Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους – ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΚΟ «ΑΡΩΓΗΣ»

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και έξι μήνες οι εργαζόμενοι, που προσελήφθησαν μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) «Αρωγή ΑΜΚΕ» και αφορά τους προσληφθέντες στη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας για τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, καθώς κι αυτούς της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Το πρόβλημα παραμένει άλυτο επί μήνες, όχι μόνο για τους αρχαιολογικούς χώρους σε Φιλίππους και Αμφίπολη, αλλά σε όλη την Ελλάδα, καθώς το χρώμα του χρήματος είδαν μόνο οι υπάλληλοι που είχαν επιλεγεί για εργασία διάρκειας επτά μηνών, με ειδικότητες νυχτοφυλάκων, ΠΕ Αρχαιολόγου, ημερήσιοι φύλακες και εργατοτεχνίτες.

Οι ωφελούμενοι στην Καβάλα ήταν συνολικά 19 κι όσοι είχαν επτάμηνη σύμβαση, οι οποίοι ξεκίνησαν την εργασία τους στις 8 Απριλίου, πληρώθηκαν μόνο την πρώτη δόση τον περασμένο Ιούλιο κι έκτοτε δεν μπήκαν ξανά χρήματα στους λογαριασμούς τους, με τις συμβάσεις τους να έχουν ολοκληρωθεί στις 6 Νοέμβρη.

Για τους δε φύλακες, που προσελήφθησαν με πεντάμηνη σύμβαση και ξεκίνησαν την εργασία τους την 1η Αυγούστου 2013, η οποία έληξε στις 31/12/2013, αυτοί δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής ούτε ευρώ.

Αλλεπάλληλες είναι οι καταγγελίες τόσο στο «Χ» όσο και σε άλλα δημοσιογραφικά γραφεία, σχετικά με τη λειτουργία της Μ.Κ.Ο. «Αρωγή ΑΜΚΕ», η οποία εδρεύει στον Πύργο Ηλείας, ενώ προσπαθώντας χθες καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού να συνομιλήσουμε με τον υπεύθυνο του προγράμματος, Κωνσταντίνο Καλογερόπουλο, δεν κατέστη δυνατό να τον βρούμε στο γραφείο του.

Δαιδαλώδης είναι και η αναζήτηση του κατάλληλου υπευθύνου στο Υπουργείο Πολιτισμού, από το οποίο η «Αρωγή» περιμένει να εισπράξει τα χρήματα και να τα αποδώσει στους εργαζόμενους.

Σκόρπιες πληροφορίες από γραφείο σε γραφείο έκαναν λόγο ότι το θέμα των πληρωμών είναι στο τελευταίο στάδιο και ότι βρίσκεται στη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του ΥΠ.ΠΟ., καθώς αναμένεται η υπογραφή από τον διευθυντή κ. Λιόντο.

Αμαυρώνεται η προσφορά της Κοινωφελούς

Πριν από λίγες μέρες, η Μ.Κ.Ο. «Αρωγή ΑΜΚΕ», με δελτίο Τύπου, που απέστειλε στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητούσε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αναφορικά με το πολύ σημαντικό θέμα της πληρωμής των ωφελουμένων και με αφορμή τις ασφυκτικές οχλήσεις που δεχόμαστε από τους ίδιους καθημερινά, αλλά και από την αμφισβήτηση που εισπράττουμε σε σχέση με την αξιοπιστία των Μ.Κ.Ο., θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η «ΑΡΩΓΗ ΑΜΚΕ» έχει ολοκληρώσει με ακρίβεια και απόλυτη συνέπεια όλες τις επιβαλλόμενες, προς αυτήν την κατεύθυνση ενέργειες, οι οποίες εντάσσονται στις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, η «ΑΡΩΓΗ ΑΜΚΕ», αξιοποιώντας την πολύτιμη γνώση και την

προηγούμενη εμπειρία της στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα στους Δήμους, υποστήριξε και διευκόλυνε την όλη διαδικασία για την καταβολή της Α΄ δόσης, σε επίπεδο Υπουργείου και Συμπραττόντων Φορέων.

Είναι επιβεβλημένο να αποσαφηνιστεί ότι στο εξαιρετικά απαιτητικό έργο της Κοινωφελούς Εργασίας και στη δίνη μιας έντονα κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, ο φορέας μας καλείται να αμβλύνει τις προκαταλήψεις για το ρόλο και το έργο των ΜΚΟ. Είναι γνωστό δε, ότι το ποσό που διατίθεται ουσιαστικά δεν καλύπτει ούτε το κόστος διαχείρισης του έργου σε σχέση με τις ανθρωποώρες που απαιτούνται,

για τον συντονισμό, παρακολούθηση και τήρηση των διαδικασιών, κάλυψη της δημοσιότητας κλπ. Τέλος, καταθέτοντας την εμπειρία μας και με δεδομένο ότι η έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων στους ωφελούμενους, παραμένει ένα ζητούμενο για το νέο, αλλά με προοπτική, έργο της Κοινωφελούς Εργασίας, πρόταση του Φορέα μας είναι στο μέλλον να δίνεται η Α’ δόση ως προκαταβολή, προκειμένου να αποφεύγονται συμβάντα και συμπεράσματα που αμαυρώνουν την προσφορά της Κοινωφελούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 8 Οκτωβρίου, σχετική ερώτηση για τους απλήρωτους εργαζόμενους του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» στη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας, κατέθεσαν προς τον υπουργό Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλο οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, ωστόσο παρόλο που πέρασαν άλλοι τρεις μήνες λύση δε δόθηκε.

Πηγή: xronometro.com

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ώρα δημιουργίας | Ο Βασιλιάς είναι πλέον γυμνός

Με αφορμή την χθεσινή συζήτηση για τα ανταποδοτικά τέλη του 2023 η δημοτική μας παράταξη έχει να σχολιάσει τα εξής:

Το 2020 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που προκάλεσε η αντιπολίτευση και παρά την σθεναρή αντίσταση του ίδιου του δημάρχου , μειώθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη έτους 2021 που επέβαλε το 2019 ο κ. Μουριάδης αδικαιολόγητα , όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε χθες .

Η εκτέλεση της απόφασης του 2020 απέφερε έσοδα που κάλυψαν τα έξοδα , αφήνοντας μάλιστα πλεόνασμα περίπου 450.000 ευρώ όπως δείχνουν και τα χθεσινά στοιχεία που μας επιδείχθηκαν .

Το 2021 η διοίκηση του δήμου εισηγήθηκε την διατήρηση των ανταποδοτικών τελών που είχαν ψηφιστεί το 2020 και για το έτος 2022.

Στην χθεσινή συζήτηση η διοίκηση, μας ενημέρωσε ότι προκειμένου να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδα του 2022 , όχι μόνο χρησιμοποίησε όλο το πλεόνασμα , αλλά θα χρειαστεί να μεταφέρει έλλειμμα στην επόμενη χρονιά ύψους περίπου 1.100.000 ευρώ. Δηλαδή τα έξοδα του 2022 θα ξεπεράσουν τα έσοδα κατά 1.550.000 ευρώ.

Όπως αποδείχθηκε το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος αυτού οφείλεται στην αύξηση του ενεργειακού κόστους , όταν λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED παραμένουν στις αποθήκες του δήμου , τα οδοφωτιστικά ανάβουν μέρα μεσημέρι ανεξέλεγκτα και σαν να μην φθάνει αυτό ο ίδιος ο δήμαρχος θέλει να υποθηκεύσει τα ποσά από την όποια εξοικονόμηση ενέργειας μπορούμε να επιτύχουμε στα επόμενα 12 χρόνια και μαζί τα ανταποδοτικά τέλη , στα χέρια ενός ιδιώτη. Την ίδια στιγμή μια μεγάλη μερίδα δημοτών θα κληθεί να καταβάλει
“νταβατζιλίκια”για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα , διότι η σημερινή διοίκηση δεν φρόντισε να ενημερώσει τους δημότες κατόχους τους , ότι σε περίπτωση που δεν καταθέσουν αίτηση στον δήμο μέχρι μίας ημερομηνίας που ήδη έληξε , θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τέλη σε βάθος πενταετίας , τα οποία σήμερα τους βεβαιώνονται από τις υπηρεσίες του δήμου .

Και ενώ αρνήθηκαν χθες να δώσουν στοιχεία στην επικεφαλή της παράταξης μας για το πόσα είναι επιτέλους τα χρήματα που αντιστοιχούν ετησίως , σύμφωνα με τις τιμές που ισχύουν σήμερα , στα τέλη όλων των τετραγωνικών μέτρων των συνδημοτών μας, ηλεκτροδοτούμενων και μη, ανερυθρίαστα ενημέρωσαν το δημοτικό συμβούλιο ότι το έτος 2023 σκοπεύουν να απογειώσουν το έλλειμμα των ανταποδοτικών στα 2.900.000 ευρώ!

Η ομολογία αυτή της πλήρους αποτυχίας της σημερινής διοίκησης του Δήμου να διαχειριστεί τα θέματα προς όφελος του δήμου και των δημοτών , δηλώνει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι “ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός” και το μόνο που τον ενδιαφέρει αυτή την στιγμή είναι οι προσεχείς δημοτικές εκλογές , όχι μόνο αδιαφορώντας για το τι θα αφήσει στους επόμενους, αλλά επιλέγοντας συνειδητά να αφήσει πίσω του "καμένη γη" , αντιλαμβανόμενος πια και ο ίδιος την επερχόμενη ήττα του .

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κωσταντίνος Παπακοσμάς | Μια βροχερή ημέρα του 1972 ….. στην Καβάλα

Αυτή η φωτογραφία της πόλης που έχει τίτλο ..μια βροχερή μέρα , είναι τον Οκτώβριο του 1972 και αποτελεί δημιουργία του φωτογράφου Charles Clayton (Todd Webb) ο οποίος είχε γεννηθεί το 1905 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν (Ο Todd Webb πέθανε τον Μάιο του 2000 σε ηλικία 94 ετών στο Central Maine).

Μισό αιώνα πριν, ο διάσημος Αμερικάνος φωτογράφος βρέθηκε στην Καβάλα και την φωτογράφησε, άλλωστε είχε διακριθεί στην καταγραφή της καθημερινής ζωής και της αρχιτεκτονικής σε πόλεις.

Πιθανό σημείο λήψης το ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ. Η φωτογραφία βρίσκεται στο ψηφιακό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Συρακουσών στην κεντρική Νέα Υόρκη με μια σειρά άλλων φωτογραφιών από όλο τον κόσμο .

 

 

Η Καβάλα και στιγμές από την καθημερινότητα στην Αθήνα είναι τα μοναδικά εκθέματα από την Ελλάδα.

Ο Todd Webb έχοντας υπάρξει ένας επιτυχημένος χρηματιστής στη δεκαετία του 1920, έχασε όλα του τα κέρδη, κατά τη διάρκεια της Ύφεσης. Ο Γουέμπ ασχολήθηκε με την αναζήτηση χρυσού , εργάστηκε ως δασοφύλακας και έγραψε διηγήματα που έχουν μείνει αδημοσίευτα. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της εξερευνητικής περιόδου στη δεκαετία του 1930 που πήρε για πρώτη φορά μια κάμερα. Το ενδιαφέρον και η αγάπη του για τη φωτογραφία σύντομα απέκλεισαν τις συγγραφικές του φιλοδοξίες και μπόρεσε να κάνει τα δύο πράγματα που αγαπούσε περισσότερο: να ταξιδέψει, να γνωρίσει ανθρώπους και να τους φωτογραφίσει.
Το 1938 ο Webb εντάχθηκε στο Chrysler Camera Club στο Ντιτρόιτ, όπου γνώρισε τον επίδοξο φωτογράφο Χάρι Κάλαχαν. Μέσω ενός εργαστηρίου από τον Ansel Adams, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του Webb για την τεχνική της ευκρίνειας εστίασης της «ευθείας φωτογραφίας».
Αφού υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τοντ Γουέμπ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου δημιούργησε φιλία με τον Άλφρεντ Στίγκλιτς και τη σύζυγό του Τζόρτζια Ο’Κίφ που τον σύστησε στο Beaumont Newhall και αργότερα ο Νιούχολ επιμελήθηκε την πρώτη μεγάλη έκθεση φωτογραφιών του Γουέμπ για το Μουσείο του , στην πόλη της Νέας Υόρκης. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Todd εργάστηκε για τον Roy Stryker και την Standard Oil Company. Το 1949 ο Todd Webb επέστρεψε στο Παρίσι και γνώρισε τη σύζυγό του Lucille, παραμένοντας στη Γαλλία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Τόσο το 1955 όσο και το 1956, ο Todd Webb έλαβε δύο διαδοχικές υποτροφίες John Simon Guggenheim για να φωτογραφίσει τα πρωτοποριακά μονοπάτια που ακολούθησαν οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια. Ενώ ο σύγχρονος του, Ρόμπερτ Φρανκ, οδηγούσε σε όλη τη χώρα αυτά τα χρόνια, ο Τοντ περπατούσε και φωτογράφιζε καθώς μετακινούνταν από την Ανατολή στη Δύση.
Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ο Todd Webb φωτογράφιζε και παρήγαγε ένα μοναδικό έργο, το οποίο έχει αποκτήσει σημαντική θέση στα χρονικά της αμερικανικής φωτογραφικής ιστορίας. Συχνά αναφέρεται ως «ιστορικός με κάμερα», οι πλούσιες εικόνες του Webb καταγράφουν τη ζωή σε όλο τον κόσμο. Το έργο του έχει εκτεθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και περιλαμβάνεται σε πολλές συλλογές μουσείων, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, το Ινστιτούτο Τέχνης της Μινεάπολης και το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο.
Ο Todd Webb πέθανε τον Μάιο του 2000 σε ηλικία 94 ετών στο Central Maine. Η φωτογραφία του Todd στον ποταμό Οχάιο το 1955.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με το τελευταίο έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία ¨ARIEL¨ που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 01/12/2022. Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά:

  1. Από σήμερα το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν οι ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.
  2. Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-12-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένιση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα
    Δωδεκάνησα.

Παρακαλούμε για τη λήψη ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας από Κυβερνήτες πλοίων και σκαφών καθώς και την έγκαιρη πληροφόρηση τους από τα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού της ΕΜΥ.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: