Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βολές Μακρόν σε Ερντογάν | Τον συνδέει με Μόσχα και Πεκίνο – Όχι στα «τουρκικά αφηγήματα»

Στη χθεσινή ομιλία του κατά την Ετήσια Διάσκεψη των Γάλλων πρέσβεων ο Πρόεδρος της ΓαλλίαςΕμανουέλ Μακρόν τόνισε τη γεωπολιτική “αλλαγή” που βρίσκεται σε εξέλιξη και ζήτησε να αντιμετωπιστούν “τα ρωσικά, τα κινεζικά και τα τουρκικά αφηγήματα“, επισημαίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Liberation.


Αναλυτικότερα, στην ομιλία του ο Macron συνόψισε το όραμά του για την κατάσταση του κόσμου ως εξής:

“Ποτέ η παγκόσμια τάξη δεν ήταν τόσο κατακερματισμένη“, δήλωσε, χαρακτηρίζοντας ιστορική ρήξη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. “Η εποχή που μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι θα αντλήσουμε μερίσματα από την ειρήνη έχει τελειώσει, και νομίζω για πολύ καιρό” [..]”ο πόλεμος έχει επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος” ανέφερε, μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

Είμαστε βυθισμένοι σε έναν πόλεμο αφηγήσεων”, υποστήριξε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ρωσία, καθοδηγούμενη από μια “ιμπεριαλιστική λογική“, προσπαθεί να επιβάλει έναν “σύγχρονο σχετικισμό“. “Αυτός ο πόλεμος είναι ήδη ένας παγκόσμιος υβριδικός πόλεμος“, πρόσθεσε. Ένα άλλο στοιχείο αυτού του γεωπολιτικού “σημείου καμπής” είναι οι “αυταρχικές και ανισόρροπες δυνάμεις” που πρέπει να “περιοριστούν”, υποστήριξε.

Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία πρέπει να επιβληθεί ως “εξισορροπητική δύναμη“, υποστηριζόμενη από μια Ευρώπη που είναι πλέον “ισχυρότερη, πιο κυρίαρχη“. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι “ανέλαβε” το “καθήκον να συνεχίσει να μιλάει με όλους”.

Αυτό ήταν μια απάντηση στην κριτική που του ασκήθηκε, ενώ ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που συνέχισαν να συνομιλούν με τον Ρώσο ομόλογό του μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σχολιάζει ο συντάκτης.

“Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο που συνεχίζει να συνομιλεί με τη Ρωσία;”, πρόσθεσε, καλώντας τους πρέσβεις να μην υποκύψουν σε μια “ψεύτικη ηθική“. Με αυτό το σκεπτικό, ο Macron ζήτησε “διπλωματία μάχης” και προέτρεψε τους πρεσβευτές να είναι “πιο επιθετικοί” και “πιο αντιδραστικοί στα κοινωνικά δίκτυα” αναπτύσσοντας μια “στρατηγική επιρροής και αντεπιρροής για την καταπολέμηση των ψευδών πληροφοριών” και μια “πιο υβριδική προσέγγιση στη δράση τους“. Και αυτό με στόχο την αντιμετώπιση των “ρωσικών, κινεζικών ή τουρκικών αφηγημάτων“, οι οποίες, σύμφωνα με τον Macron, στοχεύουν τη Γαλλία και την κοινή γνώμη, ιδίως στην Αφρική.

Ενώπιον των πρέσβεων, ο Μακρόν περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση του κόσμου

Στην ομιλία του Γάλλου προέδρου ενώπιον των πρέσβεων αναφέρεται το δημοσίευμα Le Figaro, με την δημοσιογράφο Isabelle Lasserre να επισημαίνει, ότι «ο πρόεδρος επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη η Γαλλία να είναι «δύναμη ισορροπιών» και να διατηρήσει τον διάλογο με τη Μόσχα.

Υπογραμμίζεται η ανησυχία που εξέφρασε ο Πρόεδρος για το νέο κόσμο που αναδύεται και τις δυνητικά σοβαρές συνέπειές του για τη Γαλλία και την Ευρώπη, την «επιστροφή του πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος», την «κλιματική διαταραχή», υπογραμμίζοντας το γεγονός, ότι ορισμένοι πόροι, που μέχρι τότε θεωρούνταν δεδομένοι, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, «έγιναν εκ νέου γεωπολιτικά υποκείμενα», το «ρήγμα της τάξης της παγκόσμιας οικονομίας», τονίζοντας:

«Βρισκόμαστε σε μια τόσο τρομακτική στιγμή παγκόσμιας αλλαγής, που έχουμε καθήκον να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Ως προς τον ισχυρισμό του Γάλλου προέδρου, ότι η Γαλλία πρέπει να είναι μια «δύναμη ισορροπιών», η δημοσιογράφος επισημαίνει, ότι μέχρι στιγμής, η μέθοδος αυτή δεν έχει αποδώσει πραγματικά, καθώς οι προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ήταν ανεπιτυχείς και έχουν επικριθεί από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, ο Γάλλος πρόεδρος σκέφτεται μακροπρόθεσμα. Γνωρίζει, ότι ο πόλεμος «θα είναι μακρύς», αλλά επίσης πιστεύει, ότι τώρα πρέπει να «ετοιμαστούν οι όροι μιας ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων, ώστε να είναι όλα έτοιμα, όταν οι πρωταγωνιστές επιστρέψουν στο τραπέζι».

«Εύρεση διπλωματικών τρόπων επίλυσης των συγκρούσεων», αυτό είναι μοτίβο του Emmanuel Macron, σημειώνει η δημοσιογράφος, προσθέτοντας, ότι ορισμένοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου, όπως επίσης αμφιβάλλουν για τη μέθοδο υπεράσπισης της πολυμέρειας με κάθε κόστος, ένα από τα χαρακτηριστικά της προεδρικής σκέψης στην διεθνή πολιτική, δεδομένου του μπλοκαρίσματος όλων των πρωτοβουλιών των δημοκρατιών στα διεθνή όργανα, από ρεβιζιονιστικές και αυταρχικές δυνάμεις.

Κάποιοι θα δουν σε αυτούς τους δύο δείκτες της διπλωματίας του Macron, τη θέση ισορροπίας και την υπεράσπιση της πολυμέρειας, μια αντίφαση με την εκτίμησή του για την κατάσταση του κόσμου και την προειδοποίησή του, ότι η εποχή που η ελευθερία ήταν κάτι κεκτημένο «έχει περάσει» και «χάθηκε για πολύ καιρό».

Για τον Macron, η υπεράσπιση της ελευθερίας μας, όταν άλλοι παλεύουν για αυτήν στην Ουκρανία», είναι «μια τεράστια πρόκληση», που για να αντιμετωπισθεί χρειάζεται «μαχητική διπλωματία», ως προς το οποίο διπλωμάτης αναρωτιέται: «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα έπρεπε να επιλέγουμε περισσότερο την πλευρά μας και να πολεμήσουμε πιο σθεναρά τις δικτατορίες;».

Η Γαλλία καλεί την Κίνα να εφαρμόσει τις συστάσεις της έκθεσης του ΟΗΕ για τη Σιντζιάνγκ

Την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας με την οποία καλεί την Κίνα να εφαρμόσει τις συστάσεις της έκθεσης που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προβάλλει το πρακτορειακό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “η Γαλλία ανησυχεί βαθύτατα για τα συμπεράσματα της έκθεσης του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ”, και καλεί επίσης το Πεκίνο να τερματίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέδωσε την Τετάρτη έκθεση στην οποία αναφέρει ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που πλήττουν ιδιαίτερα τους Ουιγούρους και άλλες μουσουλμανικές κοινότητες.

 

Πηγή: hellasjournal.com

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αγιασμός εκλογικού κέντρου Αναστασίας Ιωσηφίδου

Με μια σεμνή και απέριττη τελετή , όπως απαιτεί η ορθόδοξη λειτουργική παράδοση, καθαγιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης το εκλογικό κέντρο της παράταξης ΩΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ της υποψήφιας δημάρχου Αναστασίας Ιωσηφίδου.

Τόσο η ίδια η κα Ιωσηφίδου , όσο και οι υποψήφιοι της δέχθηκαν με ευλάβεια και συγκίνηση το ράντισμα και την ευλογία του πατρός Φιλίππου, πολύτιμο εφόδιο για τον αγώνα της παράταξης και του καθένα τους ξεχωριστά.

Η όλη εκδήλωση , η οποία διήρκεσε όσο το λειτουργικό της μέρος προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων επί της οδού Δοιράνης , χαρακτηρίσθηκε από οικογενειακό κλίμα και από την έκδηλη αισιοδοξία των παρισταμένων για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα την επόμενη Κυριακή .

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: Ανατολικές συνοικίες – εγκατάλειψη και υποβάθμιση

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Ποτόλιας, συνοδευόμενος από Δημοτικούς και Περιφερειακούς συμβούλους, βρέθηκαν χθες 28/09/2023 στις ανατολικές συνοικίες της πόλης όπου η υποβάθμιση της περιοχής και τα πολλά προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοί της, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλες τις γειτονιές της πόλης, δεν αποτελούν ζητήματα αντιπαράθεσης μεταξύ των πέντε μονομάχων.

Το κυρίαρχο ζήτημα που προέκυψε από τις συζητήσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι της Λ.Σ. με κατοίκους και καταστηματάρχες ήταν αυτό της επιβάρυνσης της υγείας τους εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντοςαπό την ανεξέλεγκτη λειτουργία των χημικών εργοστασίων χωρίς τις σύγχρονες μεθόδους απορρύπανσης, λόγω κόστους.

Η εικόνα της υποβάθμισης συμπληρώνεται από την πεσμένη γέφυρα, το εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο, τις υποδομές που ακόμη περιμένουν τις ευρωπαϊκές καλένδες στο Περιγιάλι, την αναμενόμενη ρυπογόνα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δίπλα τους (Εσκί Καπού), το μεγάλης έκτασης πρώην στρατόπεδο που μετατράπηκε σε «φυλακή ψυχών». Τα πολλά οικόπεδα που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, ενώ θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ανοιχτούς χώρους πρασίνου, αλλά και χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, τεράστιο πρόβλημα και αυτό της στάθμευσης σε ολόκληρη την πόλη. Οι ελάχιστες επίσης παιδικές χαρές συνθέτουν την εγκατάλειψη, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους καθότι δεν υπάρχουν χώροι για να παίξουν τα παιδιά τους.

Ακόμη και απλούστερα πράγματα όπως η αναγκαία αστυνόμευση τις πρωινές ώρες στο “Σούγελο” για την ρύθμιση της κυκλοφορίας είναι ανύπαρκτα. Όπως επίσης το μοναδικό αυτόματο μηχάνημα τραπεζικών συναλλαγών (ΑΤΜ) στην ίδια περιοχή, που εξυπηρετούσε επαγγελματίες και ηλικιωμένους έχει μεταφερθεί.

Αυτή είναι η εικόνα της “ανάπτυξης” που ευαγγελίζονται όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που έχει στον πυρήνα της την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών για την επίτευξη του μέγιστου κέρδους χωρίς εμπόδια και περιττά έξοδα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών τους, τη βελτίωση της ζωής τους.

Μπορεί οι επιχειρηματίες του τουρισμού, των χημικών βιομηχανιών και των κατασκευών να χαίρονται με αυτήν την ανάπτυξη γιατί είναι το δικό τους όνειρο και το δικό τους συμφέρον. Οι λαϊκές οικογένειες όμως που καθημερινά διαβαίνουν ένα Γολγοθά για το μεροκάματο, για να βγει η μέρα δεν έχουν κανένα συμφέρον από αυτήν και αυτούς που την υπηρετούν.

Ο λαός της περιοχής όπως και όλου του δήμου έχει συμφέρον από δημοτικούς συμβούλους που θα είναι απέναντι σε αυτή την πορεία, της υποβάθμισης και της εγκατάλειψης, αυτή την πολιτική στο σύνολό της γιατί θα υπηρετούν τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.

Ο λαός των ανατολικών και όλων των συνοικιών του δήμου μας έχει συμφέρον να στηρίξει τη Λαϊκή Συσπείρωσησε δήμο και Περιφέρεια, να δώσει την ψήφο του στους αγωνιστές που πάλεψαν, παλεύουν και θα παλεύουν μαζί του για μια καλύτερη ζωή.

Continue Reading

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Παρουσίασε τους υποψηφίους περιφερειακούς του συμβούλους ο Στέργιος Ηλιόπουλος στην Καβάλα

Το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, παρουσίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Στέργιος Ηλιόπουλος.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση :

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: