Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποφάσεις σήμερα για απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσική στην εστίαση

Ένα νέο σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από την κυβέρνηση όσο οι επιδημιολογικοί δείκτες αποκλιμακώνονται, η διασπορά του κορονοϊού μειώνεται και η πίεση στα νοσοκομεία απέρχεται. Έτσι η επόμενη ημέρα θέλει τους πολίτες εμβολιασμένους και ασφαλείς για να συνεχίσουν τη ζωή τους από εκεί που την άφησαν στην προ covid -19 περίοδο.

Με τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να τεθεί το χρονοδιάγραμμα για μια σειρά ζητημάτων, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, η μουσική στην εστίαση αλλά και το πλαίσιο στο οποίο θα γίνονται οι δεξιώσεις των γάμων και των βαπτίσεων. Έτσι, σταδιακά οδηγούμαστε και στην οριστική άρση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, η οποία θα συμπέσει χρονικά με το καθολικό άνοιγμα των ραντεβού για εμβολιασμό και για την ηλικιακή ομάδα των 18-24 ετών.

Αντίστροφη μέτρηση για τα προνόμια σε εμβολιασμένους

Στη συνέχεια θα ανοίξει ο χορός των προνομίων για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σχετική νομοθετική ρύθμιση. Σε παρέμβασή του στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε: «Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Όταν τον χειμώνα μεταφέρουμε εντός τις δραστηριότητές μας, τότε θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα».

Covid-free μαγαζιά στην εστίαση

Για παράδειγμα, υπογράμμισε κάποια εστιατόρια δεν αποκλείεται να επιτρέψουν την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους. Ωστόσο, τα προνόμια στους εμβολιασμένους ενδέχεται να επεκταθούν σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ενδεχομένως και γήπεδα, ενώ θα δοθεί και το πράσινο φως σε επιχειρήσεις να μπορούν «παροπλίζουν» για όσο διάστημα χρειαστεί όσους αρνούνται να εμβολιαστούν. «Οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ξαφνικά ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι μας, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους, για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ. Συνεπώς, μία τέτοια επιλογή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κίνητρο, προκειμένου όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν άμεσα.

Στην ίδια γραμμή και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Υπέρ της συνταγματικότητας τέτοιου είδους ρυθμίσεων τάχθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, το Σύνταγμα κατά κανέναν τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα, το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως, είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εμβολιασμός ή υποχρεωτικό self test

Ένα πρώτο προνόμιο που εξετάζεται να δοθεί άμεσα σε όσους έχουν εμβολιαστεί είναι η άρση της υποχρέωσης για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα. Η εν λόγω «διευκόλυνση» αναμένεται να ισχύσει από τις 15 Ιουνίου και σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο για το αν θα δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.

Στον «χορό» των self test τα σούπερ μάρκετ

Στις 19 Ιουνίου σταματά η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία και ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για τη διανομή τους από τα σούπερ μάρκετ. Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται ήδη σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ για να βρεθεί το μοντέλο εκείνο που θα έλυνε προβλήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά και άλλα πρακτικά ζητήματα σε σχέση με την κινητικότητα εντός του σούπερ μάρκετ και την αποφυγή συνωστισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δημιουργηθεί ειδικός χώρος για την προμήθεια των self test, ενώ έμφαση δίνεται και στα εμπορικά καταστήματα της περιφέρειας και τη σύνδεσή τους με το κεντρικό σύστημα ενημέρωσης. «Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες» επισήμανε ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος προαναγγέλλοντας τις αλλαγές που έρχονται.

 

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Κασσελάκης από Δράμα: Στις ευρωεκλογές στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση

Στην πόλη της Δράμας βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωσης της Κουμουνδούρου ο κ. Κασσελάκης «έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ κατά την υποδοχή του δέχτηκε ως δώρο κι ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της πόλης».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου το Επαγγελματικό Λύκειο Δοξάτου, με την υποστήριξη του Μουσικού Σχολείου, παρουσίασαν τα αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω στο κρασί.

Κασσελάκης: «Στείλτε μήνυμα στις Ευρωεκλογές»
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο Στέφανος Κασσελάκης περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με πολίτες κάθε ηλικίας. Αφού άκουσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις συγκοινωνίες, τόνισε: «Η χώρα έχει κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις υποδομές, στείλτε της ένα μήνυμα. Τόσα χρήματα χάνονται σε σπατάλη του κράτους, είτε πρόκειται για ψηφιακά έργα, τα οποία ερευνά τώρα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είτε για την Πολιτική Προστασία, για ζημιές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, είτε πρόκειται για σπατάλη ακόμα και στα νοσοκομεία, που πληρώνουν πιο πολλά τώρα σε εργολάβους αντί στους νοσηλευτές, στις καθαρίστριες, σε φύλαξη. Υπάρχει η χρηστή διοίκηση κι η υπάρχει και η σπατάλη. Ας κάνουν τα έργα εδώ, αν πραγματικά σέβονται τη Δράμα και όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη».

Ο κ. Κασσελάκης δεσμεύτηκε για τον εξονυχιστικό έλεγχο της σπατάλης των κρατικών πόρων. Επιπλέον, συζητώντας με πολίτες που εξέφρασαν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ότι το φορολογικό πρόγραμμα του κόμματος έχει στο επίκεντρό του την ελάφρυνση των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παρέδωσε 4 μηχανές στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ο Alex Haditaghi

Στην παράδοση τεσσάρων μηχανών προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Alexander Haditaghi.

Ο κ. Haditaghi πρόκειται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών στήριξης στην τοπική κοινωνία (αναμένεται αντίστοιχη ενέργεια από τον ίδιο και στον τομέα της υγείας) και η παράδοση των μηχανών στην Αστυνομική Διεύθυνση είναι η πρώτη από αυτές.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλαδικές 2024 | 68.851 φέτος οι εισακτέοι σην τριτοβάθμια εκπαίδευση – Δείτε πόσους θα πάρει κάθε σχολή

Τον αριθμό των εισακτεών μέσω πανελλαδικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσες φέτος οι εισακτέοι θα είναι 68.851.

Δείτε ΕΔΩ την υπουργική απόφαση

Από την απόφαση προκύπτει αύξηση 277 θέσεων εισακτέων έναντι των περσινών, που ήταν 68.574 θέσεων. Σημειώνεται ότι εκ των 277 νέων θέσεων, οι 100 αφορούν το νέο τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τους φοιτητές που θα πάρει κάθε σχολή:

eisakteoi_Page_1
eisakteoi_Page_2
eisakteoi_Page_3
eisakteoi_Page_4
eisakteoi_Page_5
eisakteoi_Page_6
eisakteoi_Page_7

Το πρόγραμμα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οι πανελλαδικές 2024 ξεκινούν στις 31 Μαΐου 2024 με το κοινό μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Την Τρίτη, 4 Ιουνίου, το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως ακολούθως: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Λόγω διεξαγωγής των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, οι Πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ 18 έως και 28 Ιουνίου 2024.

Οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 είναι οι εξής:

Στα αγωνίσματα για την εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αντικαθίσταται το αγώνισμα του Δρόμου 400μ. με το αγώνισμα του Δρόμου 200μ. για τα αγόρια, που συμμετέχουν στις πρακτικές δοκιμασίες.

Επίσης, στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, στο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) του πανεπιστημίου Κρήτης μετονομάζεται σε «Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών (Ηράκλειο).

Τέλος, σημειώνονται αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών καθώς επίσης και στη βαθμολόγηση και τον υπολογισμό των μορίων.

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en