Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Γιατί η ακρίβεια παραμένει παρά τη στατιστική πτώση του πληθωρισμού

Ο τέταρτος υψηλότερος μέσος ετήσιος πληθωρισμός της τελευταίας τριακονταετίας καταγράφηκε το 2022, καθώς διαμορφώθηκε σε 9,6%, θυμίζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Και μπορεί ο τελευταίος μήνας της χρονιάς που μόλις έφυγε, ο Δεκέμβριος, να έκλεισε με περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται σε 7,2% από 8,5% τον Νοέμβριο, 9,1% τον Οκτώβριο και 12% τον Σεπτέμβριο, όμως τα επιμέρους στοιχεία, όπως το ρεκόρ που καταγράφηκε στον πληθωρισμό των τροφίμων, 15,5%, κάθε άλλο παρά επιτρέπουν πανηγυρισμούς.

Δεν πρέπει να λησμονείται πως η στατιστική μέτρηση του πληθωρισμού μετράει την εξέλιξη των τιμών σε ετήσια και μηναία βάση. Το Δεκέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός είχε ήδη αρχίσει να παίρνει την ανιούσα λόγω των καυσίμων, ωστόσο το πρόσθετο κόστος δεν είχε διαχυθεί σε όλη την αγορά. Έτσι, η μέτρηση του τιμάριθμου το Δεκέμβριο του 2022 έδειξε μια στατιστική αποκλιμάκωση, αλλά στην πραγματική ζωή οι τιμές δεν έχουν αποκλιμακωθεί, ούτε φαίνεται πως θα αποκλιμακωθούν σύντομα.

Ειδικά, μάλιστα, καθώς παράγοντες της βιομηχανίας τροφίμων και αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα θα συνεχισθούν τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2023, αφού, παρά την υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια, οι τιμές βασικών πρώτων υλών παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 κατά 7,2% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, εξέλιξη που οφείλεται στον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων και στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, συμπεριλαμβανομένων πάντα των κρατικών επιδοτήσεων. Ειδικότερα, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου σε ετήσια βάση ήταν 50%, μακριά δηλαδή από τα τριψήφια ποσοστά αύξησης που είδαμε τους προηγούμενους μήνες, των καυσίμων – λιπαντικών 8,6%, του πετρελαίου θέρμανσης 1,4%. Η τιμή του ηλεκτρισμού υποχώρησε κατά 8,8%.

Από την άλλη, στα τρόφιμα και σε κάποια βασικά είδη νοικοκυριού, αλλά και υπηρεσίες καταγράφονται διψήφια ποσοστά αύξησης τιμών. Ενδεικτικά στα γαλακτοκομικά και στα αυγά οι τιμές σε ετήσια βάση έχουν αυξηθεί κατά 25,6%, στα έλαια και λίπη κατά 21,7%, στο ψωμί-δημητριακά κατά 18,10%, στα κρέατα κατά 17,8%, στον καφέ κατά 13,2%, στα λαχανικά κατά 13,1%, στα αναψυκτικά χυμούς κατά 10,4%, στη ζάχαρη κατά 8,7%.

Οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα ή μάλλον η συνέχιση των ανατιμήσεων, καθώς μέσα στον Ιανουάριο έχουν σταλεί νέοι τιμοκατάλογοι από τους προμηθευτές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πλήττει υπέρμετρα κυρίως τα φτωχά νοικοκυριά. Κι αυτό διότι, ενώ οι δαπάνες για τα τρόφιμα αποτελούν κατά μέσο όρο το 22% των δαπανών των νοικοκυριών, στα πλέον φτωχά νοικοκυριά το ποσοστό αυτό ανεβαίνει, σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών του 2021, στο 34,8%.

Η εξέλιξη του πληθωρισμού σε ετήσια βάση το διάστημα 1992-2022:

ΕΤΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
1992 15,9
1993 14,4
1994 10,9
1995 8,9
1996 8,2
1997 5,5
1998 4,8
1999 2,6
2000 3,2
2001 3,4
2002 3,6
2003 3,5
2004 2,9
2005 3,5
2006 3,2
2007 2,9
2008 4,2
2009 1,2
2010 4,7
2011 3,3
2012 1,5
2013 -0,9
2014 -1,3
2015 -1,7
2016 -0,8
2017 1,1
2018 0,6
2019 0,3
2020 -1,2
2021 1,2
2022 9,6

newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κοίτασμα Έψιλον | Ξεκινά η εγκατάσταση της εξέδρας Λάμδα στον Κόλπο της Καβάλας

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά στον Κόλπο της Καβάλας η τμηματική εγκατάσταση της νέας εξέδρας Λάμδα, από την οποία θα αναπτυχθεί το δορυφορικό του Πρίνου κοίτασμα Έψιλον.

Ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στο λιμάνι «Φίλιππος Β’» της Καβάλας το “Big Foot 1”, ειδικό σκάφος τοποθέτησης αγωγών (Pipe Lay Barge) της εταιρείας GSP, το οποίο θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των ποδιών (piles) της εξέδρας, τα οποία έχουν αφιχθεί νωρίτερα στην Καβάλα. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της εξέδρας αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εξέδρα Λάμδα θα είναι η πρώτη εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων που θα εγκατασταθεί στην χώρα μας, 45 χρόνια μετά την εγκατάσταση των εξεδρών του συγκροτήματος του Πρίνου.

Για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, ενώ η Energean

προχώρησε πρόσφατα και στις απαραίτητες ενημερώσεις για το πρόγραμμα των εργασιών που θα ακολουθηθεί. Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή εκτέλεση του έργου θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο Υπεράκτιας Ανάπτυξης Πρίνου

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον είναι το μοναδικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Το κοίτασμα περιέχει 23 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου και η παραγωγή προβλέπεται να αρχίσει εντός του επομένου έτους. H επένδυση στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον θα υπερβεί τα 150 εκατ. δολάρια.

Continue Reading

ΠΑΓΓΑΙΟ

Τέλος σεζόν για το Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

Επιτυχημένη η επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού μετά από χρόνια παύσης του.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 11:30 π.μ., ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη λήξη της χιονοδρομικής περιόδου 2022-2023 στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, από κοινού με τους εκπροσώπους της ανάδοχης εταιρείας ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε. που είχε εκμισθώσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού γι’ αυτή τη σεζόν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ δήλωσε πως ο στόχος επαναλειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου επετεύχθη, παρ’ όλο που υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα νομιμότητας. Πολλά θέματα έπρεπε να λυθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια των επισκεπτών έπρεπε να γίνουν προσεκτικά βήματα. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ανάδοχη εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε., οι εκπρόσωποι της οποίας, με μεράκι και όραμα έκαναν ό, τι καλύτερο μπορούσαν για την εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία των επισκεπτών καθώς και για την άψογη συνεργασία με την Αντεπεριφέρεια Δράμας.

Τέλος, ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι της πενταετίας για να υπάρχει ετοιμότητα για τη χιονοδρομική περίοδο 2023- 2024, προκειμένου να δοθούν σε χρήση η τετραθέσια καρέκλα που οδηγεί στη Χιονότρυπα και η διθέσια καρέκλα, τα οποία φέτος δε δόθηκαν σε χρήση.

Παράλληλα όσον αφορά το βουνό είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με κάποιους συλλόγους και φορείς που ενδιαφέρονται να συνδιοργανώσουν κάποιους αγώνες πεζοπορίας, αναρρίχησης αλλά και κάποιες επισκέψεις που θα αναδείξουν το βουνό και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, ο κ. Στέφανος Πεταλούδης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την ουσιαστική βοήθεια που παρείχε κατά τη διάρκεια της φετινής λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου. Σημείωσε επίσης ότι ήταν «ανδραγάθημα» ότι φέτος λειτούργησε το Χιονοδρομικό Κέντρο και ευχαρίστησε όλους όσους το επισκέφθηκαν.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Δενδροφύτευση στο Δασύλλιο Πρίνου στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας

Σήμερα, στα πλαίσια εορτασμού της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, ο Δήμος της Θάσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου Θάσου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Το Μικρό Καζαβίτι” πραγματοποίησε συμβολική περιβαλλοντική δράση δενδροφύτευσης περίπου 200 θάμνων (Πρίνων) από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου στην περιοχή του Δασυλλίου Πρίνου με σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Κατά τη διάρκεια της δενδροφύτευσης, που είχε ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών για την προστασία του δάσους, διανεμήθηκαν από το Δήμο Θάσου στους μαθητές 30 ποτιστήρια καθώς και 180 μπλουζάκια με το σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν από ειδικούς για την καθιέρωση εορτασμού της 21ης Μαρτίου, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το 1971, ως ημέρας προβληματισμού σχετικά με τον ρόλο και την αξία των δασών και ευαισθητοποίησης των πολιτών προς την κατεύθυνση προστασίας τους.

Επίσης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την αξία των δασών για τη ζωή και τον άνθρωπο καθώς αποτελούν μοναδικό φυσικό πόρο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου. Την δράση πλαισίωσε, πραγματοποιώντας ομιλία, ο Δασάρχης Θάσου κ. Γεώργιος Ράνης καθώς και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θάσου με την αποστολή ειδικού πυροσβεστικού οχήματος.

Στην δράση παρέστη ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πρίνου κ. Ευάγγελος Γιάντσος, αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου, ο Διευθυντής και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου, εκπρόσωποι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Μικρό Καζαβίτι”, γονείς και μαθητές.

Μετά το πέρας της δράσης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας δήλωσε:

«Είναι χαρά μας να βλέπουμε τα παιδιά μας, με την υποστήριξη όλων μας, να συμμετέχουν και να δρουν για την διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους, που αποτελεί έναν μοναδικό φυσικό πόρο του τόπου μας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Θάσου. Ο Δήμος της Θάσου στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει ενεργά προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της προστασίας του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: