ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Αμφίπολη | “Λύνεται” το μυστήριο του τύμβου

Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να «λυθεί» το μυστήριο σχετικά με το πρόσωπο που βρίσκεται ενταφιασμένο στον Τύμβο της Αμφίπολης.

Όπως όλα δείχνουν οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την ανασκαφή, καθώς η ομάδα θα είναι σε θέση να δώσει τις πρώτες απαντήσεις σχετικά με το ποιος βρίσκεται θαμμένος στον Τύμβο Καστά.

Η ανασκαφική ομάδα αναμένεται να ολοκληρώσει την αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου και να αποκαλύψει τυχόν νέα ευρήματα, αλλά και αν υπάρχει θύρωμα που θα οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο.

Μάλιστα, η ομάδα της κ. Περιστέρη καλείται να δώσει απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το κεφάλι της σφίγγας κατέληξε σε απόσταση 14 μέτρων από το σώμα και δη, καταχωμένο, σε βάθος 15 εκατοστών κάτω από το κατώφλι, αλλά και για ποιο λόγο το κεφάλι και το σώμα της σφίγγας έχουν διαφορετική υφή.

Κάποιες θεωρίες θέλουν το κεφάλι της σφίγγας να έχει πιο απαλή υφή εξαιτίας μιας επεξεργασίας του μαρμάρου με χημικά, που έγινε γνωστή κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, γεγονός που δίνει ένα ακόμα επιχείρημα στη φαρέτρα αυτών που υποστηρίζουν ότι ο τάφος ανήκει στην ρωμαϊκή περίοδο και όχι στον 4ο αιώνα π.Χ. (όπως υποστηρίζει η κ. Περιστέρη).

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η διαφορετική υφή μπορεί να οφείλεται και στο βαθμό διάβρωσης, καθώς ότι ήταν θαμμένο μέσα στο χώμα είναι σε καλύτερη κατάσταση, όντας προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version