ΑΠΟΨΕΙΣ

Αρκεί η “γυναίκα του Καίσαρα” να είναι τίμια ;

Ανέκαθεν απασχολεί την παγκόσμια πολιτική σκηνή η “αθάνατη” ρήση του μεγάλου Ρωμαίου ανδρός που είπε το βαθυστόχαστο “η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά πρέπει και να φαίνεται”.
Φράση που παραμένει επίκαιρη μετά από εκατοντάδες χρόνια καθώς πολύ συχνά οι πολιτικοί όλων των Κρατών και όλων των “αποχρώσεων” φαίνεται να ξεχνούν αυτό που θέλουν οι πολίτες.
Βέβαια στον Καίσαρα αποδίδεται και η συνέχεια που λέει «Ότι την εμήν ηξίουν μηδ’ υπονοηθήναι», δηλαδή «αξιώνω από τη γυναίκα μου να μην προκαλεί ούτε υποψίες» και αυτό είναι που απαιτούν οι ΠΟΛΙΤΕΣ.
Στις μέρες μας έφτασε σε διάφορες βερσιόν: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί / δε φτάνει να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να το δείχνει / και να φαίνεται τίμια. Προσθέστε την αγγλική “Caesar’s wife must be above suspicion”, αλλά και τη γαλλική «La femme de César ne doit pas être soupçonnée».
Τέρμα με την ιστορία ας γυρίσουμε στο σήμερα.

Δεν είναι ανάγκη να θυμήσω ότι τις τελευταίες ημέρες της πολύ σύντομης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε τουλάχιστον δύο ζητήματα ήρθαν στην επικαιρότητα που φαίνεται να υποδηλώνουν ότι και η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τον κανόνα:

1.- H Ομοσπονδία των Εφοριακών πρώτη κατήγγειλε ότι στο 3ο μνημόνιο (χωρίς να είναι στην λίστα με τα προαπαιτούμενα) μπήκε διάταξη που ουσιαστικά καταργεί τους ελέγχους (35.000 – 38.000 περιπτώσεις ανάλογα με το ΜΜΕ) που ήταν σε εξέλιξη από το ΣΔΟΕ καθώς από φύλλα ελέγχου τα μετατρέπει σε απλά σημειώματα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι θα δουν τις παραβάσεις τους να παραγράφονται. Ακόμη και η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ που ήταν “σημαία” του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα παραγραφεί η δυνατότητα χρήσης της.
Δεν θέλω να κάνω σκέψεις για διαπλοκή και άλλα παρόμοια και μου είναι παγερά αδιάφορο εάν ο κος Πρωθυπουργός παραθέρησε το καλοκαίρι με την οικογένεια του στην βίλα γνωστού επιχειρηματία που το όνομά του ήταν στην λίστα Λαγκάρντ.
Είναι όμως το ίδιο σενάριο που αντιμετωπίσαμε όλοι όσοι εμπλέκονται με τα φορολογικά όταν βγήκε η ρύθμιση με τις 100 δόσεις που ΧΑΡΙΖΕ πρόστιμα και προσαυξήσεις σε όσους πλήρωναν το κεφάλαιο εφάπαξ. Και αν θυμάμαι καλά κάποια μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τους πρώτους.
Πρώτοι – πρώτοι λοιπόν έτρεξαν οι φοροφυγάδες και όσοι είχαν μεγάλα πρόστιμα και μετά η “μαρίδα” των 1.000, 5.000, 10.000 €. Το Δημόσιο λοιπόν εισέπραξε υποπολλαπλάσια αυτών που γλύτωσαν οι αετονύχηδες μεγαλοοφειλέτες καθώς για 1η φορά έβαλε στην ρύθμιση και οφειλέτες που είχαν οφειλή πάνω από 1.000.000€ . Ήταν οι φτωχοί και καταπιεσμένοι συμπολίτες μας ???

Βάσει στοιχεών στις 3/4/2015 μαθαίνουμε ότι οι δόσεις έγιναν για να οφεληθούν 15 άτομα. Παρά το «αμπαλάζ» του φιλολαϊκού μέτρου υπέρ των θυμάτων του Μνημονίου («για το καλό τους» γίνονται όλα φυσικά) τα τελικά νούμερα έδειξαν ότι:

– από τα 3,9 εκατομμύρια πολίτες που έχουν χρέη στην εφορία, στη ρύθμιση-εξπρές έσπευσαν να ενταχθούν μόλις 151.214 οφειλέτες, για να πληρώσουν ό,τι θέλουν και να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

– ανάμεσα στους 151.214 οφειλέτες, εμφανίστηκαν ξαφνικά και 15 που βρήκαν και πλήρωσαν μέσα σε λίγες μέρες (20-27 Μαρτίου) συνολικά 16,5 εκατ. ευρώ! Άρα το 0,0001% των οφειλετών πλήρωσε το 11,2% από τα ούτε 150 εκατ. ευρώ που συνολικά εισπράχτηκαν!

– οι εννέα από τους 15 πλήρωσαν από 300.000-1.000.000 ευρώ (467.788 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας).

– οι άλλοι έξι πλήρωσαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας (για την ακρίβεια πλήρωσαν 12,3 εκατ. ευρώ ή 2.060.795,01 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο !

Και τα ερωτήματα γεννιούνται αυτόματα:
– Πού τα βρήκαν μαζεμένα τα λεφτά ενώ χρωστούσαν τόσα πολλά;
– Γιατί δεν τους τα είχε κατάσχει ήδη η εφορία;
– Πού τα έκρυβαν;
– Πόσα γλίτωσαν και από τι γλίτωσαν, αν πχ είχαν ήδη ξεκινήσει εις βάρος τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης;

Μήπως όμως ωφελήθηκαν «τα θύματα της κρίσης»; Ας δούμε τους αριθμούς:

– 35.500 φορολογούμενοι πλήρωσαν 20-50 ευρώ. Πόσα ευρώ τόκους και πρόστιμα να γλίτωσαν; 20 ευρώ; 30 ευρώ ο καθένας; Και από πού έκοψαν αυτά τα χρήματα, για να βρουν να τα πληρώσουν; Από το γάλα του παιδιού τους πιθανότατα.

– 127.500 όλοι και όλοι πλήρωσαν από 20-500 ευρώ (περίπου 120 ευρώ ο καθένας). Ίσως φύλαγαν τα λεφτά αυτά για μια ώρα ανάγκης, πχ για να επιζήσουν, για μια δύσκολη ώρα, αν προκύψει μια στάση πληρωμών. Μπορεί και να τα δανείστηκαν από συγγενείς και φίλους για να γλιτώσουν από την εφορία. Πόσα εισέπραξε έτσι από αυτούς το δημόσιο; 15 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή λιγότερα και από όσα του «ακούμπησαν» οι μόλις 15 μεγαλοφειλέτες που ανταποκρίθηκαν στο «πατριωτικό καθήκον» τους (με το αζημίωτο φυσικά). Άξιζε άραγε τον κόπο να ταλαιπωρήσει όλον αυτόν τον κόσμο η κυβέρνηση; Και τι γίνεται με τους άλλους 3,85 εκατ. μικροφειλέτες; Αυτοί δεν είχαν 20 ευρώ να δώσουν;
Τώρα το πως μια Κυβέρνηση της Αριστεράς πέφτει σε τέτοιες “γκάφες” είναι να απορείς εκτός εάν και αυτό αποτελεί ένα από τα παθήματα που ο πρώην Πρωθυπουργός το μετέτρεψε σε “εμπειρία”. Βέβαια σημαντικό ρόλο έπαιξε το ότι είχαν στραγγίσει και τα δημόσια ταμεία καθώς τα δημόσια έσοδα έπιασαν πάτο.

Εύχομαι ειλικρινά να μην ξανακάνει τα ίδια λάθη στην νέα θητεία που ζητάει να του δώσει (σαν 2η ευκαιρία) ο Ελληνικός Λαός που θεωρεί ότι συγχωρεί εύκολα τα παθήματα αρκεί να γίνονται μαθήματα. Ποιος όμως πληρώνει τα δίδακτρα του νέου Πρωθυπουργού που τα φούσκωσε και με 23% ΦΠΑ για να “κτυπήσει” τους έχοντες οι οποίοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά νήπια, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών ??
Εμπιστεύτηκε λάθος συνεργάτες τους οποίους πληρώνει πάλι ο Ελληνικός Λαός.

2.- Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε άρθρο με θέμα το ασυμβίβαστο της διενέργειας έργων του Δημοσίου (καθ’ όλα ΝΟΜΙΜΑ κέρδισε την μειοδοτική δημοπρασία η τεχνική εταιρία [στην οποία κατείχε ποσοστό 50%] τον 11ο/2014 αλλά η σύμβαση υπεγράφει τον 5ο/2015) από τον πρώην Υπουργό (και όχι πρώην Βουλευτή) Επικρατείας κ.Αλ.Φλαμπουράρη ο οποίος (όλοι υποστηρίζουν) ότι ήταν όχι μόνον ο εξ απορρήτων αλλά και οικογενειακός φίλος του κου Πρωθυπουργού.

Και είναι αυτό μεμπτό θα πει κάποιος ; Τα ίδια δεν έκαναν και οι “άλλοι” ;

Δυστυχώς ο Ελληνικός Λαός είχε άλλες ελπίδες από “αυτούς” που ήταν στην εξουσία το προηγούμενο 8μηνο. Και σίγουρα ο τέως Υπουργός γνώριζε το ασυμβίβαστο και γι’ αυτό παρουσίασε στοιχεία (αν και δεν χρειάζεται εκ του νόμου είχε και θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής από το αρχηγείο της Αστυνομίας για να βεβαιώνεται η ημερομηνία) ότι στις 26/1/15 μεταβίβασε το ποσοστό του σε συνέταιρό του. Θεωρώ υπερβολικά και χυδαία τα δημοσιεύματα γιατί δεν πήγε σε ΚΕΠ ή ότι ο αρχιφύλακας που φαίνεται το όνομά του ήταν στην Φλώρινα και όχι στην Αθήνα. Όλα τα πράγματα έχουν και τα όριά τους νομίζω. Τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας δημιουργούν καπνό ενώ δεν υπάρχει φωτιά.

Ως εδώ όλα καλά ;
Μάλλον όχι θα έλεγα καθώς:

Είναι να απορεί ειλικρινά όποιος έχει ιδέα με τον τρόπο λειτουργίας μιας Ανώνυμης Εταιρίας καθώς πέρα από το πίσω – μπρος των δικαιολογιών που χρησιμοποίησε ο τέως Υπουργός και σίγουρα νέος Βουλευτής (ως ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ) που παραξένεψαν τους πάντες στάθηκε αδύνατο για τους δημοσιογράφους ή αποφεύχθηκε με επιμέλεια από τον ίδιο να απαντηθούν τα κάτωθι για την εταιρία με τον Διακριτικό Τίτλο: ΔΙΑΤΜΗΣΗ Α.Τ.Ε. – Αριθμός Μ.Α.Ε.: 51890/001/Β/02/0316
Αριθμός ΓΕΜΗ: 004770901000 & Α.Φ.Μ.: 999873468 :

α) γιατί ο τελευταίος Ισολογισμός που υπάρχει στο ΦΕΚ και στο ΓΕΜΗ είναι αυτός του 2011 (ΦΕΚ 1116/2013) ?

β) γιατί δεν έχει αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ και στο ΦΕΚ η αλλαγή του ΔΣ (εφόσον έγινε στις 26/1/15 όπως δηλώνει ο κος Αλ. Φλαμπουράρης?

γ) γιατί δεν αναρτήθηκε ο Ισολογισμός του 2014 στην Ιστοσελίδα της Εταιρίας ?

δ) γιατί δεν αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ η τελευταία Γ.Σ. που ενέκρινε τον Ισολογισμό 31/12/14 για να φαίνεται ποια ήταν η μετοχική σύνθεση της εταιρίας ?

Βέβαια για αυτό το (δ) δόθηκαν συνεχείς παρατάσεις λόγω προθεσμιών υποβολής της δήλωσης.
Η προθεσμία για την έγκριση του Ισολογισμού ήταν πριν την 20η Αυγούστου που έληξε η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
Η προθεσμία για πρόσκληση σε ΓΣ ήταν η 09/09 και η ΓΣ πρέπει να γίνει έως 30/9 (μετά τις εκλογές).
Σύμπτωση θα μου πείτε ….

Όμως η αλλαγή στο Δ.Σ. θα έπρεπε να είχε γίνει στο ΓΕΜΗ και να είναι δημόσιο έγγραφο πλέον αλλά ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ακόμη μετά από 8 (οκτώ) μήνες…

Επίσης παρά του ότι υπάρχει αύξηση κεφαλαίου τον 12ο του 2013 κατά 800.000 € (χρονιά που δεν ίσχυε ακόμη το πόθεν έσχες που ψηφίσθηκε να ισχύει από 01/01/14 (άλλη σύμπτωση) ο αγοραστής των μετοχών του κου Φλαμπουράρη θα έχει να αντιμετωπίσει το “πόθεν έσχες” για τις αγορές των μετοχών. Καθώς έστω και μοιρασμένο σε έτη (δεν ξέρω πόσα) το 1.000.000 € παραμένει 1.000.000 € και ίσως ο φορολογικός έλεγχος έχει το δικαίωμα να το θεωρήσει και άτοκο δάνειο προς τον αγοραστή. Αλλά αυτά ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα της ΓΓΔΕ.

Τώρα το αν τα 800.000 € της αύξησης προήλθαν από το ταμείο σε ΜΕΤΡΗΤΑ (στο χρηματοκιβώτιο) του 1.045.200 € που αναγράφει ο Ισολογισμός της 31/12/2011 ή μπήκαν σε μετρητά δεν μπορούμε να το ξέρουμε καθώς “απουσιάζουν” οι Ισολογισμοί 2012,2013,2014. Γεγονός πρωτότυπο αν σκεφτούμε ότι η εταιρία είναι στο ΜΕΕΠ για να λαμβάνει δημόσια έργα.

Ποτέ δεν ήμουν της άποψης “άκου, βλέπε, μη μιλάς” και αυτό γιατί θεωρούσα και θεωρώ υποχρέωση αυτοί που ξέρουν κάτι παραπάνω (εξ επαγγέλματος) να βοηθούν τον περίγυρό τους να καταλάβουν καλύτερα τι συμβαίνει. Και ιδίως γιατί “μου την δίνει” όταν κάποιοι θεωρούν την μάζα των πολιτών αυτού του τόπου “πρόβατα” που θα καταπιούν ότι κουτόχορτο τους σερβίρουν με Δ.Τ. ή συνεντεύξεις.

Σίγουρα δεν είμαι ο αναμάρτιτος που θα πετάξω πρώτος τον λίθο, αλλά εγώ δεν είμαι πολιτικός αλλά ένας απλός ελεύθερος επαγγελματίας και συνδικαλιστής στον Κλάδο μου.

Δεν υιοθετώ δηλώσεις πολιτικών του αντιπάλων (και πρώην συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ) όπως «Αλέκος, ο νέος διαπλεκόμενος Μακιαβέλι του Τσίπρα που έδινε δημόσια έργα στον εαυτό του» ή «την μάχη κατά της διαπλοκής δεν μπορούν να την δώσουν αυτοί που ενέδωσαν στην ευρω-διαπλοκή και καλύπτουν την εγχώρια νέο-διαπλοκή για να τους καλύψει και αυτή με την σειρά της τις δικές τους παρασπονδίες».

Ελπίζω όμως ότι ο νέος Βουλευτής θα έχει πληροφορηθεί από τον φοροτεχνικό του ότι στο το Ε1 για το φορολογικό έτος 2015 πρέπει να δηλώσει ως φορολογικό έσοδο από κινητές αξίες όλη την υπεραξία από την τιμή πώλησης των μετοχών του (αν δεν ακυρωθεί η πώληση εντός του 2015).

Αυτός που έχει αυτιά ακούει, αυτός που έχει μάτια βλέπει και αυτός που έχει μυαλό το χρησιμοποιεί (μελετώντας τις πληροφορίες που του παρέχονται) πάντα πριν αποφασίσει να κάνει οτιδήποτε σημαντικό για την ζωή την δική του, της οικογενείας του, των άλλων. Και φυσικά αν κρίνει ότι κάτι θα του κάνει κακό (έστω το ίδιο, έστω μικρότερο αλλά κακό) το αποφεύγει.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version