Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Βότκα και τζιν με οινόπνευμα από την Καβάλα

*Γράφει ο Δημήτρης Δελεβέγκος για την Κυριακάτικη Καθημερινή

Ο όμιλος οινοπνευματωδών ποτών Alexandrion, με έδρα τη Ρουμανία και παρουσία στην Ελλάδα, εκτός από τον τίτλο που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο, έχει ως λογότυπο τον Μακεδόνα στρατηλάτη. Δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή: ο ιδρυτής της μεγαλύτερης στη Ρουμανία ποτοποιίας και μιας από τις μεγαλύτερες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Σύρος Ναουάφ Σαλάμεχ, είναι θαυμαστής του αρχαίου Ελληνικού Μακεδονικού Βασιλείου, ενώ έχει πραγματοποιήσει, πριν από πολλές δεκαετίες, τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα στην Ελλάδα. Σήμερα, ετοιμάζει την επόμενη κίνησή του –αποτελεί, όπως διαβεβαιώνουν όσοι γνωρίζουν τον 56χρονο επιχειρηματία, στρατηγικό, πλην ανεκπλήρωτο, στόχο πολλών ετών–, την κατασκευή ενός αποστακτηρίου στην Καβάλα, την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας που έχει συσχετιστεί με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στη βιομηχανική περιοχή Καβάλας, έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης (καθαρό οινόπνευμα) με ετήσια δυναμικότητα περίπου 30 εκατομμύρια λίτρα. Αυτού του είδους η αιθυλική αλκοόλη λαμβάνεται με απόσταξη ή με ώσμωση ύστερα από αλκοολική ζύμωση ζαχαρούχων και αμυλούχων γεωργικών προϊόντων, όπως τα ζαχαρότευτλα, η μελάσα, το καλαμπόκι ή το σιτάρι. Πρόκειται, σε αντίθεση με τη συνθετική αιθυλική αλκοόλη –κατάλληλη μόνο για βιομηχανικές χρήσεις ή ως απολυμαντικό χεριών–, για ένα διαυγές απόσταγμα τουλάχιστον 95% αλκοολικών βαθμών, το οποίο, έχοντας απαλλαγεί από χημικά κατάλοιπα, χρησιμοποιείται ως συστατικό στα «λευκά» ποτά –τη βότκα, το τζιν και το ούζο– αλλά και από τη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών. Η αύξηση, παγκοσμίως, της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών έχει ενισχύσει τη ζήτηση και για την καθαρή αιθυλική αλκοόλη, με την Ελλάδα να μην διαθέτει σύγχρονα αποστακτήρια και μονάδες παραγωγής της.

Με τα δεδομένα αυτά, ο Σύρος επιχειρηματίας θα επενδύσει, εκτός από τα 35 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην πρώτη φάση του έργου, συνολικά κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μονάδα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023, ενώ κατά πάσα πιθανότητα το έργο θα ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Βασική, άλλωστε, προϋπόθεση προκειμένου ένα καινούργιο project (που δεν αποτελεί επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων) να χαρακτηριστεί στρατηγική επένδυση, βάσει του υπό διαβούλευση νέου καθεστώτος, είναι ο προϋπολογισμός του να είναι άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα της Καβάλας υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 100 θέσεις εργασίας, με τον όμιλο Alexandrion να σχεδιάζει τη μετατροπή των υπολειμμάτων που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία της απόσταξης σε ζωοτροφές. Υπολογίζεται πως το 1/3 της παραγόμενης ποσότητας αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης θα καλύπτει τις ανάγκες του ομίλου Alexandrion, που παράγει περίπου 42.000 λίτρα αλκοόλ τον χρόνο, σημαντικό τμήμα των οποίων κατευθύνεται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Η σχεδιαζόμενη επένδυση του ρουμανικού ομίλου έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί επισήμως στην επικείμενη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε Ευρώπη και Αμερική
Η κατασκευή του αποστακτηρίου στην Καβάλα, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ της Alexandrion για την κατασκευή οκτώ αποστακτηρίων σε Ευρώπη και Αμερική. Μέσω των νέων αυτών επενδύσεων, ο Ναουάφ Σαλάμεχ εκτιμά ότι ο ρουμανικός όμιλος, που εμφάνισε το 2020 έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή την περίοδο, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη η Alexandrion κατασκευάζει δύο μονάδες απόσταξης, από τις οποίες η μία θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, ενώ στη Ρουμανία η Alexandrion κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο και δρομολογεί την υλοποίηση ενός ακόμη.

Πώς τον έπεισαν οι Κρητικοί
O όμιλος Alexandrion, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Στέλιο Σάββα και γενικό διευθυντή τον Αρη Γκόγκο, αποτελεί τη μετεξέλιξη του πιο παλαιού εργοστασίου ποτοποιίας στη Ρουμανία που ιδρύθηκε το 1789 και το αγόρασε ο Σύρος επιχειρηματίας το 2000. Μέχρι τότε η επιχειρηματική δραστηριότητά του ανιχνεύεται ως επί το πλείστον στη χώρα μας. Ο επιχειρηματίας που γεννήθηκε το 1965 στη Μαρμαρίτα, βορειοδυτικά της Συρίας, σε ηλικία 18 ετών μετακόμισε στη Ρουμανία για να σπουδάσει Ιατρική, αν και πάντοτε ήθελε να γίνει σκηνοθέτης. Ενα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, το 1992, ήρθε στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως γιατρός για να μεταπηδήσει γρήγορα στον επιχειρηματικό στίβο.

Εκείνη την περίοδο ένας Κύπριος επιχειρηματίας τού πρότεινε να συνεργαστούν με στόχο την εξαγωγή σοκολάτας στην Ουκρανία. Το εγχείρημα είχε καλές αποδόσεις, καθώς ο Σύρος επένδυσε 12.000 ευρώ για την αγορά δύο φορτηγών, κίνηση που του απέφερε κέρδος 6.000 ευρώ. Ετσι, ο κύβος ερρίφθη και ο 28χρονος τότε Ναουάφ Σαλάμεχ αποφάσισε να γίνει επιχειρηματίας, παίρνοντας δάνειο 1 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας του. Εκείνο το διάστημα, όμως, ο Ναουάφ Σαλάμεχ δέχτηκε μια νέα επιχειρηματική πρόταση, να επενδύσει στην κρητική ποτοποιία «Αλκον», που απασχολούσε μόλις δύο άτομα (από τα οποία ο ένας ήταν ο ιδιοκτήτης) και παρήγαγε το μπράντι Alexandrion και τη βότκα Kreskova. Αφότου επισκέφθηκε το εργοστάσιο, το καλοκαίρι του 1994, η απάντησή του στην πρόταση ήταν εμφατικά αρνητική, αλλά, όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος, τον μετέπεισαν η οικειότητα και ο φιλόξενος χαρακτήρας των Κρητικών.

«Στον δρόμο όλοι οι περαστικοί χαιρετούσαν τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου. Αυτό μου θύμισε τον τόπο που γεννήθηκα. Σε μια απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων χαιρέτησα και με χαιρέτησαν 50 άτομα, συγγενείς και φίλοι του ιδιοκτήτη. Αυτή υπήρξε η στιγμή που αποφάσισα να κάνω δουλειές με τους δύο Ελληνες», συνηθίζει να αφηγείται ο Σύρος επιχειρηματίας. Σε αυτό το υπόβαθρο, το 1994 αγόρασε προς 17.000 ευρώ την πλειοψηφία των μετοχών της κρητικής ποτοποιίας και ξεκίνησε να εξάγει τα ποτά στη Ρουμανία. Το 2000 πρότεινε και έπεισε τους συνεταίρους του να μεταφέρουν την παραγωγή στη Ρουμανία, γεγονός που σηματοδοτεί την ίδρυση του ομίλου Alexandrion, που διατήρησε τον τίτλο τού μπράντι της κρητικής ποτοποιίας. Ο Σαλάμεχ ξεκίνησε να κατασκευάζει τα αποστακτήρια στο Μπρασόβ, ενώ αγόρασε δύο ακόμη εργοστάσια, από τα οποία το ένα λειτουργούσε από το 1789. Τις επόμενες δύο δεκαετίες ακολούθησε η περαιτέρω ανάπτυξη του Alexandrion Group, που ευνοήθηκε από την είσοδο της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 2009 οι Ελληνες μέτοχοι αποσύρθηκαν από την εταιρεία, το 2017 η Alexandrion δημιούργησε γραφεία στην Κύπρο και στη Βραζιλία, ενώ το 2018 ξεκίνησε η επέκτασή της στις ΗΠΑ.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εόρτιο-προσκλητήριο μήνυμα του σεβασμιότατου μητροπολίτου Φ.Ν.Θ για την εορτή της Αγίας Λυδίας

Μέσα στην ευλογημένη αυτή περίοδο κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία στην λειτουργική της ζωή ψάλλει και βιώνει την ανάσταση από τους νεκρούς του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του Υιού και Λόγου του Θεού, η καθ ημάς Αποστολική Ιερά Μητρόπολη των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου αγάλλεται και χαίρει ιδιαιτέρως που η θεία πρόνοια του αγίου Τριαδικού Θεού μας, της έχει προσφέρει από το 50 μ. Χ. την παρουσία του αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου που την εθεμελίωσε και την ίδρυσε στην ειδωλολατρική τότε Μακεδονία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. η πνευματική όμως αυτή χαρά και ουράνια ευλογία συνδυάζεται και με το σεμνό, ευλαβικό, ιεραποστολικό, αγιασμένο, φιλάνθρωπο και ιστορικό πρόσωπο της αγίας Λυδίας, της Φιλιππησίας της πορφυροπώλιδος, μιας μορφής που απετέλεσε το στήριγμα του τόπου μας και της εκκλησιαστικής μας ζωής.

O απόστολος Παύλος, οι συνεργάτες του Λουκάς, Σίλας και Τιμό-θεος, οι Φίλιπποι, οι Αλέξανδροι, η ελληνική γλώσσα, το άγιο Ευαγγέλιο και ο ευλογημένος αυτός τόπος, η ευσέβεια των κατοίκων, η εκκλησιαστική ιστορία και ζωή, οι τρεις αρχαίες εκκλησίες προς τιμή του αποστόλου Παύλου, τα σωζόμενα κτίσματα, και τα κοιμητήρια των χριστιανικών και βυζαντινών πόλεων του τόπου μας, ο Ζυγάκτης ποταμός, το βάπτισμα της αγίας Λυδίας και τόσων άλλων χριστιανών μέσα στη ζωή της αγίας μας εκκλησίας, μας μεταφέρουν αυτή την περίοδο στο φως της Θείας Αναστάσεως και στο άρωμα των χαρισμάτων του αγίου Πνεύματος.

H αγία εορτή μάλιστα της ισαποστόλου και σεβασμίας γυναικός Λυδίας μας καθοδηγεί, μαζύ με την επίγεια φύση που ανθίζει κατά την εποχή αυτή της ανοίξεως, στην μαρτυρική άνοιξη εκείνων των πρωτοχριστιανικών χρόνων της Εκκλησίας του Χριστού, τότε που τα μαρτύρια, τα αίματα και η αγιότητα του μοναδικού στην παγκόσμια ιστορία των πολιτισμών πλήθους των εκατομμυρίων χριστιανών κάθε ηλικίας και τάξεως θυσιάστηκαν επειδή αγάπησαν τον Χριστό και τους συνανθρώπους τους. Αυτή, λοιπόν, η αγιασμένη μορφή της Λυδίας της Φιλιππησίας μας καλεί και πάλι εφέτος να μετάσχωμε στον παγκόσμιο αυτό εορτασμό της μεταφοράς του αγίου Ευαγγελίου της σωτηρίας των ανθρώπων μέσα στον τότε κόσμο των ειδώλων και της αποστασίας από τον αληθινό Θεό.

ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΜΕ και πάλι τους αγίους, τους μάρτυρες, τους επι-σκόπους, τους ιερείς, τους διακόνους, τους μοναχούς και τις μοναχές, αλλά και το πλήθος των λαϊκών χριστιανών, ανδρών και γυναικών, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι ωργάνωσαν την κοινωνία μας και τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και ετάφησαν στον ένδοξο αυτό τόπο μας, και ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ με δύναμη ότι κάπου στον ευλογημένο χώρο των Φιλίππων θα ευρίσκεται αναπαυμένο και το τίμιο και αγιασμένο σώμα της αγίας μας, το οποίο και ευχόμεθα να μας το ανακαλύψη η χάρη του Θεού.

Αγαπητοί μου και αγαπητές μου,

Σας προσκαλώ με την αγάπη του Χριστού μας, να έλθετε και πάλι, τώρα που έφθασε ο εορτασμός της αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας της Πορφυροπώλιδος, στον περικαλλή ιερό Ναό της μαζύ με το βαπτιστήριό της, που εορτάζει και πανηγυρίζει την ιερά μνήμη της

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 19 Μαΐου 2024 στις 7 το απόγευμα θα τελέσωμε τον Αρχιερατικό Εσπερινό και στη συνέχεια, εκεί, στον χώρο του ιερού Βαπτιστηρίου θα πραγματοποιηθή η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την χαρμόσυνη επέτειο της συμπληρώσεως εκατό (100) ετών από την ίδρυση της Ιεράς μας Μητροπόλεως, τότε, που τον Οκτώβριο του 1924, με τις πραγματικά ουσιαστικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ, μέσα σε δύσκολες ιστορικές στιγμές της εποχής, το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, εξέδωσε σχετικό πατριαρχικό Τόμο για την Ίδρυση της τοπικής μας Εκκλησίας, με την νομική της υπόσταση, μέσα στην ελεύθερη πλέον και ελληνικωτάτη Μακεδονία μας της αγαπημένης μας Πατρίδος της Ελλάδος.

Tην ΔΕΥΤΕΡΑ 20 Μαΐου 2024 θα τελέσωμε από τις 7 το πρωΐ, τον Όρθρο, την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν τέλει το ομαδικό Βάπτισμα και το Χρίσμα ενηλίκων αδελφών μας στο υπαίθριο Βαπτιστήριο μέσα στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη.

Είσθε προσκεκλημένοι όλοι και όλες, για να προσευχηθούμε μαζύ και να εκφράσωμε την λατρεία μας και την άπειρη ευγνωμοσύνη μας προς τον άγιο Τριαδικό Θεό, που μας εχάρισε το μεγάλο αυτό δώρο, την αγία μας Λυδία την Φιλιππησία.

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές και πασχαλινές ευλογίες,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Συνάντηση εργασίας της Υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου με εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Συνάντηση εργασίας είχε, σήμερα (17/05), η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Επικοινωνιών και Καλών Πρακτικών κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ, εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Γενικούς Διευθυντές Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειών της χώρας (διά ζώσης και διαδικτυακά) για τους στρατηγικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Μεταφορών.

Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, το 2024 έχει ανακηρυχθεί σε έτος «Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και το γεγονός αυτό όρισε εν πολλοίς το πλαίσιο της συζήτησης, καθώς λόγω αυτής της ανακήρυξης προγραμματίζεται μία σειρά πολλών δράσεων σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ με στόχο την προώθηση της οδικής ασφάλειας και της ασφάλειας των Μεταφορών εν γένει. Παράλληλα, συζητήθηκε και η δημιουργία άτυπου Δικτύου Περιφερειών Ελλάδας σε θέματα Επικοινωνιών και Μεταφορών με την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η  Υφυπουργός αναφέρθηκε στις μεταφορές και τους στρατηγικούς στόχους του εθνικού σχεδίου Μεταφορών που αφορούν στην:

  • Οικονομική ανάπτυξη, αποδοτικότητα και λειτουργία του συστήματος μεταφορών, σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.
  • Ενίσχυση της συνδεσιμότητας των μεταφορών, η οποία περιλαμβάνει τη συνδεσιμότητα με τα νησιά και μεταξύ συμπληρωματικών μέσων μεταφοράς, τη συνεργασία των συστημάτων, την εδαφική συνοχή και τη διασυνοριακή σύνδεση με χώρες εντός/εκτός ΕΕ.
  • Εξασφάλιση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου τομέα μεταφορών.
  • Παροχή προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης σε σχέση με την απασχόληση, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες για τον πληθυσμό

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στην αδήριτη ανάγκη μείωσης των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα, που αποτελεί στόχο του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά ταυτόχρονα επί αυτού του σκοπού εργάζεται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ως επιστέγασμα της συνάντησης συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς αναφορικά με την προώθηση, βελτίωση και αναβάθμιση της ασφάλειας των μεταφορών και της κινητικότητας.

1715933842829

 

1715933842870

 

b511d3f4 f082 4b7a 8bb8 c6b0a2b542c6

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | “Ημέρες Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού”

Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου 2024 οι εκδηλώσεις των ποντιακών σωματείων του Δήμου Καβάλας, υπό τον γενικό τίτλο “Ημέρες Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού”, επ’ αφορμή της μαύρης επετείου εξόντωσης 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, με κε περιελάμβανε τρισάγιο στη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας, στο μνημείο του Ακρίτα του Πόντου, λαμπαδηδρομία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και την παρουσίαση θεατρικών δρώμενων, με αναφορά στα γεγονότα της εν λόγω Γενοκτονίας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en