Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτές αύριο και μεθαύριο οι εφορίες

Δημοσιεύτηκε

στις

Τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκτάκτων συναλλαγών στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, 2 και 3 Ιανουαρίου 2014, δίνει με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.Οι συναλλαγές αυτές αφορούν:

α) τη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, που λήγει η προθεσμία υποβολής του,

β) την παραλαβή κατατεθειμένων πινακίδων κυκλοφορίας, με την ταυτόχρονη πληρωμή τελών του 2014,

γ) την κατάθεση δήλωσης μεταβίβασης ακινήτου κατοίκου εξωτερικού, σε εκτέλεση προσυμφώνου μεταβίβασης που λήγει η προθεσμία,

δ) τη κατάθεση δήλωσης κληρονομιάς, κλπ.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια εγκύκλιο, δεδομένου ότι είχε αρχικώς οριστεί ότι οι ΔΟΥ, δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό κατά τις ημερομηνίες αυτές, καθώς και ότι οι υπάλληλοι θα βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους ώστε να ενημερωθούν κυρίως για τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, θα πρέπει να οριστούν από τους εκτελούντες χρέη Προϊσταμένου των ΔΟΥ 3 έως 5 υπάλληλοι (ανάλογα με το μέγεθος της κάθε ΔΟΥ), για την πραγματοποίηση των παραπάνω εκτάκτων περιπτώσεων συναλλαγών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών “είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσέλευση των πολιτών στα σημεία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Ευχαριστούμε πολύ όσους ήδη ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και με συνέπεια στην υποχρέωσή τους. Επειδή η προσέλευση παραμένει πολύ υψηλή και προς διευκόλυνση των πολιτών η εμπρόθεσμη πληρωμή θα μπορεί να γίνεται μέχρι και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο, άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Δημοσιεύτηκε

στις

Στις αγορές βγήκε η Ελλάδα, καθώς την Τρίτη άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,1%. Στόχος είναι η άντληση 2.5 δισ ευρώ.

Η Ελλάδα έχει προσλάβει τις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση.

Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την κυβερνητική αλλαγή και η τρίτη κατά σειρά από την αρχή του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι Ελληνικό Δημόσιο ήδη έχει δανειστεί με την έκδοση 5ετούς και 10ετούς ομολόγου περίπου 5 δισ. ευρώ. Επομένως με δεδομένο ότι το δανειακό πρόγραμμα για φέτος είχε προσδιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ ή έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου αναμένεται να κυμανθεί στα 2,5 δισ. ευρώ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική εταιρεία με αύξηση πωλήσεων 20% και εξαγωγές 6,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε 14,4 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ανήλθε το σύνολο των πωλήσεων της ελληνικής σαπωνοποιίας Παπουτσάνης, παρουσιάζοντας αύξηση πωλήσεων κατά 20%.

Η ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της Παπουτσάνης οφείλεται, κατά κύριο λόγο στη διεύρυνση των συνεργασιών της ελληνικής σαπωνοποιίας με πολυεθνικές εταιρίες, στην ανάπτυξη της κατηγορίας των ξενοδοχειακών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στην ανάπτυξη των επωνύμων προϊόντων. Θετική επίδραση είχε και η αύξηση των πωλήσεων στην κατηγορία των ειδικών σαπωνομαζών, πρώτης ύλης για την παραγωγή στερεού σαπουνιού, που διοχετεύεται σε αγορές του εξωτερικού, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι εξαγωγές της εταιρίας Παπουτσάνης ανήλθαν σε 6,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, που αντιστοιχεί στο 47% του κύκλου εργασιών της εταιρίας και καταγράφοντας αύξηση 37% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το 19% του συνολικού κύκλου εργασιών προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 36% από πωλήσεις προς τη ξενοδοχειακή αγορά, το 30% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 15% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, Μιχάλης Παναγής, δήλωσε σχετικά: «Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών, διατηρώντας σταθερή την αναπτυξιακή πορεία του κύκλου εργασιών μας τα τελευταία χρόνια. Η στόχευση στην επέκταση των εξαγωγών, στην παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων, η εξωστρέφεια αλλά και οι συνεργασίες μας με σημαντικές πολυεθνικές εταιρείες, αποτελούν βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας για το υπόλοιπο της χρονιάς. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2019 θα αποτελέσει ακόμη μία χρονιά ανάπτυξης και καλών επιδόσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της Παπουτσάνης».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δανειστές σε κυβέρνηση | Προχωρήστε την πολιτικής σας αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι

Δημοσιεύτηκε

στις

Την ώρα που το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει ξανά για τρίτη φορά φέτος στις αγορές με ένα νέο επταετές ομόλογο, οι θεσμοί αφήνουν το περιθώριο στην κυβέρνηση να ασκήσει την πολιτική της αρκεί να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί.

Αυτή άλλωστε θα είναι και η λεπτή ισορροπία πάνω στην οποία θα γίνουν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στον κύκλο επαφών που έχει ανοίξει η κυβέρνηση και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αλλά και της κορύφωσης των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές το Σεπτέμβριο για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Τις κυβερνητικές προτεραιότητες παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στη πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού  Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος μετά την επικοινωνία  έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι περιμένει τον υπουργό να παρουσιάσει τα σχέδια του στο Eurogroup στο Ελσίνσι στις 13 Σεπτεμβρίου.

Χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε και με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πίτερ Ντόλμαν ενώ σήμερα αναμένεται  να έχει συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν,  Ντέκλαν Κοστέλο. Πάντως σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται στο Λαγονήσι για το συνέδριο του Economist και αναμένεται να στείλουν τα μηνύματά τους στην νέα κυβέρνηση.

Το Μαξίμου επιδιώκει την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και στο πλαίσιο αυτό, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μπαίνει στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών θα έχει έντονα αναπτυξιακό αποτύπωμα ενώ στόχος είναι να ψηφιστεί στην Βουλή μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο εκτός από τις φοροελαφρύνσεις που θα έχουν δημοσιονομικό κόστος θα περιλαμβάνει φιλοαναπτυξιακές διατάξεις με δημοσιονομικά ουδέτερο πρόσημο, όπως αλλαγές στο θεσμό της Golden Visa αλλά και στο καθεστώς Leasing αυτοκινήτων.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα σταλεί το ταχύτερο δυνατό στους εκπροσώπους των θεσμών με τους οποίους συνεχίζονται οι επαφές εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για την κατάθεση του στη Βουλή.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, η τρίτη κοινοπρακτική έκδοση φέτος και η πρώτη που θα διενεργηθεί μετά τις εκλογές. Κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά είναι πως εκτός απροόπτου, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει πιθανότατα σήμερα το πρωί και μεγάλο στοίχημα είναι καταρχάς η ποιότητα του χαρτοφυλακίου – δηλαδή η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδυτών – και δευτερευόντως του όσο το δυνατόν χαμηλότερου επιτοκίου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενες χθες στην επικείμενη έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου εκτιμούσαν πως το νούμερο ένα ζητούμενο πρέπει να είναι η ποιότητα της έκδοσης καθώς κεντρική επιδίωξη είναι η συνομιλία με τις αγορές να έχει διάρκεια. Στόχος είναι εκτιμούσαν να μπορούν να βγαίνουν όλοι οι παίκτες της οικονομίας, δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις, τακτικά, με συστηματικό τρόπο και με ασφάλεια στις αγορές. Η έκδοση του νέου ομολόγου διενεργείται σε συνθήκες ιστορικά χαμηλών επιτοκίων για την ελληνική αγορά, στη σκιά της τάσης που κυριαρχεί στην ευρωζώνη.

Να σημειωθεί ότι χθες η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,35%, ενώ του 5ετούς στο 1,25%.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέραν της επικείμενης έκδοσης, στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο για μια ακόμη ομολογιακή έκδοση στις αρχές του φθινοπώρου πριν κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για το νέο προϋπολογισμό.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικό μπλόκο στις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά

Δημοσιεύτηκε

στις

Φρένο στις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά και στις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι οι οποίες ολοένα και πληθαίνουν στην αγορά επιχειρεί να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιώντας το σύστημα των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.

Στο παιχνίδι των ελέγχων η ΑΑΔΕ βάζει και τους συμβολαιογράφους στα γραφεία των οποίων θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται κάθε αγοραπωλησία ακίνητου.

Οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για:

 • Ενημέρωση της Φορολογικής Αρχής σχετικά με τη σύνταξη του συμβολαίου
 • Την αποστολή του συμβολαίου και των δικαιολογητικών εντός 15 εργασίμων ημερών από τη σύνταξη αυτού.
 • Την υποβολή της δήλωσης Ε9 (μεταβολή περιουσιακής κατάστασης) των συμβαλλομένων, εφόσον έχουν εξουσιοδοτηθεί από αυτούς (εντός του 2020)

Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων υπολογίζεται  στο τελευταίο τρίμηνο 2019. Στο πρώτο στάδιο, θα είναι δυνατή η υποβολή απλών δηλώσεων για περιοχές εντός αντικειμενικού συστήματος (όχι διανομές, ανταλλαγές) όπως:

 • Αγοραπωλησία ακινήτου
 • Πλειστηριασμός
 • Μεταβίβαση ακινήτου κατά τη λύση εταιρείας στα μέλη της

Η πιλοτική εφαρμογή θα γίνει σε ορισμένες ΔΟΥ με μεγάλο όγκο δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 το σύστημα θα καλύψει όλες τις εφορίες.

Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα αφορά:

1. Δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων

2. Δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών

3. Δηλώσεις φόρου κληρονομιών

4. Δηλώσεις φόρου χρηματικών δωρεών

5. Δηλώσεις  φόρου κερδών από τυχερά παίγνια

Σύμφωνα με το νέο σύστημα:

 • Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους συμβαλλομένους στις μεταβιβάσεις και τις δωρεές, τον κληρονόμο στη δήλωση φόρου κληρονομίας κλπ.
 • Οι δηλώσεις συμπληρώνονται ηλεκτρονικά από τον Συμβολαιογράφο, εφόσον για τη σχετική μεταβίβαση συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.
 • Στις περιπτώσεις όπου η δήλωση συμπληρώνεται από το Συμβολαιογράφο, οι φορολογούμενοι επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και υποβάλλουν τη δήλωση.
 • Τα στοιχεία των δηλώσεων  καταχωρούνται ηλεκτρονικά απευθείας στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και δεν απαιτείται η καταχώρησή τους από τις ΔΟΥ κατά την κατάθεση της δήλωσης.
 • Ο φόρος θα υπολογίζεται κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, με βάση τα δεδομένα αυτής. Τα δικαιολογητικά που οδηγούν σε μείωση ή απαλλαγή φόρου θα αποστέλλονται στη ΔΟΥ σε μεταγενέστερο χρόνο από τον Συμβολαιογράφο (η προθεσμία θα καθοριστεί με απόφαση Διοικητή), προς επαλήθευση – έλεγχο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτές αύριο και μεθαύριο οι εφορίες

Δημοσιεύτηκε

στις

Παράταση έως και την Παρασκευή για τα τέλη κυκλοφορίας…

Τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκτάκτων συναλλαγών στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, 2 και 3 Ιανουαρίου 2014, δίνει με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Οι συναλλαγές αυτές αφορούν:

α) τη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, που λήγει η προθεσμία υποβολής του,

β) την παραλαβή κατατεθειμένων πινακίδων κυκλοφορίας, με την ταυτόχρονη πληρωμή τελών του 2014,

γ) την κατάθεση δήλωσης μεταβίβασης ακινήτου κατοίκου εξωτερικού, σε εκτέλεση προσυμφώνου μεταβίβασης που λήγει η προθεσμία,

δ) τη κατάθεση δήλωσης κληρονομιάς, κλπ.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια εγκύκλιο, δεδομένου ότι είχε αρχικώς οριστεί ότι οι ΔΟΥ, δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό κατά τις ημερομηνίες αυτές, καθώς και ότι οι υπάλληλοι θα βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους ώστε να ενημερωθούν κυρίως για τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, θα πρέπει να οριστούν από τους εκτελούντες χρέη Προϊσταμένου των ΔΟΥ 3 έως 5 υπάλληλοι (ανάλογα με το μέγεθος της κάθε ΔΟΥ), για την πραγματοποίηση των παραπάνω εκτάκτων περιπτώσεων συναλλαγών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσέλευση των πολιτών στα σημεία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Ευχαριστούμε πολύ όσους ήδη ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και με συνέπεια στην υποχρέωσή τους. Επειδή η προσέλευση παραμένει πολύ υψηλή και προς διευκόλυνση των πολιτών η εμπρόθεσμη πληρωμή θα μπορεί να γίνεται μέχρι και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο, άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Δημοσιεύτηκε

στις

Στις αγορές βγήκε η Ελλάδα, καθώς την Τρίτη άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,1%. Στόχος είναι η άντληση 2.5 δισ ευρώ.

Η Ελλάδα έχει προσλάβει τις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση.

Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την κυβερνητική αλλαγή και η τρίτη κατά σειρά από την αρχή του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι Ελληνικό Δημόσιο ήδη έχει δανειστεί με την έκδοση 5ετούς και 10ετούς ομολόγου περίπου 5 δισ. ευρώ. Επομένως με δεδομένο ότι το δανειακό πρόγραμμα για φέτος είχε προσδιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ ή έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου αναμένεται να κυμανθεί στα 2,5 δισ. ευρώ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική εταιρεία με αύξηση πωλήσεων 20% και εξαγωγές 6,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε 14,4 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ανήλθε το σύνολο των πωλήσεων της ελληνικής σαπωνοποιίας Παπουτσάνης, παρουσιάζοντας αύξηση πωλήσεων κατά 20%.

Η ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της Παπουτσάνης οφείλεται, κατά κύριο λόγο στη διεύρυνση των συνεργασιών της ελληνικής σαπωνοποιίας με πολυεθνικές εταιρίες, στην ανάπτυξη της κατηγορίας των ξενοδοχειακών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στην ανάπτυξη των επωνύμων προϊόντων. Θετική επίδραση είχε και η αύξηση των πωλήσεων στην κατηγορία των ειδικών σαπωνομαζών, πρώτης ύλης για την παραγωγή στερεού σαπουνιού, που διοχετεύεται σε αγορές του εξωτερικού, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι εξαγωγές της εταιρίας Παπουτσάνης ανήλθαν σε 6,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, που αντιστοιχεί στο 47% του κύκλου εργασιών της εταιρίας και καταγράφοντας αύξηση 37% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το 19% του συνολικού κύκλου εργασιών προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 36% από πωλήσεις προς τη ξενοδοχειακή αγορά, το 30% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 15% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, Μιχάλης Παναγής, δήλωσε σχετικά: «Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών, διατηρώντας σταθερή την αναπτυξιακή πορεία του κύκλου εργασιών μας τα τελευταία χρόνια. Η στόχευση στην επέκταση των εξαγωγών, στην παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων, η εξωστρέφεια αλλά και οι συνεργασίες μας με σημαντικές πολυεθνικές εταιρείες, αποτελούν βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας για το υπόλοιπο της χρονιάς. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2019 θα αποτελέσει ακόμη μία χρονιά ανάπτυξης και καλών επιδόσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της Παπουτσάνης».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δανειστές σε κυβέρνηση | Προχωρήστε την πολιτικής σας αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι

Δημοσιεύτηκε

στις

Την ώρα που το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει ξανά για τρίτη φορά φέτος στις αγορές με ένα νέο επταετές ομόλογο, οι θεσμοί αφήνουν το περιθώριο στην κυβέρνηση να ασκήσει την πολιτική της αρκεί να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί.

Αυτή άλλωστε θα είναι και η λεπτή ισορροπία πάνω στην οποία θα γίνουν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στον κύκλο επαφών που έχει ανοίξει η κυβέρνηση και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αλλά και της κορύφωσης των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές το Σεπτέμβριο για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Τις κυβερνητικές προτεραιότητες παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στη πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού  Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος μετά την επικοινωνία  έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι περιμένει τον υπουργό να παρουσιάσει τα σχέδια του στο Eurogroup στο Ελσίνσι στις 13 Σεπτεμβρίου.

Χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε και με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πίτερ Ντόλμαν ενώ σήμερα αναμένεται  να έχει συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν,  Ντέκλαν Κοστέλο. Πάντως σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται στο Λαγονήσι για το συνέδριο του Economist και αναμένεται να στείλουν τα μηνύματά τους στην νέα κυβέρνηση.

Το Μαξίμου επιδιώκει την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και στο πλαίσιο αυτό, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μπαίνει στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών θα έχει έντονα αναπτυξιακό αποτύπωμα ενώ στόχος είναι να ψηφιστεί στην Βουλή μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο εκτός από τις φοροελαφρύνσεις που θα έχουν δημοσιονομικό κόστος θα περιλαμβάνει φιλοαναπτυξιακές διατάξεις με δημοσιονομικά ουδέτερο πρόσημο, όπως αλλαγές στο θεσμό της Golden Visa αλλά και στο καθεστώς Leasing αυτοκινήτων.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα σταλεί το ταχύτερο δυνατό στους εκπροσώπους των θεσμών με τους οποίους συνεχίζονται οι επαφές εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για την κατάθεση του στη Βουλή.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, η τρίτη κοινοπρακτική έκδοση φέτος και η πρώτη που θα διενεργηθεί μετά τις εκλογές. Κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά είναι πως εκτός απροόπτου, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει πιθανότατα σήμερα το πρωί και μεγάλο στοίχημα είναι καταρχάς η ποιότητα του χαρτοφυλακίου – δηλαδή η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδυτών – και δευτερευόντως του όσο το δυνατόν χαμηλότερου επιτοκίου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενες χθες στην επικείμενη έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου εκτιμούσαν πως το νούμερο ένα ζητούμενο πρέπει να είναι η ποιότητα της έκδοσης καθώς κεντρική επιδίωξη είναι η συνομιλία με τις αγορές να έχει διάρκεια. Στόχος είναι εκτιμούσαν να μπορούν να βγαίνουν όλοι οι παίκτες της οικονομίας, δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις, τακτικά, με συστηματικό τρόπο και με ασφάλεια στις αγορές. Η έκδοση του νέου ομολόγου διενεργείται σε συνθήκες ιστορικά χαμηλών επιτοκίων για την ελληνική αγορά, στη σκιά της τάσης που κυριαρχεί στην ευρωζώνη.

Να σημειωθεί ότι χθες η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,35%, ενώ του 5ετούς στο 1,25%.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέραν της επικείμενης έκδοσης, στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο για μια ακόμη ομολογιακή έκδοση στις αρχές του φθινοπώρου πριν κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για το νέο προϋπολογισμό.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικό μπλόκο στις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά

Δημοσιεύτηκε

στις

Φρένο στις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά και στις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι οι οποίες ολοένα και πληθαίνουν στην αγορά επιχειρεί να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιώντας το σύστημα των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.

Στο παιχνίδι των ελέγχων η ΑΑΔΕ βάζει και τους συμβολαιογράφους στα γραφεία των οποίων θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται κάθε αγοραπωλησία ακίνητου.

Οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για:

 • Ενημέρωση της Φορολογικής Αρχής σχετικά με τη σύνταξη του συμβολαίου
 • Την αποστολή του συμβολαίου και των δικαιολογητικών εντός 15 εργασίμων ημερών από τη σύνταξη αυτού.
 • Την υποβολή της δήλωσης Ε9 (μεταβολή περιουσιακής κατάστασης) των συμβαλλομένων, εφόσον έχουν εξουσιοδοτηθεί από αυτούς (εντός του 2020)

Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων υπολογίζεται  στο τελευταίο τρίμηνο 2019. Στο πρώτο στάδιο, θα είναι δυνατή η υποβολή απλών δηλώσεων για περιοχές εντός αντικειμενικού συστήματος (όχι διανομές, ανταλλαγές) όπως:

 • Αγοραπωλησία ακινήτου
 • Πλειστηριασμός
 • Μεταβίβαση ακινήτου κατά τη λύση εταιρείας στα μέλη της

Η πιλοτική εφαρμογή θα γίνει σε ορισμένες ΔΟΥ με μεγάλο όγκο δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 το σύστημα θα καλύψει όλες τις εφορίες.

Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα αφορά:

1. Δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων

2. Δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών

3. Δηλώσεις φόρου κληρονομιών

4. Δηλώσεις φόρου χρηματικών δωρεών

5. Δηλώσεις  φόρου κερδών από τυχερά παίγνια

Σύμφωνα με το νέο σύστημα:

 • Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους συμβαλλομένους στις μεταβιβάσεις και τις δωρεές, τον κληρονόμο στη δήλωση φόρου κληρονομίας κλπ.
 • Οι δηλώσεις συμπληρώνονται ηλεκτρονικά από τον Συμβολαιογράφο, εφόσον για τη σχετική μεταβίβαση συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.
 • Στις περιπτώσεις όπου η δήλωση συμπληρώνεται από το Συμβολαιογράφο, οι φορολογούμενοι επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και υποβάλλουν τη δήλωση.
 • Τα στοιχεία των δηλώσεων  καταχωρούνται ηλεκτρονικά απευθείας στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και δεν απαιτείται η καταχώρησή τους από τις ΔΟΥ κατά την κατάθεση της δήλωσης.
 • Ο φόρος θα υπολογίζεται κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, με βάση τα δεδομένα αυτής. Τα δικαιολογητικά που οδηγούν σε μείωση ή απαλλαγή φόρου θα αποστέλλονται στη ΔΟΥ σε μεταγενέστερο χρόνο από τον Συμβολαιογράφο (η προθεσμία θα καθοριστεί με απόφαση Διοικητή), προς επαλήθευση – έλεγχο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ