ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβίωση της ιστορικής μάχης του Απριλίου 1941 στο Οχυρό Ρούπελ του Δήμου Σιντικής (video)

Η συγκίνηση περίσσεψε και φέτος στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες όπου αναβίωσε η μάχη των Οχυρών .

Ένα μοναδικό ταξίδι σε μια σελίδα της ελληνικής Ιστορίας που γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκαναν αυτό το σαββατοκύριακο όσοι βρέθηκαν στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ, στις Σέρρες.

Εκεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το φεστιβάλ αναβίωσης «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση».

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν λεπτό προς λεπτό την προσπάθεια των «Γερμανών» να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ στις 6 Απριλίου 1941.

Εκτός όμως από το κεντρικό δρώμενο της αναπαράστασης, στην οποία έλαβαν μέρος 50 αναβιωτές από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι επισκέπτες του κορυφαίου φεστιβάλ αναβίωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 12 και 13 Μαΐου, είχαν την ευκαιρία να μπουν στα δύο στρατόπεδα που στήθηκαν, να φωτογραφηθούν στις στρατιωτικές σκηνές, να κρατήσουν στα χέρια τους τα όπλα, να έχουν μια πραγματική αίσθηση του χώρου όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα.

Η περιοχή “συγκλονίστηκε”από εκρήξεις, μάχες και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σε μια προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το οχυρό – σύμβολο στο Ρούπελ των Σερρών, στις στιγμές του ηρωισμού και της αυτοθυσίας άλλων οχυρών της”Γραμμής Μεταξά” όπως ήθελε το σενάριο της αναπαράστασης κάνοντας χρήση εντυπωσιακών εφέ.

Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό για τους θεατές με την χρήση εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων. Οι επισκέπτες έζησαν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο οχυρό Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του, ακούγοντας το περήφανο «όχι» του διοικητή Δουράτσου.

Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον ήρωα λοχαγό πυροβολικού Αλέξανδρο Κυριακίδη, που σκοτώθηκε στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης στο Ρούπελ.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version