ΚΑΒΑΛΑ

Εκθεση σοκ για το ασφαλιστικό | Τέλος οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Η ύπαρξη συνταξιούχων γήρατος σε ηλικία κοντά ή μικρότερη των 50 ετών στερείται κάθε λογικής». Αυτό ήταν ένα μόνο από τα συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, τα ευρήματα της οποίας προκαλούν σοκ.
Γιατί καταλήγει ότι απέτυχαν παταγωδώς οι προσπάθειες συμμαζέματος των Ταμείων που έχουν γίνει έως τώρα και σημειώθηκε «έκρηξη» συνταξιοδοτήσεων.
Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε μία χώρα γερασμένη, που αντιμετωπίζει και οικονομικά προβλήματα, δεν έχουν λογική σύμφωνα με τη μελέτη, που εντόπισε αυξημένο αριθμό συνταξιούχων κοντά στα 50 έτη, σε συγκεκριμένες ειδικότητες και Ταμεία, χωρίς να πρόκειται για εργαζομένους σε αντικειμενικά ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Τα ευρήματα της μελέτης, την οποία παρουσιάζει στο σύνολό της το «Βήμα της Κυριακής» προδιαγράφουν τα νέα μέτρα που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση το ερχόμενο φθινόπωρο.
Η νέα ασφαλιστική ρύθμιση προβλέπει:
– Ενοποιήσεις Ταμείων αλλά και όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης
– Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
– Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους
– Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των εισφορών, με ορίζοντα το 2017, οπότε οι αντίστοιχοι μηχανισμοί των Ταμείων θα ενσωματωθούν στις εφορίες
– Επανάκριση όλων των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα
Από τον Αύγουστο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκινά η μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις.
Με το νέο σύστημα, τα ασφαλιστικά Ταμεία παρακρατούν κάθε μήνα το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα. Το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης προσαρμόζεται, ώστε ο συνταξιούχος να μην οφείλει φόρο μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version