Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα περίεργα αγωνίσματα από τα αρχαία χρόνια

Οι αθλητικοί αγώνες αποτελούσαν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και πολυσύνθετους θεσμούς στην αρχαία Ελλάδα, καθώς επίσης και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς. Μερικά από τα αγωνίσματα που ασκούνταν τότε υπάρχουν μέχρι και σήμερα, ενώ άλλα μετεξελίχθηκαν ή… “εξαφανίστηκαν» εντελώς λόγω της βαρβαρότητάς τους.

Δείτε παρακάτω δέκα από τα πιο περίεργα, σκληρά (και βάρβαρα πολλά από αυτά) αγωνίσματα του αρχαίου κόσμου, όπως τα παρουσίασε σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα , todayifoundout.com:

Παγκράτιον: Αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων που συνδύαζε την πάλη και την πυγμαχία.

Υπήρχαν μόνο δύο κανόνες: οι αθλητές δε μπορούσαν να δαγκώνουν ο ένας τον άλλο και να… βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου!

Δεν υπήρχε χρονικός περιορισμός ή διάρκεια στο αγώνισμα, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις μετά από παρέμβαση διαιτητή.

Ο αγώνας διαρκούσε μέχρι ένας από τους δύο αθλητές να… εγκαταλείψει (με ανάταση του χεριού ή ενός δακτύλου), ή να… πεθάνει!

Η ονομασία του αγωνίσματος προέρχεται από τις λέξεις “παν» + “κρατείν», δηλαδή νικητής γινόταν αυτός που “κυριαρχεί απόλυτα».

Η μυθολογία θέλει το άθλημα να προέρχεται από το Θησέα, που επιστράτευσε συνδυασμό πάλης και πυγμής για να καταβάλει τον Μινώταυρο. Σύμφωνα με άλλη ανάλογη εκδοχή, ο Ηρακλής κατέβαλε με τον τρόπο αυτό το λιοντάρι της Νεμέας.

Με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου το Παγκράτιο διαδόθηκε στην Ινδία. Πιστεύεται πως από εκεί έφτασε στις χώρες της Άπω Ανατολής και αποτέλεσε τον πρόγονο όλων των ανατολικών πολεμικών τεχνών, αναφέρει η Wikipedia.

Κονταρομαχία του ψαρά (Fisherman’s Joust): Φανταστείτε δύο ομάδες μέσα στις βάρκες τους να κωπηλατούν στο Νείλο και να προσπαθούν να… “τσακίσουν» η μία την άλλη με τα κουπιά και τα καμάκια τους.

Τους αγώνες παρακολουθούσαν συχνά οι Φαραώ και πολλές φορές οι αιματοχυσίες προσέλκυαν… κροκόδειλους και ιπποπόταμους μέσα στο νερό, οι οποίοι ρίχνονταν επίσης στη “μάχη»!

Ναυμαχίες: Οι Ρωμαίοι γέμιζαν αρένες με νερό, έβαζαν μέσα πλοία και… αναπαριστούσαν σπουδαίες ναυμαχίες. Πολλές φορές αυτές κατέληγαν σε αιματοχυσίες, με αιχμαλώτους πολέμου ή όσους είχαν καταδικαστεί σε θάνατο να αναγκάζονται να παλεύουν μεταξύ τους.

Venatio: Κυνήγι και δολοφονία άγριων ζώων. Οι Ρωμαίοι γιόρτασαν τα εγκαίνια του Κολοσσαίου ρίχνοντας στη “μάχη» σκλάβους απέναντι σε περισσότερα από 9.000 άγρια ζώα, τα οποία σκότωναν.

Βέβαια, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι άνθρωποι είχαν την ίδια… μοίρα με τα ζώα, καθώς ρίχνονταν στην αρένα χωρίς όπλα απέναντι σε πεινασμένα λιοντάρια ή αρκούδες. Οι άγριες εκτελέσεις ήταν μια μορφή “διασκέδασης» για το λαό.

Μάχη με ξύλα (Nguni Stick Fighting): Είναι ένα αγώνισμα που ασκείται ακόμη και στις μέρες μας. Οι Ζουλού ρίχνονταν στη μάχη χρησιμοποιώντας δύο ξύλινες ράβδους, η μία για άμυνα ή άλλη για επίθεση.

Παρότι οι μάχες κατέληγαν σπάνια σε θάνατο, οι συμμετέχοντες τραυματίζονταν σοβαρά και αποκτούσαν σημάδια και ουλές, οι οποίες όμως ήταν τα “παράσημα» τους.

Φλεγόμενο χόκεϊ επί χόρτου (Pelota Purepecha): Θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς και χόκεϊ επί χόρτου για… πυρομανείς. Στον αρχαίο μεσοαμερικανικό πολιτισμό υπήρχε ένα αγώνισμα, στο οποίο οι αθλητές χρησιμοποιούσαν μια φλεγόμενη μπάλα.

Κλωτσιές στην κνήμη (Shin Kicking): Στο αγώνισμα αυτό συμμετείχαν δύο αθλητές. Οι αντίπαλοι κρατούσαν ο ένας τον άλλο από το λαιμό και προσπαθούσαν να κλωτσήσουν ο ένας τον άλλο στην κνήμη.

Νικητής ανακηρυσσόταν εκείνος που έριχνε τον αντίπαλο στο έδαφος. Στις μέρες μας υπάρχει μέχρι και παγκόσμιο πρωτάθλημα Shin-Kicking.



Άλματα επάνω από καμήλες (Camel Jumping):
Οι άνδρες της αρχαίας φυλής Zaraniq της Υεμένης συνήθιζαν να πηδούν επάνω από καμήλες. Όσο πιο πολλές, τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να ανακηρυχθείς νικητής.

Pato: Το επίσημο άθλημα της Αργεντινής αρχικά παιζόταν με μια ζωντανή… πάπια. Μετά από αρκετές κυβερνητικές παρεμβάσεις οι συμμετέχοντες δέχτηκαν να χρησιμοποιούν αντί για πάπιες, μπάλες. Πρόκειται για ένα αγώνισμα που συνδυάζει το έφιππο πόλο και το μπάσκετ.

Buzkashi: Το εθνικό σπορ του Αφγανιστάν είναι κάτι σαν έφιππο πόλο και σε αυτό συμμετέχουν αρκετοί παίκτες, οι οποίοι δίνουν σκληρή μάχη με το πτώμα μιας… αποκεφαλισμένης κατσίκας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Στο νοσοκομείο για επείγουσα εγχείρηση ο Πάπας Φραγκίσκος

Χειρουργείται σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος για εντερική απόφραξη

Εσπευσμένα εισήχθη σήμερα το πρωί ο Πάπας Φραγκίσκος στην Πολυκλινική Τζεμέλι της Ρώμης, ώστε να χειρουργηθεί λόγω εντερικής απόφραξης.

Η είδηση έγινε γνωστή από την ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano», η οποία τονίζει πως η εγχείρηση «θεωρείται επείγουσα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη 6/6, ο ποντίφικας υποβλήθηκε σε εξέταση πυρηνικής ιατρικής, στο νοσοκομείο Τζεμέλι, η οποία ελέγχει την κατάσταση των σωματικών οργάνων. Η όλη εξέταση διήρκεσε περίπου σαράντα λεπτά. Ο πάπας επέστρεψε την ίδια ημέρα στο Βατικανό.

Τον περασμένο Μάρτιο ο πάπας Φραγκίσκος είχε εισαχθεί στο ίδιο νοσοκομείο εξαιτίας οξείας βρογχίτιδας. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι ο πάπας υποφέρει από χρόνια γοναλγία και συχνά πλέον χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του αναπηρικό αμαξίδιο.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη σε φράγμα στην Ουκρανία: «Βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής» – Αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και Μόσχα

«Οικοκτονία» χαρακτήρισε ο Ζελένσκι την καταστροφή στη Νόβα Καχόβκα – Δείτε αεροφωτογραφίες

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν ξανά κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα χθες Τρίτη. Ο ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», μιλώντας για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».

Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μίλησε αντιθέτως για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα», σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οικοκτονία» χαρακτήρισε ο Ζελένσκι την καταστροφή του φράγματος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «οικοκτονία» (σ.σ. περιβαλλοντικό έγκλημα) την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η απελευθέρωση του συνόλου των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρώσων κατακτητών μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες «τρομοκρατικές ενέργειες».

Απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα, τόνισε «οι ρώσοι κατακτητές διέπραξαν το μεγαλύτερο έγκλημα οικοκτονίας. Όχι μόνο στη διάρκεια αυτού του πολέμου, αλλά εδώ και δεκαετίες».

«Απαιτείται η άμεση και μέγιστη δυνατή απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική τρομοκρατία. Από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι κάθε διεθνή θεσμό», συμπλήρωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χθες Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι ουκρανοί εισαγγελείς έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου «να εμπλακεί η διεθνής δικαιοσύνη στην έρευνα για την καταστροφή του φράγματος».

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Τουρκία

Πρόκειται δύο πρώην ηγέτες του HDP

Δύο πρώην συμπροεδρεύοντες του φιλοκουρδικού HDP και πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Ερντογάν προκάλεσαν την καταδίκη της Αγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση των δικαιωμάτων τους κατά την διάρκεια της προσωρινής τους κράτησης.

Οι φυλακισμένοι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ Σενόγλου προσέφυγαν στο Δικαστήριο κατά της παρακολούθησής του κατά την διάρκεια της προσωρινής τους κράτησης τον Νοέμβριο 2016.

Τούρκος δικαστής είχε διατάξει την οπτική και ηχητική καταγραφή των συνομιλιών τους με τους δικηγόρους του και την κατάσχεση κάθε εγγράφου που αντήλλασσαν, εμποδίζοντάς τους έτσι να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι, παρεμποδίζοντας τις επαφές με τους δικηγόρους τους, οι τουρκικές αρχές παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι δικαστές υπενθύμισαν την παγιωμένη νομολογία σύμφωνα με την οποία, «η εμπιστευτικότητα στις συζητήσεις μεταξύ κρατουμένου και των συνηγόρων του συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για το άτομο και αφορά άμεσα τα δικαιώματα υπεράσπισης».

Η Τουρκία καταδικάσθηκε να καταβάλει 5.500 ευρώ στους δύο ενάγοντες για «ηθική βλάβη».

Ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι φυλακισμένος από το τέλος του 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και απειλείται με επιβολή ποινής 142 ετών στην φυλακή.

Κατηγορείται για δεκάδες εγκλήματα και αδικήματα, ανάμεσά τους «εξύβριση» του προέδρου και σχέσεις με το PKK. Στο τέλος του Μαΐου, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την «ενεργό πολιτική».

Αρνείται όλες τις κατηγορίες και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά συστηματικά την απελευθέρωσή του, με βάση προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το HDP ζητά επίσης την απελευθέρωση της Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ Σενόγλου, της πρώην συμπροέδρου του κόμματος, του Γκιουλτέν Κισανάκ και του Σελτζούκ Μιζρακλί, πρώην δημάρχων του Ντιγιάρμπακιρ.

Σε άλλη υπόθεση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε σήμερα την Αγκυρα για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην γενική γραμματέα του Συνδικάτου των Δικαστών της Τουρκίας για συνέντευξη που έδωσε σε τουρκική εφημερίδα.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι οι δηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της συνέντευξης εντάσσονται «σε συζήτηση για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος και απαιτούσαν υψηλό επίπεδο προστασίας».

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: