Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασυνήθιστη έκρηξη γρίπης και ιώσεων | Πού οφείλεται και ποια είναι τα συμπτώματα

Κρούσματα ιώσεων και γρίπης παρατηρούνται στη χώρα μας, σε ασυνήθιστα μεγάλη συχνότητα για καλοκαιρινή περίοδο, κυρίως ανάμεσα σε νεαρόκοσμο που παραθερίζει σε νησιά.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, ενώ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης δίνει διευκρινιστικές οδηγίες για το πώς θα ξεχωρίζουμε από τα συμπτώματα, εάν πρόκειται για Covid, ή όχι.

H αυξημένη επαγρύπνηση για την πανδημία και τα οργανωμένα συστήματα επιτήρησης του ΕΟΔΥ εντόπισαν μια ασυνήθιστη για την εποχή δραστηριότητα γρίπης (ακόμη και περιστατικά γρίπης Η1Ν1), καθώς και αρκετά κρούσματα γριπώδους συνδρομής και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, κυρίως ανάμεσα σε νεότερους ανθρώπους.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», διευκρινίζουν οι γιατροί, παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι οι πολίτες που όταν παρουσιάζουν συμπτώματα υποθέτουν ότι έχουν προσβληθεί από Covid, λόγω της ομοιότητας των συμπτωμάτων με αυτά του κορονοϊού.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, διευκρινίζει ωστόσο πως η συμπτωματολογία δεν είναι τόσο έντονη, όσο αυτή του κορονοϊού.

“Οι περισσότερες είναι “παρα-γρίπες” που λέμε, δηλαδή απλά κρυολογήματα. Είναι κυρίως εντεροϊοί και αδενοϊοί και κάνουν συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό. Συνήθως χωρίς πυρετό. Υπάρχει ωστόσο μια τροποποιημένη εικόνα, με μακρύτερο διάστημα νόσησης και μια εικόνα λίγο περίεργη με θορυβώδη συμπτώματα καταρροής και πονόλαιμου. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε όλο το φάσμα των ηλικιών, κάτω των 60 ετών συνήθως. Πολλά περιστατικά εντοπίζονται σε παραθεριστικούς προορισμούς, όπου κυκλοφορεί πολύς κόσμος, επειδή είναι αναπνευστικοί ιοί και μεταδίδονται με τα σταγονίδια. Συνεπώς, όπου υπάρχουν κοινωνικές επαφές αυτά τα νοσήματα μεταδίδονται ακριβώς όπως μεταδίδεται και ο κορονοϊός”, αναφέρει ο ίδιος ο Καθηγητής, μιλώντας στο iatropedia.gr.

Γρίπη: Ελάχιστα κρούσματα τον χειμώνα, περισσότερα το καλοκαίρι

Tα κρούσματα γρίπης και γριπώδους συνδρομής κινήθηκαν τον χειμώνα σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων ατομικής προφύλαξης για τον Covid (μάσκες, αποστάσεις κλπ).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου έχουν καταγραφεί συνολικά 5 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και συγκεκριμένα 2 άνδρες και 3 γυναίκες με μέση ηλικία τα 57 έτη. Σοβαρά περιστατικά γρίπης εκτός ΜΕΘ δεν καταγράφηκαν.

Και οι 5 ασθενείς αποδείχθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό γρίπης τύπου Α, ενώ οι 3 από αυτούς κατέληξαν στον θάνατο. Συγκεκριμένα, θανατηφόρο κατάληξη είχαν ένα αγόρι 4 ετών και δύο γυναίκες 75 ετών.

Παρ’ όλα αυτά, το καλοκαίρι φάνηκε να υπερτερεί σε συχνότητα εμφάνισης της γρίπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr μάλιστα, ο ΕΟΔΥ ενδέχεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση για το θέμα, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Στελέχη του Οργανισμού, ωστόσο υποστηρίζουν πως δεν είναι ακόμη σαφές εάν είναι πράγματι αυξημένα τα περιστατικά γρίπης και ιώσεων μέσα στο καλοκαίρι, ή εάν λόγω της αυξημένης εγρήγορσης των συστημάτων επιτήρησης εξαιτίας της πανδημίας, υπάρχει καλύτερη καταγραφή μιας συνηθισμένης εικόνας που ενδεχομένως να υπήρχε και προηγούμενα χρόνια.

Μιλώντας στο iatropedia.gr επιστήμονας του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνει την ασυνήθιστη για την εποχή δραστηριότητα γρίπης.

“Υπάρχει μια ασυνήθιστη δραστηριότητα γρίπης, την οποία τους καλοκαιρινούς μήνες δεν βλέπουμε. Κυρίως σε νεαρό κοσμο που παραθερίζει στα νησιά. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε πανικό. Είναι ενδεχομένως και λόγω της Covid που η εγρήγορσή μας είναι διαφορετική και τα συστήματα επιτήρησης πιο ενεργά και ενισχυμένα, δηλαδή στέλνουμε δείγματα, κάνουμε μοριακά τεστ, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Είμαστε δηλαδή λίγο πιο οργανωμένοι σε σχέση με τις ιώσεις του αναπνευστικού, οπότε τα “πιάσαμε” αυτά τα περιστατικά. Ενώ πριν από 3 και 4 χρόνια που δεν είχαμε πανδημία, θα μπορούσαμε να μην τα βρίσκαμε. Είναι κι αυτό μια παράμετρος”, αναφέρει συγκεκριμένα ο επιστήμονας και προσθέτει πως η καταγραφή ξεκίνησε από την απλή κλινική παρατήρηση των γιατρών, που εντόπισαν τα περιστατικά και ενημέρωσαν τον Οργανισμό.

Τζανάκης: Ποια είναι τα συμπτώματα των θερινών αναπνευστικών ιώσεων

Σύμφωνα με τους γιατρούς, κάποια εργαστήρια ανά την Ελλάδα ταυτοποίησαν ακόμη και περιστατικά γρίπης H1N1, που αυτήν την εποχή παρατηρούνται κυρίως στο νότιο ημισφαίριο, στο οποίο επικρατεί χειμώνας και χαμηλές θερμοκρασίες.

“Έχουμε και περιστατικά γρίπης και κυρίως την παραϊνφλουένζα, την παραγρίπη αυτή που λέμε, αλλά κυρίως αδενοϊούς και εντεροϊούς που επιβαρύνουν τα πράγματα”, λέει ο Καθηγητής Τζανάκης και εξηγεί πως οι γιατροί -από την συμπτωματολογία κυρίως- υποθέτουν πώς πρόκειται γι’ αυτούς τους ιούς.

“Και Η1Ν1 είχαμε, αν και εγώ προσωπικά δεν ταυτοποίησα κάποιο περιστατικό, αλλά ακούω από το ιολογικό εργαστήριο της Κρήτης, ότι υπήρχαν κάποιες λίγες τέτοιες ταυτοποιήσεις”, λέει ο ίδιος και προσθέτει πως οι ασθενείς που είδε είχαν μεν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κορονοϊού, αλλά χωρίς τον χαρακτηριστικό πυρετό και πονοκέφαλο:

“Οι ασθενείς έχουν βασικά καταρροή, βραχνάδα, πονόλαιμο αλλά για αρκετές ημέρες. Επιμένουν δηλαδή τα συμπτώματα. Μοιάζουν πολύ με αυτά του κορονοϊού, αλλά δεν έχουν συνήθως πυρετό και πονοκέφαλο. Υπερτερεί το ανώτερο αναπνευστικό με το θέμα της καταρροής και βεβαίως τα τεστ για Covid βγαίνουν αρνητικά”, λέει ο ίδιος.

Τι να κάνει κάποιος για να διαπιστώσει εάν πάσχει από Covid ή από άλλη ίωση

Η νόσος Covid απαιτεί απομόνωση προκειμένου ο ιός να μην διασπαρεί σε άλλα μέλη της οικογένειας ή του κοινωνικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος του ασθενούς.

Οπότε οι γιατροί συμβουλεύουν όσους εμφανίζουν συμπτώματα να κάνουν πολλά τεστ, τηρώντας παράλληλα μέχρι το οριστικό αποτέλεσμα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

“Όταν έχεις τέτοια συμπτώματα πρέπει να κάνεις απανωτά τεστ”, λέει ο κ. Τζανάκης και συνεχίζει:

“Συνήθως βέβαια δεν είναι μόνο ανώτερο αναπνευστικό, υπάρχει και πονοκέφαλος όταν έχεις κορονοϊό ή υπάρχει και πυρετός πολύ συχνά. Σχεδόν κατά κανόνα. Ενώ στις άλλες ιώσεις κατά κανόνα δεν υπάρχει πυρετός. Αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις. Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τον Covid χωρίς να κάνει τεστ. Οπότε αν κάποιος έχει δύο ή τρία απανωτά αρνητικά τεστ, πιθανότατα δεν είναι κορονοϊός”, επισημαίνει.

Για πιο γρήγορα αποτελέσματα μάλιστα, καθώς πολύ συχνά στα πρώτα self test ο ασθενής ακόμη κι αν έχει Covid δεν θετικοποιείται, θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε επαγγελματία υγείας για τη διενέργεια rapid test ή να κάνουμε self test με δείγμα και από τον ρινοφάρυγγα, λέει ο Καθηγητής Τζανάκης.

“Καλό θα είναι να γίνει το τεστ από τον φάρυγγα ή τον ρινοφάρυγγα. Αυτό γίνεται όταν βάζουμε τον στυλεό πρώτα στο στόμα τόσο βαθιά ώστε να προκληθεί αναγούλα στην ουσία, δηλαδή να ακουμπήσει κανείς στην σταφυλή και να πάρει πρώτα δείγμα από εκεί. Μετά, τον ίδιο στυλεό να τον βάλει στη μύτη του ασθενή, ώστε να πάρει δείγμα και από τον ρινοφάρυγγα και από τον στοματοφάρυγγα. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνει κανείς τις πιθανότητες αν υπάρχει κορονοϊός να τον βρει έγκαιρα”, καταλήγει ο Καθηγητής.

Πηγή: Γιάννα Σουλάκη | iatropedia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεκρή 19χρονη έγκυος στη Νέα Μάκρη: ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ για την τραγωδία

Καθυστέρηση του ασθενοφόρου καταγγέλλει η οικογένειά της

Ένορκη Διοικητική Εξέταση ετοιμάζει το ΕΚΑΒ προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας με τη νεκρή 19χρονη έγκυο στη Νέα Μάκρη. Οι συγγενείς της καταγγέλλουν ότι το ασθενοφόρο που κάλεσαν καθυστέρησε για ώρες.

Η άτυχη 19χρονη ενημέρωσε, την Τετάρτη, τον σύζυγό της για αδιαθεσία και εκείνος κάλεσε το ΕΚΑΒ, καθώς δεν διέθεταν αυτοκίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πρώτη κλήση που δέχθηκε το ΕΚΑΒ ήταν στις 11:00. Όμως, το περιστατικό δεν θεωρήθηκε υψηλής προτεραιότητας.

Ακολούθησε δεύτερη κλήση, μιάμιση ώρα αργότερα, κατά την οποία υπήρξε ενημέρωση ότι η κοπέλα γεννάει. Τότε ξεκίνησε κινητή μονάδα από την Αρτέμιδα με γιατρό, η οποία έφθασε 20 λεπτά αργότερα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η 19χρονη έγκυος είχε ήδη καταλήξει.

 

Δείτε περισσότερα εδώ:  newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήλωση συμμετοχής σε εμποροπανηγύρεις Π. Οφρυνίου, Ν. Περάμου και Ν. Ηρακλείτσας

Όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις εμποροπανηγύρεις της Π. Οφρυνίου, της Ν. Περάμου και της Ν. Ηρακλείτσας καλεί να δηλώσουν συμμετοχή ο Δήμος Παγγαίου

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

Καλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εμποροπανηγύρεις Π. Οφρυνίου (3-6 Αυγούστου) Ν. Περάμου (12-15 Αυγούστου) Ν. Ηρακλείτσας (20-23 Αυγούστου) του Δήμου Παγγαίου του έτους 2023 να καταθέσουν αίτηση στο γραφείο της ΠΑΓΓΑΙΟ Α.Ε.

ΔΗΜ.Α.Ε. του Δήμου Παγγαίου, στο Δημοτικό Κατάστημα Ελευθερούπολης, αυτοπροσώπως, η ταχυδρομικά µε τα συνημμένα δικαιολογητικά, η στην ηλεκτρονική διεύθυνση emporopanigireis@dimospaggaiou.gr από την Tετάρτη 7 Ιουνίου μέχρι και την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023.

Γενικά δικαιολογητικά:

α) βεβαίωση της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) περί υποβολής δήλωσης έναρξης- άσκησης επιτηδεύματος, σύμφωνα με τους νόμους 4045/1960 (Α’ 47) και 1642/1986 (ΑΆ 125),

β) Άδεια επαγγελματία πωλητή και Άδεια παραγωγού θεωρημένη για το τρέχον έτος.

γ) αντίγραφο αστυνομικής τους ταυτότητας,

δ) Εκκαθαριστικό 1 έτους

ε) Απόδειξη Ταμειακής Μηχανής

 

Προσοχή: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνυποβάλλουν σε αντίγραφα μαζί µε την αίτησή τους όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά, διαφορετικά η αίτησή τους θα απορρίπτεται.

Έχουν επίσης αναρτηθεί στην lστοσελίδα του δήμου:

  • Κανονισμός της εμποροπανήγυρης,

-Αρχείο με τα τέλη και τον κανονισμό

  • Κατάσταση µε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ανάλογα µε τη δραστηριότητα του κάθε εκθέτη-συμμετέχοντα

Χρονοδιάγραμμα επόμενων ενεργειών:

  1. Αξιολόγηση των αιτήσεων από 21-07-2023 έως 27-07-2023
  2. Κλήρωση εάν ο αριθμός των συμμετοχών είναι περισσότερες από τις θέσεις  28-07-2023

  3. Διάθεση θέσεων, κατάθεση του τέλους που τους αναλογεί, έκδοση των σχετικών αδειών και παραλαβή τους έως 01-08-2023.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

ΣΕΧΤΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τηλ 2592350009 & 6955446444

email: emporopanigireis@dimospaggaiou.gr

Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω link

dimospaggaiou.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύλληψη καταζητούμενου στο αεροδρόμιο της Καβάλας

Συνελήφθη το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 το πρωί στον Αερολιμένα Καβάλας “Μέγας Αλέξανδρος”, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Καβάλας ένας ημεδαπός, ο οποίος επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Γερμανία και κατά τον έλεγχο των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές, για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Καβάλας.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: