ΕΒΡΟΣ

Β. Μαυρίδης | Οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια

Έκκληση στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματική τη μετάθεση αρμοδιοτήτων στις Οικονομικές Επιτροπές

Προβληματισμό και αναστάτωση σε 225 Δήμους της χώρας στους οποίους εξελέγησαν διοικήσεις στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 2019, έχει προκαλέσει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης των δύο βασικών Επιτροπών των Δήμων, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου.

Όπως εξηγείται στην εφημερίδα «Μακεδονία» οι νομοθετικές παρεμβάσεις του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου είχαν επιφέρει δύο βασικές αλλαγές: αφενός μετέβαλαν τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, αφετέρου προέβησαν σε μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παρέκαμψε το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε εξ αιτίας της απλής αναλογικής στους δημάρχους οι οποίοι είχαν εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή και οι οποίοι δεν διέθεταν πλειοψηφία ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε στις δύο κρίσιμες Επιτροπές του Δήμου.

«Δύσκολη» η εξέλιξη, έκκληση Μαυρίδη

Να σημειωθεί ότι απόλυτη πλειοψηφία στη Ροδόπη έχει μόνο η δημοτική αρχή Κομοτηνής, ενώ δεν υπάρχει στους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου και Αρριανών.

Κληθείς να σχολιάσει τη δικαστική τροπή και το τι αυτή σημαίνει στην πράξη, φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ) Βασίλης Μαυρίδης.

«Το πνεύμα του νόμου ήταν να μην υπάρχει ακυβερνησία στους Δήμους. Μάλλον ήταν πρακτικά στη σωστή κατεύθυνση αλλά κρίθηκε αντισυνταγματικό. Επομένως, δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να σεβαστούμε απόλυτα την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ χαρακτήρισε «δύσκολη» την εξέλιξη, αφού πλέον όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια, στα οποία, όπως σημείωσε, αρκετές φορές υπάρχουν κόντρες και διαφωνίες ακόμη και για μία θέση πάρκινγκ. Συμβούλευσε παρόλα αυτά τις κατά τόπους δημοτικές αρχές από εδώ και στο εξής να συζητιούνται όλα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο κι εκεί να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα έκανε έκκληση προς όλους «να δείξουμε τη δέουσα σοβαρότητα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι από όποια παράταξη κι αν είμαστε και να κοιτάμε την ουσία των θεμάτων. Να μη τα βάλουμε μέσα στο… μύλο επεξεργασίας λόγω προεκλογικής περιόδου».

Πάντως, ο Βασίλης Μαυρίδης ξεκαθάρισε πως «δεν κινδυνεύουν οι μέχρι τώρα ληφθείσες αποφάσεις

xronos.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version