Quantcast
Connect with us

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Δημιούργησαν βιβλίο που κάνει τον αναγνώστη να ζει όσα διαβάζει!

Ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο βιβλίο που φοριέται και επιτρέπει στον αναγνώστη να νιώσει τις εμπειρίες των πρωταγωνιστών.

Αυτό το βιβλίο, που δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, δεν είναι σαν όλα τα άλλα, αλλά είναι βγαλμένο από τις σελίδες της επιστημονικής φαντασίας. “Φοριέται» στο σώμα του αναγνώστη και του επιτρέπει να νιώσει πάνω του στην κυριολεξία τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της πλοκής.

Ο αναγνώστης φοράει ένα ειδικό γιλέκο, που περιέχει ηλεκτρονικούς αισθητήρες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και το οποίο συνδέεται με ένα βιβλίο “επαυξημένης πραγματικότητας», που κρατά στα χέρια του.

Καθώς εξελίσσεται η πλοκή του βιβλίου, αυτό -σε συνεργασία με το γιλέκο- δημιουργεί μια σειρά από τεχνητές εμπειρίες (περιοδικές αλλαγές στη θερμοκρασία, δονήσεις πάνω στο σώμα, πρόκληση φωτισμού και ήχων κ.α.), που μεταφέρουν στον αναγνώστη αισθήσεις σχετικές με αυτό που διαβάζει, έτσι ώστε να μπαίνει καλύτερα στο “κλίμα» του βιβλίου.

Οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται με τυχαίο τρόπο, αλλά ποικίλουν ανάλογα με το περιεχόμενο της σελίδας που διαβάζει ο χρήστης-αναγνώστης. Το βιβλίο αλλάζει με τεχνητό τρόπο μέχρι και τον ρυθμό που χτυπά η καρδιά του αναγνώστη – την κατάλληλη στιγμή της συναισθηματικής κορύφωσης.

Ακόμα, το συνδεδεμένο γιλέκο διαθέτει 150 λαμπάκια LED που αυξομειώνουν τον φωτισμό γύρω από τον αναγνώστη, καθώς και μικρούς αερόσακους που κατά καιρούς πιέζουν το σώμα του για να του δημιουργούν την αναγκαία ψυχοσωματική πίεση – όταν το απαιτεί το σενάριο.

Η τεχνική που ονομάζεται “αισθητηριακή φαντασία» (κατά το “επιστημονική φαντασία») αναπτύχθηκε από τους ερευνητές Φέλιξ Χάιμπεκ, Αλέξις Χόουπ και Ζιλί Λεγκό του εργαστηρίου πολυμέσων του ΜΙΤ.

Δείτε το βίντεο:

Είναι πάντως αμφίβολο πώς θα “υποδεχτούν» συγγραφείς και αναγνώστες μια τέτοια τεχνολογία ανάγνωσης στο μέλλον. Αναμφίβολα, μερικοί δεν θα ενθουσιαστούν καθόλου με την “χειραγώγηση» της εμπειρίας ανάγνωσης. Άλλοι, πάλι, πιθανότατα θα εκτιμήσουν τον “εμπλουτισμό» του διαβάσματος -και της φαντασίας τους- μέσω των αισθήσεών τους.

Click to comment

Απάντηση

ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: Η πτώση «φλεγόμενου» αντικειμένου από τον ουρανό που έγινε viral

«Φωτιά» πήραν το βράδυ του Σαββάτου (05/08) τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των κατοίκων της Ξάνθης που έσπευσαν να αναφέρουν την πτώση ενός «φλεγόμενου» αντικειμένου, που έγινε ορατή στον ουρανό της περιοχής.

Πρόκειται για ένα αντικείμενο που εμφανίστηκε για μερικά δευτερόλεπτα στον ουρανό, μέσα στη νύχτα, και φαινόταν να πέφτει αφήνοντας πίσω του ένα έντονο πράσινο χρώμα.

Βίντεο μάλιστα με το εν λόγω αντικείμενο δημοσιεύτηκε και στην ομάδα Καιρικά Νέα Θράκης, με δεκάδες άλλους πολίτες από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης και της Καβάλας να αναφέρουν πως έγιναν μάρτυρες του ίδιου φαινομένου. Αρκετοί έσπευσαν μάλιστα να αναφέρουν πως πρόκειται για κάποιον μικρό μετεωρίτη και πως αντίστοιχο φαινόμενο έχει καταγραφεί και στο παρελθόν.

Η απάντηση φυσικά βρίσκεται στη μεγαλύτερη καλοκαιρινή βροχή αστεριών, την περίοδο των Περσείδων η οποία κορυφώνεται αυτές τις ημέρες.

Δείτε το επίμαχο βίντεο ΕΔΩ.

xanthinea.gr

Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: Φίδι βγήκε από την μηχανή αυτοκινήτου!

Μπορεί να είναι πια συνηθισμένες οι εμφανίσεις και τα επεισόδια με φίδια, iδιαίτερα αυτή την περίοδο, ωστόσο η εμφάνιση των ερπετών πάντα προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη, αν όχι τρόμο.

Μετά την εμφάνιση του φιδιού σε διαμέρισμα στην Θεσσαλονίκη, φίδι εμφανίστηκε και μέσα από την μηχανή αυτοκινήτου, σε βίντεο που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr.

Το περιστατικό έγινε μέσα στην πόλη της Ξάνθης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

70χρονος από την Κομοτηνή δίνει μαθήματα ζωής – Πήγε σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και αποφοίτησε

Μαθήματα ζωής δίνει στα 70 του χρόνια ο κ. Κώστας Ελευθεριάδης από την Κομοτηνή ο οποίος αποφάσισε όχι μόνο να πάει σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας αλλά και να αποφοιτήσει.

Όπως τονίζει στην κάμερα του ENA Channel ο κ. Κώστας ποτέ δεν είναι αργά για την γνώση η οποία δεν κοιτάζει όρια ηλικίας.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: