Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους – ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΚΟ «ΑΡΩΓΗΣ»

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και έξι μήνες οι εργαζόμενοι, που προσελήφθησαν μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) «Αρωγή ΑΜΚΕ» και αφορά τους προσληφθέντες στη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας για τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, καθώς κι αυτούς της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Το πρόβλημα παραμένει άλυτο επί μήνες, όχι μόνο για τους αρχαιολογικούς χώρους σε Φιλίππους και Αμφίπολη, αλλά σε όλη την Ελλάδα, καθώς το χρώμα του χρήματος είδαν μόνο οι υπάλληλοι που είχαν επιλεγεί για εργασία διάρκειας επτά μηνών, με ειδικότητες νυχτοφυλάκων, ΠΕ Αρχαιολόγου, ημερήσιοι φύλακες και εργατοτεχνίτες.

Οι ωφελούμενοι στην Καβάλα ήταν συνολικά 19 κι όσοι είχαν επτάμηνη σύμβαση, οι οποίοι ξεκίνησαν την εργασία τους στις 8 Απριλίου, πληρώθηκαν μόνο την πρώτη δόση τον περασμένο Ιούλιο κι έκτοτε δεν μπήκαν ξανά χρήματα στους λογαριασμούς τους, με τις συμβάσεις τους να έχουν ολοκληρωθεί στις 6 Νοέμβρη.

Για τους δε φύλακες, που προσελήφθησαν με πεντάμηνη σύμβαση και ξεκίνησαν την εργασία τους την 1η Αυγούστου 2013, η οποία έληξε στις 31/12/2013, αυτοί δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής ούτε ευρώ.

Αλλεπάλληλες είναι οι καταγγελίες τόσο στο «Χ» όσο και σε άλλα δημοσιογραφικά γραφεία, σχετικά με τη λειτουργία της Μ.Κ.Ο. «Αρωγή ΑΜΚΕ», η οποία εδρεύει στον Πύργο Ηλείας, ενώ προσπαθώντας χθες καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού να συνομιλήσουμε με τον υπεύθυνο του προγράμματος, Κωνσταντίνο Καλογερόπουλο, δεν κατέστη δυνατό να τον βρούμε στο γραφείο του.

Δαιδαλώδης είναι και η αναζήτηση του κατάλληλου υπευθύνου στο Υπουργείο Πολιτισμού, από το οποίο η «Αρωγή» περιμένει να εισπράξει τα χρήματα και να τα αποδώσει στους εργαζόμενους.

Σκόρπιες πληροφορίες από γραφείο σε γραφείο έκαναν λόγο ότι το θέμα των πληρωμών είναι στο τελευταίο στάδιο και ότι βρίσκεται στη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του ΥΠ.ΠΟ., καθώς αναμένεται η υπογραφή από τον διευθυντή κ. Λιόντο.

Αμαυρώνεται η προσφορά της Κοινωφελούς

Πριν από λίγες μέρες, η Μ.Κ.Ο. «Αρωγή ΑΜΚΕ», με δελτίο Τύπου, που απέστειλε στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητούσε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αναφορικά με το πολύ σημαντικό θέμα της πληρωμής των ωφελουμένων και με αφορμή τις ασφυκτικές οχλήσεις που δεχόμαστε από τους ίδιους καθημερινά, αλλά και από την αμφισβήτηση που εισπράττουμε σε σχέση με την αξιοπιστία των Μ.Κ.Ο., θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η «ΑΡΩΓΗ ΑΜΚΕ» έχει ολοκληρώσει με ακρίβεια και απόλυτη συνέπεια όλες τις επιβαλλόμενες, προς αυτήν την κατεύθυνση ενέργειες, οι οποίες εντάσσονται στις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, η «ΑΡΩΓΗ ΑΜΚΕ», αξιοποιώντας την πολύτιμη γνώση και την

προηγούμενη εμπειρία της στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα στους Δήμους, υποστήριξε και διευκόλυνε την όλη διαδικασία για την καταβολή της Α΄ δόσης, σε επίπεδο Υπουργείου και Συμπραττόντων Φορέων.

Είναι επιβεβλημένο να αποσαφηνιστεί ότι στο εξαιρετικά απαιτητικό έργο της Κοινωφελούς Εργασίας και στη δίνη μιας έντονα κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, ο φορέας μας καλείται να αμβλύνει τις προκαταλήψεις για το ρόλο και το έργο των ΜΚΟ. Είναι γνωστό δε, ότι το ποσό που διατίθεται ουσιαστικά δεν καλύπτει ούτε το κόστος διαχείρισης του έργου σε σχέση με τις ανθρωποώρες που απαιτούνται,

για τον συντονισμό, παρακολούθηση και τήρηση των διαδικασιών, κάλυψη της δημοσιότητας κλπ. Τέλος, καταθέτοντας την εμπειρία μας και με δεδομένο ότι η έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων στους ωφελούμενους, παραμένει ένα ζητούμενο για το νέο, αλλά με προοπτική, έργο της Κοινωφελούς Εργασίας, πρόταση του Φορέα μας είναι στο μέλλον να δίνεται η Α’ δόση ως προκαταβολή, προκειμένου να αποφεύγονται συμβάντα και συμπεράσματα που αμαυρώνουν την προσφορά της Κοινωφελούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 8 Οκτωβρίου, σχετική ερώτηση για τους απλήρωτους εργαζόμενους του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» στη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας, κατέθεσαν προς τον υπουργό Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλο οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, ωστόσο παρόλο που πέρασαν άλλοι τρεις μήνες λύση δε δόθηκε.

Πηγή: xronometro.com

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κοίτασμα Έψιλον | Ξεκινά η εγκατάσταση της εξέδρας Λάμδα στον Κόλπο της Καβάλας

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά στον Κόλπο της Καβάλας η τμηματική εγκατάσταση της νέας εξέδρας Λάμδα, από την οποία θα αναπτυχθεί το δορυφορικό του Πρίνου κοίτασμα Έψιλον.

Ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στο λιμάνι «Φίλιππος Β’» της Καβάλας το “Big Foot 1”, ειδικό σκάφος τοποθέτησης αγωγών (Pipe Lay Barge) της εταιρείας GSP, το οποίο θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των ποδιών (piles) της εξέδρας, τα οποία έχουν αφιχθεί νωρίτερα στην Καβάλα. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της εξέδρας αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εξέδρα Λάμδα θα είναι η πρώτη εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων που θα εγκατασταθεί στην χώρα μας, 45 χρόνια μετά την εγκατάσταση των εξεδρών του συγκροτήματος του Πρίνου.

Για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, ενώ η Energean

προχώρησε πρόσφατα και στις απαραίτητες ενημερώσεις για το πρόγραμμα των εργασιών που θα ακολουθηθεί. Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή εκτέλεση του έργου θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο Υπεράκτιας Ανάπτυξης Πρίνου

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον είναι το μοναδικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Το κοίτασμα περιέχει 23 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου και η παραγωγή προβλέπεται να αρχίσει εντός του επομένου έτους. H επένδυση στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον θα υπερβεί τα 150 εκατ. δολάρια.

Continue Reading

ΠΑΓΓΑΙΟ

Τέλος σεζόν για το Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

Επιτυχημένη η επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού μετά από χρόνια παύσης του.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 11:30 π.μ., ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη λήξη της χιονοδρομικής περιόδου 2022-2023 στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, από κοινού με τους εκπροσώπους της ανάδοχης εταιρείας ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε. που είχε εκμισθώσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού γι’ αυτή τη σεζόν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ δήλωσε πως ο στόχος επαναλειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου επετεύχθη, παρ’ όλο που υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα νομιμότητας. Πολλά θέματα έπρεπε να λυθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια των επισκεπτών έπρεπε να γίνουν προσεκτικά βήματα. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ανάδοχη εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε., οι εκπρόσωποι της οποίας, με μεράκι και όραμα έκαναν ό, τι καλύτερο μπορούσαν για την εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία των επισκεπτών καθώς και για την άψογη συνεργασία με την Αντεπεριφέρεια Δράμας.

Τέλος, ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι της πενταετίας για να υπάρχει ετοιμότητα για τη χιονοδρομική περίοδο 2023- 2024, προκειμένου να δοθούν σε χρήση η τετραθέσια καρέκλα που οδηγεί στη Χιονότρυπα και η διθέσια καρέκλα, τα οποία φέτος δε δόθηκαν σε χρήση.

Παράλληλα όσον αφορά το βουνό είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με κάποιους συλλόγους και φορείς που ενδιαφέρονται να συνδιοργανώσουν κάποιους αγώνες πεζοπορίας, αναρρίχησης αλλά και κάποιες επισκέψεις που θα αναδείξουν το βουνό και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, ο κ. Στέφανος Πεταλούδης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την ουσιαστική βοήθεια που παρείχε κατά τη διάρκεια της φετινής λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου. Σημείωσε επίσης ότι ήταν «ανδραγάθημα» ότι φέτος λειτούργησε το Χιονοδρομικό Κέντρο και ευχαρίστησε όλους όσους το επισκέφθηκαν.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Δενδροφύτευση στο Δασύλλιο Πρίνου στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας

Σήμερα, στα πλαίσια εορτασμού της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, ο Δήμος της Θάσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου Θάσου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Το Μικρό Καζαβίτι” πραγματοποίησε συμβολική περιβαλλοντική δράση δενδροφύτευσης περίπου 200 θάμνων (Πρίνων) από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου στην περιοχή του Δασυλλίου Πρίνου με σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Κατά τη διάρκεια της δενδροφύτευσης, που είχε ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών για την προστασία του δάσους, διανεμήθηκαν από το Δήμο Θάσου στους μαθητές 30 ποτιστήρια καθώς και 180 μπλουζάκια με το σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν από ειδικούς για την καθιέρωση εορτασμού της 21ης Μαρτίου, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το 1971, ως ημέρας προβληματισμού σχετικά με τον ρόλο και την αξία των δασών και ευαισθητοποίησης των πολιτών προς την κατεύθυνση προστασίας τους.

Επίσης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την αξία των δασών για τη ζωή και τον άνθρωπο καθώς αποτελούν μοναδικό φυσικό πόρο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου. Την δράση πλαισίωσε, πραγματοποιώντας ομιλία, ο Δασάρχης Θάσου κ. Γεώργιος Ράνης καθώς και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θάσου με την αποστολή ειδικού πυροσβεστικού οχήματος.

Στην δράση παρέστη ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πρίνου κ. Ευάγγελος Γιάντσος, αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου, ο Διευθυντής και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου, εκπρόσωποι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Μικρό Καζαβίτι”, γονείς και μαθητές.

Μετά το πέρας της δράσης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας δήλωσε:

«Είναι χαρά μας να βλέπουμε τα παιδιά μας, με την υποστήριξη όλων μας, να συμμετέχουν και να δρουν για την διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους, που αποτελεί έναν μοναδικό φυσικό πόρο του τόπου μας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Θάσου. Ο Δήμος της Θάσου στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει ενεργά προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της προστασίας του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: