Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκλογές στην Τουρκία | Μεγάλο προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου έναντι Ερντογάν σε νέες δημοσκοπήσεις

Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο προεδρικός υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά περισσότερες των 10 ποσοστιαίες μονάδες στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης, η Εθνική Συμμαχία, προηγείται στις βουλευτικές εκλογές κατά περισσότερες των 6 ποσοστιαίες μονάδες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και των συμμάχων του. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξασφαλίζει ένα άνετο 10%.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη μέχρι σήμερα αμφισβήτηση της 20ετούς εξουσίας του. Η δημοτικότητά του μειώνεται λόγω της μακράς κρίσης του κόστους διαβίωσης, ενώ η αφοσίωση των θυμάτων του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου προς το πρόσωπό του κλονίζεται στα προπύργια του AKP.

Οι εκλογές θα αποφασίσουν όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, αλλά και πώς η χώρα θα κυβερνηθεί, ποια κατεύθυνση θα λάβει η οικονομία της και ποιον ρόλο θα παίξει τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στην Μέση Ανατολή.

Ο Wolfango Piccoli, αναλυτής πολιτικού κινδύνου στην Teneo, δηλώνει ότι η Εθνική Συμμαχία χρειάζεται να παρουσιάσει ενωμένο μέτωπο και να προσφέρει στους ψηφοφόρους σχέδιο για τη διατήρηση του momentum που οδηγεί στις εκλογές.

«Η επίρριψη απλώς όλων των στραβών της Τουρκίας στον Ερντογάν δεν θα λύσει τα προβλήματα. Οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν δείξει ότι ο Ερντογάν είναι δεινός στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχει χάσει την λαϊκή του απήχηση και την ικανότητά του να αγγίζει τους ψηφοφόρους», δήλωσε στο Reuters.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Aksoy Research το Σάββατο και πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ορίσθηκε κοινός υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης στις 6 Μαρτίου, εξασφαλίζει το 55,6% των ψήφων έναντι 44,4% του Ερντογάν.

Δείχνει επίσης ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης εξασφαλίσει το 44,1% των ψήφων και το HDP το 10,3%. Το AKP μαζί με το MHP εξασφαλίζουν το 38,2% των ψήφων.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαρτίου από την Alf Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 55,1% και ο Ερντογάν το 44,9%. Το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP) είναι το δημοφιλέστερο με το 31,8% των ψήφων, ενώ το AKP περιορίζεται στο 31%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η Εθνική Συμμαχία εξασφαλίσει το 43,5% των ψήφων, ενώ το HDP εξασφαλίσει το 11,3% και το AKP μαζί με το MHP εξασφαλίζουν το 37,5% των ψήφων.

Δημοσκόπηση της Piar Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο νικητής με το 57,1%, με τον Ερντογάν να περιορίζεται στο 42,9%. Το CHP εξασφαλίζει το 32,3%, το AKP το 30,8% και το HDP το 11,6%. Η Εθνική Συμμαχία εξασφαλίζει το 46,4%, ενώ AKP και MHP το 37,8%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου.

Δημοσκόπηση της ORC Research δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου στο 56,8% και τον Ερντογάν στο 43,2%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 4-6 Μαρτίου, πριν ο επικεφαλής του CHP ορισθεί κοινός προεδρικός υποψήφιος του μπλοκ της αντιπολίτευσης.

Οι σεισμοί δεν φαίνεται ότι έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην δημοτικότητα του κυβερνώντος AKP. Σε δημοσκόπηση της Metropoll, το 34,4% των πολιτών επιρρίπτει την ευθύνη για τις καταστροφές στην κυβέρνηση και το 26,9% στους εργολάβους. Οι δημοτικές αρχές έρχονται τρίτες με 15,4%, ενώ το 12,9% απαντά «όλοι».

Ο Μερβέ Ταχίρογλου, διευθυντής του προγράμματος για την Τουρκία στο Project on Middle East Democracy της Ουάσινγκτον, δηλώνει ότι η ποικιλομορφία της συμμαχίας της αντιπολίτευσης σημαίνει ότι κάθε ηγετική προσωπικότητα του μπλοκ μπορεί να απευθυνθεί και να προσελκύσει διαφορετικό κομμάτι της Τουρκίας.

«Αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή έχουμε περισσότερους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για μία έκβαση των τουρκικών εκλογών υπέρ της αντιπολίτευσης περισσότερο από όσο ήμασταν τα τελευταία 20 χρόνια», είπε μιλώντας σε πάνελ της Foundation for Defence of Democracies.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη | Κακουργηματικές διώξεις στον απόστρατο που κλείστηκε με τα παιδιά του σε ΙΧ

Στην 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να απολογηθεί ο 62χρονος, «πρωταγωνιστής» του πρωτοφανούς περιστατικού που σημειώθηκε στο Μελισσοχώρι, όταν κλειδώθηκε με τα 2,5 ετών δίδυμα παιδιά του στο αυτοκίνητο, ανοίγοντας μία φιάλη υγραερίου με την οποία επιχείρησε να ανατινάξει το όχημα.

Μετά το εξιτήριο που πήρε από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης που του απήγγειλε κατηγορίες για δύο κακουργήματα και τρία πλημμελήματα.

Πιο συγκεκριμένα, διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, απόπειρα έκρηξης από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους, σωματική βλάβη σε βάρος συζύγου κατ’ εξακολούθηση, απειλή σε βάρος συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου και παράνομη οπλοφορία.

Ο κατηγορούμενος, απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, πήρε προθεσμία για να απολογηθεί και παραμένει υπό κράτηση.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο 62χρονος βρισκόταν τον τελευταίο καιρό σε αντιδικία με την πρώην σύζυγό του. Η τελευταία είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, επικαλούμενη λεκτική και σωματική βία σε βάρος της. Ο κατηγορούμενος στη συνέχεια κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, η οποία συζητήθηκε πρόσφατα και εκδόθηκε προσωρινή απόφαση με την οποία ανατέθηκε η επιμέλεια των ανήλικων διδύμων (ενός αγοριού και ενός κοριτσιού) στην μητέρα και ρυθμίστηκαν τα ζητήματα επικοινωνίας.

Το επεισόδιο συνέβη το βράδυ της περασμένης Κυριακής κι έγινε αντιληπτό από την πρώην σύζυγο του 62χρονου, η οποία κάλεσε την ‘Αμεση Δράση της ΕΛ.ΑΣ. Περιπολικό του Αστυνομικού Σταθμού Σοχού έφτασε άμεσα στο σημείο και τα μέλη του πληρώματος έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, απεγκλωβίζοντας τα παιδιά και τον πατέρα τους.

Η έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών απέτρεψε τα χειρότερα, καθώς από την έντονη δυσοσμία στην καμπίνα του οχήματος τα ανήλικα δίδυμα είχαν περιέλθει σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», όπου νοσηλεύτηκαν εκτός κινδύνου. Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ανάστατοι οι κάτοικοι στο Δροσερό με την εν ψυχρω δολοφονια | Ζητούν αμεσα Δικαιοσύνη

Αναστάτωση επικρατεί στο Δροσερό της Ξάνθης μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 46χρονου από τον 37χρονο.

Όπως μεταφέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, συγγενείς και φίλοι του άτυχου 46χρονου ζητούν άμεσα δικαιοσύνη στην υπόθεση αλλιώς θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους!

Σοβαρές καταγγελίες και κατά του εισαγγελέα της Ξάνθης ο οποίος ενώ γνώριζε ποιος είναι ο 37χρονος τον άφησε ελεύθερο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές του ENA Channel.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ξάνθη | Πυρπόλησαν το σπίτι συγγενή του 37χρονου που σκότωσε τον 45χρονο

Φωτιά στο σπίτι συγγενή του 37χρονου ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία ενός 45χρονου, στο Δροσερό της Ξάνθης, έβαλαν άγνωστοι λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Η πυρκαγιά στη μονοκατοικία, η οποία βρίσκεται στο Δροσερό, ξέσπασε λίγο πριν τις 12. Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής με επτά πυροσβέστες.

Από τα πρώτα στοιχεία προέκυψε πως η φωτιά προκλήθηκε από εμπρησμό.

Κατά πληροφορίες, το σπίτι ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο του 37χρονου, που κατηγορείται ότι σκότωσε με πέντε σφαίρες έναν 45χρονο και μάλιστα λίγο πριν παραδοθεί στην Αστυνομία ανέβασε βίντεο στο TikTok.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί ο δράστης ή οι δράστες του εμπρησμού.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως από την πρώτη στιγμή εκφράστηκαν φόβοι για βεντέτα ανάμεσα στις οικογένειες δράστη και θύματος. Μάλιστα, συγγενείς του θύματος ανήρτησαν βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των οποίων διαμηνύουν πως θέλουν εκδίκηση.

thestival.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: