Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βολές Μακρόν σε Ερντογάν | Τον συνδέει με Μόσχα και Πεκίνο – Όχι στα «τουρκικά αφηγήματα»

Στη χθεσινή ομιλία του κατά την Ετήσια Διάσκεψη των Γάλλων πρέσβεων ο Πρόεδρος της ΓαλλίαςΕμανουέλ Μακρόν τόνισε τη γεωπολιτική “αλλαγή” που βρίσκεται σε εξέλιξη και ζήτησε να αντιμετωπιστούν “τα ρωσικά, τα κινεζικά και τα τουρκικά αφηγήματα“, επισημαίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Liberation.


Αναλυτικότερα, στην ομιλία του ο Macron συνόψισε το όραμά του για την κατάσταση του κόσμου ως εξής:

“Ποτέ η παγκόσμια τάξη δεν ήταν τόσο κατακερματισμένη“, δήλωσε, χαρακτηρίζοντας ιστορική ρήξη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. “Η εποχή που μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι θα αντλήσουμε μερίσματα από την ειρήνη έχει τελειώσει, και νομίζω για πολύ καιρό” [..]”ο πόλεμος έχει επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος” ανέφερε, μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

Είμαστε βυθισμένοι σε έναν πόλεμο αφηγήσεων”, υποστήριξε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ρωσία, καθοδηγούμενη από μια “ιμπεριαλιστική λογική“, προσπαθεί να επιβάλει έναν “σύγχρονο σχετικισμό“. “Αυτός ο πόλεμος είναι ήδη ένας παγκόσμιος υβριδικός πόλεμος“, πρόσθεσε. Ένα άλλο στοιχείο αυτού του γεωπολιτικού “σημείου καμπής” είναι οι “αυταρχικές και ανισόρροπες δυνάμεις” που πρέπει να “περιοριστούν”, υποστήριξε.

Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία πρέπει να επιβληθεί ως “εξισορροπητική δύναμη“, υποστηριζόμενη από μια Ευρώπη που είναι πλέον “ισχυρότερη, πιο κυρίαρχη“. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι “ανέλαβε” το “καθήκον να συνεχίσει να μιλάει με όλους”.

Αυτό ήταν μια απάντηση στην κριτική που του ασκήθηκε, ενώ ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που συνέχισαν να συνομιλούν με τον Ρώσο ομόλογό του μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σχολιάζει ο συντάκτης.

“Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο που συνεχίζει να συνομιλεί με τη Ρωσία;”, πρόσθεσε, καλώντας τους πρέσβεις να μην υποκύψουν σε μια “ψεύτικη ηθική“. Με αυτό το σκεπτικό, ο Macron ζήτησε “διπλωματία μάχης” και προέτρεψε τους πρεσβευτές να είναι “πιο επιθετικοί” και “πιο αντιδραστικοί στα κοινωνικά δίκτυα” αναπτύσσοντας μια “στρατηγική επιρροής και αντεπιρροής για την καταπολέμηση των ψευδών πληροφοριών” και μια “πιο υβριδική προσέγγιση στη δράση τους“. Και αυτό με στόχο την αντιμετώπιση των “ρωσικών, κινεζικών ή τουρκικών αφηγημάτων“, οι οποίες, σύμφωνα με τον Macron, στοχεύουν τη Γαλλία και την κοινή γνώμη, ιδίως στην Αφρική.

Ενώπιον των πρέσβεων, ο Μακρόν περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση του κόσμου

Στην ομιλία του Γάλλου προέδρου ενώπιον των πρέσβεων αναφέρεται το δημοσίευμα Le Figaro, με την δημοσιογράφο Isabelle Lasserre να επισημαίνει, ότι «ο πρόεδρος επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη η Γαλλία να είναι «δύναμη ισορροπιών» και να διατηρήσει τον διάλογο με τη Μόσχα.

Υπογραμμίζεται η ανησυχία που εξέφρασε ο Πρόεδρος για το νέο κόσμο που αναδύεται και τις δυνητικά σοβαρές συνέπειές του για τη Γαλλία και την Ευρώπη, την «επιστροφή του πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος», την «κλιματική διαταραχή», υπογραμμίζοντας το γεγονός, ότι ορισμένοι πόροι, που μέχρι τότε θεωρούνταν δεδομένοι, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, «έγιναν εκ νέου γεωπολιτικά υποκείμενα», το «ρήγμα της τάξης της παγκόσμιας οικονομίας», τονίζοντας:

«Βρισκόμαστε σε μια τόσο τρομακτική στιγμή παγκόσμιας αλλαγής, που έχουμε καθήκον να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Ως προς τον ισχυρισμό του Γάλλου προέδρου, ότι η Γαλλία πρέπει να είναι μια «δύναμη ισορροπιών», η δημοσιογράφος επισημαίνει, ότι μέχρι στιγμής, η μέθοδος αυτή δεν έχει αποδώσει πραγματικά, καθώς οι προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ήταν ανεπιτυχείς και έχουν επικριθεί από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, ο Γάλλος πρόεδρος σκέφτεται μακροπρόθεσμα. Γνωρίζει, ότι ο πόλεμος «θα είναι μακρύς», αλλά επίσης πιστεύει, ότι τώρα πρέπει να «ετοιμαστούν οι όροι μιας ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων, ώστε να είναι όλα έτοιμα, όταν οι πρωταγωνιστές επιστρέψουν στο τραπέζι».

«Εύρεση διπλωματικών τρόπων επίλυσης των συγκρούσεων», αυτό είναι μοτίβο του Emmanuel Macron, σημειώνει η δημοσιογράφος, προσθέτοντας, ότι ορισμένοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου, όπως επίσης αμφιβάλλουν για τη μέθοδο υπεράσπισης της πολυμέρειας με κάθε κόστος, ένα από τα χαρακτηριστικά της προεδρικής σκέψης στην διεθνή πολιτική, δεδομένου του μπλοκαρίσματος όλων των πρωτοβουλιών των δημοκρατιών στα διεθνή όργανα, από ρεβιζιονιστικές και αυταρχικές δυνάμεις.

Κάποιοι θα δουν σε αυτούς τους δύο δείκτες της διπλωματίας του Macron, τη θέση ισορροπίας και την υπεράσπιση της πολυμέρειας, μια αντίφαση με την εκτίμησή του για την κατάσταση του κόσμου και την προειδοποίησή του, ότι η εποχή που η ελευθερία ήταν κάτι κεκτημένο «έχει περάσει» και «χάθηκε για πολύ καιρό».

Για τον Macron, η υπεράσπιση της ελευθερίας μας, όταν άλλοι παλεύουν για αυτήν στην Ουκρανία», είναι «μια τεράστια πρόκληση», που για να αντιμετωπισθεί χρειάζεται «μαχητική διπλωματία», ως προς το οποίο διπλωμάτης αναρωτιέται: «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα έπρεπε να επιλέγουμε περισσότερο την πλευρά μας και να πολεμήσουμε πιο σθεναρά τις δικτατορίες;».

Η Γαλλία καλεί την Κίνα να εφαρμόσει τις συστάσεις της έκθεσης του ΟΗΕ για τη Σιντζιάνγκ

Την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας με την οποία καλεί την Κίνα να εφαρμόσει τις συστάσεις της έκθεσης που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προβάλλει το πρακτορειακό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “η Γαλλία ανησυχεί βαθύτατα για τα συμπεράσματα της έκθεσης του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ”, και καλεί επίσης το Πεκίνο να τερματίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέδωσε την Τετάρτη έκθεση στην οποία αναφέρει ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που πλήττουν ιδιαίτερα τους Ουιγούρους και άλλες μουσουλμανικές κοινότητες.

 

Πηγή: hellasjournal.com

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παναγιωτόπουλος | Παρά τον φόρτο του χαρτοφυλακίου μου, είμαι σε θέση να παρακολουθώ τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται

Ακολουθεί η ανακοίνωση κ. Παναγιωτόπουλου :

Μία σημαντική προσπάθεια αγγίζει το τέλος της και έτσι επίκειται η έκδοση της απόφασης για την καταβολή ενίσχυσης τύπου deminimis στους αμπελουργούς που παράγουν επιτραπέζια σταφύλια στην περιοχή μας εξαιτίας των συνεπειών που προκάλεσε η αφενός η πανδημία του Covid-19 και αφετέρου τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας που ακολούθησαν (καραντίνα, κλειστά καταστήματα, ξενοδοχεία, αλλαγές προτιμήσεων καταναλωτών κλπ). Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώνει ότι αφού καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, οι αμπελουργοί μας, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες δεν θα στερηθούν τα ποσά της ενίσχυσης αυτής παρά τις σημαντικές ολιγωρίες που αρχικά σημειώθηκαν.

Με την απόφαση αυτή θα καταβληθεί στην περιοχή μας ένα σημαντικό ποσό που αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ (αντί των 2 εκατομμυρίων που αρχικά είχαμε αναφέρει). Η ανά στρέμμα καταβολή αναμένεται να υπερβεί τα 170 ευρώ και θα καλυφθούν οι ποικιλίες: Βικτώρια, Σουλτανίνα, Ιτάλια, Μοσχάτο Αμβούργου & Red Globe.
Επίσης, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό ευοδώθηκαν οι προσπάθειες τις οποίες είχαμε ανακοινώσει και έτσι ήδη έχει ψηφισθεί από την Βουλή των Ελλήνων, η τροπολογία που επιτρέπει στον ΕΛΓΑ να καταβάλλει προκαταβολές στους παραγωγούς που έχουν υποστεί τις συνέπειες από την βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά: «Παρά τον φόρτο του χαρτοφυλακίου μου, είμαι σε θέση να παρακολουθώ τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται όσον αφορά όλα τα θέματα και κυρίως την γεωργική παραγωγή της περιοχής μας σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, όπως στην αμπελουργία, την ελαιοκομία, την παραγωγή σπαραγγιών, την κτηνοτροφία, την αλιεία κλπ. Δυστυχώς οι συνθήκες που μας προκαλούν τα δυσκολότερα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών είναι εξωγενείς και δεν μπορούν να ρυθμιστούν από εμάς.

Έτσι τα προβλήματα που υφίστανται έχουν ως πραγματική αιτία συνθήκες όπως η κλιματική αλλαγή και η απορρύθμιση του κλίματος που προκαλεί τις θεομηνείες, η ενεργειακή αλλά και η διεθνής κρίση, προηγουμένως η πανδημία κοκ. Οι συνθήκες αυτές προκαλούν επιπτώσεις και προβλήματα που τελικά επηρεάζουν την κατανάλωση των προϊόντων του Ν. Καβάλας που επί δεκαετίες κάνουν περήφανη όλη την Ελλάδα με τις εξαγωγές που επιτυγχάνονται και στηρίζουν την εθνική οικονομία. Στο δύσκολο αυτό πλαίσιο που διαμορφώνεται για πρώτη φορά πετύχαμε να καταβληθεί ενίσχυση deminimis στα σταφύλια, όπως είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Γ. Στύλιος κατά την επίσκεψη του στην περιοχή μας τον Απρίλιο.

Πρώτη φορά, με αφορμή τον Ν. Καβάλας, πετύχαμε να ψηφιστεί τροπολογία ώστε ο ΕΛΓΑ να καταβάλει προκαταβολές στους πληγέντες. Θέλω να διαβεβαιώσω προσωπικά τον καθένα παραγωγό ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί για όλα τα προϊόντα, για όλους τους παραγωγούς και για όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ώστε να μην επιτρέψουμε να πληγεί περισσότερο η παραγωγική δυνατότητα της περιοχής μας αλλά και για να περιορίσουμε τις οικονομικές συνέπειες στους παραγωγούς. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Γ. Γεωργαντά και Γ. Στύλιο για την συμβολή τους. Η προσπάθεια συνεχίζεται!».

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση στην ΕΕ: Στα «χαρακώματα» Κομισιόν και κυβερνήσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Εν μέσω ενεργειακής «καταιγίδας» -και με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε καθοριστική καμπή- εντείνεται το μπρα-ντε-φερ μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Πεδίο «αναμέτρησης» το δεύτερο μέσα σε ένα μήνα έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που διενεργείται την Παρασκευή -ανήμερα των ανακοινώσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην εισήγηση για επιβολή ανώτατου ορίου τιμής μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, έχοντας απέναντί της συνασπισμό 15 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων -περιλαμβανομένης της ελληνικής, η οποία και πίεσε πρώτη προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση- που ζητούν γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο προς ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Ταυτόχρονα όμως υφίσταται και ο πόλος των χωρών που αντιτίθενται εξ ολοκλήρου σε ενιαίο πλαφόν και προκρίνουν ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, που «αφήνει» μεμονωμένα στα κράτη-μέλη τις αποφάσεις σχετικά με την επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές του φυσικού αερίου.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Ζελένσκι μετά τις προσαρτήσεις του Πούτιν υποβάλλει αίτημα για «ταχεία ένταξη» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Απάντηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την φιέστα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσάρτηση των 4 περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε πως η χώρα του υπέβαλλε αίτηση στο ΝΑΤΟ για «ταχεία ένταξη».

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: