Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν «έφυγε» η ευλογιά των ζώων – Ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους κτηνοτρόφους – Φόβος για εξάπλωση ακόμα και για αυθώδη πυρετό

Σε απόγνωση συνεχίζουν να βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στην περιφέρεια ΑΜΘ, καθώς παρά το γεγονός ότι οι σφαγές ζώων λόγω της ευλογιάς συνεχίζονται κανονικά, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ ως ως αποζημίωση. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων νομού Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ταυτόχρονα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν άρει την εντολή για εγκλεισμό των ζώων στις περιοχές που παρατηρείται το πρόβλημα της ευλογιάς, στα 3 χιλιόμετρα υποχρεωτικά και στα 10 χιλιόμετρα προαιρετικά.

“Δεν έχουμε δει ,ούτε αποζημιώσεις για το σιτηρέσιο, αλλά ούτε και για την αποζημίωση των ζώων και παρόλο που βγήκε και η νέα Υπουργική Απόφαση για την καινούρια χρονιά, σχετικά με τις αποζημιώσεις, αυτή θα ισχύσει από 1/1/2014, κάτι που σημαίνει ότι οι ωφελούμενοι να πάρουν ψίχουλα», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μάλιστα, σημειώνει ότι αυτή την στιγμή συντελείται γενοκτονία των κτηνοτρόφων και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι. “Κάποια στιγμή πρέπει να διαμαρτυρηθεί ο κόσμος. Φταίμε κι εμείς σ’ αυτό», δηλώνει ο ίδιος, συμπληρώνοντας με νόημα ότι αυτοί που πρέπει να τρέξουν, είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και εν συνεχεία οι υπόλοιποι να συμπαρασταθούν, αφήνοντας αιχμές για την στάση των κτηνοτρόφων της Ξάνθης.

“Αν δε θες να ασχοληθείς και να διεκδικήσεις, δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο να είσαι σε έναν σύλλογο», διερωτάται ο κ. Δημόπουλος. Παράλληλα, εκφράζει τον φόβο για μετάδοση του αυθώδη πυρετού από την Τουρκία στην Ελλάδα, μιας και κρούσματά του έχουν παρατηρηθεί στα σύνορα, από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

“Να σας πω ότι ο αυθώδης πυρετός μπορεί να προσβάλει όλα τα ζώα, ενώ η ευλογιά προσβάλει μόνο τα πρόβατα», σημειώνει ο ίδιος, συμπληρώνοντας, παράλληλα, ότι υπάρχει έλλειψη και σε κτηνιάτρους, καθώς ο νομός Καβάλας διαθέτει τρεις και η Ξάνθη και η Θάσος κανέναν, για κάτι που ευθύνεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

“Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε τον σταυρό μας για να μην περάσει ο αυθώδης πυρετός», αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, ενώ σχολιάζοντας την εντολή για έκδοση φορολογικών βιβλίων, αναρωτιέται το “τι θα δηλώνουμε μέσα».

Πηγή:kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχεδόν 80oC στο Σιδηρόκαστρο Σερρών «έδειξε» η Γεωθερμική Γεώτρηση της ΕΑΓΜΕ

Σημαντικός ο ρόλος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) στην εθνική πρωτοβουλία έρευνας και αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση επιστημονικό και τεχνικό κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ, αποτελούμενο από τους Δρ. Απόστολο Αρβανίτη – Προϊστάμενο Τμήματος Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ), Βασίλειο Ζόραπα – Προϊστάμενο Τμήματος Υδρογεωλογίας και Υδρολογίας (ΥΔΡΟΓΕ), Παναγιώτη Βακαλόπουλο – Γεωλόγο Τμήματος ΓΕΩΘΕ και Βασίλειο Μαραμαθά – Εργοδηγό Τμήματος ΥΔΡΟΓΕ, πραγματοποίησε δοκιμαστική άντληση στη γεωθερμική ερευνητική γεώτρηση μεγάλης διαμέτρου Sd17PN στο ΒΑ/κό τμήμα του Γεωθερμικού Πεδίου Σιδηροκάστρου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. 

Η γεωθερμική γεώτρηση κατασκευάσθηκε με ίδια μέσα από την ΕΑΓΜΕ, έφτασε στα 153,80m και εντόπισε γεωθερμικό ταμιευτήρα σε βάθος μεγαλύτερο των 98m, με ρευστά θερμοκρασίας 78oC και όχι ιδιαίτερα επιβαρυμένα σε άλατα. 

Η μικρή δε πτώση στάθμης και η σταθεροποίησή της σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την ταχύτατη επαναφοράς στάθμης, αποδεικνύουν το σημαντικό δυναμικό του γεωθερμικού ταμιευτήρα στη θέση της συγκεκριμένης γεώτρησης, με παροχές που ξεπερνούν τα 120 m3/h.

Η υψηλή θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού (78oC), που αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα καταγεγραμμένη θερμοκρασία νερού σε γεωθερμικά πεδία χαμηλής ενθαλπίας του Νομού Σερρών, σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο δυναμικό του γεωθερμικού ταμιευτήρα και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά, ενισχύουν την άποψη της τροφοδοσίας του πεδίου Σιδηροκάστρου από τη συγκεκριμένη  περιοχή. Απομένει να αποσαφηνισθεί ο τρόπος τροφοδοσίας του πεδίου, που εκτείνεται ΔΝΔ/κά της συγκεκριμένης γεώτρησης, γεγονός που θα συντελέσει στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείρισή του. 

Τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πραγματοποιθείσας δοκιμαστικής άντλησης ενίσχυσαν το ενδιαφέρον αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού γενικότερα στο Νομό Σερρών και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και περαιτέρω αξιοποίησης στις συναντήσεις που πραγματοποίησε το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ με φορείς και υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι εργασίες ανόρυξης και δοκιμαστικής άντλησης της γεωθερμικής ερευνητικής γεώτρησης μεγάλης διαμέτρου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Υποέργου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ – GEOTHERM» της Πράξης: «Μελέτες και έρευνες στήριξης του ενεργειακού τομέα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας – ΟΠΥΓΕΚ», που εκτελείται από το Τμήμα ΓΕΩΘΕ της ΕΑΓΜΕ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετεωρολόγοι: 10 φορές πιο πιθανές οι πλημμύρες στην Ελλάδα – «Μια φορά στα 100 χρόνια αυτό που έγινε στην Θεσσαλία»

Πολύ μεγαλύτερες είναι πλέον οι πιθανότητες για ακραία φαινόμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Βουλγαρία, Τουρκία και Λιβύη

Στη σχετική μελέτη Ελλήνων, Αμερικανών, Ολλανδών, Γερμανών και Βρετανών ερευνητών, μελών της World Weather Attribution (WWA), αναφέρεται ότι οι κλιματολόγοι εκτιμούν, πως η υπερθέρμανση έχει κάνει «έως και 10 φορές πιο πιθανό στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία και έως και 50 φορές πιο πιθανό στη Λιβύη», την επανάληψη τέτοιων φονικών πλημμυρών, όπως αυτές της κακοκαιρίας Daniel.

Η Φρεντερίκε Ότο, κλιματολόγος στο Grantham Institute από το Imperial College του Λονδίνου και συν-συγγραφέας της μελέτης, αναφέρεται στην περίπτωση της Λιβύης, σημειώνοντας, ότι «η ακριβής έκταση της βροχόπτωσης σε αυτήν την περιοχή είναι αβέβαιη», λόγω της μη ύπαρξης δεδομένων από μετεωρολογικούς σταθμούς, ωστόσο «σε όλες τις περιπτώσεις, τα μοντέλα υποδεικνύουν συστηματικά μια αύξηση στην ένταση και την πιθανότητα αυτών των φαινομένων».

Μια φορά στα 100 χρόνια αυτό που έγινε στην Θεσσαλία

Για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, η μελέτη της ομάδας WWA εκτιμά έως και 40% περισσότερες βροχοπτώσεις, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με τους ερευνητές να εκτιμούν ωστόσο ότι στην κεντρική Ελλάδα, όπου οι βροχοπτώσεις ήταν πιο ακραίες, το συμβάν είναι «λιγότερο πιθανό» να επαναληφθεί και θα πρέπει να συμβαίνει μόνο «μία φορά κάθε 80 έως 100 χρόνια».

«Η αποψίλωση των δασών και τα σχετικά υψηλά ποσοστά αστικοποίησης έχουν αλλάξει το τοπίο με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον αριθμό των ανθρώπων και των ακινήτων που εκτίθενται σε πλημμύρες και μειώνοντας την αποστράγγιση των όμβριων υδάτων», επισημαίνει η εφημερίδα.

newsit.gr

Continue Reading

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιμματική Αλλαγή: Σχεδόν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάστηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη το καλοκαίρι

Σχεδόν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάστηκε από υψηλές θερμοκρασίες το διάστημα Ιουνίου- Αυγούστου, λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά χθες, Πέμπτη

Το καλοκαίρι του 2023 για το βόρειο ημισφαίριο ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί από τότε που διατηρούνται αρχεία, με παρατεταμένους καύσωνες στη Βόρεια Αμερική και τη νότια Ευρώπη, οι οποίοι προκάλεσαν καταστροφικές πυρκαγιές και αύξησαν τα επίπεδα θνησιμότητας.

Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ οι μέσες θερμοκρασίες τον Αύγουστο ήταν κατά 1,5 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από την προβιομηχανική εποχή.

Έρευνα του Climate Central, μιας ερευνητικής ομάδας με έδρα τις ΗΠΑ, εξέτασε τις θερμοκρασίες σε 180 χώρες και 22 περιφέρειες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 98% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτέθηκε σε θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό. Εξάλλου εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό κατέστη δύο φορές πιο πιθανό λόγω της μόλυνσης από το διοξείδιο του άνθρακα.

«Σχεδόν κανένας στη Γη δεν γλίτωσε από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης τους προηγούμενους τρεις μήνες», δήλωσε ο Άντριου Πέρσινγκ, αντιπρόεδρος αρμόδιος για την επιστήμη στο Climate Central.

«Σε κάθε χώρα που μπορέσαμε να αναλύσουμε, περιλαμβανομένου του νότιου ημισφαιρίου όπου αυτή θα έπρεπε να είναι η πιο κρύα περίοδος του έτους, είδαμε θερμοκρασίες που θα ήταν δύσκολο – και σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν αδύνατ0– (να καταγραφούν) χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Το Climate Central εκτιμά αν τα κύματα καύσωνα έγιναν πιο πιθανά λόγω της κλιματικής αλλαγής συγκρίνοντας τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν με αυτές που παρήγαγαν μοντέλα τα οποία αφαιρούν την επιρροή των αεριών του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, το καλοκαίρι που πέρασε έως και 6,2 δισεκ. άνθρωποι στη Γη έζησαν τουλάχιστον μία ημέρα κατά την οποία καταγράφηκαν αυξημένες θερμοκρασίες, φαινόμενο το οποίο έγινε πέντε φορές πιο πιθανό λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στη Βόρεια Αμερική και τη νότια Ευρώπη δεν θα ήταν δυνατό να καταγραφούν αυτοί οι καύσωνες χωρίς την κλιματική αλλαγή, δήλωσε η Φριντερίκε Ότο κλιματολόγος στο Grantham Institute for Climate Change and Environment.

«Εξετάσαμε μεμονωμένους καύσωνες», είπε. «Δεν έγιναν πέντε φορές πιο πιθανοί, έγιναν απεριόριστα πιο πιθανοί, διότι δεν θα είχαν συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή», τόνισε.

newsbeast.gr

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: