Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Απότομη προσγείωση της Τουρκίας

Ο βασικότερος λόγος που ακόμη και σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται να επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια και να αναστείλει τη λειτουργία επιχειρήσεων, είναι η αγωνία του για τον αντίκτυπο στη δοκιμαζόμενη οικονομία.Ο ρυθμός αύξησης κρουσμάτων και θανάτων στη γειτονική Τουρκία είναι ανησυχητικός. Στις 19 Μαρτίου οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ήταν μόλις 3 αλλά στις 31 Μαρτίου ανήλθαν σε 214. Παρότι το Ιράν βρίσκεται στο έλεος του κορωνοϊού τουλάχιστον από τις 19 Φεβρουαρίου, μετρώντας 3.000+ νεκρούς, η τουρκική ηγεσία άρχισε να λαμβάνει μέτρα προστασίας μόλις προ περίπου δύο εβδομάδων.

Και αυτό, παρότι γιατροί υποστήριζαν ότι πολλοί θάνατοι το προηγούμενο χρονικό διάστημα αποδίδονταν στην κοινή γρίπη για να μη χρεωθούν στον κορωνοϊό. Η υποβάθμιση της πανδημίας φαίνεται και από το γεγονός ότι επιτράπηκε σε 15.000 προσκυνητές να επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία και εν συνεχεία επιστρέφοντας στην Τουρκία, τουλάχιστον 10.000 εξ αυτών κυκλοφόρησαν ελεύθερα, με προφανή τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Βέβαια, τα σχολεία έκλεισαν, 30 πόλεις βρίσκονται σε αποκλεισμό, γίνονται δημόσιες προτροπές για «εθελοντική καραντίνα» (άνω των 65 ετών σε κατ’ οίκον περιορισμό και 85% μείωση κυκλοφορίας), οι διεθνείς πτήσεις διακόπηκαν, τα εσωτερικά δρομολόγια περιορίστηκαν, αλλά τα μέτρα λήφθηκαν με καθυστέρηση, ενώ η καθολική απαγόρευση για την ώρα αποφεύγεται.

Ο βασικότερος λόγος που ακόμη και σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται να επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια και να αναστείλει τη λειτουργία επιχειρήσεων, είναι η αγωνία του για τον αντίκτυπο στη δοκιμαζόμενη οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ήδη υποτιμημένη λίρα καταγράφει απώλειες 10% το τελευταίο τρίμηνο, το χρηματιστήριο ακολουθεί τα περισσότερα με πτώση της τάξης του 35%, ενώ η εν εξελίξει απόσυρση κεφαλαίων (3,3 δισ. $ σε τουρκικά ομόλογα τους τελευταίους μήνες) θα ενταθεί.

Αν συνυπολογιστεί πως τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται στο 1,5 δισ. δολάρια, ενώ το χρέος σε βραχυπρόθεσμες οφειλές είναι στα 170 δισ. $, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν τα κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν από την πανδημία. Ετσι, ο τούρκος πρόεδρος, εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση για κακοδιαχείριση, δημιούργησε το «Ταμείο Κορωνοϊού», καταθέτοντας επτά μισθούς του στη βάση οικονομικών συνθηκών επιβεβλημένη συλλογή κεφαλαίων.

Προκειμένου η οικονομία να μην κατεβάσει ρολά, λειτουργούν για την ώρα η οικοδομή, τα εργοτάξια, τα εργοστάσια (π.χ. κλωστοϋφαντουργία) και τα ορυχεία, που απασχολούν 3,5-4 εκατ., ενώ τα εμπορικά καταστήματα με 530 χιλιάδες εργαζομένους υποχρεωτικά έκλεισαν παρά τη θέληση της κυβέρνησης. Η τελευταία έλαβε μέτρα 15 δισ. $, αυξάνοντας την κατώτατη σύνταξη (κατά 37$), προσφέροντας βοήθεια σε μετρητά σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, αλλά καταγγέλλεται για επιλεκτική στήριξη των αερομεταφορέων και του τουρισμού (εύλογη πάντως δεδομένης της σημασίας τους) και περιφρόνηση των χαμηλών εισοδημάτων και των ανέργων. Μάλιστα, ως προς τους τελευταίους, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό από 4,1 εκατ. στα 8 εκατ. -συνυπολογίζονται και όσοι βρεθούν σε αναστολή εργασίας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει υψηλό το ηθικό των Τούρκων. Αν και έρχονται δύσκολες μέρες, συνδυαστικά, μάλιστα, με την κλονιζόμενη τουρκική οικονομία, δεν φαίνεται ότι η πανδημία θα προκαλέσει δραματικές ανακατατάξεις, αλλά πιθανόν να επιταχύνει τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις.

Continue Reading
Click to comment

Απάντηση

ΑΠΟΨΕΙΣ

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

*Γράφει ο Δήμος Ζαχαριάδης, στέλεχος Κ.Κ.Ε

Πρόσφατα η κυβέρνηση παρουσίασε το λεγόμενο «Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», που θα καταθέσει στην Ε.Ε. για να αποταμιεύσει χρήματα από το  Ταμείο Ανάκαμψης.  Με αυτό το σχέδιο φιλοδοξεί να πάρει χρήματα  για να τα ρίξει στην «οικονομία», ώστε να βγούμε αλώβητοι από την πανδημία. Σε αυτό το σχέδιο συμπλέουν με το ένα ή άλλο τρόπο τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ της ΕΛ. ΛΥΣΗΣ και του ΜΕΡΑ25 Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα του «μορατόριουμ» που προτείνει στην κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο ανάκαμψης έχουν δρομολογηθεί από τον ίδιο ως κυβέρνηση στο όνομα ότι το «κράτος έχει συνέχεια».

Δικαιολογείται όμως αυτή η θριαμβολογία ή να κρατήσουμε μικρό καλάθι; Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε κάποια ερωτήματα:

Α. Κατ’ αρχήν από πού θα βγουν αυτά τα λεφτά: Τα λεφτά θα βγουν από τους εργαζόμενους μέσα από τους προϋπολογισμούς των 27 μελών κρατών της Ε.Ε., μέσα από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων που στη χώρα συμμετέχουμε με 95% όταν  «λίγοι κι εκλεκτοί» συμμετέχουν με το 5% κι αν…… Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται  με την προϋπόθεση ότι θα προχωράνε οι «αναδιαρθρώσεις» στα εργασιακά, που είναι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας – ευελιξία, κατάργηση 8ωρου, 10ωρα χωρίς πληρωμή υπερωριών, καθιέρωση τηλεργασίας, ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης καθήλωση του μέσου μισθού και σύνταξης, απαλλαγή της εργοδοσίας από την ασφαλιστική τους υποχρέωση.

Β. Που θα πάνε αυτά τα λεφτά: Τα κονδύλια είναι προγραμματισμένα και υπολογισμένα να πάνε  ως δάνεια, διευκολύνσεις, επιδοτήσεις  για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων:  για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» , μιλάνε για «νέες μορφές ενέργειας συμβατές με το περιβάλλον». Η αλήθεια όμως είναι πιο ακριβό ρεύμα, πράσινα χαράτσια, νέα ενεργειακή φτώχεια, απλησίαστα πράσινα προϊόντα (αυτοκίνητα, σπίτια κλπ), καταστροφή του περιβάλλοντος με τις ανεμογεννήτριες.

Για τα ψηφιακά προγράμματα: Εδώ ισχυρίζονται ότι θα έχουμε ακόμη πιο αποτελεσματικό  κράτος. Σίγουρα θα είναι πιο αποτελεσματικό κράτος για να υλοποιεί την αντιλαϊκή και αυταρχική  του πολιτική, να πετσοκόβει λαϊκές δαπάνες, να μαζεύει πιο εύκολα χρήματα, να διευκολύνει τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων. Από τις μπίζνες αυτές προβλέπονται για τα μονοπώλια κέρδη 1,25 τρις το 2025, ενώ για τους εργαζόμενους προωθούνται απολύσεις, εθελούσιες έξοδοι, απλήρωτες υπερωρίες, κι άλλες «ευελιξίες». 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα λεφτά αυτά δε θα πάνε για τις άμεσες και σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Ούτε για ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας(προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, νοσοκομεία, ΜΕΘ Π.Φ.Υ., εξοπλισμός) και παιδείας(προσλήψεις εκπαιδευτικών, νέα σχολεία , καθαριότητα, εξοπλισμός). Ούτε για αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση, έργα που δε θεωρούνται επιλέξιμα από την Ε.Ε. γιατί δε φέρνουν κέρδη, σδτα πλαίσια του «{κέρδους – οφέλους».

Για άλλους τομείς της οικονομίας: Όπως μεταρρύθμιση αγοράς εργασίας(βλ. απελευθέρωση εργασίας- ελαστικές σχέσεις, πάμφθηνο εργατικό προσωπικό για να έρθουν επενδύσεις, εφαρμογή πτωχευτικού κώδικα  κλπ). Όσο για τις νέες θέσεις εργασίας η αλήθεια είναι ότι με τα λεφτά που δίνονται σε βάθος   εξαετίας είναι μια θέση κάθε 300.000 Ε επένδυση.

Γ. Ποιος θα πληρώσει αυτά τα λεφτά:

Είναι λάθος και αυταπάτη να πιστεύουμε ότι τα λεφτά αυτά δε θα επιστραφούν. Τη διαδικασία τη γνωρίζουμε μετά από 3 μνημόνια που ζήσαμε. Το παιχνίδι παίζεται ως εξής:  Για να πάρεις δίνεις. Παίρνεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους – δίνεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Και όταν λέμε δίνεις τα δίνει ο λαός. Με λίγα λόγια μας ετοιμάζουν ένα νέο ΣΟΥΠΕΡ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Καμιά προσδοκία δεν πρέπει να έχουμε με τα σχέδια του κεφαλαίου . Το νέο «παραγωγικό μοντέλο» που επεξεργάζονται είναι για την ανάπτυξη των κερδών τους και ένας ακόμη βραχνάς για τα λαϊκά στρώματα. Στον καπιταλισμό η ανάπτυξη των κερδών είναι σε βάρος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Εμείς την ανάπτυξη την ορίζουμε με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Τι ανάπτυξη είναι αυτή που αφήνει τους ανθρώπους να πεθαίνουν έξω από τις ΜΕΘ, όπου κι αυτές υπάρχουν σε επάρκεια;  Ή να στοιβάζονται 25, 28  και παραπάνω παιδιά μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας;

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δομώντας κλίμα εμπιστοσύνης | Η επανέναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας

Γράφει ο Ευάγγελος Βενέτης*

Η επανέναρξη της επιβατικής αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού και εν τέλει των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Η σημασία της εν λόγω εξέλιξης καθίσταται κατανοητή από το γεγονός ότι οι επιβατικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διακοπεί για περίπου 13 μήνες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε καιρό ειρήνης με εξαίρεση την κρίση στην Κύπρο το 1974.

Η διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης στις αρχές του 2020 είχε γίνει επισήμως λόγω της πανδημίας αλλά ενδέχεται να έχει και… πολιτικό άρωμα εξαιτίας της πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών λόγω της κρίσης του μεταναστευτικού και της ΑΟΖ. Μετά το επιλεκτικό άνοιγμα των αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας και Τουρκίας με τρίτες χώρες την περασμένη άνοιξη δεν επανάρχισαν οι επιβατικές πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και δη η κομβική πτήση Αθήνας-Κωνσταντινούπολης. Κατά την περυσινή θερινή περίοδο στη ζημιογόνα κατάσταση για τον τουρισμό και των δύο χωρών φαίνεται ότι συνέβαλε η συνεχιζόμενη διακοπή των αεροπορικών, ακτοπλοϊκών και λεωφορειακών συνδέσεων, με εξαίρεση την διέλευση ΙΧ και ελληνικών ταξί από τους Κήπους του Έβρου. Το δε συνοριακό πέρασμα των Καστανιών παραμένει κλειστό από τον Φεβρουάριο 2020.
Προφανώς ο τουρισμός και στις δύο πλευρές του Αιγαίου έχει ζημιωθεί τόσο από την πανδημία όσο κι από την κρίση στις διμερείς σχέσεις που έχει ενσκήψει τον τελευταίο χρόνο. Ενδεχομένως η επανέναρξη των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών να είναι αποτέλεσμα του 62 Γύρου Ελληνοτουρκικών Διερευνητικών Επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα στις 16.3.2021 και της προσπάθειας που καταβάλλουν οι δύο πλευρές για βελτίωση των σχέσεών τους.

Λόγω της αστάθειας των διμερών σχέσεων και με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξέλιξη στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, η ελπίδα που εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος και των δύο χωρών είναι ότι ο τουρισμός κι οι οικονομικές τους σχέσεις δεν θα ζημιωθούν περισσότερο. Προϊόντος του χρόνου και τη πανδημίας επιτρεπούσης, σταθεροποιητικός παράγοντας σε αυτή την διαδικασία αναμένεται να είναι η συνέχιση της διεξαγωγής των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών αλλά κι η επαναλειτουργία των ακτοπλοϊκών κι οδικών γραμμών.

* Δρ Ευάγγελος Βενέτης, Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

2 Απριλίου | Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

*Γράφει ο Ξενοφών Κροκίδης – Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου κάθε έτους, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ανθρώπους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι μια νευροβιολογική διαταραχή του εγκεφάλου που έχει ως συνηθέστερα και πιο εμφανή συμπτώματα το πρόβλημα στην επικοινωνία και την ευκολία στη δημιουργία στερεοτυπικών φράσεων και πράξεων, δηλαδή ρουτίνες. Ο αυτισμός ξαναμπήκε στη ζωή μας πριν από μερικά χρόνια, με αφορμή την προβολή από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA της ελληνικής, δραματικής, κοινωνικής σειράς με τίτλο «Η λέξη που δε λες». Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου 2016 και ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2017, μετά από 13 επεισόδια. Ο κεντρικός ήρωας της σειράς, ο μικρός Παυλής, γιός μιας ευτυχισμένης οικογένειας στα Χανιά και διάνοια για τις μουσικές του γνώσεις αποδείχθηκε ότι ήταν … αυτιστικός.

Πόσο συχνός είναι ο αυτισμός;

Τα τελευταία δέκα χρόνια οι διαγνώσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί από 1 στα 150 παιδιά στο 1 στο 68 παιδιά. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται, διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

Διάγνωση

Με πέντε απλές ερωτήσεις στους γονείς μπορεί κάποιος μη ειδικός (Παιδίατρος, Εκπαιδευτικός) να θέσει την υπόνοια της διαταραχής :

 Χρησιμοποιεί τον δείκτη του χεριού για να ζητήσει κάτι;

 Σας κοιτάει στα μάτια για περισσότερο από ένα δυο δευτερόλεπτα;

 Σας χαμογελάει όταν του χαμογελάτε;

 Αν του δείξετε ένα παιχνίδι στην άλλη άκρη του δωματίου, θα το κοιτάξει;

 Αν κάνετε μια γκριμάτσα, το παιδί θα μιμηθεί;

Όσα περισσότερα είναι τα ΟΧΙ στις παραπάνω ερωτήσεις, τόσο περισσότερο πλησιάζει το παιδί στο αυτιστικό φάσμα.

Η διάγνωση θα οριστικοποιηθεί από ειδικούς (Παιδοψυχιάτρους, Παιδοψυχολόγους), ενώ τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) θα εκτιμήσουν το παιδί και θα χορηγήσουν την ειδική γνωμάτευση για ένταξή του σε πρόγραμμα παράλληλης στήριξης.

Αυτισμός και Εμβόλια : Μια έμμονη ιδέα …

Ο Βρετανός Γαστρεντερολόγος Andrew Wakefield δημοσίευσε το 1998 μια μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό LANCET, με την οποία επιχείρησε να συνθέσει το τριπλό εμβόλιο ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς, το πασίγνωστο MMR, με τον αυτισμό. Την τελευταία εικοσαετία πραγματοποιήθηκαν πολλές μελέτες για να διευκρινιστεί η συσχέτιση των εμβολίων γενικά και του αυτισμού. Οι επιδημιολογικές μελέτες είναι απολύτως ξεκάθαρες : σε ένα τεράστιο δείγμα 20.000.000 παιδιών δεν βρέθηκε η παραμικρή σχέση μεταξύ του τριπλού εμβολίου, ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς, ειδικά η των εμβολίων γενικά και του αυτισμού …

Το LANCET απέσυρε οριστικά τη δημοσίευση το 2000 και συγχρόνως αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης της ιατρικής από του Wakefield. Λεπτομερής έρευνα απέδειξε ότι τα δεδομένα που χρησιμοποίησε ο Wakefield ήταν απλώς … ψεύτικα. Ο Άγγλος Γαστρεντερολόγος συνεργάστηκε με Ασφαλιστικές Εταιρείες προκειμένου να κερδίσουν χρήματα και οι δύο!

Αντί επιλόγου

Μ’ αυτό το άρθρο επικαιρότητας επιχειρείται η αναδιάταξη της ατζέντας των καθημερινών θεμάτων υγείας και η υποβοήθηση της επιστροφής στην κανονικότητα,  η οποία θα είναι μια μακρά διαδικασία και όχι ένα στιγμιαίο γεγονός.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: