Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά από δώρα και σε υπαλλήλους των ΔΕΚΟ

Βόμβα μεγατόνων φέρνει ανατροπές στα αναδρομικά για το 13ο και 14ο μισθό καθώς πέραν των δημοσίων υπαλλήλων, μπορούν να τα διεκδικήσουν και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή όσοι υπηρετούν στις ΔΕΚΟ και λόγω του κουρέματος που επιβλήθηκε με το δεύτερο Μνημόνιο έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ζητήσουν την πλήρη καταβολή των Δώρων ίσων με τις μικτές μηνιαίες αποδοχές που λάμβαναν, πριν μειωθούν στα 1.000 ευρώ ετησίως!

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», μια νέα γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΑΔΕΔΥ έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και θέτει πλέον ως καταληκτική ημερομηνία των διεκδικήσεων τη 15η Μαρτίου του 2019, με απώτατο όριο το τέλος Μαρτίου.

Η γνωμοδότηση την οποία κοινοποίησε χθες η ΑΔΕΔΥ σε όλες τις Ομοσπονδίες-μέλη της, αναφέρει ότι οι αποφάσεις 2626-2635/2018 του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ στις 17/12/2018, με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των Δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, αφορούν και στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και μάλιστα επισημαίνεται ότι η διεκδίκηση των αναδρομικών παραγράφεται μεν μετά από μια διετία, αλλά σε κάθε περίπτωση ανατρέχει από την 1/1/2013 και μετά.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, το απώτατο όριο για να διεκδικήσουν διά της δικαστικής οδού οι δημόσιοι υπάλληλοι τα κομμένα Δώρα και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ τις διαφορές Δώρων πάνω από το πλαφόν των 1.000 ευρώ είναι με αγωγή κατά του Δημοσίου, εντός του τριμήνου που ακολουθεί μετά την απόφαση του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ. Το τρίμηνο αυτό εκπνέει στα μέσα Μαρτίου 2019 και οι αγωγές θα πρέπει να ασκηθούν μέχρι τότε, ή ως τα τέλη Μαρτίου.

Από το 2013

Με τις ενέργειες αυτές οι δημόσιοι υπάλληλοι «κλειδώνουν» την επαναφορά των Δώρων από την 1/1/2013 και όχι για μια διετία., δηλαδή για τα έτη 2017 και 2018, που έχουν κατοχυρώσει με τις αιτήσεις περί μη παραγραφής των αξιώσεών τους!

Το «κλειδί» δηλαδή για να μη χαθούν τα Δώρα 6 ετών (2013-2018) είναι μετά τις αιτήσεις που παγώνουν για έξι μήνες την παραγραφή των διεκδικήσεων, να γίνουν αγωγές κατά του Δημοσίου ή και των διοικήσεων ΔΕΚΟ, ώστε με αυτές τις αγωγές οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν επαναφορά Δώρων από 1/1/2013 γιατί απ’ αυτή την ημερομηνία και μετά το ΣτΕ λέει ότι η κατάργηση/μείωση Δώρων είναι αντισυνταγματική.

Η επίσπευση των διεκδικήσεων έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το ΣτΕ θα πάρει την οριστική του απόφαση για τα Δώρα των υπαλλήλων στις 1/2/2019 και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αλλάζουν οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Στ’ Τμήμα στις 17/12/2018. Στελέχη της ΑΔΕΔΥ εκτιμούν ότι είναι απίθανο να υπάρξει αλλαγή πλεύσης σε μια τόσο ξεκάθαρη απόφαση.

Οσοι έχουν κάνει ήδη αίτηση στις υπηρεσίες τους για την επαναφορά Δώρων έχουν κατοχυρώσει το πάγωμα της παραγραφής για ένα εξάμηνο. Σύμφωνα με το γνωμοδοτικό σημείωμα, η διακοπή παραγραφής μετά τις αιτήσεις αφορά τα Δώρα του 2017 και 2018 εφόσον εντός εξαμήνου γίνουν και αγωγές.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΠΑΣΟΚ Καβάλας : «Δύο ολόκληρα χρόνια μετά, δεν υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα για τις αποζημιώσεις»

Στις 17/07/2022 κατέπεσε στο αγρόκτημα Αντιφιλίππων του Δήμου Παγγαίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ένα (1) αεροπλάνο τύπου ADONOV, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί από τον ελληνικό στρατό μία περιοχή περίπου 500 στρεμμάτων.

Στη συγκεκριμένη περιοχή καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο άρδευσης του αγροκτήματος, ενώ λόγω της φύλαξής του από τον ελληνικό στρατό και την ελληνική αστυνομία δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της ζημίας.

Η παραπάνω περιοχή λόγω της μη άρδευσης υπέστη απώλεια παραγωγής της τάξεως του 70%. Σε ένα μέρος της περιοχής αυτής (33 στρέμματα) προκλήθηκε ολική καταστροφή και στο σημείο εκείνο απαγορεύτηκε η συγκομιδή της παραγωγής.

Παρά τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις των Βουλευτών της ΝΔ και των λοιπών κομματικών κυβερνητικών παραγόντων προς τους αγρότες της περιοχής και παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ζημιών σε άλλες περιοχές της χώρας παρατηρείται σχετικά άμεση καταβολή αποζημιώσεων, στην περίπτωση του αγροκτήματος Αντιφιλίππων δεν υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα, μολονότι μεσολάβησαν δύο (2) ολόκληρα χρόνια.

Οι αγρότες του αγροκτήματος Αντιφιλίππων ζητούν όλο αυτό το διάστημα, όπως δικαιούνται, να αποζημιωθούν σε τιμές πώλησης του έτους 2022 και βάσει της μέσης παραγωγής. Οι αγρότες ζητούν στήριξη και αξιοπρέπεια και εισπράττουν κοροϊδία και εμπαιγμό. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την προσπάθειά τους και θα φέρει άμεσα το θέμα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Δελτίο τύπου

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις 2024 | “Μαχαίρι” τουλάχιστον 100 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους

Στα 100 ευρώ φαίνεται πως καταλήγει η κυβέρνηση για το ποσό το οποίο θα παρακρατείται από τις συντάξεις των αγροτών που χρωστούν από 6.000 έως 10.000 ευρώ στον πρώην ΟΓΑ, ώστε να μπορούν να πάρουν το πράσινο φως για να βγουν στη σύνταξη.

Αναμένεται ότι με τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ από τα υπουργεία θα αποσαφηνίζονται – διαδικαστικά και όχι μόνο – ζητήματα για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

Συντάξεις 2024: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας περί τα μέσα Ιουνίου, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων ΕΦΚΑ και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα επιτρέψουν τη διασταύρωση των στοιχείων που αφορούν τις τραπεζικές καταθέσεις των ενδιαφερομένων.

Συντάξεις 2024: Ποια η απαραίτητη προϋπόθεση

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί στη ρύθμιση ένας αγρότης με χρέη από 6.000 έως 10.000 ευρώ (σ.σ.: για τους ελεύθερους επαγγελματίες το αντίστοιχο εύρος είναι από 20.000 έως 30.000 ευρώ) είναι οι καταθέσεις του να μην ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ (ή τις 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Το όριο αυτό αφορά αποκλειστικά οφειλές στον π. ΟΓΑ και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για τον υπολογισμό του θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό καταθέσεων στο όνομα του οφειλέτη τον προηγούμενο μήνα από την υποβολή της αίτησης, καθώς και ο μέσος όρος του προηγούμενου δωδεκάμηνου.

Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση θα υποβάλλεται ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης (σ.σ.: δεν θα υπάρχει, δηλαδή, κάποια ξεχωριστή πλατφόρμα) και με αυτήν ο ασφαλισμένος θα δίνει τη συγκατάθεσή του για την άρση του τραπεζικού απορρήτου σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία έχει λογαριασμό ή κάποιο επενδυτικό προϊόν στο όνομά του.

Πέρα από καταθέσεις που δεν ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ ο οφειλέτης θα πρέπει, επίσης, να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του και να έχει καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Εφόσον πληρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, οι συντάξεις θα εκδίδονται κανονικά, αλλά οι οφειλέτες θα λαμβάνουν το 40%, αφού το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται μέχρι η οφειλή να πέσει στις 6.000 ευρώ (ή στις 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Συντάξεις 2024: Παρακράτηση τουλάχιστον 100 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρακράτηση στις συντάξεις δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ (ή των 333,3 ευρώ, εφόσον πρόκειται για χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών σε ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ). Όταν η οφειλή πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ θα τίθεται σε εφαρμογή το ισχύον σήμερα σύστημα του αυτόματου συμψηφισμού σε 60 μηνιαίες δόσεις, το κατώτερο όριο για τις οποίες είναι τα 50 ευρώ.

Παράδειγμα Με βάση τα παραπάνω, επομένως, ένας αγρότης που έχει οφειλές 8.000 ευρώ στον π. ΟΓΑ και δικαιούται σύνταξη 390 ευρώ θα λαμβάνει για εννέα μήνες σύνταξη 156 ευρώ, αφού τα υπόλοιπα 234 ευρώ θα χρησιμοποιούνται για να συμψηφιστεί το χρέος των 2.000 ευρώ που υπερβαίνει το όριο των 6.000 ευρώ.

Μετά το πέρας των εννέα μηνών θα τίθεται σε εφαρμογή ο αυτόματος συμψηφισμός και η μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί σε (6.000 : 60 =) 100 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι για πέντε χρόνια θα λαμβάνει 290 ευρώ.

Τέλος, στην περίπτωση που τα χρέη του αγρότη – οφειλέτη ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ (30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες), τότε θα καλείται από τον ΕΦΚΑ να καταβάλει εντός διμήνου το υπερβάλλον ποσό προκειμένου να κάνει χρήση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η αίτηση συνταξιοδότησης θα απορρίπτεται.

ΠΗΓΗ: workenter.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Πρωταθλητές” ακρίβειας το ελαιόλαδο και το κρέας – Αύξηση και στον καφέ στην εστίαση

Φωτιά στους λογαριασμούς των νοικοκυριών βάζουν ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και κρέας την τελευταία 5ετια με βάση τα στοιχεία της Eurostat με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβή από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, το ανοδικό «ράλι» στο κόστος του ελαιολάδου αναγκάζει πολλούς ιδιοκτήτες εστιατορίων να μην προμηθεύονται συσκευασίες για όλα τα τραπέζια, αλλά λιγότερες ή ακόμη και καθόλου. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που αντικατέστησαν το μπουκάλι με… ψεκαστήρα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en