Αστυνομικές ταυτότητες «γιοκ» μέχρι αρχές Μαρτίου!
Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με την έκδοση των αστυνομικών ταυτοτήτων καθώς έχει τελειώσει το χαρτί και οι αυτοκόλλητες ταινίες και μέχρι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να προμηθευτεί νέα παρτίδα θα εκδίδονται δελτία μόνο σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις.
Από τις αρχές της εβδομάδας σε όλα τα τμήματα ασφαλείας της χώρας έφθασε σήμα από το αρχηγείο, που αναφέρει ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω της έλλειψης χάρτου θα εκδίδονται μόνο τα απαραίτητα δελτία καθώς το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας έως ότου παραλειφθούν οι νέες παρτίδες.
Έρχονται σημαντικές αλλαγές στους νέους ποινικούς κώδικες
Το εφαλτήριο για την πάταξη της εγκληματικότητας και την επιτάχυνση απονομης της δικαιοσύνης είναι η έκτιση ποινής, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης για αλλαγές στον ποινικό κώδικα που παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει
Στη φυλακή ακόμα και για μικρές ποινές
– Για ποινές έως 1 χρόνο θα προβλέπεται ως κανόνας η αναστολή της ποινής, εφόσον δεν υπάρχει άλλη αμετάκλητη καταδίκη
– Για ποινές από 1 έως 2 χρόνια το δικαστήριο θα μπορεί είτε να αναστείλει, είτε να διατάξει μετατροπή της ποινής σε χρηματική (εξαγορά) ή να διατάξει έκτιση μέσω κοινωφελούς εργασίας.
– Για ποινές από 2-3 χρόνια θα είναι περίπου υποχρεωτική η έκτιση μέρους της ποινής που θα φτάνει κατ΄ ανώτατο όριο τους 6 μήνες και εν συνεχεία αναστολή του υπολοίπου
– Για ποινές άνω των 3 ετών δε θα χωρεί αναστολή συνεπώς μετά την αμετάκλητη καταδίκη, ο κατάδικος θα οδηγείται στις φυλακές.
Μέχρι 20 χρόνια η ποινή για τα κακουργήματα
Με το σχέδιο νόμου αυξάνεται το ανώτατο όριο – κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη, ενώ αυξάνεται και το ανώτατο όριο κάθειρξης για κακουργήματα κατά συρροή στα 25 έτη και για πλημμελήματα στα 10 έτη από τα 8 που ήταν μέχρι τώρα.
-Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις αποφυλάκισης
Πλέον θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη, ανεξαρτήτως τυπικών προϋποθέσεων συμπλήρωσης χρόνου κράτησης.
Αδικήματα για εμπρησμό -συγκοινωνίες
Τα αδικήματα του εμπρησμού (ο οποίος εάν είναι με δόλο θα φθάσει και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης) και της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών θα εκδικάζονται άμεσα χωρίς την τήρηση της χρονοβόρας ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων.
-Αυστηροποίηση της ποινής και απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους.
-Πρόβλεψη επιβολής παρεπόμενης ποινής δήμευσης περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή, ανάλογης με το μέγεθος και την αξία της βλάβης.
-Ποινικοποίηση με αυστηρές κυρώσεις των προπαρασκευαστικών πράξεων εμπρησμού δηλ. της κατοχής εμπρηστικών υλών ή αντικειμένων με σκοπό την προετοιμασία διάπραξης εμπρησμού δάσους (ποινή μη αναστελλόμενη μη μετατρεπόμενη).
Κακούργημα η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
Σε βαθμό κακουργήματος θα διώκεται η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή βαριά σωματική βλάβη, ενώ αυξάνεται το ελάχιστο όριο ποινής για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας στα δύο έτη.
-Κατάργηση Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ενίσχυση της αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και Μονομελούς Εφετείου με σκοπό την αποδέσμευση δικαστών και την παράλληλη αξιοποίηση τους σε άλλες δίκες. Οι εφέσεις κατά αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου θα εκδικάζονται επίσης από Τριμελές Εφετείο, που όμως θα συγκροτείται από αρχαιότερους στην ιεραρχία δικαστές.
Επικίνδυνα σκευάσματα μπότοξ – Παράνομες επεμβάσεις σε ασθενείς από ψευτογιατρούς σε σπίτια!
Εξιχνιάστηκαν, από την ΕΛ.ΑΣ., υποθέσεις διακίνησης μη εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων μπότοξ και διενέργειας παράνομων ιατρικών επεμβάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Συνολικά κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 106 σκευάσματα ιατροτεχνολογικών υλικών, όπως υαλουρονικό, μπότοξ και αισθητικών επεμβάσεων.
Συνελήφθησαν ένας 32χρονος και ένας 42χρονος στη Θεσσαλονίκη, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 30χρονης για αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος.
Πώς θα λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» των προσφορών – Τι ζητούν τα σούπερ μάρκετ
Σε νεότερη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα και της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ (ΕΣΑ) αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το φλέγον ζήτημα των προσφορών.
Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να εκσυγχρονιστεί το υπάρχον πλαίσιο, ώστε οι μειώσεις τιμών να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και να αποτραπούν φαινόμενα παραπλανητικών εκπτώσεων.
Κύκλοι προσκείμενοι στην ΕΣΑ δηλώνουν απόλυτα σύμφωνοι με την μετάβαση σε ένα καθεστώς που απλοποιεί και φέρνει περισσότερη διαφάνεια στις τιμές, επισημαίνοντας πως «κανείς δεν κερδίζει όταν υπάρχει σύγχυση στον καταναλωτή».
Ξεκαθαρίζουν πως είναι κρίσιμο οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, και τονίζουν πως στην επόμενη συνάντηση που αναμένεται να έχουν σύντομα με την ηγεσία του υπουργείου, σκοπεύουν να προσέλθουν με συγκεκριμένες λύσεις.
Τι εξετάζει η κυβέρνηση
Πληροφορίες της αγοράς θέλουν την κυβέρνηση μεταξύ άλλων να εξετάζει η προσφορά να λαμβάνει υπόψη τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών, ενώ δεν αποκλείεται η επιβολή πλαφόν στο ποσοστό της έκπτωσης στα επίπεδα του 10%-15%, ώστε να μειωθεί η απόκλιση μεταξύ της πραγματικής και της πλασματικής τιμής.
Το μέτρο αυτό, αν και εφόσον ισχύσει, θα εφαρμοστεί σε μια σειρά προϊόντων όπως απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά, αναψυκτικά, άλευρα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στις προσφορές τύπου 1+1. Συγκεκριμένα, λέγεται πως δρομολογείται αγορανομική διάταξη που θα ελέγχει ποια προϊόντα μπορούν να πωληθούν στο πλαίσιο προσφοράς του είδους.
Όλα πάντως δείχνουν πως οι οριστικές αποφάσεις είναι θέμα χρόνου, αφού η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει πριν το τέλος του έτους, ώστε το νέο πλαίσιο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.
1.000 προϊόντα με μόνιμη έκπτωση 5%
Η συγκράτηση των τιμών στο Καλάθι των Χριστουγέννων που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ενόψει της εορταστικής περιόδου είναι ο πρώτος στόχος για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης με τον κ. Σκρέκα.
Η μείωση της αξίας θεωρείται υπόθεση. Οι ανατιμήσεις που μεσολάβησαν, όπως λένε κύκλοι της ΕΣΑ ήταν αρκετά μεγάλες και είναι δύσκολο να απορροφηθούν. Σε κάθε περίπτωση, οι λιανέμποροι υποσχέθηκαν πως θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.
Στο μεταξύ, αυξάνεται ο αριθμός των προϊόντων που εντάσσονται στο μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμών για τουλάχιστον έξι μήνες. Υπολογίζεται πως πλέον αγγίζουν τους 1.000 κωδικούς, κάτι που εκτιμάται πως θα βοηθήσει στην προσπάθεια ανάσχεσης της ακρίβειας.