Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Αναλυτικά στοιχεία της κίνησης προς Θάσο – Των αφίξεων στο αεροδρόμιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Το γεγονός εκτός όλων των άλλων είναι και αστείο. Ενώ άπαντες οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι η ώρα δεν είναι κατάλληλη για τον απαραίτητο τουριστικό απολογισμό (το Καλοκαίρι άλλωστε τελειώνει σε 10 περίπου μέρες), όλοι τους συμμετέχουν δυναμικά στην πρόωρη συζήτηση. Η οποία άλλοτε γίνεται στα μέσα ενημέρωσης κι άλλοτε στο διαδίκτυο. Είναι μια συζήτηση «προπόνηση» του απαραίτητου αναλυτικού απολογισμού που ως συνήθως θα γίνει το Φθινόπωρο.

Στη διάρκεια αυτού του δημόσιου διαλόγου ανακύπτουν ακόμη και αναλυτικά, ανεπίσημα, στοιχεία που τις περισσότερες φορές έχουν σχέση με όλο το Νομό και όχι με μια ειδικότερη περιοχή. Ή έχουν σχέση με τη Θάσο. Στο διαδίκτυο λοιπόν κυκλοφορεί πίνακας με στοιχεία επιβατών και αυτοκινήτων που Ιούνιο και Ιούλιο ταξίδεψαν στη Θάσο. Από τον πίνακα προκύπτει μια μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι, η οποία (λένε όσοι ξέρουν) μπορεί και να οφείλεται στη μείωση επισκεπτών από την Τουρκία. Επίσης στο διαδίκτυο βρίσκουμε αναλυτικό κατάλογο των χωρών από τις οποίες ήρθαν επισκέπτες με αεροπορικές πτήσεις. Στην περίπτωση αυτή προκύπτει αύξηση, γνωστή από τα προηγούμενα δελτία τύπου είτε της Υ.Π.Α. είτε της Fraport: Πρέπει να παραδεχθούμε ότι το φετινό καλοκαίρι ο απολογισμός για την τρέχουσα τουριστική περίοδο άρχισε νωρίτερα για πολλού και διάφορους λόγους, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Η συζήτηση είναι καθημερινή ακόμη και από όσους παρατηρούν πως ο απολογισμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στον ορθό χρόνο, μετά δηλαδή το πέρας του καλοκαιριού.

Ο ένας παρασύρει τον άλλον κι έτσι ακόμη κι εκείνοι που ζητούν τον απολογισμό το φθινόπωρο, βασιζόμενο σε συγκεκριμένα στοιχεία, διατυπώνουν σήμερα με ποικίλους τρόπους την άποψή τους. Έστω κι αν βρισκόμαστε προς το τέλος της τουριστικής περιόδου. Όταν ο διάλογος εξελίσσεται στο διαδίκτυο, εμφανίζονται στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν πότε τη μία και πότε την άλλη άποψη. Πότε δηλαδή την αύξηση και πότε τη μείωση της κίνησης.

Από τα στοιχεία και τις απόψεις που παραθέτονται στο διαδίκτυο, ξεχωρίζουμε ανεπίσημα στοιχεία αλλά που όπως φαίνεται είναι έγκυρα για την επιβατική κίνηση κατά τους φετινούς μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, σε σχέση με τους αντίστοιχους του περσινού καλοκαιριού.

Πρόκειται για στοιχεία από την επιβατική κίνηση στην πορθμειακή γραμμή της Κεραμωτής – Πρίνου και την γραμμής Καβάλας – Πρίνου. Αν και τα στοιχεία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι ανυπόγραφα ωστόσο μοιάζουν να είναι κοντά στην πραγματικότητα. Φαίνεται πως οι εταιρείες τα παρείχαν σε εκείνους που τα ζήτησαν οι οποίοι με τη σειρά τους τα δημοσιοποίησαν.

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα ανεπίσημα και βέβαια όχι οριστικά στοιχεία, οι επιβάτες που ταξίδεψαν φέτος κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο στη Θάσο είναι λιγότεροι, σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Ειδικότερα, πέρσι είχαν ταξιδέψει στη Θάσο 363.000 άνθρωποι ενώ φέτος οι επιβάτες υπολογίζονται περίπου σε 350.000.

Η μείωση της τάξεως των δώδεκα χιλιάδων επιβατών περίπου αφορά στη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα και έξι χιλιάδων επιβατών στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου. Στη νέα γραμμή Κεραμωτής – Πρίνου, που δε λειτουργούσε πέρσι, υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν προς το νησί της Θάσου περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι. Εάν τα στοιχεία είναι αληθή, κάτι που δεν αποκλείεται, τότε αντίστοιχα μειώθηκαν και τα οχήματα από 81.490 πέρσι σε 78.περίπου φέτος.

Άλλα στοιχεία, που ελέγχονται για την εγκυρότητά τους, αν κι αυτό προκύπτει εύκολα, αφορούν στις αφίξεις επιβατών των πτήσεων του εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Γνωρίζουμε ότι η φετινή χρονιά για τις πτήσεις εξωτερικού είναι καλύτερη από την περσινή. Σε πίνακα, ο οποίος κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση για τους Κύπριους τουρίστες, για τους Πολωνούς τουρίστες και για τους Βρετανούς τουρίστες.

Σημειώνεται ότι φέτος, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο περίπου εννιακόσιοι Βέλγοι με μια νέα πτήση, η οποία πέρσι δεν υπήρχε. Ενώ οι επιβάτες από τις προαναφερθείσες χώρες αυξήθηκαν υπάρχουν κι επιβάτες πτήσεων του εξωτερικού που μειώθηκαν. Όπως για παράδειγμα οι επιβάτες από την Αυστρία. Στα ίδια επίπεδα με το καλοκαίρι του 2017, εξαιρούμενου του μήνα Αυγούστου, παρέμειναν οι τουρίστες που αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» από τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Φιλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Λευκορωσία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία.

Βάσει του ίδιου πίνακα, κατά τον φετινό Ιούλιο ήρθαν στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης από το εξωτερικό τριάντα χιλιάδες επιβάτες, ενώ πέρσι ήταν περίπου είκοσι οχτώ χιλιάδες. Τον Ιούνιο ήρθαν στο αεροδρόμιο 24.848 επιβάτες ενώ το αντίστοιχο περσινό νούμερο ήταν 22.358 επιβάτες. Μικρή αύξηση σημειώθηκε και τον Μάη με 14.667 αφίξεις ενώ τον Μάη του 2017 το νούμερο των αφίξεων ήταν 12.422.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Τ. Ελευθεριάδου | Θρασύτατη, αν όχι αστεία, ανακοίνωση του κ. Λαζαρίδη για την μονάδα τεχνητού νεφρού

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε μία αιχμηρή ανακοίνωση κατά του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριου Λαζαρίδη , προχώρησε η Βουλευτής του Σύριζα ,Τάνια Ελευθεριάδου.

Πιο συγκεκριμένα :

Μνημείο παλαιοκομματισμού και απροκάλυπτου εμπαιγμού της τοπικής κοινωνίας αποτελεί η τελευταία ανακοίνωση του νέου βουλευτή Ν.Καβάλας τής ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη, ο οποίος καυχιέται ότι η μονάδα τεχνητού νεφρού στη Θάσο γίνεται πραγματικότητα «κατόπιν ενεργειών του». 

Στη θρασύτατη, αν όχι αστεία, ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Λαζαρίδης, μιλάει για «δική του» πρωτοβουλία για μονάδα τεχνητού νεφρού στο νησί, που παίρνει σάρκα και οστά. 

Δίνει μάλιστα ξανά στη δημοσιότητα και περσινές φωτογραφίες από την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Πρίνου μαζί με επιχειρηματία του νησιού. Δεν ξέρουμε, αν και μπορούμε να φανταστούμε, ποια είναι η ανάγκη του να διαφημίσει και πάλι έναν επιχειρηματία, ο οποίος όμως δεν έχει πράξει το παραμικρό για την σημαντική αυτή μονάδα που τόσο έχει ανάγκη η Θάσος. 

Για να τελειώνουμε κ. Γκρούεζα…  Εδώ είναι Καβάλα! Εδώ είναι Θάσος! Δεν είναι ούτε η Άνω Πλατανιά του 1965, ούτε η αχανής Αττική, για να νομίζετε ότι θα κοροϊδέψετε τους πολίτες. Εδώ το δούλεμα το μυρίζεται κάποιος από χιλιόμετρα μακριά. 

Δε μπορείτε λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές να καυχιέστε ότι γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις σας στους πολίτες. Γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες. Στην προκειμένη έγιναν πράξη ακριβώς επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.  

Η τελική απόφαση για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ελήφθη στις 11/6/2019 μετά από μακρά προεργασία, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 5/7/2019 και ανακοινώθηκε στις 9/7/2019 από τον διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, ο οποίος την προσεχή Δευτέρα συγκαλεί σχετική σύσκεψη για το θέμα. 

Η μονάδα τεχνητού νεφρού στη Θάσο έχει υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ και υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Ήταν μία από αμέτρητες ενέργειες που μας κάνει να διαφέρουμε από μια ΝΔ εχθρική προς το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Η μονάδα αυτή, που θα ανακουφίσει δεκάδες κατοίκους της Θάσου από την ταλαιπωρία και τους κινδύνους, γίνεται πραγματικότητα γιατί υπήρξε μια προοδευτική κυβέρνηση που κατάφερε να «αναστήσει» τη δημόσια υγεία που σκοπίμως η ΝΔ είχε απαξιώσει για να δώσει τέτοιες υπηρεσίες βορά στους ιδιώτες. 

Για τη μονάδα αυτή αγωνίστηκε η διεύθυνση του Κέντρου Υγείας, η διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας, η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Θάσου αλλά και η μέχρι πρότινος ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Σίγουρα όχι ένας νεοεμφανιζόμενος υποψήφιος βουλευτής που την περίοδο εκείνη δεν είχε καν «χριστεί» υποψήφιος αλλά… επισκεπτόταν ως τουρίστας το νομό Καβάλας γιατί του ήταν δύσκολο να εκλεγεί στη Β΄Αθηνών. 

Ξέρετε άραγε πόσα χρόνια, από αυτά που η ΝΔ κυβερνούσε, ζητούσαν οι Θάσιοι τη μονάδα τεχνητού νεφρού; 

Μήπως σκοπεύετε να καυχηθείτε και για την ίδρυση παραρτήματος ΕΚΑΒ στη Θάσο που οι κάτοικοί της ζητούσαν για δεκαετίες; Μήπως και για την προμήθεια εξοπλισμού και την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Πρίνου με προσωπικό; Ή μήπως ότι εξασφαλίστηκε πρόσβαση στο ΕΣΥ σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που οι κυβερνήσεις σας άφησαν ανασφάλιστους;

Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση σας θα ντρεπόταν να ξεστομίσει αυτά που ανακοινώσατε. Αποδεικνύετε ότι υποτιμάτε τη νοημοσύνη των κατοίκων του νομού Καβάλας. Το να καυχιέσαι 3-4 μέρες μετά τις εκλογές για κάτι που κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, πέρα από γελοιοποίηση ενέχει και κινδύνους. 

Θα κριθείτε από εδώ και στο εξής: 

-για το αν και πότε θα θέσετε σε λειτουργία τη νέα μονάδα τεχνητού νεφρού στη Θάσο 

-για το αν και πότε θα στελεχώσετε το Κέντρο Υγείας Πρίνου με το απαραίτητο για τη νέα μονάδα, επιπλέον προσωπικό, όταν επιμένετε εμμονικά στον κανόνα «1 προς 5»

-για το αν θα διατηρήσετε την καθολική πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας ή αν θα επιστρέψετε τη χώρα στη μαύρη περίοδο των «παροχών για λίγους», για τους «έχοντες» και τους «προνομιούχους». 

-για το αν θα κάνετε πράξη το νοσηρό σας σχέδιο για ιδιωτικοποίηση μέρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Εμείς θα είμαστε εδώ, κάθε μέρα, να ελέγχουμε τι κάνετε και τι δεν κάνετε. Γιατί κάθε μέρα που καθυστερείτε να ενισχύσετε τα δημόσια νοσοκομεία, ευνοείτε τους ιδιώτες. 

Δεν θα αφήσουμε καμία κατάκτηση των πολιτών να πάει χαμένη.

Τάνια Ελευθεριάδου

Βουλευτής Ν.Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΘΑΣΟΣ

Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου | Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού

Δημοσιεύτηκε

στις

Χρόνο με το χρόνο δέχεται μεγαλύτερο πλήγμα το δικαίωμα των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες της Θάσου. Όλες οι κυβερνήσεις αλλά και οι φορείς της τοπικής διοίκησης διαχρονικά έβαλαν το λιθαράκι τους ώστε ακόμα και αυτό το αγαθό που απλόχερα μας προσφέρει η χώρα μας να μετατρέπεται σε εμπόρευμα και να περιορίζεται κυρίως για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Πρόσφατη αρνητική εξέλιξη αποτελεί το κλείσιμο του δρόμου, από ιδιώτη – επιχειρηματία, που οδηγεί στην παραλία Νυστέρι στον Λιμένα της Θάσου. Να σημειωθεί ότι αυτή η παραλία είναι η πιο κοντινή στο Λιμένα και αποτελούσε διέξοδο για όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο ή δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της μετακίνησης σε άλλες πιο μακρινές παραλίες.

Παράλληλα, αυτή η κατάσταση βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση πυρκαγιάς, ή αν κάποιος λουόμενος  πάθει κάτι γιατί πλέον στην παραλία δεν μπορεί να προσεγγίσει πυροσβεστικό όχημα ή ασθενοφόρο.

Η ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες του νησιού, τα μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών είναι δικαιώματα που με την πάλη μας χρειάζεται να τα διεκδικούμε απέναντι σε όσους στηρίζουν μια πολιτική της εμπορευματοποίησης και τα θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους.

Απαιτούμε άμεσα να παρέμβει ο Δήμος και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μείνει ανοιχτός ο δρόμος προς τη συγκεκριμένη παραλία και να υπάρχει επαρκής ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους.

Καλούμε τους κατοίκους μαζί με τα σωματεία και τους συλλόγους του νησιού να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες του νησιού, να απαιτήσουμε την ύπαρξη όλων των προϋποθέσεων ώστε να μην κινδυνέψει καμία ζωή στις παραλίες του νησιού μας.

Θάσος, 9/7/2019

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΘΑΣΟΣ

Στη Θάσο η Μ. Χατζηκωνσταντίνου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς

Δημοσιεύτηκε

στις

Στη Θάσο βρισκόταν από το μεσημέρι του Σαββάτου (29.07.2019) η κα.Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου,υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, για να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για χρόνια οι αλιείς.
Περισσότερες άδειες αλίευσης ανα ΠΕ ξιφία μακρύπτερου τόνου και ερυθρού τόνου ζητούν οι αλιείς στην Θάσο οι οποίοι αν και προσαρμόστηκαν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία εγκαθιστώντας σύγχρονα διπλά ψυκτικά μηχανήματα, σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης αλιευτικών σκαφών και ηλεκτρονικό ημερολόγιο με επενδύσεις 15.000 ευρώ δεν αδειοδοτήθηκαν, γιατί οι άδειες προηγούνται σην Κάλυμνο, την Κρήτη και τον Βόλο!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΘΑΣΟΣ

Το «δάκρυ της Αφροδίτης» στη Θάσο είναι ένα θαύμα της φύσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Θάσος είναι ένα νησί πνιγμένο στο πράσινο, με ατέλειωτες ομορφιές που περιμένουν τον επισκέπτη να τις ανακαλύψει. Μία από αυτές είναι χωρίς αμφιβολία και η Γκιόλα, η περίφημη φυσική πισίνα του νησιού, ένα θαύμα της φύσης ή όπως λένε οι κάτοικοι της Θάσου, ένα δώρο.

Και άδικο δεν έχουν. Η φυσική αυτή πισίνα βρίσκεται μέσα σε βράχο, κοντά στην Αστρίδα, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και σίγουρα το μπάνιο εκεί μείνει αξέχαστο. Τα διάφανα τιρκουάζ νερά, μία ανάσα από το βαθύ μπλε της θάλασσας είναι ένα σκηνικό που ενθουσιάζει τους επισκέπτες που δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν στην Θάσο και να μην περάσουν από τη Γκιόλα.

Σχηματίστηκε μέσα στους αιώνες με πρωτεργάτες τα κύματα της θάλασσας και τους βράχους που την περικυκλώνουν. Τα νερά της είναι πιο θερμά από αυτά της θάλασσας κι έχουν βάθος περίπου τρία μέτρα. Την πισίνα τη λένε και «δάκρυ της Αφροδίτης». Σύμφωνα με το μύθο, δημιουργήθηκε από τον Δία για να κολυμπά η Αφροδίτη, ενώ ένας άλλος θρύλος λέει ότι ήταν το μάτι του Δία, για να την παρακολουθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ