Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Γιατί η ΕΥΔΑΠ κρατάει κρυφή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας-Κορωπίου;

Με τη δημιουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου, η ακτογραμμή της Ανατολικής Αττικής κινδυνεύει, στην καλύτερη περίπτωση, με υποβάθμιση, και στη χειρότερη με καταστροφή.

Σε Σχινιά, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Χαρμολιά και Πόρτο Ράφτη ανησυχούν γι’ αυτά που ετοιμάζονται και η αγωνία τους πολλαπλασιάζεται διαπιστώνοντας ότι μεταξύ άλλων δεν έχει γνωστοποιηθεί εδώ και τόσο καιρό η υφιστάμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ώστε να γνωρίζουν και οι ίδιοι το μέγεθος των συνεπειών που θα υπάρξουν από τα επεξεργασμένα λύματα. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά και σοβαρά.

Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες κάτοικοι, από τον Σχινιά μέχρι τον Πόρτο Ράφτη, θεσμικοί φορείς και σύσσωμη η δημοτική αρχή ζητούν εδώ και μήνες από την ΕΥΔΑΠ να δουν την επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη που αφορά τη λειτουργία του νέου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου, καθώς τα λύματα θα χύνονται στη θαλάσσια περιοχή τους, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό καθώς η ανώνυμη εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης δεν την δημοσιοποιήσει, όπως επισημαίνουν, προκαλώντας εύλογα απορίες ως προς τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, και για τον οποίο ποτέ δεν ρωτήθηκε ο τοπικός πληθυσμός και ο δήμος Μαρκοπούλου, το Κέντρο Επεξεργασίας Παιανίας – Κορωπίου μέσω ενός δικτύου αγωγών συνολικού μήκους 53 χιλιομέτρων θα ρίχνει τα λύματα στην πανέμορφη παραθαλάσσια συνοικία της Χαμολιάς που βρίσκεται μεταξύ Πόρτο Ράφτη και Βραυρώνας. Από τη στιγμή που η μελέτη δεν έχει δημοσιοποιηθεί ήδη, αρκετοί κάνουν λόγο ακόμη και για κίνδυνο μόλυνσης όχι μονάχα της περιοχής αλλά ολόκληρης της ακτογραμμής της Ανατολικής Αττικής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αβεβαιότητα εάν και κατά πόσο τα επόμενα χρόνια οι λουόμενοι θα μπορούν και πάλι να κάνουν άφοβα μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά. Φοβούνται πως ο τόπος τους θα μετατραπεί σε κάτι άλλο, σίγουρα όχι καλό.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στο newsbeast.gr ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, «η ΕΥΔΑΠ μας εμπαίζει και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μαζί της. Αρνείται να μας δώσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία παρεμπιπτόντως θα τροποποιηθεί καθώς στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου θα μπουν και τα λύματα του δήμου Σαρωνικού» προσθέτοντας ότι η νέα μελέτη μπορεί να δημοσιοποιηθεί όταν θα έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου. «Με την ΕΥΔΑΠ δεν έχουμε ανοικτό κανάλι επικοινωνίας» δηλώνει.

Την ίδια άποψη έχουν και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του δήμου με τους οποίους επίσης συζητήσαμε το θέμα που ταλανίζει ολόκληρη την Ανατολική Αττική. «Έχουμε δει μονάχα την αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά όχι την καινούργια, την επικαιροποιημένη που αφορά τον τόπο μας. Την έχουμε ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ εδώ και τρεις μήνες και δεν μας την παραδίδει», μας λέει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μπορούμε Αλλιώς» κ. Χρήστος Δρίτσας. Σημειώνει δε πως «Σκεφτείτε ότι τα στοιχεία που μας έδειξε η ΕΥΔΑΠ στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, ήταν πλήρως αντικρουόμενα και αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε».

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται, πολλά. Μεγάλες και οι ανησυχίες των κατοίκων…

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης Λιμένος Καβάλας

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση της από 23 Νοεμβρίου 2023 Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου, της εταιρείας «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» και της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε.», και αφετέρου της εταιρείας «ΣΑΡΙΣΑ Υπο-Παραχώρηση Λιμένος Καβάλας Φίλιππος ΙΙ Ανώνυμη Εταιρεία», της εταιρείας «Blacksummit Financial Group Inc», της εταιρείας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών» και της εταιρείας «Ευρωπαϊκές Επενδύσεις και Επιχειρήσεις Αεροδιαστημικής Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία».

Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση, η «Νίκη», οι «Σπαρτιάτες», η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν επιφύλαξη για την Ολομέλεια.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Mαρτυρία στο ENA Channel : Πως βίωσε μία μητέρα το μπούλινγκ στην κόρη της από μαθητές στο σχολείο

Μία μητέρα, η κυρία Ζ. ένιωθε την καρδιά της να σφίγγεται κάθε φορά που έβλεπε τη μικρή της κόρη να επιστρέφει από το σχολείο με κατεβασμένο το κεφάλι και δάκρυα στα μάτια.

Εδώ και μήνες, η μικρή ήταν ήταν θύμα μπούλινγκ από τους συμμαθητές της, και η μητέρα προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει έναν τρόπο να τη βοηθήσει..

Μετά από πολλές συζητήσεις και άπειρες ώρες δίπλα στην κόρη της, η μητέρα κατάφερε να την κάνει να ανοιχτεί. Η κόρη της εξομολογήθηκε πως κάθε μέρα στο σχολείο ήταν ένας εφιάλτης: κοροϊδίες, απομόνωση και συνεχείς προσβολές την έκαναν να αισθάνεται αβοήθητη και μόνη..

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι πέρα και για πέρα αληθινή και την περιέγραψε στο ENA Channel και στην εκπομπή Αναλυτής η κυρία Ζ. η οποία μετέφερε τον “εφιάλτη” που έζησε η ίδια και η οικογένεια της.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ζέττα Μακρή στο ENA Channel : “Πάνω από 200 οι καταγγελίες για μπούλινγκ στο stop-bullying.gov.gr”

Σε δηλώσεις της στο ENA Channel, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 καταγγελίες για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού σε σχολεία της χώρας μετά από την έναρξη της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr. Οι καταγγελίες αυτές φωτίζουν ένα ανησυχητικό φαινόμενο που πλήττει μαθητές και μαθήτριες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η κ. Μακρή τόνισε ότι η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμησή του. Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι η εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και η ενίσχυση των μηχανισμών αναφοράς και διαχείρισης τέτοιων περιστατικών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en