Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα στο Δέλτα του Έβρου

Ο ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (υπότυπος H5Ν1) ανιχνεύτηκε σε έναν ημιθανή βουβόκυκνο (Cygnus olor), που εντοπίστηκε στο δέλτα του Έβρου.

Στα μέτρα βιοασφάλειας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές και

β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ «…ακόμα και όταν δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισμός των πουλερικών συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, πτηνοτρόφοι και κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τόσο στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων όσο και στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά στο πεδίο. Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεαα κάποιον αρμόδιο για την περισυλλογή τους και αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο, όπως κτηνιατρική ή δασική υπηρεσία, θηροφυλάκες, κυνηγούς ή μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων (προηγείται επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες).

Τι ακριβώς είναι η γρίπη των πτηνών;

Πρόκειται για μια λοιμώδη ζωονόσο, η οποία προκαλείται από έναν ιό που είναι «μακρινός συγγενής» της γρίπης που προσβάλλει τον άνθρωπο. Ορισμένα στελέχη της μπορούν να μεταδοθούν σε ανθρώπους, όμως αυτό είναι πολύ σπάνιο και συνήθως συμβαίνει μέσω της πολύ στενής επαφής με μολυσμένα πτηνά ή άλλα ζώα. Αν και θεωρείται ότι όλα τα είδη των πτηνών και, σπανιότερα, οι χοίροι είναι ευάλωτοι στη νόσο, τα εκτρεφόμενα πουλερικά κινδυνεύουν περισσότερο. Οι εξάρσεις της νόσου μπορούν να προκαλέσουν ραγδαία επιδημίες μεταξύ των πληθυσμών των πτηνών. Οι δημόσιες υγειονομικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο ιός να μεταλλαχθεί σε υπότυπους, ικανούς να προκαλέσουν ασθένεια σε ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, προειδοποιούν ότι πάντα υφίσταται η απειλή ανάδυσης μιας νέας γρίπης ικανής να προκαλέσει πανδημία.

Γιατί ακούμε ξανά για αυτή;

Πέραν του κρούσματος στον Έβρο, που έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, η γρίπη των πτηνών έχει κάνει την εμφάνισή της και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Στη Βρετανία, μάλιστα, οδήγησε στη σφαγή 500.000 πουλερικών, μετά από έξαρση-ρεκόρ σε ορνιθοτροφεία.

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα στελέχη;

Υπάρχουν τέσσερα στελέχη που έχουν προκαλέσει ανησυχία στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Το πρώτο, που εντοπίστηκε το 1997, ήταν η Η5Ν1, ενώ ακολούθησαν η Η7Ν5 το 2013, η Η5Ν6 το 2014 και η Η5Ν8 το 2016. Η Η5Ν1 είναι η πλέον ανησυχητική παραλλαγή του ιού, ενώ φέτος εντοπίστηκε σε πουλερικά στη Βρετανία.

Αν μεταδίδεται μόνο σε πτηνά, γιατί μας ανησυχεί;

Γιατί δεν μεταδίδεται μόνο σε πτηνά. Στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι από το 2003 έως το 2021 καταγράφηκαν 863 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Η5Ν1 σε ανθρώπους. Από αυτούς, οι 456 έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων καταγράφηκαν σε χώρες της Ασίας και σε κοινότητες εντός των οποίων άνθρωποι και πουλερικά ζούσαν σε πολύ στενή επαφή. Παρά το γεγονός ότι δεν μεταδίδεται εύκολα σε ανθρώπους, κάθε φορά που αυτό συμβαίνει, αυξάνονται και οι πιθανότητες μετάλλαξης του ιού σε μορφή που θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ΠΟΥ φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πανδημία γρίπης.

Πώς κολλάει κανείς γρίπη των πτηνών;

Είναι αρκετά απίθανο να συμβεί, εκτός αν κάποιος βρεθεί σε στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά ή με κάποιο επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα γρίπης των πτηνών. Ο ιός εντοπίζεται στις εκκρίσεις των ματιών καθώς επίσης και στην αναπνευστική οδό και τις απεκκρίσεις των μολυσμένων πτηνών. Οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν τον ιό εισπνέοντας σταγονίδια από τα φτερνίσματα των μολυσμένων πτηνών ή από τη σκόνη που εκλύεται από τις φωλιές και τις απεκκρίσεις τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα στον άνθρωπο;

Εξαρτώνται από το στέλεχος. Στις περισσότερες περιπτώσεις θυμίζουν τα συμπτώματα της κοινής γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, του βήχα, του ερεθισμένου λαιμού, της καταρροής και των μυϊκών πόνων. Τα συμπτώματα του υπότυπου Η5Ν1 είναι πιο σφοδρά και σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν στο θάνατο. Στα συμπτώματα περιλαμβάνεται και η επιπεφυκίτιδα.

Πώς εξαπλώνεται;

Επιστήμονες του ΠΟΥ έχουν αναφέρει ότι εκτιμούν πως ο ιός μεταφέρεται από τα αποδημητικά πτηνά. Πιο πρόσφατα, η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι «εξαπλώνεται από το ένα πτηνό στο άλλο μέσω άμεσης επαφής ή μολυσμένων σωματικών υγρών και απεκκρίσεων». Οι αρχές της Βρετανίας είχαν προσθέσει ότι μπορεί να μεταδοθεί και από μολυσμένη τροφή και νερό ή βρώμικα οχήματα, ρούχα και υποδήματα, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για νόσο που μεταδίδεται μέσω του αέρα.

Οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν αν έρθουν σε επαφή με τα ίδια τα μολυσμένα πτηνά, τις απεκκρίσεις ή τη φωλιά τους ή αν σκοτώσουν ή προετοιμάσουν μολυσμένα πτηνά για να τα μαγειρέψουν, σύμφωνα με το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας. Η νόσος δεν μεταδίδεται από την κατανάλωση καλά μαγειρεμένων πουλερικών ή των αυγών τους, ακόμη και σε περιοχές που βιώνουν έξαρση.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν ένα πτηνό φέρει τον ιό;

Τα συμπτώματα των μολυσμένων πτηνών περιλαμβάνουν οίδημα της κεφαλής και την εμφάνιση ενός μπλε σημαδιού γύρω από το λαιμό και τον αυχένα. Επιπλέον, εμφανίζουν συμπτώματα αναπνευστικής δυσκολίας, για παράδειγμα μπορεί να ανοιγοκλείνουν τα ράμφη τους, να βήχουν, να φτερνίζονται ή να ακούγεται συριγμός κατά την αναπνοή τους. Οι ορνιθοτρόφοι μπορεί να παρατηρήσουν επίσης απώλεια όρεξης για φαγητό στα πτηνά τους καθώς και μείωση των αυγών τους.

Οι ειδικοί συστήνουν να μην αγγίζουμε και να μην περισυλλέγουμε νεκρά ή εμφανώς ασθενή πτηνά που εντοπίζουμε.

Υπάρχει φάρμακο για τους ανθρώπους;

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών. Αν κάποιος μολυνθεί, του χορηγείται αγωγή με κάποιο αντιικό φάρμακο, όπως το Tamiflu ή το Relenza.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι αυτού του είδους οι θεραπείες «μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της σφοδρότητας της κατάστασης, να αποτρέψουν επιπλοκές και να βελτιώσουν την πιθανότητα ανάρρωσης. Επιπλέον, ορισμένες φορές χορηγούνται προληπτικά σε ανθρώπους που έχουν έρθει σε στενή επαφή με τα μολυσμένα πτηνά ή σε εκείνους που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένους ανθρώπους, για παράδειγμα σε συγγενείς και επαγγελματίες υγείας», σύμφωνα με το NHS.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παράταση προθεσμίας για την επιδότηση στα λιπάσματα – Ενίσχυση 89 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους

Για μία επιπλέον εβδομάδα, έως τις 2 Δεκεμβρίου 2022 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση στα λιπάσματα ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα Οι κλάδοι της κτηνοτροφίας που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών περιγράφονται στην Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπογεγραμμένη από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων για νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Την 1 η Ιανουαρίου του 2022 το ΥΠΑΑΤ έστειλε στην Ε.Ε το στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ 2023-2027.

Σε τηλεδιάσκεψη στις αρχές Δεκεμβρίου είχαμε εκφράσει στον αρμόδιο γ.γ του ΥΠΑΑΤ κ. Κ. Μπαγινέτα, τις αντιρρήσεις μας για πολλά σημαντικά θέματα της πρότασης, τα οποία πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ και από συζητήσεις μας με παράγοντες του υπουργείου.

Μιλήσαμε για τη στρέβλωση που δημιουργεί η διατήρηση των ιστορικών δικαιωμάτων, η ανισομερής κατανομή των βοσκοτόπων, η μείωση της εξισωτικής από το 2016,για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και για πολλά άλλα.

Του ζητήσαμε μάλιστα λόγω των πολλών αντιρρήσεων που εκφράσαμε να μη βιαστεί ν’ αποστείλει την πρόταση αυτή, για την οποία μας ενημέρωνε γενικά και με μυστικοπάθεια, χωρίς λεπτομέρειες, λες και συζητούσαμε για θέματα τα οποία δε θα έβγαιναν ποτέ στη δημοσιότητα.

Ιδιαίτερα όταν του αναφέραμε τα όσα είχαμε πληροφορηθεί για τις συνδεδεμένες στα βοοειδή, μας καθησύχασε λέγοντάς μας ότι τα ποσά για τις γέννες της τάξης των 35 με 40€ που διαβάζαμε στα ΜΜΕ δεν ισχύουν και σίγουρα θα είναι παραπάνω χωρίς ν’ αναφέρει ποσό.

Του διευκρινίσαμε επίσης ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι και θέσαμε ως κόκκινη γραμμή, την ενίσχυση των εισαγόμενων μοσχαριών με χρήματα που προορίζονται για την ελληνική κτηνοτροφία.

Η θέση του ήταν ότι, παραγωγοί μοσχαρίσιου κρέατος, είναι αυτοί που οδηγούν τα ζώα στο σφαγείο και όχι αυτοί που έχουν τα ζώα αναπαραγωγής και οι αγελάδες τους γεννούν τα μοσχάρια αυτά, γι’ αυτό κι έπρεπε να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, που αντιστοιχεί μέχρι σήμερα στις γέννες των βοοειδών. Του εξηγήσαμε με λεπτομέρειες τα κόστη των αναπαραγωγικών αγελάδων κρεοπαραγωγής, τους κινδύνους ζημιάς και τις επισφάλειες των εκτροφών. Του εξηγήσαμε ότι χωρίς γέννες μοσχαριών δεν υπάρχει αντικείμενο πάχυνσης. Του εξηγήσαμε τη δημογραφική αξία που έχει η στήριξη των αγελαδοτρόφων, λόγω των περιοχών που αυτοί δραστηριοποιούνται. Δεν έδειξε να συμμερίζεται τις απόψεις μας, που είναι οι απόψεις των χιλιάδων αγελαδοτρόφων της χώρας.

Νοιώσαμε και οι τέσσερις συμμετέχοντες εκπρόσωποι, ότι κάποιοι τον είχαν νουθετήσει στη λογική των μεγαλεμπόρων παχυντών, οι οποίοι διαθέτουν τις διασυνδέσεις αλλά και τα κεφάλαια, για να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Εμείς δε θέλαμε και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε, ότι θα κατατεθεί μία πρόταση, που θα καταστρέφει τον εύθραυστο κλάδο της κρεπαραγωγού αγελαδοτροφίας, η οποία ασκείται κυρίως στις ορεινές ημιορεινές και παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας κι έχει κοινονικοοικονομικό αντίκτυπο στην ελληνική ύπαιθρο.

Όταν είδαμε τι τελικά κατατέθηκε, προσγειωθήκαμε ανώμαλα στην ελληνική πραγματικότητα. Η γέννα στα 40€ και ενίσχυση και των εισαγόμενων μοσχαριών.
Μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα μίας χούφτας μεγαλεμπόρων παχυντών, οι οποίοι εισπράττουν ατελείωτες ενισχύσεις και τους κατανέμονται χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, μέσω της τεχνικής λύσης, για να ενεργοποιούν τα ιστορικά τους δικαιώματα, με τα σταυλισμένα τους μοσχάρια!!!
Θεωρούμε ως κακόγουστο αστείο τη χρησιμοποίηση της ελεύθερης βόσκησης στο στρατηγικό σχέδιο, ως δικαιολογία για την ανάγκη ενίσχυσης στις Β και Γ κατηγορίες συνδεδεμένων των βοοειδών, σε ότι αφορά δηλαδή τα μοσχάρια πάχυνσης. Δικαιολογία που αναφέρεται στην εκτατική και ημιεκτατική τους μορφή!!! Τα μοσχάρια των box, είναι κτηνοτροφία εκτατικής και ημιεκτατικής μορφής!!! Σε ερώτηση πριν λίγες μέρες προς τον κ. Μπαγινέτα, με ποιό φορέα των κτηνοτρόφων διαβουλεύτηκε και εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση, μας ανέφερε την ΕΔΟΚ. Μία διεπαγγελματική οργάνωση, στην οποία τα τελευταία χρόνια δε συμμετέχουν κτηνοτρόφοι που να εκπροσωπούν τον κλάδο και ο πρόεδρος της οποίας, αφού ξεκίνησε ως εκπρόσωπος στην ΕΔΟΚ των κτηνοτρόφων του ΣΕΚ, κατέληξε, για να μη χάσει τη συμμετοχή του στην ΕΔΟΚ και τη θέση του προέδρου, να συμμετέχει ως εκπρόσωπος των εμπόρων ζώντων ζώων.

Μία διεπαγγελματική οργάνωση, που αν ισχύουν τα μισά απ’ όσα ακούγονται για την οικονομική της διαχείριση, τότε …!!! Με αυτό το φορέα διαβουλεύτηκε ο κ. Μπαγινέτας, για τις συνδεδεμένες της κτηνοτροφίας και όχι με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων! Για πρώτη φορά, οι κτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας, ΣΕΚ, ΠΕΚ και το συντονιστικό των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜ-Θ, κατεβήκαμε με μία κοινή πρόταση στο ΥΠΑΑΤ. Ζητήσαμε οι γέννες να οριστούν στα 200€ και να ενισχυθούν οι μοσχίδες αναπαραγωγής με 500€.

Δεν αποκλείσαμε τους παχυντές, όπως έκαναν αυτοί με εμάς, προτείναμε όμως η ενίσχυση ν’ αφορά μόνο τα μοσχάρια που γεννήθηκαν σε εκτροφές της χώρας μας. Θέσαμε εκ νέου την κόκκινη γραμμή της μη ενίσχυσης των εισαγόμενων μόσχων για πάχυνση, για να δοθεί ώθηση στα μοσχάρια που γεννιούνται στην πατρίδα μας.

Κατεβήκαμε τέσσερις φορές στο ΥΠΑΑΤ για το θέμα αυτό όλοι μαζί και καταφέραμε με τα επιχειρήματα μας να πείσουμε τον τότε υπουργό κ. Λίβανο, αλλά και το νυν υπουργό κ. Γεωργαντά.

Ο κ. Γεωργαντάς μας είχε υποσχεθεί , πριν κατατεθεί η τροποποίηση που συμφωνήθηκε, ότι θα συναντιόμασταν για να μας την παρουσιάσει. Ο κ. Γεωργαντάς μάλιστα προχώρησε και σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ενημερώνοντας τους πάντες για την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τις γέννες στα 140€ και να ενισχύσει τα σφάγια των ελληνικών φυλών, όπως δήλωνε χαρακτηριστικά. Η πρόταση του ΥΠΑΑΤ, για την οποία ενημερωθήκαμε πριν από λίγες μέρες μέσω του τύπου, είναι τα 108€ στη γέννα, με τα εισαγόμενα προς πάχυνση μοσχάρια μέσα στην ενίσχυση.

Η μεγάλη μείωση κατά 40%, στον αριθμό των σφαγίων που υπολογίζονται για την ενίσχυση, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, προμηνύουν φίλτρα στην επιλεξιμότητα, τα οποία δε χρειάζεται ν’ αναφέρουμε ποιους θα ευνοήσουν. Αναρωτιόμαστε τι μεσολάβησε στο διάστημα από τις ανακοινώσεις του υπουργού, μέχρι την τελική πρόταση που κατατέθηκε στην ΕΕ; Ποιος κατάφερε ν’ αλλάξει τη γνώμη του , γιατί και με ποιόν τρόπο; Ποιος ο ρόλος του εκ της Ημαθίας υφυπουργού οικονομικών κ. Βεζυρόπουλου και γιατί συμμετείχε στην προτελευταία συνάντηση μαζί μας, που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ, παρουσία του υπουργού, ενώ δεν είχε ζητηθεί από τους φορείς που συμμετείχαν η παρουσία του και αφού δεν εξέφρασε καμία άποψη για το θέμα, τουλάχιστον ενώπιον μας; Εμείς ποτέ δεν κρυφτήκαμε και ότι έχουμε πει μέχρι σήμερα ή έχουμε να πούμε, το λέμε πρόσωπο με πρόσωπο και δημόσια και στο φως της μέρας.

Όσοι λειτουργούν υπόγεια και στο σκοτάδι, θα μας βρουν απέναντι τους. Μας προσβάλανε και μας υποτιμήσανε με τη συμπεριφορά τους και με τα ψέματα που μας είπανε κατ’ ιδίαν, αλλά και δημόσια. Στα πρόσωπα μας όμως, προσβάλανε και υποτιμήσανε και όλους τους κτηνοτρόφους της πατρίδας μας, που πίστεψαν όσα εξαγγείλανε!
Καλούμε τον υπουργό κ. Γεωργαντά να σηκώσει το πολιτικό του ανάστημα, όπως διατείνεται ότι έκανε με το θέμα του ΟΣΔΕ και του εθνικού αποθέματος!
Ν’ αλλάξει άμεσα τις ενδεικτικές τιμές και τα ποσά ανά κατηγορία και να εντάξει, τις μοσχίδες αναπαραγωγής στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, καθώς και ν’ αποκλείσει τα εισαγόμενα μοσχάρια από κάθε ενίσχυση. Τα περί αρνήσεως της ΕΕ για τα παραπάνω και οι δικαιολογείες περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού, είναι φτηνές δικαιολογίες.
Αλήθεια, δεν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού η ανισομερής κατανομή των ενισχύσεων κατά κτηνοτρόφο, λόγω των ιστορικών δικαιωμάτων και των βοσκοτόπων; Δεν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού η διαφορετική κατανομή των ενισχύσεων κατά χωρική ενότητα και μεταξύ των κρατών;

Δεν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού, το διαφορετικό κόστος παραγωγής κατά περιοχή και κατά χώρα; Δυστυχώς όταν ο σχεδιασμός στην πατρίδα μας και η διαπραγμάτευση στην ΕΕ γίνεται από άκαπνους θεωρητικούς γιάπηδες των γραφείων, που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα και την ελληνική κτηνοτροφία, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα καταστροφικό!

Όλοι αυτοί που διατείνονται ότι πάλεψαν στην ΕΕ για να στηρίξουν την πρόταση που εξήγγειλε ο υπουργός, λέγοντάς χαρακτηριστικά ότι έφαγαν πολύ ξύλο, θα έπρεπε πρώτα να κάνουν την πρακτική τους σε μια απλή κτηνοτροφική μονάδα για λίγες ημέρες, αφού σίγουρα δε θ’ άντεχαν για πολλές, για να νοιώσουν τι είναι σωματική και ψυχολογική πίεση, να δουλέψουν μερικά χρόνια στην αγορά, να επιχειρήσουν και μετά να πάνε να διαπραγματευτούν.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις πολιτικές παρεμβάσεις και εκβιασμούς, τα οικονομικά συμφέροντα των χορηγών, τους εγωισμούς στελεχών και τους διορισμούς σε θέσεις ευθύνης, λόγω εξ αγχιστείας συγγένειας με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, τότε η καταστροφή των πραγματικών κτηνοτρόφων, αυτών που δουλεύουν νυχθημερόν στα ζώα, είναι νομοτελειακά σίγουρη!

Δεν είναι μόνο η οικονομική ζημιά που προκαλούν οι παραπάνω αποφάσεις. Σε όλους εμάς, που παλεύουμε νυχθημερόν στην κτηνοτροφία και βλέπουμε γύρω μας τα ζώα να σφάζονται, την κτηνοτροφία νομοτελειακά να τελειώνει και τα χωριά της πατρίδας μας να ερημώνουν, δημιουργούνται συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η οργή και η απογοήτευση!

Εμείς δεν ξεχνάμε και όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού, θα δώσουμε στον καθένα αυτό που του αξίζει!

Για του λόγου το αληθές, ρωτήστε και τους προηγούμενους! Πριν αναγκαστούμε από τα γεγονότα και από το αδιέξοδο που μας οδηγούν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το 2014, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, με παρέμβασή μας στην Ε.Ε για όλα τα παραπάνω κακώς πεπραγμένα, δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία και αναμένουμε τη συνάντησή μας με τον Υπουργό κ. Γεωργαντά, το Γ.Γ κ. Μπαγινέτα και το επιτελείο τους στην Κομοτηνή, εντός του Νοεμβρίου το αργότερο, όπως μας έχει υποσχεθεί ο υπουργός και ελπίζουμε μέχρι τότε να έχει διορθώσει όλες τις παραπάνω στρεβλώσεις και λάθος αποφάσεις.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ετοιμάζουν κινητοποίησεις οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Ετοιμάζουν κινητοποίησεις οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ όπως μετέφερε αποκλειστικά στην εκπομπή ΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΗ με τον Απόστολο Ατζεμιδάκη ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος.

Όπως τόνισε ο ίδιος τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου είναι πολλά και πρέπει άμεσα να υπάρξουν λύσεις κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει με αποτέλεσμα οι κινητοποίησεις να είναι μονόδρομος.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: