Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασυνήθιστη έκρηξη γρίπης και ιώσεων | Πού οφείλεται και ποια είναι τα συμπτώματα

Κρούσματα ιώσεων και γρίπης παρατηρούνται στη χώρα μας, σε ασυνήθιστα μεγάλη συχνότητα για καλοκαιρινή περίοδο, κυρίως ανάμεσα σε νεαρόκοσμο που παραθερίζει σε νησιά.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, ενώ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης δίνει διευκρινιστικές οδηγίες για το πώς θα ξεχωρίζουμε από τα συμπτώματα, εάν πρόκειται για Covid, ή όχι.

H αυξημένη επαγρύπνηση για την πανδημία και τα οργανωμένα συστήματα επιτήρησης του ΕΟΔΥ εντόπισαν μια ασυνήθιστη για την εποχή δραστηριότητα γρίπης (ακόμη και περιστατικά γρίπης Η1Ν1), καθώς και αρκετά κρούσματα γριπώδους συνδρομής και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, κυρίως ανάμεσα σε νεότερους ανθρώπους.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», διευκρινίζουν οι γιατροί, παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι οι πολίτες που όταν παρουσιάζουν συμπτώματα υποθέτουν ότι έχουν προσβληθεί από Covid, λόγω της ομοιότητας των συμπτωμάτων με αυτά του κορονοϊού.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, διευκρινίζει ωστόσο πως η συμπτωματολογία δεν είναι τόσο έντονη, όσο αυτή του κορονοϊού.

“Οι περισσότερες είναι “παρα-γρίπες” που λέμε, δηλαδή απλά κρυολογήματα. Είναι κυρίως εντεροϊοί και αδενοϊοί και κάνουν συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό. Συνήθως χωρίς πυρετό. Υπάρχει ωστόσο μια τροποποιημένη εικόνα, με μακρύτερο διάστημα νόσησης και μια εικόνα λίγο περίεργη με θορυβώδη συμπτώματα καταρροής και πονόλαιμου. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε όλο το φάσμα των ηλικιών, κάτω των 60 ετών συνήθως. Πολλά περιστατικά εντοπίζονται σε παραθεριστικούς προορισμούς, όπου κυκλοφορεί πολύς κόσμος, επειδή είναι αναπνευστικοί ιοί και μεταδίδονται με τα σταγονίδια. Συνεπώς, όπου υπάρχουν κοινωνικές επαφές αυτά τα νοσήματα μεταδίδονται ακριβώς όπως μεταδίδεται και ο κορονοϊός”, αναφέρει ο ίδιος ο Καθηγητής, μιλώντας στο iatropedia.gr.

Γρίπη: Ελάχιστα κρούσματα τον χειμώνα, περισσότερα το καλοκαίρι

Tα κρούσματα γρίπης και γριπώδους συνδρομής κινήθηκαν τον χειμώνα σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων ατομικής προφύλαξης για τον Covid (μάσκες, αποστάσεις κλπ).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου έχουν καταγραφεί συνολικά 5 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και συγκεκριμένα 2 άνδρες και 3 γυναίκες με μέση ηλικία τα 57 έτη. Σοβαρά περιστατικά γρίπης εκτός ΜΕΘ δεν καταγράφηκαν.

Και οι 5 ασθενείς αποδείχθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό γρίπης τύπου Α, ενώ οι 3 από αυτούς κατέληξαν στον θάνατο. Συγκεκριμένα, θανατηφόρο κατάληξη είχαν ένα αγόρι 4 ετών και δύο γυναίκες 75 ετών.

Παρ’ όλα αυτά, το καλοκαίρι φάνηκε να υπερτερεί σε συχνότητα εμφάνισης της γρίπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr μάλιστα, ο ΕΟΔΥ ενδέχεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση για το θέμα, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Στελέχη του Οργανισμού, ωστόσο υποστηρίζουν πως δεν είναι ακόμη σαφές εάν είναι πράγματι αυξημένα τα περιστατικά γρίπης και ιώσεων μέσα στο καλοκαίρι, ή εάν λόγω της αυξημένης εγρήγορσης των συστημάτων επιτήρησης εξαιτίας της πανδημίας, υπάρχει καλύτερη καταγραφή μιας συνηθισμένης εικόνας που ενδεχομένως να υπήρχε και προηγούμενα χρόνια.

Μιλώντας στο iatropedia.gr επιστήμονας του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνει την ασυνήθιστη για την εποχή δραστηριότητα γρίπης.

“Υπάρχει μια ασυνήθιστη δραστηριότητα γρίπης, την οποία τους καλοκαιρινούς μήνες δεν βλέπουμε. Κυρίως σε νεαρό κοσμο που παραθερίζει στα νησιά. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε πανικό. Είναι ενδεχομένως και λόγω της Covid που η εγρήγορσή μας είναι διαφορετική και τα συστήματα επιτήρησης πιο ενεργά και ενισχυμένα, δηλαδή στέλνουμε δείγματα, κάνουμε μοριακά τεστ, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Είμαστε δηλαδή λίγο πιο οργανωμένοι σε σχέση με τις ιώσεις του αναπνευστικού, οπότε τα “πιάσαμε” αυτά τα περιστατικά. Ενώ πριν από 3 και 4 χρόνια που δεν είχαμε πανδημία, θα μπορούσαμε να μην τα βρίσκαμε. Είναι κι αυτό μια παράμετρος”, αναφέρει συγκεκριμένα ο επιστήμονας και προσθέτει πως η καταγραφή ξεκίνησε από την απλή κλινική παρατήρηση των γιατρών, που εντόπισαν τα περιστατικά και ενημέρωσαν τον Οργανισμό.

Τζανάκης: Ποια είναι τα συμπτώματα των θερινών αναπνευστικών ιώσεων

Σύμφωνα με τους γιατρούς, κάποια εργαστήρια ανά την Ελλάδα ταυτοποίησαν ακόμη και περιστατικά γρίπης H1N1, που αυτήν την εποχή παρατηρούνται κυρίως στο νότιο ημισφαίριο, στο οποίο επικρατεί χειμώνας και χαμηλές θερμοκρασίες.

“Έχουμε και περιστατικά γρίπης και κυρίως την παραϊνφλουένζα, την παραγρίπη αυτή που λέμε, αλλά κυρίως αδενοϊούς και εντεροϊούς που επιβαρύνουν τα πράγματα”, λέει ο Καθηγητής Τζανάκης και εξηγεί πως οι γιατροί -από την συμπτωματολογία κυρίως- υποθέτουν πώς πρόκειται γι’ αυτούς τους ιούς.

“Και Η1Ν1 είχαμε, αν και εγώ προσωπικά δεν ταυτοποίησα κάποιο περιστατικό, αλλά ακούω από το ιολογικό εργαστήριο της Κρήτης, ότι υπήρχαν κάποιες λίγες τέτοιες ταυτοποιήσεις”, λέει ο ίδιος και προσθέτει πως οι ασθενείς που είδε είχαν μεν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κορονοϊού, αλλά χωρίς τον χαρακτηριστικό πυρετό και πονοκέφαλο:

“Οι ασθενείς έχουν βασικά καταρροή, βραχνάδα, πονόλαιμο αλλά για αρκετές ημέρες. Επιμένουν δηλαδή τα συμπτώματα. Μοιάζουν πολύ με αυτά του κορονοϊού, αλλά δεν έχουν συνήθως πυρετό και πονοκέφαλο. Υπερτερεί το ανώτερο αναπνευστικό με το θέμα της καταρροής και βεβαίως τα τεστ για Covid βγαίνουν αρνητικά”, λέει ο ίδιος.

Τι να κάνει κάποιος για να διαπιστώσει εάν πάσχει από Covid ή από άλλη ίωση

Η νόσος Covid απαιτεί απομόνωση προκειμένου ο ιός να μην διασπαρεί σε άλλα μέλη της οικογένειας ή του κοινωνικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος του ασθενούς.

Οπότε οι γιατροί συμβουλεύουν όσους εμφανίζουν συμπτώματα να κάνουν πολλά τεστ, τηρώντας παράλληλα μέχρι το οριστικό αποτέλεσμα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

“Όταν έχεις τέτοια συμπτώματα πρέπει να κάνεις απανωτά τεστ”, λέει ο κ. Τζανάκης και συνεχίζει:

“Συνήθως βέβαια δεν είναι μόνο ανώτερο αναπνευστικό, υπάρχει και πονοκέφαλος όταν έχεις κορονοϊό ή υπάρχει και πυρετός πολύ συχνά. Σχεδόν κατά κανόνα. Ενώ στις άλλες ιώσεις κατά κανόνα δεν υπάρχει πυρετός. Αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις. Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τον Covid χωρίς να κάνει τεστ. Οπότε αν κάποιος έχει δύο ή τρία απανωτά αρνητικά τεστ, πιθανότατα δεν είναι κορονοϊός”, επισημαίνει.

Για πιο γρήγορα αποτελέσματα μάλιστα, καθώς πολύ συχνά στα πρώτα self test ο ασθενής ακόμη κι αν έχει Covid δεν θετικοποιείται, θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε επαγγελματία υγείας για τη διενέργεια rapid test ή να κάνουμε self test με δείγμα και από τον ρινοφάρυγγα, λέει ο Καθηγητής Τζανάκης.

“Καλό θα είναι να γίνει το τεστ από τον φάρυγγα ή τον ρινοφάρυγγα. Αυτό γίνεται όταν βάζουμε τον στυλεό πρώτα στο στόμα τόσο βαθιά ώστε να προκληθεί αναγούλα στην ουσία, δηλαδή να ακουμπήσει κανείς στην σταφυλή και να πάρει πρώτα δείγμα από εκεί. Μετά, τον ίδιο στυλεό να τον βάλει στη μύτη του ασθενή, ώστε να πάρει δείγμα και από τον ρινοφάρυγγα και από τον στοματοφάρυγγα. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνει κανείς τις πιθανότητες αν υπάρχει κορονοϊός να τον βρει έγκαιρα”, καταλήγει ο Καθηγητής.

Πηγή: Γιάννα Σουλάκη | iatropedia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ομιλητής σε εκδήλωση στο θωρηκτό Αβέρωφ

Στην εκδήλωση με τίτλο «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥ», που οργάνωσε ο σύλλογος Περγαμηνών «ο Άτταλος» στο κατάστρωμα του Θωρηκτού Αβέρωφ, παρευρέθη και μίλησε ο Πρόεδρος της Πατριωτικής Ενώσεως.

Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, Καππαδόκης στην καταγωγή και έχοντας μελετήσει βαθιά την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού, αλλά και το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, έκανε μία ενδιαφέρουσα αναδρομή στα γεγονότα που σημάδεψαν το ελληνικό έθνος έναν αιώνα πριν.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Fuel Pass 2 | Γιατί δεν «πάνε ταμείο» χιλιάδες δικαιούχοι

Πώς «λύνεται» το πρόβλημα με τις ψηφιακές κάρτες και τα κινητά χωρίς NFC


Στην παγίδα της τεχνολογίας έπεσαν όπως φαίνεται και πάλι, χιλιάδες δικαιούχοι του Fuel Pass 2, επειδή επέλεξαν να εισπράξουν μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας στο κινητό τους τα αυξημένα ποσά επιδότησης που ανακοίνωσε το Κράτος, παρότι δε γνώριζαν καν όμως ούτε ότι χρειάζονται την υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών NFC, ούτε αν την υποστηρίζει το κινητό τους τηλέφωνο και πώς να την ενεργοποιήσουν!
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr πολλοί αυτοκινητιστές πηγαίνουν ακόμα στα πρατήρια βενζίνης, αλλά δεν γίνεται δεκτή για πληρωμή η άυλη ψηφιακή κάρτα τους. Επιπλέον το newmoney.gr έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών αναγνωστών του αφού -σχεδόν ένα και πλέον μήνα αφότου εγκρίθηκε η αίτησή τους στο vouchers.gov.gr – οι δικαιούχοι διαπιστώνουν πως «δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα από την τράπεζα». Άλλοι αναμένουν τα λεφτά στην τράπεζα, ενώ άλλοι προσπαθούν να κάνουν χρήση της άυλης χρεωστικής κάρτας μέσω κινητού για το Fuel Pass 2, αλλά πληρωμή δεν γίνεται ως τώρα!
Το πρόβλημα είχε υπάρξει και στο Fuel Pass 1 τον Μάιο, όταν τότε το newmoney.gr είχε παρέμβει δημοσιογραφικά και ανέδειξε το πρόβλημα για δικαιούχους που τα κινητά τους δεν έχουν τη λειτουργία NFC. Με τη δημοσιότητα που έλαβε τότε το θέμα, πολλοί πρόλαβαν και απέφυγαν τα λάθη. Όσοι έπεσαν όμως τότε στην παγίδα και χάσανε την επιδότηση, μπόρεσαν να αποφύγουν το «δις εξ αμαρτείν» τον Αύγουστο.

 

Πηγή: protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ιατρική Εταιρεία Καβάλας | 100 χρόνια από την ίδρυση της

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας διοργανώνει το Επετειακό Συνέδριο από την ίδρυση της Εταιρείας που θα διεξαχθεί στη Καβάλα από 30 Σεπτεμβρίου 2022 έως τη Κυριακή 2 Οκτωβρίου2022 στο Ξενοδοχείο Lucy.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 8.00 μ. μ., με κεντρικό ομιλητή τον Ερευνητή Τοπικής Ιστορίας Κώστα Παπακοσμά.
Επίσης, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 10.30 θα πραγματοποιηθεί Ενημερωτική Εκδήλωση για το κοινό, όπου με εκλαϊκευμένο τρόπο θα αναλυθούν και θα συζητηθούν με τους παρευρισκόμενους επίκαιρα και διαχρονικά ιατρικά θέματα:

– Σωστή μέτρηση αρτηριακής πίεσης εκτός ιατρείου.
Ομιλητής : Ν. Βάτκαλης, Καρδιολόγος

– Μαστογραφία : Η παρεξηγημένη βασίλισσα της πρόληψης.
Ομιλήτρια : Ε. Ιωσηφίδου, Ακτινοδιαγνώστρια

– Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο (PSA) : Τι μπορεί να σημαίνει η αύξηση του;
Ομιλητής : Δ. Κυριακούδης, Χειρουργός Ουρολόγος

– Αλήθειες και Μύθοι για την κολονοσκόπηση.
Ομιλητής : Γ. Τσαρούχας, Γαστρενερολόγος

«Ευελπιστούμε ότι το Επετειακό Συνέδριο 100 ετών από την ίδρυση της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας θα στεφθεί με την ίδια επιτυχία όπως και όλα τα προηγούμενα» αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης της.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: