Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εθνική και ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Τα ενεργειακά ζητήματα και ο νέος ρόλος της Ελλάδας αλλά και της Θράκης σε θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν σήμερα στην Κομοτηνή η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης με θέμα: «Εθνική και ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων και χαιρέτισαν ως διοργανωτές ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ροδόπης Κώστας Βουζουκίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κομοτηνής Νίκος Αγγελίδης.

Οι κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην Υπουργός Άμυνας Φράγκος Φραγκούλης και ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Αν. Καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ παρέμβαση έκανε ο Γιάννης Κιρκινέζης, Διευθυντής Ανάπτυξης της HILL INTERNATIONAL, της εταιρείας που είναι project Manager των μεγάλων έργων στη Θράκη, ο οποίος και παρουσίασε μεταξύ των άλλων τα έργα που γίνονται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής του Ιδρύματος Νιάρχου, τον TAP και τη σύνδεση του φυσικού αερίου με τις 5 πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην παρέμβαση του ο κ. Φραγκούλης τόνισε τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την επίδραση τους στην αμυντική ισχύ της χώρας και επεσήμανε ότι η αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας αποτελεί εγγύηση για τη διεθνή διαπραγματευτική της θέση. Παράλληλα ανέλυσε τις νέες παραμέτρους εθνικής ασφάλειας και άμυνας, όπως διαμορφώνονται και το σημαντικό ρόλο της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Από τη μεριά του ο κ. Στυλιανίδης ανέλυσε την ενεργειακή στρατηγική της χώρας από το 2000 μέχρι σήμερα. Εξήγησε ότι η Ελλάδα απέναντι στην εγκαθίδρυση ρωσικού μονοπωλίου προμήθειας ενέργειας της ΕΕ και στην απόπειρα εγκαθίδρυσης τουρκικού μονοπωλίου διέλευσης ενέργειας προς την ΕΕ, επένδυσε στην αρχή της ενεργειακή ασφάλειας που προβλέπει διαφοροποίηση των μορφών, των πηγών και των δρόμων ενέργειας και δημιουργεί ένα νέο εναλλακτικό χερσαίο και θαλάσσιο δρόμο που θα διασφαλίσει ενέργεια από 12 διαφορετικές αγορές.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στον αγωγό TAP και IGB, στην πλωτή εξέδρα της Αλεξανδρούπολης, στον υποθαλάσσιο αποθηκευτικό χώρο της Καβάλας και φυσικά στον ελληνικό εφοπλισμό που με 4100 πλοία μπορεί να μεταφέρει ενέργεια και άλλα προϊόντα από την Αν. Μεσόγειο, τον κόλπο, τη Βόρεια Αφρική, τις ΗΠΑ και αλλού. «Η Ελλάδα για πρώτη φορά, με την αμερικανική παρουσία και την αναβάθμιση του λιμένος Αλεξανδρούπολης, δημιουργεί ασφαλή παράκαμψη By Pass των στενών του Βοσπόρου και χωρίς να διακόπτει τη συνεργασία με την Τουρκική και τη Ρωσική αγορά συνδέει το Αιγαίο Πέλαγος με τον Εύξεινο Πόντο και τη Βόρεια Θάλασσα. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με το νέο γεωπολιτικό της ρόλο καθιστά την πατρίδα μας Εγγυητή Ενεργειακής Ασφάλεια για όλη την ΕΕ», σημείωσε.

Πηγή:makthes.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άλλες τιμές σε κάθε χώρα για το ίδιο προϊόν!

Σε χαμηλότερα επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά σουπερμάρκετ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα καταστήματα λιανεμπορίου σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ρουμανία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η συγκεκριμένη οργανωμένη έρευνα παρουσιάζει τα αποτελέσματα σύγκρισης τιμών (που βασίζονται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σουπερμάρκετ) σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2024 και αντίστοιχα στην Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και στη Ρουμανία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Νικήτρια παράταξη η Δ.Κ.Μ στις εκλογές του ΤΕΕ ΑΜ

Ευχαριστούμε θερμά τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία και έδωσαν ξανά στο συνδυασμό μας, τη ΔΚΜ – Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών , την 1η θέση στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Αντιπροσωπείας ΤΕΕ στο Περιφερειακό Τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας!

Το αποτέλεσμα αποτελεί επιβράβευση της συντονισμένης, ομαδικής και μεθοδικής δουλειάς όλης της υπέροχης ομάδας μηχανικών της Καβάλας, της Δράμας και της Θάσου!

Συνεχίζουμε μαζί, με σοβαρότητα, σχέδιο και εξωστρέφεια, την προσπάθεια για αναβαθμισμένο ρόλο του ΤΕΕ, για μια πιο σύγχρονη Ελλάδα με κινητήρια δύναμη τους Μηχανικούς.

Δελτίο Τύπου

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εναρκτήρια εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου στην Λυδία

Με λαμπρότητα πραγματοποιούνται και φέτος οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου μνήμης της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο ιερό Προσκύνημα-Βαπτιστήριο της Αγίας κατά το διήμερο 19 και 20 Μαΐου 2024.

Το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία πλήθους πιστών και εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, ενώ παράλληλα σηματοδοτήθηκε και η επίσημη έναρξη του επετειακού εορτασμού της εκατονταετηρίδος (1924-2024) της τοπικής Εκκλησίας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en