Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.) Δράμας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας δηλώνουν το «παρών» και συμμετέχουν κάθε χρόνο, την τελευταία περίπου δεκαετία, στις Προφεστιβαλικές Εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, επιδιώκοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να στηρίζουν, εμπράκτως, τον εξ ορισμού σημαντικότερο, πολιτιστικό θεσμό που η πόλη διαθέτει.
Φέτος, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.) Δράμας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας συμμετέχουν από κοινού στο πρόγραμμα των Προφεστιβαλικών Εκδηλώσεων 2022 του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με τη συν-διοργάνωση και τη διεξαγωγή ενός τριήμερου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, το οποίο έχει ως κεντρικό θέμα «ΟΙ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» και το οποίο είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Οι εργασίες του εν λόγω τριήμερου Συμποσίου Λογοτεχνίας θα διεξαχθούν την Παρασκευή, 24 Ιουνίου, το Σάββατο, 25 Ιουνίου καθώς και την Κυριακή, 26 Ιουνίου, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και με ώρα έναρξης στις 19.00 καθημερινά.
Στο Συμπόσιο Λογοτεχνίας συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Χαράλαμπος Λ. Καράογλου, ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Βασίλης Βασιλειάδης, οι υπεύθυνοι των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Μαρία Δημητριάδου και Τάσος Σακελλαρόπουλος καθώς και ο συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του τριήμερου Συμποσίου Λογοτεχνίας έχει ως εξής:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 Ιουνίου 2022
ώρα 19.00:
Επίσημη έναρξη
Πρόλογος
Χαιρετισμοί
ώρα 20.00:
Η ξεχωριστή περίπτωση της σμυρναίας Έλδας (Ελπίδας) ΛΑΜΠΙΣΗ, πολεμικής ανταποκρίτριας στο Μέτωπο της Μικράς Ασίας για ελληνικές και ξένες εφημερίδες.
Οι υπεύθυνοι των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Μαρία ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ και Τάσος ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, συνδέονται διαδικτυακά και μας μιλούν για το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό πεσόντων ελλήνων στρατιωτών στη Μικρασιατική Εκστρατεία που η Έλδα Λαμπίση είχε συγκεντρώσει & φυλάσσεται σήμερα στα ιστορικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.
ΣΑΒΒΑΤΟ, 25 Ιουνίου 2022
ώρα 19.00:
Εισήγηση με θέμα:
«Μνήμη της Μικρασίας: όψεις μυθοπλασίας της ιστορίας»
του ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Χαράλαμπου Λ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
ώρα 20.00:
Εισήγηση με θέμα:
«Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στις σελίδες της νεοελληνικής πεζογραφίας: η πρώτη εγκατάσταση, η επούλωση του τραύματος, η διαχείριση της μνήμης»
του επίκουρου καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Βασίλη ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ.
ΚΥΡΙΑΚΗ, 26 Ιουνίου 2022
ώρα 19.00:
Ο συγγραφέας Δημοσθένης ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ συνομιλεί με τη συγγραφέα Πολύνα Γ. ΜΠΑΝΑ για τη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων του «ΓΚΙΑΚ», με ήρωες στρατιώτες που πολέμησαν στα πεδία μαχών στη Μικρά Ασία και επιστρέφουν οριστικά αλλαγμένοι στον τόπο τους και αναφέρεται, επίσης, στη θεατρική διασκευή της συλλογής και τη μεταφορά της στην σκηνή.
ώρα 20.00:
Η καταγόμενη από τη Σμύρνη, ποιήτρια και συγγραφέας Έλλη ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και η από μέρους της συγκέντρωση εκατό περίπου προφορικών μαρτυριών, μεταξύ άλλων, και ανθρώπων που επέζησαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι οποίες εκδόθηκαν σε ένα τετράτομο έργο με τον ενιαίο τίτλο «Ο ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ».
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός | Τιμά τις εθελόντριες όλων των Σωμάτων του
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμώντας τις εθελόντριες όλων των Σωμάτων του για την τεράστια προσφορά τους.
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), τιμά τις εθελόντριες όλων των Σωμάτων του, οι οποίες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, βρίσκονται συνεχώς και αδιαλείπτως στην πρώτη γραμμή της προσφοράς, οπουδήποτε παραστεί ανάγκη.
Στα 146 χρόνια πορείας οι εθελόντριες του Ε.Ε.Σ. έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ώστε ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί δίπλα στις ανάγκες της κοινωνίας και να υλοποιήσει με επιτυχία προγράμματα και δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πλέον ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, ανέφερε: «Ευχαριστούμε από καρδιάς όλες τις εθελόντριες του Ε.Ε.Σ. για το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο που επιτελούν. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η αξιοθαύμαστη και αστείρευτη ψυχή της Ελληνίδας νοσηλεύτριας, ιδιαίτερα στο έπος του ‘40, έγραψε χρυσές σελίδες προσφοράς και έγινε συνώνυμο του ηρωισμού και της αυτοθυσίας. Σήμερα, οι εθελόντριες του Ε.Ε.Σ. συνεχίζουν με απαράμιλλο ζήλο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας αλλά και αστείρευτα αποθέματα ψυχικής αντοχής. Τις θαυμάζουμε, τις επευφημούμε και τις χειροκροτούμε δυνατά .»
Το βίντεο που δημιούργησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για να τιμήσει τις γυναίκες όλων των Σωμάτων του:
Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας | Το doodle της Google
Για τις γυναίκες που υποστηρίζουν η μία την άλλη.
Με ένα doodle η Google «γιορτάζει» τη σημερινή Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
Το doodle είναι αφιερωμένο στους πολλούς τρόπους με τους οποίους γυναίκες υποστηρίζουν η μία την άλλη, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα.
Τα σκίτσα που σχηματίζουν κάθε γράμμα του λογότυπου της Google αναδεικνύουν κάποιους από τους τομείς στους οποίους γυναίκες σε όλο τον κόσμο στηρίζουν η μία την άλλη, για να προοδεύσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
«Γυναίκες σε θέσεις επιρροής, που είναι υπέρμαχοι της προόδου σε ζητήματα κεντρικά για τις ζωές των γυναικών παντού. Γυναίκες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εξερευνήσουν, να μάθουν και να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους. Γυναίκες που φροντίζουν ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Γυναίκες που αποτελούν κρίσιμο σύστημα υποστήριξης η μία για την άλλη, στη μητρότητα», επισημαίνει η Google, εξηγώντας το doodle για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: Πώς καθιερώθηκε
Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.
Το 1977, η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη- μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η πρώτη φορά που εορτάστηκε η ημέρα της γυναίκας ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 1909, στη Νέα Υόρκη, κάτι που διοργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών στην Κοπεγχάγη και με έμπνευση από τις ΗΠΑ, η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Λουίζε Τσιτς πρότεινε να καθιερωθεί μια ετήσια διεθνής ημέρα της γυναίκας, σύμφωνα με το wikipedia.
Οι αντιπρόσωποι- 100 γυναίκες από 17 χώρες- συμφώνησαν με την ιδέα, για την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων.
Στις 19 Μαρτίου 1911 η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάστηκε στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, ενώ οι Αμερικανίδες συνέχισαν να γιορτάζουν τη δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.
Το 1914 γιορτάστηκε στη Γερμανία η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου- πιθανόν επειδή ήταν Κυριακή- και πολλές δεκαετίες αργότερα ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Στη Σοβιετική Ένωση, ο Βλαντιμίρ Λένιν όρισε την 8η Μαρτίου (με το γρηγοριανό ημερολόγιο) ως επίσημη αργία, αλλά παρέμεινε εργάσιμη έως το 1965. Το 1949, η Κίνα όρισε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία, με τις γυναίκες να δικαιούνται μισή ημέρα άδειας.
Τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Δύο χρόνια αργότερα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.
Tο δυστύχημα με την φονική σύγκρουση των δυο τρένων στο ύψος του Eυαγγελισμού ξυπνά μνήμες. Στην κοιλάδα των Τεμπών είχαν σημειωθεί δυο τρομακτικά δυστυχήματα που είχαν συγκλονίσει την Ελλάδα.