Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλυσίδα αλληλεγγύης από την Ελλάδα στην Τουρκία και την Συρία

Πρωτοβουλίες σχεδόν σε κάθε σημείο της Ελλάδας αναπτύσσονται για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και την στήριξη φορέων που δρουν στην πρώτη γραμμή για να ανακουφίσουν τους Τούρκους και τους Σύρους που βρίσκονται μπροστά στις συνέπειες του πολύνεκρου σεισμού της προηγούμενης Δευτέρας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τον συντονισμό των φορέων για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών για κάθε αναγκαία συνδρομή σε Έλληνες πολίτες στις πληγείσες περιοχές. Ενδεικτικά το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι τα είδη που συγκεντρώνονται είναι ρουχισμός για όλες τις ηλικίες, τρόφιμα μακράς διάρκειας για ενήλικες, νήπια και βρέφη, κουβέρτες, σκηνές και φαρμακευτικά υλικά.

Όπως είναι αναμενόμενο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκεται ήδη στο πεδίο και προσφέρει σκηνές, σκεπάσματα και είδη προσωπικής υγιεινής ενώ καλεί τους πολίτες της Ελλάδας να συνεισφέρουν σε είδη ή με χρήματα μέσω της ιστοσελίδας της (https://donate.unhcr.org/gr/el/turkiye-syria-earthquake-emergency), η οποία είναι απολύτως ασφαλής.

Την Παρασκευή το πρωί αναχώρησε η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τρία φορτηγά και διασωστικό όχημα, τα οποία θα φτάσουν στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, όπου, σε συνεννόηση με την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, θα παραδοθούν περίπου 40 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για να ανακουφιστούν άμεσα οι άνθρωποι που παλεύουν να επιβιώσουν στα συντρίμμια μιας ολόκληρης ζωής.

Ήδη από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η έκταση της καταστροφής, δήμοι, διεθνείς οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η εκκλησία αλλά και συλλογικότητες πολιτών ανταποκρίθηκαν στο πανανθρώπινο κάλεσμα της συνεισφοράς σε αυτούς που υποφέρουν. Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε άμεσα την συλλογή ειδών προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων ξεσπιτωμένων του φονικού σεισμού. Αντίστοιχη πρωτοβουλία έλαβε και ο Δήμος της Θεσσαλονίκης αλλά ακόμα οι δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αλίμου, Αχαρνών, Διονύσου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Ιλίου, Καισαριανής, Κηφισιάς, Κρωπίας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεγαρεών, Νέας Σμύρνης, Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Πεντέλης, Περιστερίου, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαϊδαρίου. Από την Τετάρτη, είχαν ήδη ενημερώσει τους δημότες τους για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης οι δήμοι Λαυρεωτικής, Ελευσίνας, Αιγάλεω, Νέας Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Βύρωνα, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Πετρούπολης, Αγίας Βαρβάρας, Ζωγράφου, Δάφνης-Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Γλυφάδας, Μαραθώνα, Παλλήνης, Μαρκόπουλου και Σαρωνικού. Οι περίπου 50 δήμοι που συμμετέχουν στην αλυσίδα αλληλεγγύης έχουν ανακοινώσει τα είδη που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες, τις ώρες και τα σημεία στα οποία μπορούν να κάνουν την παράδοση, στις ιστοσελίδες τους.

 

Επιπλέον, η Εκκλησία της Ελλάδας προχωρά στη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κυριακή 12 έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου ζητώντας από τους πιστούς να συνεισφέρουν καινούργιες κουβέρτες και παπλώματα, εμφιαλωμένο νερό, γάλα μακράς διάρκειας, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια. Όμως, η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα, οπότε και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την ελληνική ομογένεια συγκεντρώνουν χρήματα για τους σεισμοπαθείς. Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος «στόχος του Ταμείου Αρωγής της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής είναι η βοήθεια τόσο στις άμεσες ανάγκες όσο και στις μακροπρόθεσμες συνέπειες των καταστροφών από τους θανατηφόρους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία. Η Αρχιεπισκοπή μας θα συνεργαστεί με τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό International Orthodox Christian Charities (IOCC) για τον εντοπισμό αξιόπιστων οργανισμών για τη διανομή της βοήθειας».

Οι «Γιατροί του Κόσμου» σε συνεργασία με την «Αλληλεγγύη για Όλους» επίσης συγκεντρώνουν βασικά είδη ρουχισμού και διατροφής για τον τουρκικό, κουρδικό και συριακό λαό. Ομάδες του διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου βρίσκονται εξάλλου ήδη και στις δύο περιοχές που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες του σεισμού, παρέχοντας βοήθεια στους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, οι οποίοι, δυστυχώς, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 100 χιλιάδες. Οι λογαριασμοί τραπέζης που μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν για να κάνουν δωρεές στους Γιατρούς του Κόσμου με την αιτιολογία «ΣΕΙΣΜΟΣ» είναι οι κάτωθι: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217, IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 / SWIFT: ETHNGRAA και Τράπεζα Πειραιώς, Αρ. Λογ/σμού: 5018-005706-640, IBAN: GR03 0172 0180 0050 1800 5706 640 / SWIFT: PIRBGRAA.

Όμως και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν επείγουσα έκκληση για τη συνεισφορά των πολιτών οι οποίοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα https://msf.gr/epeigon για να κάνουν μια πολύτιμη δωρεά. Όπως ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση της οποίας ηγείται ο Έλληνας χειρουργός Χρήστος Χρήστου, οι εγκαταστάσεις υγείας που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στις επαρχίες του Aleppo και του Idlib είχαν δεχτεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής ήδη 3.465 τραυματίες και 551 νεκρούς, δημιουργώντας τεράστιες ανάγκες σε πόρους, καθώς οι άνθρωποι που φτάνουν τραυματισμένοι, επιπλέον χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής και στήριξη με πολλούς τρόπους για να μην καταρρεύσουν υπό το βάρος της τεράστιας απώλειας.

Τέλος, ο «Άλλος Άνθρωπος» ακόμα μια φορά θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης αφού η κοινωνική του κουζίνα θα ταξιδέψει στην Τουρκία, όπου θα παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στα Άδανα και την Αντιόχεια. Η αναχώρηση της συλλογικότητας θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου από το λιμάνι του Πειραιά στην Κω και από εκεί στην Τουρκία, ενώ το ταξίδι θα συνεχιστεί οδικώς. Ο «Άλλος Άνθρωπος» θα μείνει στο πεδίο έως και τις 11 Μαρτίου ενώ τα είδη που συγκεντρώνει, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πιπίλες, κρέμες και γάλα για βρέφη, ζεστά ρούχα, σκεπάσματα, κονσέρβες και ελαιόλαδο, γεννήτριες και θερμαντικά μέσα, σκηνές και γενικά ό,τι μπορεί να χρειάζεται κάποιος για να επιβιώσει στο κρύο, δίχως σπίτι αλλά με την ελπίδα ότι οι συνάνθρωποί του στέκονται δίπλα του, όπως αποδεικνύουν Έλληνες και Ελληνίδες σε κάθε γωνιά της χώρας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ξάνθη | Φόβοι για βεντέτα μετά την άγρια δολοφονία του 45χρονου

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Ξάνθης, μετά την άγρια δολοφονία του 45χρονου από τον 36χρονο στο χωριό Δροσερό, ενώ εκφράζονται φόβοι για βεντέτα.

Να σημειωθεί ότι ο δράστης, λίγο μετά τη δολοφονία, ανέβασε βίντεο στο TikTok στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που σκότωσε το θύμα, ενώ απειλούσε όποιον πειράξει την οικογένειά του.

Οι Αρχές φοβούνται εκδίκηση από συγγενείς του θύματος ενώ το κλίμα που επικρατεί στο χωριό είναι ιδιαίτερα τεταμένο.

Εξαγριωμένοι συγγενείς του θύματος πέταξαν πέτρες στο σπίτι του 36χρονου
Συγγενείς του θύματος και κάτοικοι του συνοικισμού μετά την δολοφονία, πήγαν στην οικία του 36χρονου δράστη και προκάλεσαν φθορές πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Στο TikTok «ανέβηκαν» βίντεο από συγγενείς και φίλους του θύματος, οι οποίοι απειλούν με εκδίκηση τόσο τον δράστη όσο και την οικογένειά του.

Οι Αρχές ψάχνουν τα κίνητρα του δράστη
Οι Αρχές προσπαθούν αν εντοπίσουν τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος στο βίντεο στο TikTok, αναφέρθηκε σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον κώδικα τιμής του. Ο 36χρονος φέρεται στο βίντεο που ανέβασε μετά τη δολοφονία στο TikTok να λέει στα τούρκικα, πως δεν ανέχεται να προσβάλουν την οικογένεια και τα παιδιά του, αποκαλώντας «ρουφιάνο» τον 45χρονο.

«Αν προκαλέσετε ζημιά σε μένα, αν προκαλέσετε ζημιά στην οικογένειά μου και 40 χρόνια μέσα να κάτσω θα σας σκοτώσω όλους», είπε ο 36χρονος.

Ο χωρισμός του γιου του δράστη με την εγγονή του θύματος
Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από το άγριο έγκλημα βρίσκεται ο χωρισμός του γιου του δράστη και της εγγονής του θύματος. Η 17χρονη, η οποία είχε αρραβωνιαστεί, φέρεται να έφυγε από το σπίτι, με αποτέλεσμα η οικογένεια του 36χρονου να αισθάνεται ότι θίχτηκε η τιμή της.

Ο δράστης θεώρησε πως το 45χρονο θύμα, αθέτησε τη συμφωνία που είχαν κάνει να παντρέψουν τα παιδιά τους ενώ θα υπήρχε και χρηματική συναλλαγή.

O δράστης φέρεται να είχε κλείσει «συμφωνία» και είχε καταβάλλει 6.000 ευρώ για την ανήλικη εγγονή του θύματος ως νύφη στον ανήλικο γιό του και μάλιστα μετά από σχετικό «παζάρι» για την τιμή.

Η εν ψυχρώ δολοφονία και τα 6.000 ευρώ που δεν επέστρεψε το θύμα στον 36χρονο
Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, λίγες εβδομάδες μετά τον αρραβώνα των δυο ανηλίκων, ο 45χρονος άλλαξε γνώμη και πήρε πίσω στο σπίτι τη νύφη, αρνούμενος όμως να επιστρέψει τα 6.000 ευρώ. Ο δράστης φέρεται ότι το τελευταίο διάστημα απαιτούσε να του επιστραφεί το ποσό που είχε δώσει. Με συνοδεία των γιων και του γαμπρού του, εισέβαλε στο σπίτι του θύματος και τον εκτέλεσε εν ψυχρώ με όπλο.

Την εκδοχή αυτή υποστήριξε και ο καθ’ ομολογίαν δράστης, ο οποίος έκανε λόγο και για άλλου είδους προσπάθειες πρόκλησης βλάβης προς τον ίδιο από τον 45χρονο.

Τον σκότωσε γιατί τον θεωρούσε υπεύθυνο για σύλληψή του
Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας «Φωνή της Ξάνθης», άλλος ήταν ο λόγος της δολοφονίας και όχι ο αρραβώνας του γιου του 36χρονου με την εγγονή του 45χρονου θύματος που δεν έγινε.

Σύμφωνα με τον εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Φωνή της Ξάνθης», Σταύρο Βλαχόπουλο, ο δράστης θεωρούσε υπεύθυνο τον 45χρονο για τη σύλληψή του τον περασμένο Ιανουάριο και γι’ αυτό τον σκότωσε.

Ο 36χρονος είχε συλληφθεί στο πλαίσιο επιχείρησης της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης και μεταξύ των οποίων και στο χωριό Δροσερό.

Τρεις ακόμη συλλήψεις
Στην κατοχή του είχε βρεθεί κάνναβη, κοκαΐνη, ηρωίνη, όπλα ακόμα και χειροβομβίδες.

Οι Αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη τριών ακόμη ατόμων που ήταν παρόντες στη σκηνή του εγκλήματος, και συγκεκριμένα τους δύο γιους του 36χρονου δράστη, 17 και 18 ετών και τον 17χρονο γαμπρό του.

iefimerida.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΣΦΓΤ | Εκθεση έργων τέχνης «το δάσος που λαχτάριζες»

Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Καβάλας και την Διεύθυνση Δασών Καβάλας σας προσκαλούν στην έκθεση έργων τέχνης των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων του Νομού Καβάλας που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εικαστικής δράσης «το δάσος που λαχτάριζες».

Η έκθεση η οποία θα φιλοξενηθεί στην Μεγάλη Λέσχη Καβάλας θα εγκαινιαστεί στις 7.30 το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαρτίου, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΑΣΩΝ, και θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 26 Μαρτίου. Θα λειτουργεί τις ώρες 10:00 -13:00 το πρωί και 6:00-9:00 το απόγευμα και η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

Η εικαστική δράση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πνεύματος ενεργούς συμμετοχής, καλλιτεχνικής έμπνευσης και ζωτικής ενθάρρυνσης για τα παιδιά μας. Τα παιδιά ζωγραφίζουν, παίζουν, παροτρύνονται να ρωτήσουν, να ανακαλύψουν, να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να θαυμάσουν τη φύση, να την αγαπήσουν και να την
προβάλουν μέσα από τα δικά τους έργα.

Ο τίτλος της δράσης προέρχεται από το ποίημα του Μιλτιάδη Μαλακάση:

Το δάσος που λαχτάριζες
ώσπου να το περάσεις,
τώρα να το ξεχάσεις
διαβάτη αποσπερνέ.
*
Μια αυγινή, το κούρσεψαν
ανίδρωτοι λοτόμοι,
κι εκεί είναι τώρα δρόμοι
διαβάτη αποσπερνέ.
*
Το τρίσβαθο αναστέναγμα
που άγγιζε την καρδιά σου
κι έσπαε τα γόνατά σου
δε θα τ' ακούσεις πια,
*
το πήρανε στα διάπλατα
περίτρομα φτερά τους

και το 'καμαν λαλιά τους
τα νύχτια τα πουλιά.
*
Και κάτι που βραχνόκραζε
με μια φωνή ανθρώπου,
στο ημέρωμα του τόπου
βουβάθηκε κι αυτό.
*
Το σιγαλό τραγούδισμα
που σ' έσερνε διαβάτη
σε μαγικό παλάτι
δίχως ελπίδα αυγής,
*
το πήρανε -για κοίταξε-
στερνή ανατριχίλα
τα πεθαμένα φύλλα
που απόμειναν στη γης.
*
Κι η άρπα με τον ήχο της
που σε γλυκομεθούσε
μα κρύφια σου χτυπούσε
θανάτου μουσική,
*
χάθηκε με την άγγιχτη
που την κρατούσε κόρη,
στα πέλαγα, στα όρη,
να μην ξανακουστεί.
*
Το δάσος που λαχτάριζες
ώσπου να το περάσεις,
τώρα να το ξεχάσεις
διαβάτη αποσπερνέ,
*
γεννήκαν νεκροκρέβατα
τ' άγρια δεντρά του τώρα
και θα τα βρεις στη χώρα
διαβάτη αποσπερνέ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Γεραπετρίτης | Κακούργημα η κλοπή και κλεπταποδοχή σιδηροδρομικού υλικού

Όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, τις επόμενες ημέρες έρχεται νέα διάταξη στην Βουλή, η οποία θα προσδιορίζει ως κακουργηματικής μορφής την κλοπή του σιδηροδρομικού υλικού, αλλά και την κλεπταποδοχή του

Νέα διάταξη που έρχεται τις επόμενες ημέρες στην Βουλή, αναθεωρεί υφιστάμενη διάταξη που ψηφίστηκε λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 και οδηγούσε σχεδόν σε ατιμωρησία τις δεκάδες επικίνδυνες κλοπές καλωδίων του ΟΣΕ – με ζημιές περίπου 10-15 εκατ. ευρώ ετησίως -, οι οποίες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στο δίκτυο των σιδηροδρόμων και στο παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης που επιχειρείται να αντικατασταθεί τα τελευταία χρόνια.

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Υποδομών ακαι Μεταφορών,  Γιώργος Γεραπατρίτης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν οι τέσσερις υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών των τελευταίων 10 ετών προκειμένου να τοποθετηθούν για τις διαχρονικές παθογένειες του σιδηροδρομικού δικτύου και τους λόγους που η σύμβαση 717 για το σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016 δεν έχει ακόμα παραδοθεί.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, τις επόμενες ημέρες έρχεται νέα διάταξη στην Βουλή, η οποία θα προσδιορίζει ως κακουργηματικής μορφής την κλοπή του σιδηροδρομικού υλικού, αλλά και την κλεπταποδοχή του.

neakriti.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: