Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Αναπτυξιακός πυρετός στην Αλεξανδρούπολη λόγω LNG | Η συνεργασία με τις ΗΠΑ και οι απειλές της Τουρκίας

Ανάρπαστα τα ακίνητα στην πόλη του Έβρου

Ως «χρυσός αιώνας» για την Αλεξανδρούπολη περιγράφεται από τους κατοίκους της η επόμενη περίοδος για την ανάπτυξη της ακριτικής πόλης, καθώς η δυναμική είσοδός της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως κόμβου διακίνησης του LNG, αλλά και η επέκταση της αμερικάνικης στρατιωτικής παρουσίας δημιουργούν νέες επενδυτικές και οικονομικές ευκαιρίες.

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες ύφεσης, το θρακικό «αναπτυξιακό θαύμα» έχει μπει στο στόχαστρο της Αγκυρας, η οποία οσμίστηκε την αναγέννηση της ακριτικής πόλης, στέλνοντας σε απόσταση αναπνοής δύο τουρκικά μαχητικά.

5584433
Από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια του τερματικού σταθμού LNG.

Με αέρα νέου παίκτη στη γεωπολιτική σκακιέρα, η ακριτική Αλεξανδρούπολη φαίνεται πως έχει το τελευταίο διάστημα όλους τους οιωνούς -ενεργειακούς, επενδυτικούς και πολιτικούς- με το μέρος της, έχοντας αναδειχθεί σε πόλο διεθνούς ενδιαφέροντος, ιδίως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής της Ουκρανίας. Η έντονη σήμανσή της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως κόμβου διακίνησης του LNG, αλλά και η σημασία που αποκτά για τις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις έχουν διαμορφώσει μια νέα, αισιόδοξη προοπτική για την πόλη, η οποία αντανακλάται πλέον στις περισσότερες οικονομικές και κοινωνικές της δραστηριότητες.

Περιγράφοντας τη νέα αναπτυξιακή συνθήκη για την πόλη, «το λέμε εδώ και πολύ καιρό. Η Αλεξανδρούπολη αλλάζει και εξελίσσεται· αποκαλύπτεται και αποκαλύπτει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και αυτό γίνεται ευρέως αντιληπτό. Μάλιστα, την τελευταία διετία η Αλεξανδρούπολη έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων, διαβουλεύσεων και σχεδιασμού για projects που ξεπερνούν τον ελλαδικό χώρο και την καθιστούν γνωστή στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος της πόλης Ιωάννης Ζαμπούκης, συμπληρώντας ότι «αυτά όλα τα γεγονότα μόνο θετικό πρόσημο μπορεί και θέλουμε να έχουν για την πόλη μας και τον δήμο μας».

Giannis-Zampoukis
Ιωάννης Ζαμπούκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

60% αύξηση στις οικοδομικές άδειες

Σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή «κατά πόσο κεφαλαιοποιείται μετρήσιμα, μπορώ να σας πω ότι μέσα σε μια διετία το real estate και η αγορά ακινήτων ενισχύεται, με στοιχεία από την Πολεοδομία, σύμφωνα με τα οποία έχουμε μια αύξηση στην έκδοση οικοδομικών αδειών της τάξης του 60%», περιγράφει ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι «από τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου και μετά τα μέτρα για COVID-19, υπάρχει και στα ξενοδοχεία μια αύξηση κρατήσεων». «Αυτό σημαίνει ότι η πόλη έχει μια δυναμική που την ενισχύουν οι συνεχείς αναφορές και η δημοσιότητα που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα», καταλήγει.

Κλίμα ευφορίας

Στο κλίμα αισιοδοξίας που διατρέχει οριζόντια την τοπική κοινωνία αυτή την περίοδο αποδίδει, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», η Αγγελική Γκρασνέλη, πρόεδρος μεσιτών Νομού Εβρου, την «έκρηξη» στην κτηματογορά της πόλης. Η ίδια παρατηρεί ότι «υπάρχει μια κινητικότητα μετά από πάρα πολλά χρόνια, επενδυτική κινητικότητα, καθώς είτε υλοποιούνται ήδη, είτε βαίνουν προς υλοποίηση μεγάλα έργα», όπως επισημαίνει, με κύρια τον νέο τερματικό σταθμό LNG, αλλά και την ανατολική περιφερειακή οδό, που θα συνδέσει την πόλη και το λιμάνι με την Εγνατία οδό.

«Κανένα κατάστημα ξενοίκιαστο»

Στο θετικό αυτό κλίμα, η ζήτηση στην κτηματαγορά παραμένει σταθερά αυξημένη με ανοδική τάση, ενώ ανάρπαστα έχουν γίνει μικρά επενδυτικά ακίνητα, όπως διαμερίσματα προς εκμετάλλευση, αλλά και εμπορικά καταστήματα. Η ευφορία για την προοπτική της πόλης αντικατοπτρίζεται στους εμπορικούς της δρόμους, καθώς στον κεντρικό εμπορικό άξονα της πόλης «δεν υπάρχει κανένα κατάστημα ξενοίκιαστο», σύμφωνα με την κυρία Γκρασνέλη. Την ίδια στιγμή, έχει ήδη πουληθεί το 80% των διαμερισμάτων στις 25 περίπου νεόδμητες οικοδομές αυτή την περίοδο στην Αλεξανδρούπολη, προτού καν αυτά αποπερατωθούν.

Τα επίπεδα της ζήτησης χάρη στην αναπτυξιακή έκρηξη της Αλεξανδρούπολης έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που ούτε η άνοδος στις τιμές των οικοδομικών υλικών λόγω του κύματος ακρίβειας δεν κατάφερε να φρενάρει την αυξημένη κίνηση, με τους υποψήφιους αγοραστές να αναπροσαρμόζουν μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 τις απαιτήσεις τους, αφού «το ενδιαφέρον είναι αμείωτο», όπως παρατηρεί η πρόεδρος των μεσιτών.

Aggeliki_Grasneli
Αγγελική Γκρασνέλη, Πρόεδρος συλλόγου μεσιτών νομού Έβρου.

Συνολικά, η φετινή κίνηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην Αλεξανδρούπολη σημειώνει -έως τώρα- άνοδο άνω του 50% σε σχέση με το 2019, ενώ οι ενοικιάσεις ακινήτων εμφανίζονται αυξημένες κατά 65%, σε αντιπαραβολή με τα δεδομένα του 2021. Στη διαμόρφωση της ιδιαίτερα ευνοϊκής συγκυρίας για την περιοχή συντέλεσε και η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς τα ποσοστά ανάπτυξης εκτοξεύτηκαν ως ελατήρια μετά την καραντίνα, αφού είχαν συσσωρευτεί σημαντικά κεφάλαια και ενεργή ζήτηση, για ακίνητα εντός του αστικού ιστού.

Ο τζίρος του στόλου

Η δυναμική είσοδος της Αλεξανδρούπολης στον ενεργειακό χάρτη δεν αποτελεί το μόνο asset για την ακριτική περιοχή, καθώς η διεύρυνση της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων αυξάνει σταθερά τον κύκλο εργασιών των τοπικών επιχειρήσεων. Παρότι «δεν έχει δει ακόμη η τοπική κοινωνία το αποτύπωμα, εντούτοις φαίνεται ότι αυτό εξελίσσεται και δημιουργεί μια ευοίωνη προοπτική για το μέλλον», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Γκοτσίδης, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Εβρου και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, καθώς τα πρώτα δείγματα από την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων φάνηκαν με το που κατέπλευσε στο λιμάνι στις 24 Μαΐου, το πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USS Arlington», μήκους 208 μέτρων και πλάτους 64 μέτρων.

Στα περίπου τρία 24ωρα που το πλοίο έμεινε δεμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το πλήρωμά του κατέκλυσε τα τοπικά εστιατόρια, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, αλλά και τους χώρους ψυχαγωγίας. «Ξεπουλήσανε τα πάντα. Μέχρι και τα καταστήματα τατουάζ δεν σταματούσαν», περιγράφει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γκοτσίδης, ενώ πληροφορίες θέλουν το αμέσως επόμενο διάστημα να εγκαθίστανται μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή ανώτερα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ, εξέλιξη που δίνει νέα ώθηση στην κτηματαγορά, αλλά και την τοπική οικονομία. Πέραν των αναγκών στέγασης, στις ανάγκες που εκτιμάται ότι θα προκύψουν από την εγκατάσταση των υψηλόβαθμων αξιωματικών περιλαμβάνονται αγγλόφωνα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και υπηρεσίες ψυχαγωγίας, για τα οποία καταγράφεται ήδη μια πρώτη κινητικότητα σε επίπεδο διερεύνησης νέων επενδύσεων.

kostas-gkotsidis-2
Κωνσταντίνος Γκοτσίδης, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Έβρου.

Η επενδυτική ευκαιρία που αναδύεται, ωστόσο, αυτή την περίοδο στην Αλεξανδρούπολη τείνει να επισκιαστεί από την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, με δεδομένη την ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης σε σημείο διεθνούς γεωπολιτικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στην επιθετική στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στα όσα σημαντικά κυοφορούνται στη θρακική πρωτεύουσα συντελεί και το εύρος των δυνάμει υποδομών της, καθώς ο λιμένας της πόλης καλύπτει επιφάνεια άνω των 1.200 στρεμμάτων, επιτρέποντας την ανάπτυξη μεγάλων -και σε βάθος χρόνου- στρατιωτικών εγκαταστάσεων στους χώρους του.

Η βαθιά ενόχληση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας προς την άνοδο της Αλεξανδρούπολης εντοπίζεται διαρκώς από τον Νοέμβριο του 2021 και εξής, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε δημόσια τη δυσφορία του για την ενισχυμένη ελληνοαμερικανική συνεργασία στην πόλη της Θράκης, ως αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Εκτοτε η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σταθερά στην τουρκική επιχειρηματολογία περί «απειλής» της γειτονικής χώρας από την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ μέσω της τοπικής βάσης, όπως συνέβη στα μέσα της εβδομάδας, όταν ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, στο περιθώριο της διμερούς συνάντησής του με τον ηγέτη της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ότι «υποστηρίξαμε την εκ νέου ένταξη της Γαλλίας και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Και οι ΗΠΑ έδωσαν άδεια να εγκαταστήσουν βάσεις εναντίον μας, εννέα βάσεις. Δεν θα αγοράσω τον ισχυρισμό ότι έχουν εγκατασταθεί κατά της Ρωσίας. Δεν θα καταπιώ αυτό το επιχείρημα».

limani-alexandroupolis
5447610

Παράλληλα, γραφικά και φωτογραφίες με χάρτες από τα σημεία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές της Αλεξανδρούπολης, έχουν κατακλύσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια της πολιτικής τάξης της γειτονικής χώρας να νομιμοποιήσει εσωτερικά τον ισχυρισμό του «έξωθεν κινδύνου». Το πλέον δηλωτικό, άλλωστε, στοιχείο ως προς το μέγεθος της τουρκικής δυσφορίας απέναντι στην ενδυνάμωση της θρακικής πρωτεύουσας αποτέλεσε η υπερπτήση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη, την επομένη της ομιλίας του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Καυτό δεκαπενθήμερο

Με νωπό, μάλιστα, το προηγούμενο του Μαρτίου του 2020, οπότε η Τουρκία επιχείρησε να ξεδιπλώσει μια πρωτοφανή υβριδική επίθεση στον Εβρο, η σημασία που αποδίδεται από τη γειτονική χώρα στις υποδομές που έχουν αναπτυχθεί έκτοτε στην ελληνική παραμεθόριο ζώνη αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία ανάλυσης της έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο διάστημα από τις ελληνικές αρχές.

134561110_l
137808779_l

Μολονότι η εκτόξευση «ενεργών απειλών», αλλά και η ανάπτυξη μαξιμαλιστικών αιτιάσεων περί κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών του Αιγαίου μονοπωλεί σχεδόν τις τοποθετήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας τα τελευταία 24ωρα, εντούτοις το σενάριο επανάληψης της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένει διαρκώς πάνω στο τραπέζι της υψηλής προετοιμασίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. το φετινό καλοκαίρι. Στα μηνύματα που αποκωδικοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η διαρκώς αυξανόμενη ροή μεταναστών σε μια περίοδο μάλιστα που τα νερά του ποταμού Εβρου έχουν υπερχειλίσει καλύπτοντας τις καλλιέργειες ρυζιού και τα μονοπάτια, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε παγώσει κάθε σημάδι κινητικότητας στην περιοχή κατά τον μήνα Ιούνιο (ιδίως στο δεύτερο δεκαπενθήμερο), οπότε λαμβάνει χώρα συνήθως το φυσικό αυτό φαινόμενο.

Στον αντίποδα, η καθημερινή εκτόξευση απειλών προς την ελληνική πλευρά, αλλά και το εσωτερικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία, βαραίνουν σημαντικά τα επίπεδα επιφυλακής στον Εβρο, σε συνδυασμό με μια άτυπη προεκλογική εκστρατεία που εξελίσσεται στη γειτονική χώρα με ορίζοντα τον Ιούνιο του 2023, ιδίως όταν οι εκτιμήσεις συντείνουν στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, από πλευράς της Αγκυρας.

Αξιολογώντας τα γεωπολιτικά και στρατιωτικά δεδομένα, το βάρος μιας τυχόν απόπειρας υβριδικής απειλής αναμένεται να καλύψουν σε τρία επίπεδα, αφενός οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στον νομό (με τη συνδρομή και δυνάμεων από τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης) και αφετέρου τα στελέχη των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης του Εβρου, με τη συνδρομή αυξημένου αμυντικού εξοπλισμού, όπως τεθωρακισμένα οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αλλά και φορητές κάμερες.

protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη | Τοποθέτηση αυτόματων απινιδωτών σε δημόσιους χώρους και χώρους άθλησης από το Δήμο

Στην τοποθέτηση σύγχρονων, αυτόματων απινιδωτών σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους και χώρους άθλησης προχώρησε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με στόχο «να λειτουργήσουν ως τοίχος προστασίας, αν και εφόσον παραστεί ανάγκη τόσο για τους υπαλλήλους και τους δημότες όσο και για τους αθλητές».

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή «είναι πολύ σημαντικό όσοι βρίσκονται μπροστά σε μία αιφνίδια καρδιακή ανακοπή να μπορούν να δράσουν άμεσα και σωτήρια» ενώ επισημαίνει με ποιο τρόπο η έγκαιρη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) «θεωρείται απαραίτητη, διότι αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος».

Σε ότι αφορά στα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ιατρικής συσκευής πρόκειται για μία φορητή, μικρή και εύκολη στη χρήση της συσκευή που έχει σχεδιαστεί για χρήση από μη εκπαιδευμένους πολίτες χωρίς ιατρική επίβλεψη. Έχει ενσωματωμένες φωνητικές και οπτικές οδηγίες στα ελληνικά και καθοδηγεί πλήρως τον πολίτη που σπεύδει σε βοήθεια βήμα-βήμα. Τέλος δίνει τη δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ανάταξης, εάν αυτή απαιτείται, μετά από ανάλυση που κάνει το ίδιο το μηχάνημα ή προτείνει απλά την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ με 30 θωρακικές συμπιέσεις και δύο εμφυσήσεις διάσωσης.

Τα σημεία στα οποία βρίσκονται οι απινιδωτές είναι το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, το δημοτικό κατάστημα Φερών, το δημοτικό κατάστημα ‘Ανθειας, τα γήπεδα Φώτης Κοσμάς και Μαΐστρου, τα ποδοσφαιρικά γήπεδα του Εθνικού, Καππαδοκίας, Κτεο, Φερών, Παλαγίας, το κλειστό γυμναστήριο Μιχ. Παρασκευόπουλος, το κολυμβητήριο, το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης, το Ειδικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης και το Β΄ΚΑΠΗ.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Τ. Θεοδωρικάκος | Η φύλαξη των ελληνικών συνόρων χρειάζεται τη στήριξη της ΕΕ

Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την αποφασιστική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο, έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος από την Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με 27 πρέσβεις χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδεδεμένων με τη Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ, της Βρετανίας και της Ελβετίας.

Ταυτόχρονα, τόνισε πώς το έργο της φύλαξης των συνόρων χρειάζεται τη στήριξη, όχι μόνο του ελληνικού κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασε την κοινή βούληση για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την αποφασιστικότητα για σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή.

“Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους έχει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και -συνεπώς- τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εδώ στον Έβρο. Για αυτό τον λόγο, το έργο της φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές Ασφάλειας συνολικά, χρειάζεται τη στήριξη, όχι μόνο του ελληνικού Κράτους την οποία την έχουν στον απόλυτο βαθμό αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά”, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και συνέχισε:” Η σημερινή συνάντησή μας εδώ, στέλνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης και εκφράζει την κοινή βούλησή μας για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, και την αποφασιστικότητά μας για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου”.

 

Τα στοιχεία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη περιέγραψε στους πρέσβεις την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και επισήμανε ότι στη διάρκεια του 2022 απετράπη η είσοδος 260.000 παρανόμων μεταναστών ενώ συνελήφθησαν περί τους 1.500 διακινητές. Ανέφερε ότι καθημερινά περίπου 300-400 παράνομοι μετανάστες αποτρέπονται από τις ελληνικές αρχές φύλαξης των συνόρων, να περάσουν τα σύνορα, επισημαίνοντας ότι η απειλή είναι ενεργή. Αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο της Frontex και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα. Οι 250 αναλαμβάνουν υπηρεσία μέσα στο Φεβρουάριο. Στην περιοχή υπηρετούν σήμερα 1800 συνοριοφύλακες και αποτελούν τους σύγχρονους Ακρίτες της Ευρώπης.”Χωρίς την παρουσία αυτών των σύγχρονων Ευρωπαίων ακριτών, που λειτουργούν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά, θα είχαν κινηθεί στα σύνορα τα εκατομμύρια των μεταναστών που περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη”, σημείωσε.

Έκανε λόγο για ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου υποστήριξης αμφιβόλου ηθικής συγκρότησης και δουλεμπορικά κυκλώματα, που εργάζονται με μία ξεκάθαρα πολιτική ατζέντα, καθώς στρέφονται ευθέως κατά των ευρωπαϊκών θεσμών και υπογράμμισε: “Στόχος τους φαίνεται να είναι η ανατροπή της ισορροπίας και της κοινωνικής συνοχής. Στόχος τους είναι η υπονόμευση θεσμών και αξιών”.

Για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τους ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για αναβάθμιση των μέτρων προστασίας στα σύνορα, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου “Ακρίτας” που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρεί, σε πρώτη φάση, στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων του Φράχτη στον Έβρο, ο οποίος επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, η οποία επωμίζεται μεγάλο βάρος των παράνομων μεταναστευτικών ροών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πτυχή της ασφάλειας και της προστασίας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

“Αποτελεί πάγια θέση μας ότι τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί”, είπε και πρόσθεσε: “Θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και δίκαιος καταμερισμός ευθυνών. Η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μας είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το μείζον αυτό πρόβλημα. Ο στενός συντονισμός είναι απαραίτητος, όπως κάνουμε ήδη με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, με την οποία έχουμε εξαίρετη συνεργασία για το θέμα. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπιζόμαστε τις Αρχές και τις Αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για το τι πραγματικά συμβαίνει και το ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις κάποιων και το πραγματικό διακύβευμα για όλους μας”, τόνισε.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καταγγείλει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ταυτόχρονα έχει συμπαρασταθεί σε άλλα κράτη, όπως η Λιθουανία, που υπήρξαν θύματα παρόμοιας πολιτικής από τη Λευκορωσία.

Για τις επιχειρησιακές παραμέτρους και ενέργειες αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Ελληνική Αστυνομία ενημέρωσε τους πρέσβεις ο επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας των συνόρων, υποστράτηγος, Δημήτρης Μάλλιος.

Στη συνάντηση που έγινε στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης παρέστησαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, όπως επίσης και οι βουλευτές της ΝΔ, Τ. Δημοσχάκης και Χρ. Δερμετζόπουλος.

“Το πρόβλημά μας, στον Έβρο, ήταν πάντα η ασφάλεια και τώρα αυτή εμπεδώνεται με τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη”, δήλωσε ο αντιπεριφρειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς.

“Ήδη το πρώτο μέρος του φράχτη που έχει τοποθετηθεί στην περιοχή των Φερών έχει αποδώσει αποτελέσματα σχετικά με τη μείωση των μεταναστευτικών ροών”, τόνισε ο κοινοτάρχης Φερών και πόρων Αθανάσιος Πεμούσης.

Στη συνέχεια ο κύριος Θεοδωρικάκος μαζί με τους πρέσβεις θα επισκεφθούν τον φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, στην περιοχή των Φερών, όπου θα γίνει ενημέρωση από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υποστράτηγο Πασχάλη Συριτούδη.

thetoc.gr

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Ελένη Τοπαλούδη | Συγκλονίζουν οι γονείς της – Πήγαν τούρτα γενεθλίων στον τάφο της

Συγκλονίζουν για ακόμη μία φορά  οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη  που δολοφονήθηκε το 2018. Η Κούλα Αρμουτίδου και ο Γιάννης Τοπαλούδης βρέθηκαν στον τάφο της κόρης τους, η οποία χθες 15/1 θα είχε τα γενέθλιά της και θα γινόταν 26 ετών.

H μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη δημοσίευσε μία φωτογραφία και έκανε μια σπαρακτική ανάρτηση.

«Ελένη μου, κοριτσάκι μου, ανθέ της Νιότης, θησαυρέ μου.

15/1/1997 – 15/1/2023

Γεννήθηκες και γέμισε η ζωή μου με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης. Ήσουν Ελένη μου ό,τι πιο όμορφο θα μπορούσε να μου συμβεί. Ένα μικρό πλασματάκι, ένα μικρούλι τοσοδούλι που είχε την ανάγκη μου. Ήταν τόσο μοναδική και ανεπανάληπτη η στιγμή που σε έφερα στο φως που ευχαριστούσα το Θεό γι’ αυτό το Θείο δώρο.

Και έρχεται ξαφνικά μια αποφράδα νύχτα που στα γκρεμίζει όλα . Γιατί υπάρχουν γύρω μας ανθρωπόμορφα κτήνη χωρίς καρδιά και ψυχή μες στα στήθη τους. Αυτοί οι φονιάδες, οι στυγεροί δολοφόνοι δεν υπολόγισαν ούτε μάνες, ούτε πατεράδες, ούτε αδέρφια ούτε κανέναν. Ευτυχώς που υπάρχει αυτή ‘Η ΘΕΙΑ’. ‘Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ’. Σ ΑΥΤΗΝ ΕΝΑΠΟΘΕΤΩ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΟΥ’. ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ!!!!!!

Σε ποιους να πιστέψω; Σε ποιο σύστημα; Ας σκεφτούν όλοι αυτοί που αποτελούν το σύστημα. Ποιος δικαιολογεί και ξεπλένει τους δράστες, τους βιαστές και τους δολοφόνους;

Ας σκεφτούμε και ας προβληματιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ!!!!! ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!!!!!!!!».

Λίγο αργότερα, η Κούλα Αρμουτίδου προχώρησε σε μία ακόμη ανάρτηση για την αδικοχαμένη κόρη της.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: