Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα στο Δέλτα του Έβρου

Ο ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (υπότυπος H5Ν1) ανιχνεύτηκε σε έναν ημιθανή βουβόκυκνο (Cygnus olor), που εντοπίστηκε στο δέλτα του Έβρου.

Στα μέτρα βιοασφάλειας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές και

β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ «…ακόμα και όταν δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισμός των πουλερικών συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, πτηνοτρόφοι και κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τόσο στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων όσο και στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά στο πεδίο. Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεαα κάποιον αρμόδιο για την περισυλλογή τους και αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο, όπως κτηνιατρική ή δασική υπηρεσία, θηροφυλάκες, κυνηγούς ή μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων (προηγείται επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες).

Τι ακριβώς είναι η γρίπη των πτηνών;

Πρόκειται για μια λοιμώδη ζωονόσο, η οποία προκαλείται από έναν ιό που είναι «μακρινός συγγενής» της γρίπης που προσβάλλει τον άνθρωπο. Ορισμένα στελέχη της μπορούν να μεταδοθούν σε ανθρώπους, όμως αυτό είναι πολύ σπάνιο και συνήθως συμβαίνει μέσω της πολύ στενής επαφής με μολυσμένα πτηνά ή άλλα ζώα. Αν και θεωρείται ότι όλα τα είδη των πτηνών και, σπανιότερα, οι χοίροι είναι ευάλωτοι στη νόσο, τα εκτρεφόμενα πουλερικά κινδυνεύουν περισσότερο. Οι εξάρσεις της νόσου μπορούν να προκαλέσουν ραγδαία επιδημίες μεταξύ των πληθυσμών των πτηνών. Οι δημόσιες υγειονομικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο ιός να μεταλλαχθεί σε υπότυπους, ικανούς να προκαλέσουν ασθένεια σε ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, προειδοποιούν ότι πάντα υφίσταται η απειλή ανάδυσης μιας νέας γρίπης ικανής να προκαλέσει πανδημία.

Γιατί ακούμε ξανά για αυτή;

Πέραν του κρούσματος στον Έβρο, που έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, η γρίπη των πτηνών έχει κάνει την εμφάνισή της και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Στη Βρετανία, μάλιστα, οδήγησε στη σφαγή 500.000 πουλερικών, μετά από έξαρση-ρεκόρ σε ορνιθοτροφεία.

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα στελέχη;

Υπάρχουν τέσσερα στελέχη που έχουν προκαλέσει ανησυχία στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Το πρώτο, που εντοπίστηκε το 1997, ήταν η Η5Ν1, ενώ ακολούθησαν η Η7Ν5 το 2013, η Η5Ν6 το 2014 και η Η5Ν8 το 2016. Η Η5Ν1 είναι η πλέον ανησυχητική παραλλαγή του ιού, ενώ φέτος εντοπίστηκε σε πουλερικά στη Βρετανία.

Αν μεταδίδεται μόνο σε πτηνά, γιατί μας ανησυχεί;

Γιατί δεν μεταδίδεται μόνο σε πτηνά. Στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι από το 2003 έως το 2021 καταγράφηκαν 863 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Η5Ν1 σε ανθρώπους. Από αυτούς, οι 456 έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων καταγράφηκαν σε χώρες της Ασίας και σε κοινότητες εντός των οποίων άνθρωποι και πουλερικά ζούσαν σε πολύ στενή επαφή. Παρά το γεγονός ότι δεν μεταδίδεται εύκολα σε ανθρώπους, κάθε φορά που αυτό συμβαίνει, αυξάνονται και οι πιθανότητες μετάλλαξης του ιού σε μορφή που θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ΠΟΥ φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πανδημία γρίπης.

Πώς κολλάει κανείς γρίπη των πτηνών;

Είναι αρκετά απίθανο να συμβεί, εκτός αν κάποιος βρεθεί σε στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά ή με κάποιο επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα γρίπης των πτηνών. Ο ιός εντοπίζεται στις εκκρίσεις των ματιών καθώς επίσης και στην αναπνευστική οδό και τις απεκκρίσεις των μολυσμένων πτηνών. Οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν τον ιό εισπνέοντας σταγονίδια από τα φτερνίσματα των μολυσμένων πτηνών ή από τη σκόνη που εκλύεται από τις φωλιές και τις απεκκρίσεις τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα στον άνθρωπο;

Εξαρτώνται από το στέλεχος. Στις περισσότερες περιπτώσεις θυμίζουν τα συμπτώματα της κοινής γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, του βήχα, του ερεθισμένου λαιμού, της καταρροής και των μυϊκών πόνων. Τα συμπτώματα του υπότυπου Η5Ν1 είναι πιο σφοδρά και σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν στο θάνατο. Στα συμπτώματα περιλαμβάνεται και η επιπεφυκίτιδα.

Πώς εξαπλώνεται;

Επιστήμονες του ΠΟΥ έχουν αναφέρει ότι εκτιμούν πως ο ιός μεταφέρεται από τα αποδημητικά πτηνά. Πιο πρόσφατα, η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι «εξαπλώνεται από το ένα πτηνό στο άλλο μέσω άμεσης επαφής ή μολυσμένων σωματικών υγρών και απεκκρίσεων». Οι αρχές της Βρετανίας είχαν προσθέσει ότι μπορεί να μεταδοθεί και από μολυσμένη τροφή και νερό ή βρώμικα οχήματα, ρούχα και υποδήματα, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για νόσο που μεταδίδεται μέσω του αέρα.

Οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν αν έρθουν σε επαφή με τα ίδια τα μολυσμένα πτηνά, τις απεκκρίσεις ή τη φωλιά τους ή αν σκοτώσουν ή προετοιμάσουν μολυσμένα πτηνά για να τα μαγειρέψουν, σύμφωνα με το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας. Η νόσος δεν μεταδίδεται από την κατανάλωση καλά μαγειρεμένων πουλερικών ή των αυγών τους, ακόμη και σε περιοχές που βιώνουν έξαρση.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν ένα πτηνό φέρει τον ιό;

Τα συμπτώματα των μολυσμένων πτηνών περιλαμβάνουν οίδημα της κεφαλής και την εμφάνιση ενός μπλε σημαδιού γύρω από το λαιμό και τον αυχένα. Επιπλέον, εμφανίζουν συμπτώματα αναπνευστικής δυσκολίας, για παράδειγμα μπορεί να ανοιγοκλείνουν τα ράμφη τους, να βήχουν, να φτερνίζονται ή να ακούγεται συριγμός κατά την αναπνοή τους. Οι ορνιθοτρόφοι μπορεί να παρατηρήσουν επίσης απώλεια όρεξης για φαγητό στα πτηνά τους καθώς και μείωση των αυγών τους.

Οι ειδικοί συστήνουν να μην αγγίζουμε και να μην περισυλλέγουμε νεκρά ή εμφανώς ασθενή πτηνά που εντοπίζουμε.

Υπάρχει φάρμακο για τους ανθρώπους;

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών. Αν κάποιος μολυνθεί, του χορηγείται αγωγή με κάποιο αντιικό φάρμακο, όπως το Tamiflu ή το Relenza.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι αυτού του είδους οι θεραπείες «μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της σφοδρότητας της κατάστασης, να αποτρέψουν επιπλοκές και να βελτιώσουν την πιθανότητα ανάρρωσης. Επιπλέον, ορισμένες φορές χορηγούνται προληπτικά σε ανθρώπους που έχουν έρθει σε στενή επαφή με τα μολυσμένα πτηνά ή σε εκείνους που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένους ανθρώπους, για παράδειγμα σε συγγενείς και επαγγελματίες υγείας», σύμφωνα με το NHS.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σύσκεψη των Αγροτών και Κτηνοτρόφων της ΑΜΘ στην Χρυσούπολη

Πραγματοποιηθηκε στην Χρυσουπολη του Δημου Νεστου μια πρωτη συσκεψη αγροτων και κτηνοτροφων απο ολη την Περιφερεια ΑΜΘ ετσι ωστε να παρθουν αποφασεις σχετικα με τα προβληματα των αγροτων.

Αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι απο τους Νομούς Δραμας, Ξανθης Ροδοπης και φυσικα Καβαλας δινουν το παρων.

Μεταξυ αλλων αναφερθηκε και η συσταση ομοσπονδιας για διεκδικηση συμφεροντων ολων των αγροτων και κτηνοτροφων.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μαζικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες στις Σέρρες

Την αγωνία τους αναφορικά το μέλλον του επαγγέλματος τους όπως επίσης και με τον πρωτογενή τομέα εξέφρασαν δεκάδες αγρότες οι οποίοι πήραν μέρος στη γενική συνέλευση του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (9/1) στο Επιμελητήριο Σερρών.

Αφού ολοκληρώθηκε η δίωρη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων οι αγρότες αποφάσισαν να εκδώσουν ψήφισμα και να ζητήσουν συνάντηση με τους βουλευτές του Νομού, τον αντιπεριφερειάρχη και αν είναι δυνατόν και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και να ξεκινήσουν δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις.

Όπως τόνισαν στόχος είναι να βγάλουν αρχικά τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, ώστε να μετρηθούν όπως είπαν και στη συνέχεια σε συνεννόηση με αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις εκεί που θα αποφασίσουν και κυρίως στη Θεσσαλονίκη έξω από το κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

«Φτάνει ο διχασμός και ο εμπαιγμός»

Οι αγρότες παράλληλα τόνισαν ότι για να έχουν επιτυχία οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι μαζικές και δυναμικές και το σημαντικότερο στις Σέρρες να υπάρξει συσπείρωση και ενότητα. «Φτάνει ο διχασμός και ο εμπαιγμός. Το πρόβλημα είναι ένα και το μέτωπο είναι ένα, άρα λοιπόν πρέπει να είμαστε όλοι μαζί» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής.

Η αίθουσα «Γεώργιος Χριστίδης» του Επιμελητηρίου ήταν κατάμεστη από αγρότες οι οποίοι μίλησαν για τα πολλά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν το τελευταίο διάστημα. Στα ήδη υπάρχοντα, που είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, το ενεργειακό, το κόστος γης με μεγάλα ενοίκια ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η νέα ΚΑΠ.

«Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά η συνέλευση. Μεγάλη μαζικότητα. Έκδηλη η αγωνία του κόσμου καθώς και η απογοήτευση. Όπως είπα και στην πρωτολογία μου, τόνισα ένα πράγμα, ότι ίσως, από τότε που εγώ γνωρίζω τον εαυτό μου ως ενεργό αγρότη σε έναν Νομό όπως ο δικός μας, περνάμε την πιο κρίσιμη στιγμή και καμπή στην αγροτική παραγωγή και την επιβίωση του αγροτικού κόσμου» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής.

Ο κ. Παναγής μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών παρουσίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό κόσμο με τη νέα ΚΑΠ:

«Με τα νέα δεδομένα, όπως έχουν προκύψει αυτά μετά την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, μιλάμε ότι το ταξίδι είναι χωρίς γυρισμό. Τα λέγαμε πέρυσι και κάποιοι μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε. Φέτος, λοιπόν, με τις πληρωμές που έχουν γίνει, μόνο τα ευτράπελα της κακοδιαχείρησης από την μεριά του οργανισμού πληρωμών που είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κι αυτό το ξεπερνώ γιατί τα ζητήματα είναι πολύ πιο φλέγοντα, θα αλλάξει η διοίκηση. Όλος ο κόσμος το έχει κατανοήσει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένας δυναμικός Νομός, ένας πλούσιος Νομός με δυναμικές καλλιέργειες τελειώνει. Θα γίνει μια διαπραγμάτευση άμεσα με τον Υπουργό, με πρώτο αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει ούτε παρών, ούτε μέλλον».

Για το αν θα δούμε τρακτέρ στους δρόμους ο κ. Παναγής είπε:

«Θεωρώ ότι θα τα δούμε. Δεν ξέρω αν θα τα δούμε με την ίδια μορφή, δεν ξέρω αν θα τα δούμε με τον ίδιο τρόπο που γινόταν κατά καιρούς, αλλά να είστε σίγουροι όπως ανέφερα, μιας και κατανοούμε τη σοβαρότητα του προβλήματος, που είναι θέμα καθαρά επιβίωσης, χρειάζεται στόχευση και μαζικότητα. Αυτό θα είναι το μυστικό της επιτυχίας, γιατί να ξέρετε, αύριο δεν υπάρχει και νομίζω ότι το κατάλαβαν όλοι εδώ».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αυξημένες κατά 50% αποζημιώσεις για ζώα που υποδεικνύονται προς σφαγή ζητούν οι κτηνοτρόφοι ΑΜΘ

Η ανακοίνωση των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜΘ :

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή, για να σας επισημάνουμε την ανάγκη άμεσης αναπροσαρμογή της αξίας αποζημίωσης των ζώων, τα οποία ο κτηνοτρόφος υποχρεώνεται να οδηγήσει προς σφαγή ή καταστροφή, μετά από απόφαση της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Η λήψη σχετικών αποφάσεων για τη λήψη μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, που φτάνουν μέχρι και την παραπάνω διαδικασία, είναι πολύ σημαντική για την κτηνοτροφία, αφού προστατεύει το υγιές ζωικό κεφάλαιο της πατρίδας μας από απώλειες λόγω ζωονόσων, αλλά και τους  πολίτες  καταναλωτές από τη μετάδοση ζωοανθρωπονόσων.

Ταυτόχρονα αυτές οι αποζημιώσεις θα πρέπει να είναι οικονομικά δίκαιες και να καταβάλλονται το συντομότερο δυνατό. 

Οι αξίες των ζώων που περιλαμβάνει η σχετική ΚΥΑ, η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εμπορική τους αξία, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά που υφίσταται ο εκάστοτε κτηνοτρόφος, από τη μερική ή ολική υποχρεωτική απώλεια του ζωικού του κεφαλαίου, να μετατρέπεται σε μη αναστρέψιμη.

Η σημερινή χαμηλή αξία αποζημίωσης, κάνει αδύνατη την ισάξια αντικατάσταση και αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Η τεράστια αύξηση του κόστους εκτροφής και η αύξηση της αξίας του κρέατος, κάνουν υποχρεωτική την αύξηση αποζημίωσης των ζώων.

Δε συζητάμε φυσικά για την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων από τα μέτρα εξυγίανσης, γιατί είμαστε ρεαλιστές και ζούμε στην Ελλάδα!

Για να συνεχιστεί όμως η αρμονική συνεργασία, με τις αποδεκατισμένες από επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό κτηνιατρικές υπηρεσίες, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα και με αναδρομική ισχύ σε συμπληρωματική ΚΥΑ, με νέες αυξημένες κατά 50% τουλάχιστον αποζημιώσεις.

Θεωρούμε απίθανη την περίπτωση να μην αντιληφθείτε εσείς, οι σύμβουλοί σας και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που προκαλείται τα τελευταία χρόνια στην κτηνοτροφία της πατρίδας μας, από την έλλειψη επικαιροποίησης των αποζημιώσεων στα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Αν όμως η παραπάνω απίθανη περίπτωση ισχύει, θα σας υπενθυμίσουμε τη γνωστή  ξενόφερτη έκφραση που χρησιμοποιούμε συχνά στα χωριά μας, ”NO MONEY, NO HONEY” κ. Υπουργέ και ο νοών, νοείτω. 

 

Με εκτίμηση

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜ-Θ

 

Πίνακας Αποδεκτών 

Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ

Περιφερειάρχης  ΑΜ-Θ κ. Χ. Μέτιος 

Βουλευτές ΑΜΘ 

ΜΜΕ

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en