΑΔ/Φ.18.33/2632/οικ.7623/28-4-2023 2

Επισημαίνεται ότι:

1) Για εκείνους τους εργαζόμενους, που πρέπει να μετακινηθούν με βάση τα παραπάνω για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος η Κυριακή 21 Μαΐου 2023 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη μέρα, τότε αυτή θεωρείται ως μέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται παραπάνω.

2) Η ειδική άδεια απουσίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια με αποδοχές (άδεια αναψυχής).

3) Με την από 24-5-2019 και αριθμό πρωτοκόλλου οικ. 23400/662 Εγκύκλιο 3 του Υπουργείου Εργασίας, δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την ύπαρξη σπουδαίου λόγου αποχής από την εργασία λόγω κλήσης και συμμετοχής εργαζόμενου σε εφορευτική επιτροπή για τη διεξαγωγή εκλογών.

 

Continue Reading

ΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής Καβάλας: Ανακοίνωση του Ψηφοδελτίου

Προεκλογική εκδήλωση – παρουσίαση ψηφοδελτίου της παράταξης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαϊου 2023 και
ώρα 19:00 στο εκλογικό κέντρο του κόμματος  στην πλατεία Κονσουλίδη (πρώην περίπτερο ΕΟΤ), από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής Καβάλας.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο κ. Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κινήματος Αλλαγής και οι υποψήφιοι βουλευτές, θα απευθύνουν ένα σύντομο χαιρετισμό.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Νέα Δημοκρατία: Ανακοίνωση για τις τελευταίες επιθέσεις σε εκλογικά της κέντρα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μόνο το τελευταίο 48ωρο, θρασύδειλοι τραμπούκοι έσπασαν ένα εκλογικό περίπτερο της ΝΔ στην Ηλιούπολη, έβαψαν δύο εκλογικά περίπτερα του κόμματος, στο Θησείο και στα Πετράλωνα, ενώ προκάλεσαν φθορές και έριξαν μπογιές στο εκλογικό περίπτερο του Ηρακλείου.

Κανέναν δεν φοβίζουν. Κανέναν δεν πτοούν. Όσο οι θιασώτες της σύγκρουσης και της προγραμματικής ένδειας κλείνουν το μάτι στους τραμπούκους σιωπώντας, τόσο εμείς θα συνεχίσουμε σταθερά και αταλάντευτα να πορευόμαστε στον δρόμο του πολιτικού πολιτισμού, του διαλόγου και της σύγκρισης πεπραγμένων, προγραμμάτων και ιδεών με το βλέμμα στο αύριο. Καλούμε, εκ νέου, όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών στη Νέα Δημοκρατία».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: