Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Γιατί οι Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D παρά τον ήλιο

Είναι γνωστό πως δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα. Δηλαδή κάνει, αλλά σπάνια -εκτός και αν μιλάμε για τις βορειότερες περιοχές της.

Ενώ όμως, έχουμε ήλιο περί τις 300 από τις 365 ημέρες του χρόνου, δεν έχουμε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D. Που είναι απαραίτητη για την υγεία μας.

Κατά το 90% των ημερήσιων αναγκών καλύπτονται από τον ήλιο. Το άλλο 10% από τις τροφές.

Πώς γίνεται λοιπόν, ενώ τελούμε υπό 2.700 ώρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο, να μην έχουμε D;

Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2019, αυτό είναι παράδοξο. Με αυτόν τον χαρακτηρισμό συμφώνησε και έρευνα του Σεπτεμβρίου του 2022, που βρήκε πως το 72.2% των Ελλήνων έχουμε έλλειψη.

Aν έχουμε εμείς έλλειψη, τι έχουν στη βόρεια Ευρώπη;

Α, εκεί είναι μια χαρά, όπως είχε αποκαλύψει έρευνα του 1995, με μεταγενέστερες να επιβεβαιώνουν. Βλέπεις εκεί από τον προηγούμενο αιώνα είχαν εμπλουτίσει τη διατροφή τους με τη συγκεκριμένη βιταμίνη ή είχαν προσθέσει σχετικά συμπληρώματα, γιατί είχαν αναγνωρίσει την αξία της.

ΠΩΣ ‘ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ’ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

She sips on tea and looks off to distant Lake Maggiore and Swiss Alps
Ο ήλιος είνια η μεγλαύτερη πηγή βιταμίνης D.  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Όταν το ηλιακό φως χτυπά το δέρμα, ενεργοποιείται ο μηχανισμός που μετατρέπει την υπεριώδη ακτινοβολία σε βιταμίνη D. Μελέτη έχει εξηγήσει πως δεν αρκεί να υπάρχει ήλιος. Πρέπει να είναι και ‘δυνατός’ (η μεγαλύτερη ανεπάρκεια παρατηρείται μετά το καλοκαίρι), όπως ρόλο παίζουν και τα γεωγραφικά πλάτη.

Για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής της συνιστάται η τακτική, μέτρια έκθεση στον ήλιο.

Πόσο τακτική;

Πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα, πρέπει να ‘βλέπει’ ο ήλιος όσο περισσότερο δέρμα γίνεται, για 10-15 λεπτάχωρίς αντιηλιακό. Ιδανικά κατά τις μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος είναι στο υψηλότερο σημείο του. Δηλαδή, όταν εμείς φοράμε αντιηλιακό ή αποφεύγουμε την έκθεση, αφού ελλοχεύουν άλλοι κίνδυνοι.

Ενώ η μέτρια έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική για την παραγωγή βιταμίνης D, η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικής βλάβης και καρκίνου του δέρματος.

Εν τω μεταξύ, η ποσότητα της ακτινοβολίας UVB από τον ήλιο ποικίλλει ανάλογα με την εποχή του χρόνου και το πού βρισκόμαστε στον πλανήτη.

Σε γενικές γραμμές, η ακτινοβολία UVB είναι ισχυρότερη τους καλοκαιρινούς μήνες και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη -και πιο αδύναμη τους χειμερινούς μήνες και σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη.

ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Κατά τη δημοσίευση του ιατρικού τμήματος του Harvard, η βιταμίνη D μειώνει της πιθανότητας καρδιακών παθήσεων. Μελέτες έχουν δείξει πως τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όπως η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η ανεπάρκεια βιταμίνης D συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις ή απλώς υποδηλώνει κακή υγεία όταν έχετε μια χρόνια πάθηση.

 • Παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών.
 • Υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενεργοποιώντας τα κύτταρα του και μειώνοντας τη φλεγμονή -προκύπτει από το φλέγμα που σημαίνει ‘καύση’ και ‘ανάφλεξη’ και αφορά το σύμπτωμα της θερμότητας που προκαλείται όταν εξωγενείς βλαπτικοί παράγοντες (παράσιτα, λοιμώξεις, ιοί, βακτήρια, τραυματισμοί, χημικά κλπ) επιτίθενται στον οργανισμό μας και αναλαμβάνει δράση το ανοσοποιητικό. Το άγχος και η κακή ψυχολογία επηρεάζουν αρνητικά την αποκατάσταση της φλεγμονής.
 • Είναι σημαντική για τη λειτουργία των μυών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πτώσεων και καταγμάτων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ρύθμιση της ανάπτυξης και της διαίρεσης των κυττάρων, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πρόληψη του καρκίνου.
 • Μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης.
 • Οι υποδοχείς της βιταμίνης D βρίσκονται σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης και στη γνωστική λειτουργία.
 • Τελευταία, διαπιστώθηκε και σχέση ανεπάρκειας της συγκεκριμένης βιταμίνης, με την άνοια, όπως και ότι τα συμπληρώματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατά 40%.

ΤΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΑΡΚΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Όταν υπάρχει ανεπάρκεια, προκύπτουν συμπτώματα όπως κούρασηπόνοςενόχληση ή έντονος οστικός ή μυικός πόνοςμυικοί σπασμοί, συχνή αίσθηση μουδιάσματος στα άκρααδυναμία και κατάγματα κόπωσης (στα πόδια, τη λεκάνη και τους γοφούς).

Συνήθως, αρχικά τουλάχιστον τα συνδέουμε με άλλους λόγους και δεν δίνουμε σημασία. Ήλθε η ώρα να ακούμε καλύτερα το σώμα μας.

Ανάγκη για συμπληρώματα ή περισσότερη πρόσληψη μέσω των τροφών έχουν

 • όσοι δεν ζουν σε περιοχές που έχει ήλιο,
 • εκείνοι που έχουν πιο σκούρο δέρμα -η μελανίνη μπορεί να μειώσει τη σύνθεση του βιταμίνη D,
 • αυτοί που αποφεύγουν τον ήλιο,
 • οι άνθρωποι που έχουν υψηλό σωματικό λίπος -συνδέεται με χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης,
 • όσοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικού bypass,
 • οι κάτοικοι περιοχών με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και
 • οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι -όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να παράγει βιταμίνη D.

ΠΟΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ

Healthy foods containing vitamin D. Top view
Οι τροφές που έχουν βιταμίνη D.  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ενημέρωσε ότι βιταμίνη D έχει το μουρουνόλαδο, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, ρέγκα και το σκουμπρί), ο τόνος, ο ξιφίας, οι κρόκοι αυγών, το κόκκινο κρέας, το μοσχαρίσιο συκώτι και φυσικά τα συμπληρώματα.

Να δούμε και για τι ποσότητες μιλάμε.

 • 1 κουταλιά της σούπας μουρουνέλαιο έχει 34mcg
 • 85 γραμμάρια πέστροφας εκτροφής έχουν 16.2mcg
 • 85 γραμμάρια σολομού έχουν 14.2mcg
 • ½ κούπα άσπρα, ωμά, κομμένα μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στον ήλιο έχουν 9.2mcg
 • 1 ποτήρι γάλα σόγιας, αμυγδάλου, βρώμης που έχουν ενισχυθεί με βιταμίνη D δίνουν από 2.5 έως 3.6mcg
 • 1 ποτήρι γάλα αγελάδος, με 2% λιπαρά, ενισχυμένο με βιταμίνη D έχει 2.9mcg
 • 1 μερίδα έτοιμα -προς βρώση- δημητριακά, ενισχυμένα με 10% της ημερήσιας αξίας για βιταμίνη D έχει 2mcg
 • σαρδέλες σε λάδι, σε κονσέρβα έχουν 1.2mcg
 • 1 μεγάλο αυγό έχει 1.1mcg
 • 85 γραμμάρια μοσχαρίσιου συκωτιού έχουν 1.0mcg
 • 85 γραμμάρια τόνου σε κονσέρβα (νερού) έχουν 1mcg

ΠΟΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Τα μωρά μέχρι την ηλικία του 1 έτους χρειάζονται από 8.5 έως 10 μικρογραμμάρια (1 μικρογραμμάριο είναι 1.000 φορές μικρότερο από ένα χιλιοστόγραμμα -mg) βιταμίνης D την ημέρα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται 15mcg.

Οι ενήλικες ηλικίας από 18 έως 70 χρόνων χρειάζονται 15mcg.

Οι άνθρωποι άνω των 70 χρόνων χρειάζονται 20mcg.

Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, χρειάζομται 20mcg.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ OVERDOSE ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C

Εάν πάρουμε συμπληρώματα, χωρίς να τα χρειαζόμαστε (απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αιματολογικές εξετάσεις), υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα σας. Αυτό έχει συνδεθεί με διάφορα ζητήματα υγείας, όπως

 • ανορεξία,
 • ακανόνισμος καρδιακός παλμός,
 • ναυτία,
 • απάθεια,
 • εμετός,
 • κοιλιακό άλγος,
 • αφυδάτωση,
 • σύγχυση και
 • αυξημένη δίψα.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Young woman blocking sun with hands on the beach during sunset
Τόσος ήλιος, τόση λίγη D.  GETTY IMAGES

Για το τέλος αφήσαμε τους λόγους που ενώ η by default συνθήκη της χώρας μας είναι ο ήλιος, η πλειοψηφία των πολιτών έχουμε έλλειψη βιταμίνης D.

Πέραν των πολλών ωρών σε κλειστούς χώρους (δουλειά, σπίτι), τις ελάχιστες ώρες παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους με τα παιδιά και τους κινδύνους της εκτεταμένης έκθεσης του δέρματος μας στον ήλιο, υπάρχουν και αιτίες για τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Κατ’ αρχάς, υπάρχει ο γεωγραφικός λόγος: η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά μεγάλο γεωγραφικό πλάτος, πράγμα που σημαίνει ότι κατά τους χειμερινούς μήνες η γωνία του ήλιου είναι χαμηλότερη και η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας μειώνεται. Αυτό μπορεί να περιορίσει την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα.

Επίσης, η μεσογειακή διατροφή θεωρείται η καλύτερη όλων, εν τούτοις δεν είναι ιδιαίτερα καλή πηγή βιταμίνης D. Λίγα τρόφιμα την περιέχουν φυσικά και οι περισσότερες διατροφικές πηγές είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D.

Για αυτό και χρειαζόμαστε συμπληρώματα για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας. Ιδανικά σε συνεννόηση με γιατρό.

news247.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Ομόφωνα αθώος ο κατηγορούμενος για τις φωτιές στη Θάσο το 2022

Oμόφωνα αθώο έκρινε την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριος Δράμας τον 65χρονο κάτοικο Θάσου, ο οποίος τον Αύγουστο του 2022 είχε συλληφθεί από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου, ως «υπεύθυνος» για δύο πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στο νησί λίγες μέρες πριν.

Ανακριτής και Εισαγγελέας είχαν ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση στον 65χρονο (διαβάστε σχετικά εδώ) αφού προηγουμένως είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Αυτόφωρο σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή και του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ «για παράνομη κατοχή εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων».

Τελικά ο 65χρονος κρίθηκε ομόφωνα αθώος.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραλίες Παγγαίου: Η… δεύτερη Χαλκιδική της Βόρειας Ελλάδας με τα πράσινα νερά

Λευκές αμμουδιές, αμμόλοφοι, καταπράσινα, καθαρά νερά, μόλις μία ώρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη: ο λόγος για τις παραλίες του δήμου Παγγαίου

Πεντακάθαρες παραλίες, κρυστάλλινες θάλασσες, λευκές αμμουδιές, τόπος γεμάτος μνήμες και παραδόσεις, πλούσια ιστορία, φυσικές ομορφιές και αγνά παραδοσιακά προϊόντα. Ιστορικοί οικισμοί που η διαδρομή τους χάνεται στα βάθη του χρόνου, εκδρομές γεμάτες δράση και δραστηριότητες γεμάτες ένταση. Μια ευκαιρία για απόδραση. Ένας τόπος γεμάτος ζωή.

Αυτά είναι τα γυαλοχώρια του Δήμου Παγγαίου. Η ιδανική πρόταση για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και για αποδράσεις κάθε στιγμή του έτους. Ειδικά τώρα που σταδιακά ολοκληρώνεται η πολύβουη τουριστική σεζόν, η εποχή γίνεται ιδανική για να εξερευνήσει κάποιος την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που έχουν τα γυαλοχώρια.

Είναι ένας τόπος που χρόνο με τον χρόνο αναπτύσσεται τουριστικά όλο και περισσότερο. Αποκτάει φανατικούς φίλους που έρχονται από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.

Πολλοί εξ αυτών χαρακτηρίζουν τα γυαλοχώρια του Παγγαίου ως τη Χαλκιδική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από τις χώρες της Βαλκανικής κυρίως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και οι επενδύσεις που γίνονται σε τουριστικές υποδομές από Έλληνες και ξένους φανερώνουν τη μεγάλη δυναμική της περιοχής.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήμος Καβάλας: Καθαρισμός του ανοιχτού κολυμβητηρίου με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας.

Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 2 Ιουνίου με την απάντληση των υδάτων και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με την αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης του περιβάλλοντος χώρου, οι εργασίες καθαρισμού του ανοιχτού κολυμβητηρίου Καβάλας.

Ο ευπρεπισμός των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων δεν θα ήταν εφικτός, χωρίς τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας.

 Ο Δήμος Καβάλας επιθυμεί να ευχαριστήσει τον Διοικητή και το προσωπικό της εν λόγω Υπηρεσίας, διότι, εκτός από το σημαντικό έργο που επιτελούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφήνουν διαχρονικά το αποτύπωμα τους και στο κοινωνικό σύνολο.

Η στενή συνεργασία των τοπικών φορέων με το Δήμο Καβάλας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερή και ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: