Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Διαλιμενική συνεργασία Καβάλας-Αλεξανδρούπολης με Αλεξάνδρεια-Διαμιέτη

image_print

Συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορώνυπεγράφησαν από Ελλάδα και Αίγυπτο. Τόσο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στοΕπιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου τόνισαν την κοινή βούληση για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η πολύπλευρη οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, στην ευρύτερη περιοχή και στην Αίγυπτο ειδικότερα, η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, που η αιγυπτιακή Κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός λαός μπόρεσαν να διαμορφώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας την ενίσχυση της συνεργασίας των οικονομικών, εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπεγράφησαν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες της Αλεξάνδρειας και της Διαμιέτης.

Η ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων, των μεταφορών και της συνδεσιμότητας Ελλάδας και Αιγύπτου, είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση που ενδυναμώνει τις γέφυρες μεταξύ τριών ηπείρων, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυνατότητες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων των θαλασσίων κοιτασμάτων, υπογραμμίζοντας ότι οι ενεργειακοί πόροι αποτελούν πηγές που πρέπει να αξιοποιηθούν στην προοπτική ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και όχι συγκρούσεων και διχασμού στην περιοχή, ενώ συμπλήρωσε πως η διμερής Ελλάδας-Αιγύπτου και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου δεν έχει στόχο να εναντιωθεί σε τρίτες χώρες.

Ειδικότερα, αναφορικά με την σημερινή τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το τριμερές πλαίσιο ενισχύει και αξιοποιεί τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, αναβαθμίζει την ευρωμεσογειακή σχέση και συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε μια περίοδο όπου στη γειτονιά μας έχουμε προκλήσεις και αποσταθεροποιείται, η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου μπορεί να δημιουργήσει την προοπτική ώστε η Μεσόγειος να ξαναγίνει θάλασσα ευημερίας, ειρήνης και σταθερότητας.

Πηγή: ερτ
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

113 χρόνια από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης

image_print

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Νέστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 113 χρόνων από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης, τιμώντας μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με αναφορές στον αγώνα για την ελευθερία της περιοχής και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθους πολιτών.

Η επέτειος αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία να αποδοθεί φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου και να αναδειχθεί η ιστορική διαδρομή του Δήμου Νέστου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Λήμνος : Ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού

image_print

Ένα από τα σημαντικότερα έργα αστικής αναβάθμισης για τη Μύρινα μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, καθώς ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού, μιας περιοχής με ιδιαίτερη ιστορική και τουριστική αξία για τη Λήμνο.

Το έργο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά το παραλιακό μέτωπο, δημιουργώντας έναν σύγχρονο, ασφαλή και φιλικό προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες δημόσιο χώρο. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ανακατασκευή πεζοδρομίων, βελτίωση του φωτισμού, ανανέωση του αστικού εξοπλισμού, ενίσχυση της προσβασιμότητας και αισθητικές παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής.

Η δήμαρχος Λήμνου, Ελεονώρα Γέωργα, χαρακτήρισε την έναρξη των εργασιών ως μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το νησί, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα έργο που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

«Η ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έργο. Είναι μια ουσιαστική επένδυση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην εικόνα της Λήμνου. Δημιουργούμε έναν σύγχρονο δημόσιο χώρο, αντάξιο της ιστορίας και της ομορφιάς του τόπου μας», ανέφερε η δήμαρχος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει με συνέπεια τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που ενισχύουν τις υποδομές του νησιού και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Σκανάρουν” από αέρα τα χωράφια για την εικόνα των καλλιεργειών που επλήγησαν από περονόσπορο

image_print

Μια σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποτύπωση της πραγματικής έκτασης των ζημιών που προκάλεσε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες. Ο γεωργικός σύμβουλος Γιάννης Μητρούσης, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προχωρά σε εναέριες καταγραφές των πληγεισών εκτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από αγροτικές περιοχές που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ασθένεια. Οι εναέριες λήψεις επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση των καλλιεργειών, καταγράφοντας την ένταση και την έκταση των προσβολών με τρόπο που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω επιτόπιων ελέγχων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία που θα αποτυπώνουν με σαφήνεια την πραγματική εικόνα των ζημιών, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στους παραγωγούς όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα που καλείται να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του περονόσπορου.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en