Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διήμερο ράλι +5,87% για το Γενικό Δείκτη

image_print

Με λοκομοτίβα τις τραπεζικές μετοχές το Χρηματιστήριο κινείται σε ρυθμούς ράλι  με το Γενικό Δείκτη να συνεχίζει από χθες την ανοδική του πορεία και να υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή Ελλάδας-δανειστών. Οι πληροφορίες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές δημιούργησαν αισιοδοξία για συμφωνία στην αγορά, σε συνάρτηση με τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ η οποία αύξησε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 2 δισ. ευρώ έχουν προκαλέσει κλίμα ευφορίας στους επενδυτές. Οι επενδυτές ποντάρουν πλέον στο θετικό σενάριο και ότι  στις 11 Μαΐου που είναι προγραμματισμένο το τακτικό Eurogroup εκτιμούν ότι παρόλο που  δεν θα υπάρξει συμφωνία θα επικυρωθεί μια θετική εξέλιξη.

Στο Eurogroup θα αναφερθεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου -απαιτούνται ακόμη βήματα για την συμφωνία- αλλά για πρώτη φορά σε Eurogroup θα γίνεται λόγος για πρόοδο σε σχέση με προηγούμενα Eurogroup. Η αύξηση του τζίρου προσθέτει άλλη δυναμική στην ανοδική κίνηση όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες.

Τεχνική ανάλυση

Όπως αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, μετά το pullback προς τις 780 μονάδες ο Γενικός Δείκτης πήρε τις απαραίτητες δυνάμεις και έτμησε εκ νέου ανοδικά το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων περνώντας στη πορεία και το σημείο των 810 μονάδων.
Το διαγραμματικό αυτό γεγονός άνοιξε το κατάλληλο πεδίο για να έρθει ο Γενικός Δείκτης σε αντιπαράθεση με την ισχυρή αντίσταση των 847 μονάδων.

Περιοχή, όπου εάν διασπαστεί ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα πρέπει να δώσει το κατάλληλο νέο για να περάσει «με μιας» από τη ζώνη των πολυσύνθετων γραμμικών αντιστάσεων, που εκτείνονται από τις 850 έως τις 875 μονάδες, καθώς οποιαδήποτε αδυναμία ή κωλυσιεργία διαπέρασης θα σπρώξει αρκετούς επενδυτές σε κατοχύρωση κερδών με πιθανό αντίκτυπο τον επανέλεγχο των 820 με 810 μονάδων.

Γενικά είναι πολύ κρίσιμο σε αυτή τη φάση της αγοράς να περάσει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 875 μονάδες για να μπορέσει να δώσει στόχο και στα εβδομαδιαία διαγράμματα άνω των 920 μονάδων.Με τον 100άρι απλό κινητό μέσο φλερτάρει επίσης και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25, στις 250 μονάδες. Εδώ η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση με τρία τουλάχιστον daily close πάνω από εκεί θα ισχυροποιήσει το σενάριο πιθανής αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης από καθοδική σε ανοδική τοποθετώντας ως διαγραμματικό στόχο το επίπεδο αντίστασης των 280 με 300 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης. σε μια εξαιρετική ρε ρυθμό, εναλλαγές και ενδιαφέρον συνεδρίαση έκλεισε στις 841,54 μονάδες με άνοδο 3,01% και τζίρο στα 128 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 252,12 μονάδες με άνοδο 3,03% με επόμενες αντιστάσεις στις 253 και 263 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 707,09 μονάδες με άνοδο 9,33%, με επόμενες αντιστάσεις στις 720 και 770 μονάδες.

Με άνοδο 14,11% έκλεισε η Πειραιώς στα 0,4610 ευρώ και όγκο 30,6 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 9,46% για την Alpha Bank στα 0,3470 ευρώ.

Με άνοδο 9,35% έκλεισε η Eurobank στα 0,1520 ευρώ με όγκο 111,7 εκατ. τεμάχια. Στο +6,78% η Εθνική στα 1,26 ευρώ με όγκο 19 εκ. τεμάχια

Ανοδικά κινήθηκαν ΔΕΗ +4,29%, Ελλάκτωρ +5,98%, ΕΛΠΕ +6,32%, ΜΙΓ +6,16%, Motor Oil +6,5%, Μυτιληναίος +4,18%, ΟΠΑΠ +0,6%.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθήνα: Συνεργασία ΔΕΗ-Dimand για πρότυπο βιοκλιματικό συγκρότημα στη Λεωφόρο Μεσογείων

Αθήνα-πρότυπο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων ΔΕΗ και Dimand στη Λεωφόρο Μεσογείων
image_print

Την έναρξη της επενδυτικής τους συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη ενός νέου πρότυπου βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων στο πρώην στρατόπεδο Πλέσσα ανακοίνωσαν οι Όμιλοι ΔΕΗ και Dimand.

Για την υλοποίηση του έργου συστάθηκε η εταιρεία Powerhub Properties A.E., με ισόποση συμμετοχή 50%-50% των δύο πλευρών. Η νέα εταιρεία υποκατέστησε τη ΔΕΗ στη μακροχρόνια μίσθωση του οικοπέδου και θα αναλάβει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του ακινήτου.

Το συγκρότημα κατασκευάζεται στη Λεωφόρο Μεσογείων 211, στην Αθήνα, και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου 176 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά ένα σύγχρονο campus γραφείων βιοκλιματικού σχεδιασμού, με το ύψος του να περιορίζεται στα 19,5 μέτρα, ώστε να εντάσσεται αρμονικά στον οικιστικό ιστό της περιοχής.

Η συνολική επιφάνεια των χώρων κύριας χρήσης θα φτάνει περίπου τα 29.900 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι υπόγειοι χώροι θα καλύπτουν περίπου 29.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στα τρία υπόγεια επίπεδα προβλέπονται περισσότερες από 600 θέσεις στάθμευσης, με υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για το 50% αυτών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κίνηση και η στάθμευση των οχημάτων θα εξυπηρετούνται εντός του ακινήτου, ώστε να μην επιβαρύνονται οι γύρω δρόμοι.

Έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Από τη συνολική έκταση των 18,8 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος θα παραμείνει ελεύθερο, ενώ θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα του πρώην στρατοπέδου.

Προβλέπονται επίσης 7.800 τετραγωνικά μέτρα φυτεμένων επιφανειών και περιβάλλοντος χώρου με υδάτινα στοιχεία, καθώς και πράσινο δώμα έκτασης 3.700 τετραγωνικών μέτρων.

Το συγκρότημα θα εξοπλιστεί με γεωθερμικές αντλίες, 750 φωτοβολταϊκά πάνελ και υπόγειες δεξαμενές συλλογής όμβριων υδάτων για την αυτόνομη άρδευση των χώρων πρασίνου.

Στόχος είναι η απόκτηση των διεθνών πιστοποιήσεων αειφορίας LEED Platinum και WELL Platinum.

Το έργο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της θεμελίωσης και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2028. Στις εγκαταστάσεις θα λειτουργούν, μεταξύ άλλων, πρότυπο εμπορικό κατάστημα της ΔΕΗ, χώροι εστίασης, αμφιθέατρο και υποδομές ευεξίας.

Οι δηλώσεις των δύο εταιρειών

Η Γενική Διευθύντρια Υποστηρικτικών Λειτουργιών του Ομίλου ΔΕΗ, Ζωρζέτα Χριστοδουλοπούλου, δήλωσε:

«Το νέο βιοκλιματικό συγκρότημα στη Λεωφόρο Μεσογείων αποτελεί ένα κτίριο-πρότυπο αειφορίας που εντάσσεται με απόλυτο σεβασμό στον οικιστικό ιστό και αναβαθμίζει την τοπική κοινωνία. Προσφέρει ένα πρότυπο εργασιακό περιβάλλον με τις υψηλότερες προδιαγραφές υγείας και ευεξίας WELL Platinum. Η σύμπραξη με τη Dimand, κορυφαία εταιρεία με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία στην πράσινη ανάπτυξη ακινήτων, εξασφαλίζει τη βέλτιστη διαχείριση των κεφαλαίων μας, ελαχιστοποιεί το κατασκευαστικό ρίσκο και εγγυάται την ταχύτητα και την αρτιότητα της εκτέλεσης».

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Νίκος Δήμτσας, ανέφερε:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με τη στρατηγική εξέλιξη της συνεργασίας μας με τη ΔΕΗ για την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου. Η ανάπτυξη του πρώην στρατοπέδου Πλέσσα είναι ένα σύνθετο και απαιτητικό project, υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα αποτελεί πρότυπο βιοκλιματικής ανάπτυξης και τοπόσημο για την Αθήνα. Η Dimand, έχοντας πρωτοστατήσει στην πράσινη ανάπτυξη ακινήτων στην Ελλάδα, εισφέρει όλη της την τεχνογνωσία ώστε να παραδώσει ένα έργο που ικανοποιεί απόλυτα τα επενδυτικά μας κριτήρια και ταυτόχρονα προσφέρει κορυφαία προστιθέμενη αξία στους μετόχους μας, στους χρήστες του κτιρίου και στην τοπική κοινότητα».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Σκανάρουν” από αέρα τα χωράφια για την εικόνα των καλλιεργειών που επλήγησαν από περονόσπορο

image_print

Μια σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποτύπωση της πραγματικής έκτασης των ζημιών που προκάλεσε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες. Ο γεωργικός σύμβουλος Γιάννης Μητρούσης, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προχωρά σε εναέριες καταγραφές των πληγεισών εκτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από αγροτικές περιοχές που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ασθένεια. Οι εναέριες λήψεις επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση των καλλιεργειών, καταγράφοντας την ένταση και την έκταση των προσβολών με τρόπο που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω επιτόπιων ελέγχων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία που θα αποτυπώνουν με σαφήνεια την πραγματική εικόνα των ζημιών, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στους παραγωγούς όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα που καλείται να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του περονόσπορου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις στην αγορά της Καβάλας

image_print

Με αισιοδοξία υποδέχεται η τοπική αγορά της Καβάλας την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες αρχίζουν την προσεχή Δευτέρα, δίνοντας το έναυσμα για μια περίοδο σημαντικών προσφορών και αγορών.

Οι επαγγελματίες της πόλης ευελπιστούν ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές, θα ενισχύσουν την εμπορική δραστηριότητα και θα δώσουν νέα ώθηση στα καταστήματα.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών, ειδών σπιτιού και πολλών ακόμη κατηγοριών, επωφελούμενοι από σημαντικές εκπτώσεις.

Οι έμποροι καλούν το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει την τοπική αγορά, επισημαίνοντας ότι η επιλογή των καταστημάτων της Καβάλας συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και να δίνουν προσοχή στην αναγραφή τόσο της αρχικής όσο και της τελικής εκπτωτικής τιμής των προϊόντων.Η εκπτωτική περίοδος αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εμπορικές ευκαιρίες του καλοκαιριού, με την αγορά της Καβάλας να προσδοκά αυξημένη επισκεψιότητα και έντονη αγοραστική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en