Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βουλή: Ψηφίστηκε η ρύθμιση-«μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς να ψηφίσει. Αρνητικά ψήφισαν ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε η τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

Υπέρ της τροπολογίας, κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή, τάχθηκαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο, όμως, προτείνει ο έλεγχος να μη γίνεται από το Α1 Τμήμα, αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία και επέμεινε στην πρόταση-διάταξη, που είχε προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την αρχική θέσπιση των σχετικών διατάξεων.

Το ΚΚΕ εξέφρασε τη διαφωνία του με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, οι οποίες στο μέλλον μπορεί να ανοίξουν παράθυρο και για άλλους αποκλεισμούς κομμάτων και συνδυασμών, ενώ την αρνητική στάση τους εξέφρασαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ολοκληρώνοντας την διαδικασία της συζήτησης, εστίασε στην επίμαχη τροπολογία για τον έλεγχο από τον Αρειο Πάγο της νομιμότητας των συνδυασμών και των κομμάτων προκειμένου να μην συμμετέχουν στις εκλογές καταδικασμένοι έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπήρχαν εκτενείς αναφορές από όλους τους βουλευτές, επισημαίνοντας πως το κάθε κόμμα ανάλογα με τον τρόπο που τελικά τάχθηκε αναλαμβάνει και την ευθύνη του.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, κ. Βορίδης επισήμανε πως αυτό έχει μόνο θετικές διατάξεις.

Ο υπουργός κλείνοντας την τοποθέτησή του προχώρησε σε έναν εκτενή απολογισμό ανά πεδίο του έργου της Κυβέρνησης της ΝΔ και το αντιδιέστειλε με όσα ανέφερε ο πρόεδρος και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί του κόμματος Κασιδιάρη

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην απουσία του πρωθυπουργού από την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής. «Ο κ. Μητσοτάκης πάλι λείπει. Κάναμε, λέει, πολλές αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Δεν θέλει άλλες. Δεν θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του», σχολίασε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βορίδης σε Τσίπρα: «Να υπερψηφίσετε τη διάταξη»

«Αποτελεί μέτωπο στον φασισμό το να υιοθετείτε τα επιχειρήματα των φασιστών», ρώτησε την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης (…) δεν έχετε παρά έναν δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι».

www.kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε όρθιοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ να δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει και τον διάλογο μαζί του

«Είμαστε όρθιοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ, γιατί δεν δίνουμε αυτή τη μάχη για το κομματικό μας συμφέρον, αλλά δίνουμε αυτή τη μάχη διότι η κοινωνία έχει ανάγκη μία δύναμη να στηρίζει τα συμφέροντα της, που θα στέκεται όρθια, που θα παλεύει, που θα αγωνίζεται για το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος σε πολίτες της Κατερίνης στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.

«Θα μείνουμε όρθιοι και θα καλέσουμε τον ελληνικό λαό να μας στηρίξει, γιατί ο τόπος χρειάζεται να έχει μία ισχυρή δύναμη κοινωνικής αντίστασης στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, της ακρίβειας, της κοινωνικής λεηλασίας. Δεν θα αφήσουμε μία ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη Δεξιά να τα αλώσει όλα», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

«Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Γιατί γνωρίζουμε, το πάθαμε και εμείς στην προηγούμενη κάλπη, τέσσερις μέρες πριν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν άλλους συσχετισμούς και πάνω στην κάλπη αποφάσισε το 20% των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση όμως μία υπόσχεση δίνουμε ότι θα είμαστε εδώ μαζί, όρθιοι να δώσουμε τη μάχη για τον αγρότη, για τον κτηνοτρόφο, τον εργαζόμενο, τον μισθωτό, για τον άνεργο, για τις νέες και τους νέους».

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει και τον διάλογο μαζί του, ένα debate, και να δώσουν τα προγράμματά τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για κοστολόγηση.

Άσκησε κριτική στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για τη στάση τους απέναντι στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση συνεργασίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας:

«Σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία της κάλπης της 21ης Μαΐου. Όμως αυτή ήταν η κάλπη με την απλή αναλογική στην οποία είχαμε όραμα, αλλά εγκλωβιστήκαμε στρατηγικά, να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, είχαμε όραμα να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Αλλά όταν εμείς δίναμε το χέρι στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις αυτές κοίταζαν πώς θα κόψουν το δικό μας χέρι και ‘κάναν μονομέτωπο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να ασχολούνται με αυτόν που κυβερνά.

Σήμερα, λοιπόν, είναι μία άλλη κάλπη μπροστά μας με την ενισχυμένη αναλογική, η οποία λέει πως όποιος βγει πρώτος θα μας κυβερνήσει για άλλα τέσσερα χρόνια. Και τα μόνα σχέδια που αντιπαρατίθενται είναι αυτό του κ. Μητσοτάκη και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Δεν βλέπω εναλλακτικό σχέδιο άλλων κομμάτων.

Το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Λέει “όλοι ίδιοι είναι”. Και αυτοί που εφαρμόζουν διάλυση των εργασιακών σχέσεων και αυτοί που θέλουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυτοί που θέλουν αύξηση του μισθού. Το νοιάζει μονάχα να μεγαλώσουν το δικό τους το χωράφι.

Και βλέπω ότι το ΠΑΣΟΚ τα ίδια και χειρότερα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι, λέει, κάποια στιγμή να ξαναγίνουν “χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη”. Δεν τους νοιάζει αν θα κυβερνά ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Καθόλου δεν τους νοιάζει, αν τους ένοιαζε θα δίνανε κι αυτοί το χέρι της συνεργασίας για να μη χάσουμε τη μεγάλη ευκαιρία της απλής αναλογικής. Μάλιστα είπαν και προεκλογικά ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία, μονάχα το πρόσωπο τους έλειπε».

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε και σε όσους δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά «βλέπω να έρχονται δύσκολα χρόνια και θέλουν να εναντιωθούν σε μία παντοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», και τους κάλεσε αυτή τη φορά να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ειδική αναφορά στο περιστατικό με τη γυναίκα 63 χρονών που πέθανε σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο, και σημείωσε:

«Είμαι σήμερα προβληματισμένος, καθώς διάβασα μία είδηση. Χθες στην Κω μία 63χρονη γυναίκα ξεψύχησε στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου καθώς τη μεταφέρανε στο νοσοκομείο. Και τη μετέφεραν με καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου στο νοσοκομείο- γιατί εμείς είχαμε φροντίσει να υπάρχουν τρία ασθενοφόρα ΕΚΑΒ αλλά σήμερα δεν υπάρχει προσωπικό για να τα λειτουργήσουν.

Και αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν το 2023 να “φεύγουν” συνάνθρωποί μας, σαν το σκυλί πάνω σε μία καρότσα αγροτικού, επειδή δεν υπάρχει η έγνοια, η μέριμνα, τα κονδύλια, προκειμένου ο κάθε άνθρωπος, όπου κι αν βρίσκεται, σε κάθε γωνιά της χώρας, να αισθάνεται ασφαλής;

Να λοιπόν τι θα πει δίκαιη κοινωνία και να λοιπόν τι θα πει ευημερία για όλους, που είναι το σύνθημά μας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Το Δεκέμβριο του 2019 αφήσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να το υπηρετούν 108.000 εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές. Το Δεκέμβριο του 2022, πριν από 6 μήνες, από 108.000 μειώθηκαν στις 84.000, παρά το γεγονός ότι περάσαμε μία πανδημία. Συρρικνώθηκε το προσωπικό, δεν αντικαταστάθηκαν οι άνθρωποι που αποχώρησαν και τούτη την ώρα σε όλη την Ελλάδα βιώνουμε μία κατάσταση διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απόπειρα έξωσης μητέρας με ανάπηρο παιδί στα Άνω Πετράλωνα και είπε πως τέτοιες εικόνες θα είναι η καθημερινότητα την επόμενη τετραετία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο της Κατερίνης, μπήκε σε καταστήματα συζήτησε με καταστηματάρχες και καταναλωτές, αντάλλαξε χειραψίες οι πολίτες που εκείνη την ώρα έκαναν τη βόλτα τους και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Μετά την ομιλία συναντήθηκε με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας και στη συνέχεια κατέθεσε ένα λουλούδι στο μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Κατερίνη.

Το πρωί επισκέφτηκε τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και γονέων οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στην περιοχή.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο Βόλο το Σάββατο 10 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας

Το Βόλο θα επισκεφθεί το ερχόμενο Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας και θα περιοδεύσει σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και στη Ν. Ιωνία όπου πιθανόν να μιλήσει σε συγκεντρωμένους πολίτες.

Επιπλέον σχεδιάζεται περιοδεία στο κέντρο του Βόλου και στοχευμένες συναντήσεις. Το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκλογές 2023: Τα σενάρια για την 25η Ιουνίου, η αυτοδυναμία και ο… φόβος της τρίτης κάλπης

Μπορούν πράγματι να προκύψουν ανατροπές στις 25 Ιουνίου; Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως εκπλήξεις θα υπάρξουν

Δεκαεννιά ημέρες απομένουν μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου με τα κόμματα να προσπαθούν να διαμορφώσουν το νέο τους αφήγημα προκειμένου να προσελκύσουν αναποφάσιστους και απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Μπορεί το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών να είναι ακόμη νωπό, μπορεί οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας να είναι ξεκάθαρες σχετικά με τους συσχετισμούς των κομμάτων, ωστόσο ουδείς μπορεί να προδικάσει πως θα κινηθεί το εκλογικό σώμα.

«Οι κάλπες είναι άδειες» τονίζουν σε κάθε περίπτωση οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μπορούν όμως πράγματι να προκύψουν ανατροπές στις 25 Ιουνίου; Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως εκπλήξεις θα υπάρξουν.

Καταρχήν, στην πεντακομματική Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου μπορεί – εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις – να προστεθούν άλλα δύο κόμματα.

Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη βρέθηκαν κοντά στο κατώφλι εισόδου της Βουλής με τις τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν πως ξεπερνούν το όριο του 3%. Αντιθέτως, δεν φαίνεται να ακολουθεί την ίδια πορεία το ΜέΡΑ25.

Στην περίπτωση πάντως που προκύψει επτακομματική Βουλή και σε συνδυασμό με το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τότε θα διαφοροποιηθεί ο πήχης για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο φόβος της τρίτης κάλπης

Μπορεί όλα τα φώτα της πολιτικής επικαιρότητας να είναι επικεντρωμένα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού των πολιτικών αρχηγών αλλά και των ψηφοφόρων υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο να μην προκύψει κυβέρνηση στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και να χρειαστεί να στηθεί και τρίτη κάλπη.

Πόσο πιθανό είναι αυτό; Με δεδομένο ότι επί της ουσίας όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν βάλει «ταφόπλακα» σε μία πιθανή συνεργασία, ακόμη και αν απαιτούνται για να σχηματιστεί κυβέρνηση 2 ή 3 έδρες, τότε το σενάριο είναι υπαρκτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι ο μοναδικός στόχος για το κόμμα του είναι να σχηματιστεί μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με κάποιο άλλο κόμμα.

Το κεντρικό αφήγημα της ΝΔ για την επόμενη μέρα, είναι πως η χώρα χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία.

Για τον λόγο αυτό, όλα τα κορυφαία στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι για να υπάρξει κυβέρνηση σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, τότε αυτό θα γίνει μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αυτοδυναμία.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαι πρωθυπουργός. Έχουμε υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Αν θέλετε να είμαι ξανά ο πρωθυπουργός, να πάτε όλες και όλοι να ψηφίσετε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου» δήλωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Ιωνία όπου βρέθηκε.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την οδυνηρή ήττα στις 21 Μαΐου, έχουν προχωρήσει σε μία σειρά αλλαγών στην στρατηγική αλλά και στην ιεράρχηση των θεμάτων. Στην Κουμουνδούρου παρά τα «αγκάθια» στον δρόμο προς τις κάλπες, υπάρχει αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με σημερινή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ «στον αγώνα για την αποτροπή της δεξιάς παντοδυναμίας».

Μίλησε για το διακύβευμα της κάλπης, για διαφορές στα προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ενώ τόνισε πως τρίτη επιλογή δεν υπάρχει. Μάλιστα άφησε για μία ακόμη φορά αιχμές για τη στάση τους στο θέμα της απλής αναλογικής.

«Τα μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου αποδείχτηκαν, δυστυχώς, κατώτερα των περιστάσεων, σπαταλώντας την ιστορική ευκαιρία της απλής αναλογικής» τόνισε με νόημα

Στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, το κεντρικό σύνθημα που υπάρχει είναι πως πρέπει να συνεχιστεί η δυναμική που υπήρχε στις προηγούμενες κάλπες με πρωταρχικό στόχο να μπορέσει το κόμμα να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει τακτική, συνεχίζει τη διμέτωπη επίθεση κατά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ενώ και σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Open) έβαλε για μία ακόμη φορά «φρένο» σε κάθε σενάριο για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσδιόρισε ως στόχο «να υπάρχει αξιόπιστη ισχυρή προοδευτική δύναμη στη χώρα. Το να κάνει παρέλαση η Νέα Δημοκρατία με όλα αυτά τα λάθη και να μην τα πληρώνει στο «ταμείο» των εκλογών, για μένα δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Περισσότερο καταψηφίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά ψηφίστηκε η Νέα Δημοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένες, λοιπόν, τις πάγιες θέσεις των κομμάτων για τις συνεργασίες, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτε μετά τις νέες κάλπες. Αν η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία όλα είναι ανοικτά. Ακόμη και μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση, την οποία, όμως, απεύχονται οι παράγοντες της αγοράς οι οποίοι τονίζουν τον κίνδυνο αστάθειες.

Αλλά και πολιτικοί παράγοντες ξορκίζουν τις τρίτες κάλπες, δίνοντας ως παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο με τους μετανάστες που μεταφέρονται κατά δεκάδες σε νησίδες. Και τονίζουν ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για πολύ καιρό, την ίδια στιγμή που υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα.

Πάντως, τα τρία πρώτα κόμματα έχουν εντελώς διαφορετικές στοχεύσεις. Η ΝΔ να καταστεί κυρίαρχη και να πάρει μια ισχυρή πλειοψηφία, ακόμη και πάνω από 160 βουλευτές (περισσότερους απ’ όσους είχε το 2019), ο ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τα ποσοστά του και να καταστεί ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος, περιορίζοντας την ηγεμονία Μητσοτάκη, και το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τη δύναμή του και να αμφισβητήσει την κυρίαρχη θέση της συντηρητικής παράταξης στην κοινωνία.

in.gr

 

 

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: