Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γυναίκες στο χακί

image_print

Υποχρεωτική στράτευση των γυναικών που διεκδικούν θέση στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και στο Λιμενικό Σώμα και προαιρετική στράτευση για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες καθώς και δημιουργία στρατιωτικών λυκείων σχεδιάζει να προωθήσει στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος.

Τα σχέδιά του για τη στράτευση των γυναικών και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προετοιμασία και επιλογή των σπουδαστών για τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων ανέλυσε επί μακρόν ο υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια του πολύωρου ταξιδιού κατά την επιστροφή μας από την Ινδία στο Δήμο Βερύκιο και το Έθνος.

«Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε ταμπού και αγκυλώσεις του παρελθόντος! Οι γυναίκες έχουν κατακτήσει όλα τα ανδρικά “κάστρα” και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ καλύτερες από τους άνδρες! Θυμάστε πώς ξεσήκωναν τον κόσμο οι φεμινίστριες στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν κατετάγησαν οι πρώτες γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις; Σήμερα πετάνε μαχητικά, οδηγούν άρματα, διοικούν ολόκληρες μονάδες. Ηρθε η ώρα λοιπόν μετά από 30 χρόνια να κάνουμε και το επόμενο βήμα! Να θεσπίσουμε την προαιρετική στράτευση των γυναικών».

«Θα πείσω και τις φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ»

«Μα πώς θα το περάσετε αυτό το μέτρο; Θα ξεσηκωθούν οι φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ», ρωτά ο Δήμος Βερύκιος. Ο Π. Καμμένος χαμογελάει και μου αποκαλύπτει: «Ήδη μου τηλεφώνησε η επικεφαλής του τμήματος φεμινιστριών του ΣΥΡΙΖΑ και αφού μου εξέφρασε τη διαφωνία της, μου ζήτησε να της πω με ποια δικιά μου να επικοινωνήσει από το αντίστοιχο τμήμα φεμινιστριών των ΑΝΕΛ και της απαντάω ”με μένα”… (γέλια). “Ελα” -της είπα- “να τα συζητήσουμε μαζί και θα δεις ότι στο τέλος θα σε πείσω”».

– Ήρθε; «Όχι ακόμη»…

– Και πώς θα την πείσεις;

«Η στράτευση των γυναικών είναι συνυφασμένη με τους αγώνες και τις παραδόσεις της Αριστεράς και του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και των απελευθερωτικών αγώνων…».

– Άλλες εκείνες οι εποχές, διαφορετικές οι τωρινές.

«Στις ψυχωμένες γυναίκες που είναι γεννημένες για “μπροστά” και όχι για τα “μετόπισθεν” πρέπει να τους δίνεται η ευκαιρία να είναι εκπαιδευμένες και στα όπλα και έτοιμες για όλα ανά πάσα στιγμή».

– Δηλαδή το «φεμινιστικό άρμα» του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσεις να το προσπεράσεις από τ’ αριστερά με δεξιό φλας;

«Όχι, θα τους δείξω πώς έχουν τα πράγματα σήμερα και ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος στελέχωσης των μονάδων. Θα τους δείξω επιστολές νέων κοριτσιών που επιθυμούν διακαώς να φορέσουν τη στολή του στρατιώτη, του ναύτη και του σμηνίτη. Θα τις πάρω μαζί μου στα ακριτικά νησιά να αντιληφθούν ποια είναι η επιθυμία των κοριτσιών».

Ο Πάνος Καμμένος είναι απόλυτος για την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών πριν από την πρόσληψή τους στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική):

«Οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν καριέρα στα Σώματα Ασφαλείας θα πρέπει να παίρνουν το “βάπτισμα του πυρός” από τις Ενοπλες Δυνάμεις ως απλοί κληρωτοί, όπως και οι άνδρες συνάδελφοί τους. Τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στα Σώματα Ασφαλείας έχουμε ανάγκη προσωπικού για την κάλυψη μάχιμων θέσεων. Χρειαζόμαστε μαχητές και όχι γραφειοκράτες».

Ευκαιρία για καριέρα με τα Στρατιωτικά Λύκεια

– Συμφωνεί ο Τόσκας;

«Αυτή είναι η άποψη των Επιτελείων και το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους ο νυν αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο στρατηγός Τόσκας! Επί επτά μήνες που δουλεύαμε μαζί στο Άμυνας η επάνδρωση των μονάδων πρώτης γραμμής και η μαχητικότητα του προσωπικού ήταν μία από τις βασικές του έγνοιες. Τώρα νομίζω ότι είναι “χρυσή ευκαιρία” από κοινού να εισηγηθούμε στον πρωθυπουργό ένα καινοτόμο σχέδιο νόμου για τη στράτευση των γυναικών πριν από την είσοδό τους στα Σώματα Ασφαλείας».

– Και πώς θα αναγνωρίζετε αν κάποιος είναι «ψυχωμένος» για να υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις;

«Μέσω στρατιωτικών Λυκείων, δημιουργώντας Αεροπορικό – Ναυτικό και Στρατιωτικό Λύκειο. Υπάρχουν παιδιά που από πολύ νωρίς έχουν κλίση στα στρατιωτικά επαγγέλματα, όμως ποτέ δεν τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν καριέρα διότι είναι υποχρεωμένα να περάσουν από τις συμπληγάδες των Πανελληνίων και να υποβληθούν σε εξετάσεις άσχετες με το γνωστικό αντικείμενο του ειδικού επαγγέλματος που με πάθος θα ήθελαν να ακολουθήσουν. Τον “ψυχωμένο” αεροπόρο ή καπετάνιο ή τεθωρακισμένο ή πυροβολητή δεν τον βρίσκεις μέσω Πανελληνίων αλλά τον αναγνωρίζεις νωρίς μέσα από ειδικά μαθήματα, τεστ και δεξιότητες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από εκεί τον επιλέγεις για τις παραγωγικές σχολές».

– Ωστόσο για να προωθήσεις τα «χακί λύκεια» θα πρέπει να συνεννοηθείς με το υπουργείο Παιδείας και να… φιλήσεις το χέρι του Φίλη»

«Όλα θα γίνουν» λέει ο υπουργός.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα : Μεγάλη Συμμετοχή στον 5ο Διαγωνισμό Γλυπτικής στην Άμμο στην Καλαμίτσα

image_print

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουνίου 2026 ο 5ος Διαγωνισμός Γλυπτικής στην Άμμο στην παραλία της Καλαμίτσας, μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κηπούπολης Καλαμίτσας, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από την τέχνη της άμμου.

Η δράση ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί, μπροστά από το σούπερ μάρκετ Μασούτης, συγκεντρώνοντας ομάδες συμμετεχόντων από 2 έως 5 άτομα, οι οποίοι με φαντασία, μεράκι και ελεύθερη χρήση υλικών δημιούργησαν εντυπωσιακά έργα πάνω στην αμμουδιά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, η μουσική που πλαισίωνε τον διαγωνισμό δημιούργησε μια γιορτινή και καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, προσφέροντας στιγμές χαράς και ψυχαγωγίας σε συμμετέχοντες και επισκέπτες.

Οι διοργανωτές φρόντισαν να επιβραβεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν, προσφέροντας μετάλλια και επαίνους σε κάθε ομάδα. Παράλληλα, οι νικητές του διαγωνισμού τιμήθηκαν με κύπελλο και ένα ιδιαίτερο δώρο: δωρεάν μηνιαία μαθήματα ιππασίας, προσφορά της Ακαδημίας Ιππασίας Κατσίτη στο Δάτο.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν δωρεάν, γεγονός που συνέβαλε στην αυξημένη προσέλευση οικογενειών και παιδιών, ενισχύοντας τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως μιας ανοιχτής γιορτής δημιουργίας και συνεργασίας.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Ιορδάνης Καλαϊτζίδης, ο οποίος με το γνωστό του κέφι και την άμεση επικοινωνία με το κοινό έδωσε ζωντάνια στη διοργάνωση. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το ιχθυοπωλείο – ουζερί «Ο Καπετάνιος», στηρίζοντας έμπρακτα μια δράση που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός για την περιοχή.

Ο 5ος Διαγωνισμός Γλυπτικής στην Άμμο απέδειξε για ακόμη μία χρονιά ότι η δημιουργικότητα, η συνεργασία και η αγάπη για τον πολιτισμό μπορούν να μετατρέψουν μια καλοκαιρινή ημέρα στην παραλία σε μια αξέχαστη εμπειρία για όλους.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κινητοποίηση εμπόρων στη ΔΟΥ Καβάλας

image_print

Σε κινητοποίηση καλεί η Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, την Τρίτη 23 Ιουνίου, στις 13:00, έξω από τη ΔΟΥ Καβάλας, στο Διοικητήριο.

Με ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Συσπείρωση τονίζει ότι οι μικροί επαγγελματίες και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα οικονομικά βάρη, σε μια περίοδο έντονων ανατιμήσεων, γεωπολιτικών αναταράξεων και αβεβαιότητας στην αγορά.

Όπως επισημαίνει, η ακρίβεια σε ενέργεια, καύσιμα, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και μεταφορές πιέζει καθημερινά το εισόδημα των επαγγελματιών, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες, ενεργειακές εταιρείες και μεγάλες αλυσίδες καταγράφουν αυξημένα κέρδη.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην τεκμαρτή φορολόγηση, στην προκαταβολή φόρου και στις νέες ψηφιακές υποχρεώσεις, όπως το MyData, το ψηφιακό πελατολόγιο, το Open Business και το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, που, όπως υποστηρίζεται, επιβαρύνουν δυσανάλογα τους μικρούς επαγγελματίες.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση καταγγέλλει επίσης τους νέους μηχανισμούς είσπραξης οφειλών, την εμπλοκή ιδιωτικών εισπρακτικών εταιρειών στα χρέη προς τον ΕΦΚΑ και τον κίνδυνο κατασχέσεων για όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στην ανακοίνωση ασκείται κριτική και στις ηγεσίες συνδικαλιστικών φορέων του εμπορικού κόσμου, καθώς, όπως αναφέρεται, καθυστερούν την οργάνωση ουσιαστικής αντίδρασης και καλλιεργούν αυταπάτες περί διαλόγου και συνεννόησης.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί σωματεία και επαγγελματίες να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας του εισοδήματος και ανακούφισης των μικρών επιχειρήσεων.

Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνονται πλαφόν στις τιμές ενέργειας και καυσίμων, κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στην ενέργεια, κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος, προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ΕΦΚΑ και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης : “Υπάρχει λύση για το θέμα των εκδηλώσεων των πολιτιστικών συλλόγων με νόμο!”

Ο Μακάριος Λαζαρίδης για τις αποζημιώσεις στα Τενάγη Φιλίππων
image_print

Ακολουθεί η ανάρτηση του βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ Μακάριου Λαζαρίδη :

Με το νόμο 5297/2026 κωδικοποιήθηκαν άρθρα του νόμου 4849/2021.

Σε αυτά τα άρθρα περιλαμβάνεται και το 51 του 4849. Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 182 του 5297 τροποποιείται η επίμαχη παράγραφος του άρθρου 51 και προστίθενται τα εξής: «… στον οικείο Δήμο, ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, … για τη λειτουργία κινητής καντίνας, φορητής εγκατάστασης έψησης για τη διάθεση τροφίμων και ποτών στο πλαίσιο της εκδήλωσης».

Ας το δουν οι αρμόδιοι της Περιφέρειας και οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι στους οποίους στέκομαι δίπλα τους, καθώς θεωρώ ότι ήδη έχει υπάρξει λύση.

Μια δεύτερη ματιά, όμως, πάντα είναι χρήσιμη.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en