Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία και εγρήγορση για τα αυξημένα κρούσματα – Εντατικοποίηση των ελέγχων για κορονοϊό και νέα μέτρα στον ορίζοντα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανησυχία αλλά και εγρήγορση προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση, να σημειωθεί αρνητική εξέλιξη στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο, 65 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 16 σε δεξαμενόπλοιο, που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά. Το πλοίο έχει σημαία Μάλτας και είναι ελληνικών συμφερόντων. Θετικοί στον κορονοϊό ήταν οκτώ Ινδοί και οκτώ Φιλιππινέζοι ναυτικοί, ενώ οι υγιείς ναυτικοί έχουν τεθεί σε καραντίνα. (δείτε εδώ πού εντοπίστηκαν τα χθεσινά κρούσματα)

Το βράδυ της Πέμπτης πέθανε 59χρονος στην Αλεξανδρούπολη από κορονοϊό ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα μας στους 204.

Με μέτρα αποφυγής του συνωστισμού, χρήση μάσκας ιδιαίτερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης και εντατικούς ελέγχους οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να ανακόψουν τη διασπορά του ιού.

Στο «κόκκινο» η Αττική
Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της επιδημίας το τελευταίο 15νθήμερο, κατέχοντας και τις αρνητικές πρωτιές στον αριθμό των κρουσμάτων. Υποχρεωτική πλέον η μάσκα προστασίας και στους εσωτερικούς χώρους στις δημόσιες υπηρεσίες τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους πολίτες.

Οι περισσότεροι πολίτες φαίνονται να συμμορφώνονται, ενώ οι απείθαρχοι πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε φαινόμενα συναθροίσεων και συνωστισμών σε νυχτερινά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και τα αρμόδια επιτελεία.

Λήψη νέων μέτρων αν χρειαστεί
Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου χθες Πέμπτη 30/7.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στους επιστήμονες.

Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

«Αφού τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται, τώρα ο κ. Μητσοτάκης πετάει το μπαλάκι στους επιστήμονες για ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων για τα ΜΜΜ», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εικόνες χάους στην Πάτρα για ένα εισιτήριο
Εικόνες χάους έξω από το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην Πάτρα. Εκατοντάδες κόσμου συνωστίζονται για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για πολιτιστική εκδήλωση με δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικό χώρο με αφορμή την πανσέληνο του Αυγούστου. Άλλοι φορώντας μάσκα και άλλοι χωρίς αδιαφορούν για την έλλειψη αποστάσεων και στριμώχνονται, παρουσία αστυνομικών που προσπαθούν να επιβάλλουν μία τάξη. Μετά από αυτές τις εικόνες, οι διοργανωτές αποφάσισαν να κάνουν την εκδήλωση σε ανοιχτό θέατρο και όχι σε αρχαιολογικό χώρο.

«Μετά από αυτή την εξέλιξη, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη την ανάγκη του κόσμου και αλλάξαμε το χώρο που θα γίνει η εκδήλωση», δήλωσε η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΔΑ | Ποιες είναι οι πόλεις που θα έχουν φυσικό αέριο μέχρι το 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

Η έγκριση προ ημερών του 5ετούς επενδυτικού προγράμματος της Δημόσιας Επιχείρισης Δικτύων Διανομής Αερίου ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση συνολικών επενδύσεων που ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής σε 6 Περιφέρειες της χώρας. Το αμέσως επόμενο διάστημα σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της εταιρείας που ανήκει στην ΔΕΠΑ Δικτύων αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τα πρώτα έργα που θα αφορούν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Συνολικά αναμένεται να κατασκευαστούν 1830 χιλιόμετρα δικτύου διανομής και θα συνδεθούν πάνω από 57 χιλιάδες καταναλωτές από όλες τις κατηγορίες.

Πιο αναλυτικά το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΔΑ προβλέπει για την περίοδο 2020 – 2024 την ανάπτυξη δικτύων σε:

1. Στερεά Ελλάδα

Οι πόλεις της Στερεάς Ελλάδας στις οποίες θα αναπτυχθεί δίκτυο φυσικού αερίου μέχρι το 2024 είναι: Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Δελφούς, Καρπενήσι, Οινόφυτα

Συνολικά θα κατασκευαστούν 7,5 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης τα περισσότερα στη Λιβαδειά (5,54) και 320,2 χιλιόμετρα χαμηλής πίεσης ως εξής: 99,26 στη Λαμία, 90,95 στη Χαλκίδα, 51,79 στην Λιβαδειά, 39,311 στη Θήβα, 21,46 στην Άμφισσα και 17,43 στο Καρπενήσι.

Στη Στερεά αναμένεται να συνδεθούν 13050 οικιακοί, 1388 εμπορικοί και 14 βιομηχανικοί πελάτες. Το συνολικό κόστος των επενδύσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 44,18 εκατ. ευρώ.

2. Κεντρική Μακεδονία

Οι πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας στις οποίες θα αναπτυχθεί δίκτυο φυσικού αερίου μέχρι το 2024 είναι: Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια.

Συνολικά θα κατασκευαστούν 11,2 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης τα περισσότερα στην Κατερίνη (7,5) και 327,9 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης ως εξής: 111,96 στην Κατερίνη, 70,16 στις Σέρρες, 39,96 στα Γιαννιτσά, 39,93 στη Βέροια, 36,01 στο Κιλκίς και 29,89 στην Αλεξάνδρεια.

Στα δίκτυα αυτά, εκτιμάται ότι θα συνδεθούν 8.938 οικιακοί, 1.785 εμπορικοί και 12 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες. Το συνολικό κόστος των επενδύσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 41,85 εκατ. ευρώ.

3. Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Οι πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στις οποίες θα αναπτυχθεί δίκτυο φυσικού αερίου μέχρι το 2024 είναι: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.

Συνολικά θα κατασκευαστούν 11,215 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης τα περισσότερα στην Καβάλα (5,85) και 484,6 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης ως εξής: 111,85 στη Δράμα,88,9 στην Αλεξανδρούπολη, 85,06 στην Ξάνθη, 79,36 στην Κομοτηνή, 59,86 στην Καβάλα και 59,57 στην Ορεστιάδα.

Στα δίκτυα αυτά, εκτιμάται ότι θα συνδεθούν 12.537 οικιακοί, 2.333 εμπορικοί και 34 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες.

Το συνολικό κόστος των επενδύσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 60,023 εκατ. ευρώ.

4. Δυτική Ελλάδα

Στη Δυτική Ελλάδα μέχρι το 2024 αναμένεται να αναπτυχθεί δίκτυο χαμηλής πίεσης μήκους 208 χιλιομέτρων σε Πάτρα (120 χιλιόμετρα) Αγρίνιο (72 χιλιόμετρα) και Πύργο (16 χιλιόμετρα), Στα δίκτυα αυτά, εκτιμάται ότι θα συνδεθούν 9.178 οικιακοί, 461 εμπορικοί και 23 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες. Το συνολικό κόστος των επενδύσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 28,57 εκατ. ευρώ.

5. Δυτική Μακεδονία

Οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας στις οποίες θα αναπτυχθεί δίκτυο φυσικού αερίου μέχρι το 2024 είναι:Καστοριά, Γρεβενά, Άργος Ορεστικού, Μανιάκοι.Συνολικά θα κατασκευαστούν 15 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης σε Καστοριά (7,5) και Άργος Ορεστικού (7,5) και 138 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης ως εξής: 53 στην Καστοριά, 37 στο Άργος Ορεστικού, 36 στα Γρεβενά και 12 στους Μανιάκους. Στα δίκτυα αυτά, εκτιμάται ότι θα συνδεθούν 2.244 οικιακοί, 560 εμπορικοί και 4 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες. Το συνολικό κόστος των επενδύσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 18,62 εκατ. ευρώ.

Ακόμη στη Φλώρινα θα κατασκευαστούν 40,4 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης και 70 χιλιόμετρα χαμηλής πίεσης στα οποία αναμένεται να συνδεθούν 234 οικιακοί, 104 εμπορικοί νέοι τελικοί πελάτες. Το προβλεπόμενο κόστος είναι 17,44 εκατ. ευρώ.

6. Ήπειρος

Οι πόλεις της Ηπείρου στις οποίες θα αναπτυχθεί δίκτυο φυσικού αερίου είναι : Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα. Συνολικά θα κατασκευαστούν 149 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης ως εξής: 119 στα Ιωάννινα, 10 στην Άρτα, 10 στην Πρέβεζα και 10 στην Ηγουμενίτσα. Στα δίκτυα αυτά, εκτιμάται ότι θα συνδεθούν 2.873 οικιακοί, 357 εμπορικοί και 10 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες. Το προβλεπόμενο κόστος των επενδύσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 15,88 εκατ. ευρώ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 38 χώροι και επιχειρήσεις που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας -Οι εξαιρέσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Αναλυτικά, σε ποιους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας έως τις 31 Αυγούστου για τον κορωνοϊό και πού όχι, περιγράφεται στο ΦΕΚ που εκδόθηκε.

Τι ορίζει το ΦΕΚ για τη χρήση μάσκας.

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού, όπως εξειδικεύονται στον κατωτέρω πίνακα, μη συμπεριλαμβανομένων πάντως των χώρων εστίασης, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού cOvID-19, ως εξής:

 

 1. Επιχειρήσεις-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα
 2. Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
 3. Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα -Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα
 4. Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα
 5. Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα
 6. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα-
 7. Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα
 8. Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα
 9. Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα
  Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα
 10. Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
 11. Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα
 12. Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα
 13. Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα
 14. Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα-Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα
 15. Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα
  ‘Αλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα
 16. Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα- Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου)
 17. Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων
 18. Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
 19. Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων
 20. Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης
 21. Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής-Υπηρεσίες διαιτολογίας-Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων
 22. Υπηρεσίες μασάζ
 23. Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων
 24. Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)
 25. Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)
 26. Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
 27. Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop)
 28. Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)
 29. Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets)
 30. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
 31. Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ
  Φαρμακεία
 32. Χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό
  Ανελκυστήρες
 33. Παντός είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους
 34. Στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο.

Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας

Στους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησιών, ευκτηρίων οίκων, τεμενών και συναγωγών), κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19.

Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων στους αύλειους χώρους των χώρων θρησκευτικής λατρείας ή γενικά σε υπαίθριους χώρους. Από την υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων, καθώς και το απολύτως αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες.

Τα προσωρινά μέτρα στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 κατ’ εφαρμογή της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 34060/2.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας (Β’ 2111), όπως η ισχύς αυτής έχει παραταθεί με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.43195/8.7.2020 κοινή απόφαση των ιδίων Υπουργών (Β’ 2775), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε πλοία

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους δημόσιους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους χώρους όλων των επιβατηγών και επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων, των ημερόπλοιων, των θαλασσίων ταξί και των λαντζών. Στα πλοία και σκάφη του πρώτου εδαφίου απαγορεύεται η οργάνωση και πραγματοποίηση εκδηλώσεων διασκέδασης.

 

Ειδικότεροι κανόνες

Οι ειδικότεροι κανόνες που προβλέπονται ως προς την υποχρέωση χρήσης μάσκας στην υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19» (Β’ 3165), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

 

Εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση των άρθρων 1 έως 3 εξαιρούνται α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

 

Κυρώσεις και διαδικασίες ελέγχου

Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες του άρθρου 1, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες των άρθρων 1 και 2 επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
Για κάθε παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, επιβάλλεται κατά περίπτωση:α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή και τον πλοίαρχο διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.
Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, καθώς και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 24 έως 27 και 29 της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 (Β’ 3165) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
Ισχύς

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως την 31η Αυγούστου 2020.2. Η υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48967/31.7.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19» (Β’ 3162), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.49329/3.8.2020 (Β’ 3224) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καταργείται από τη δημοσίευση της παρούσας.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/poy-einai-ypohreotiki-i-maska-aygoystos-2020

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ

0 Κορονοϊός | Οι πρώτες πόλεις σε κρούσματα από 4 Αυγούστου – Συναγερμός στις Αρχές

Δημοσιεύτηκε

στις

Τις τελευταίες 11 μέρες τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τα 1.000. Η διασπορά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό τις υγειονομικές αρχές που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις εστίες μετάδοσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με το Ανοικτό Κανάλι, εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη.

Την κρισιμότητα των επόμενων ημερών τόνισε και ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, για την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων στην πόλη. «Θα δούμε πώς θα πάμε και θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις». To Σάββατο είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίστηκαν 43 κρούσματα και 4 στη Χαλκιδική. Δεν αποκλείεται μάλιστα -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- να οδηγηθούμε στην αναβολή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει ένας όγκος εκθετών και μεγάλη προετοιμασία, αλλά θα ξέρουμε έως τις 15 Αυγούστου τι θα κάνουμε» δήλωσε ο Κυριάκος Ποζρικίδης, Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΘ.

Πού χτύπησε «κόκκινο» ο κορονοϊός από 4/8 έως 9/8

Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκαν 194 κρούσματα

Στην Αττική 160

Στον Εβρο 45

Στη Λάρισα 46.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην κάμερα του Open, δήλωσε πως η «ο ιός βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα και η διασπορά μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη»

Γάμοι, συγκεντρώσεις και συναθροίσεις σε κέντρα διασκέδασης αποτελούν ηχηρό καμπανάκι για τους ειδικούς αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα πάντα με το Open, αύριο Δευτέρα, σε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, θα μπουν στο τραπέζι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν εν όψει Δεκαπενταύγουστου.

ΕΛΛΑΔΑ 

Κορονοϊός – Συναγερμός: Τα μισά κρούσματα αφορούν νέους – Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι

Κορονοϊός – Συναγερμός: Τα μισά κρούσματα αφορούν νέους – Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι

Φόβους ότι βρισκόμαστε ήδη στην δεύτερη έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, εκφράζουν οι ειδικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες κινείται στα επίπεδα Απριλίου, όταν είχαμε lockdown, με σαφώς βέβαια λιγότερα τεστ τότε. Στις κυβερνητικές συσκέψεις έχει τεθεί επί τάπητος το μοντέλο «Πόρος» να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου παρατηρούνται ανοδικά επιδημιολογικά φορτία.

Ο κύριος Δρόσος Καραγεωργόπουλος, παθολόγος λοιμωξιολόγος εξέφρασε με τη σειρά του την ανησυχία του εν όψει Δεκαπενταύγουστου μιλώντας το OPEN TV. «Επειδή υπάρχει εορταστική ατμόσφαιρα αλλά και επειδή οι χώροι λατρείας θα έχουν μεγάλο συνωστισμό, είμαστε ανήσυχοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού έχει προκαλέσει συναγερμό στις Αρχές, με τους επιστήμονες να μελετούν αναλυτικά τα στοιχεία. Τα ευρήματα της διασποράς του ιού είναι ιδιαίτερα ενδεικτικά και μάλιστα οι αριθμοί λένε αλήθειες με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία. Από τα 203 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή είναι χαρακτηριστικό ότι τα 113 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 έτη, γεγονός που δείχνει ότι η χαλάρωση και η ανυπακοή στα μέτρα φέρνει ανυπολόγιστες συνέπειες. Ακολουθεί η ηλιακή ομάδα 40-64 έτη με 72 κρούσματα, ενώ οι ηλικιωμένοι δείχνουν να είναι πιο προσεκτικοί καθώς μόλις 7 από τους 203 ανήκουν στις ηλικίες 65 και άνω.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος | Μπορεί να δούμε μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Την κρισιμότητα της περιόδου που βιώνουμε με την διαρκή καθημερινή αύξηση των νέων κρουσμάτων τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μάλιστα ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι αν ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων συνεχιστεί δεν αποκλείεται σε λίγες εβδομάδες να καταγράφονται μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα.

«Για εμάς (τους επιστήμονες) συναγερμός έχει σημάνει εδώ και εβδομάδες, τουλάχιστον από τις 10 Ιουλίου. Σε αναντιστοιχία με τους αριθμούς που βλέπαμε τότε που ήταν γύρω στα 35-40 κρούσματα την ημέρα, αλλά και τη γενικότερη διάθεση που επικρατούσε. Πρέπει να δράσουμε άμεσα όλοι μαζί με συνέπεια και συνέχεια για να δούμε μετά από μερικές εβδομάδες, όχι 2 και 3, περισσότερες, τα νούμερα να κάμπτονται. Μπορεί να δούμε μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα ή και μεγαλύτερο» είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου «βεβαίως όταν αυτό θα το δούμε μετά από μερικούς μήνες, που δε θα είναι το κατακαλόκαιρο που γυρνάνε όλοι σε ανοιχτούς χώρους, θα συνοδεύεται και από μεγάλο αριθμό βαριά νοσούντων ή ανθρώπων που θα είναι στις ΜΕΘ και θα δίνουν σκληρή μάχη. Ήδη αυξάνονται τα βαριά περιστατικά, πριν από 2-3 εβδομάδες δεν είχαμε στις κλινικές νοσηλευόμενους και τώρα είναι γεμάτες και έχουν ανοίξει κλινικές που είχαν κλείσει και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί αισθητά. Από εκεί που ήταν μονοψήφιος αριθμός, τώρα είναι διψήφιος».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες ζητούν τα εξής: Να φοριούνται μάσκες, να αποφεύγονται οι συναθροίσεις, να τηρούνται αποστάσεις και να εφαρμόζεται σχολαστική υγιεινή των χεριών σημειώνοντας ότι «το τελευταίο είναι το μόνο που έχουμε πετύχει. Τα υπόλοιπα τρία αν τηρηθούν θα διακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού».

Γάμοι, lockdown και σχολεία

Σχετικά με τους γάμους, που τον τελευταίο καιρό καταγράφηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι «θεωρώ πολύ πιθανό να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο αριθμός των καλεσμένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις».

Συμπλήρωσε ότι όλες οι συναθροίσεις για οποιοδήποτε λόγο είναι επικίνδυνες. Έτσι, πρέπει να τις αποφεύγουμε. «Αν δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε πρέπει να φοράμε μάσκα και να κρατάμε τις αποστάσεις», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στα lockdowns ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι «επειδή η χώρα μας έχει ένα μέγεθος τέτοιο, που τα τοπικά lockdowns αν μαζευτούν πάρα πολλά, θα γίνει ένα μεγάλο».

Και πρόσθεσε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας την οικονομία, αλλά τα lockdowns λειτουργούν αν είναι έγκαιρα. Αν δεν είναι έγκαιρα, δε θα έχουν αποτέλεσμα. Όπως συνέβη και με την Ιταλία και τη Σουηδία που είχαν από 600 νεκρούς ανά εκατομμύριο. Η διαφορά τους είναι ότι η μια δεν πήρε ποτέ μέτρα και η άλλη, η Ιταλία, πήρε δρακόντεια μέτρα, αλλά αργά. Να τηρήσουμε με ευλάβεια τα τρέχοντα μέτρα, να μην πάρουμε μέτρα».

Τέλος, για το άνοιγμα των σχολείων επισήμανε ότι «τα παιδιά έδειξαν το Μάιο ότι προσαρμόζονται καλύτερα από ότι περιμέναμε. Τηρούν τα μέτρα, τα βλέπουν ως παιχνίδι και τα ακολουθούν. Ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί τότε, θα δούμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία, γιατί πρέπει να ανοίξουν».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Mladen Group 20

Mladen Group 21

Mladen Group 22

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ